Barrichello va pleca din pole position la Interlagos!

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 17.10.2009
Rubens Barrichello a obtinut pole positionul in Marele Premiu al Braziliei, in timp ce Jenson Button si Sebastian Vettel vor pleca din a doua jumatate a grilei de start.

Cea mai dramatica sesiune de calificari din ultimii ani l-a propulsat pe Rubens Barrichello in postura de mare favorit la victorie, iar brazilianul are ocazia de a prelungi suspansul in ceea ce priveste titlul mondial dupa ce Jenson Button si Sebastian Vettel au obtinut doar locurile 14 si, respectiv, 16 pe grila de start.

Calificarile au fost intrerupte succesiv timp de peste doua ore in urma ploilor abundente si a numeroaselor accidente de pe circuit, iar Barrichello a demonstrat ca a avut nervii cei mai tari, obtinand pole positionul dupa ce a fost cronometrat cu 1:19.576 la capatul a aproape trei ore de la startul primei sesiuni. Este primul pole position al pilotului Brawn GP din 2004 pana in prezent.

Barrichello va fi acompaniat pe prima linie a grilei start de Mark Webber, in timp ce Adrian Sutil a obtinut un nou rezultat excelent dupa ce a stabilit al treilea timp. Jarno Trulli, Kimi Raikkonen si Sebastian Buemi au completat topul primilor 6, in timp ce Nico Rosberg a stabilit doar al 7-lea timp dupa ce a dominat primele doua sesiuni. Robert Kubica, Kazuki Nakajima si Fernando Alonso sunt pilotii care au obtinut ultimele 3 locuri in Q3.

PRIMA PARTE: VETTEL, SANSE INFIME LA TITLU

Prima parte a calificarilor a fost intrerupta aproape 15 minute in urma ploilor abundente, dar mai ales dupa ce Giancarlo Fisichella a pierdut controlul volanului si a ramas cu monopost de-a lungul circuitului, provocand aparitia steagurilor rosii.

Italianul nu a mai avut astfel posibilitatea sa revina pe circuit si va pleca de pe ultima pozitie a grilei de start. La reluare, pilotii au avut cateva minute la dispozitie pentru a stabili timpi foarte buni, insa ploaia s-a intetit din nou in scurt timp.

Marele invins al acestei sesiuni a fost Sebastian Vettel, care isi vede drastic diminuate sansele la titlul mondial. In ciuda faptului ca este recunoscut drept unul dintre cei mai buni piloti pe ploaie, Vettel nu a reusit sa promoveze in Q2 intrucat monopostul Red Bull RB5 a fost foarte dificil de controlat, germanul avand reale dificultati in a mentine masina pe pista. De altfel, Vettel nu si-a putut ascunde nemultumirea si a iesit foarte nervos din monopost, aruncand pur si simplu volanul in fata boxelor.

Nici cei de la McLaren nu au reusit sa profite de "fereastra" cu vreme buna, astfel ca Heikki Kovalainen si Lewis Hamilton vor lua startul doar de pe locurile 17 si, respectiv, 18. Ultimul pilot eliminat in Q1 a fost Nick Heidfeld, care va lua startul de pe pozitia a 19-a.

A DOUA PARTE: INTRERUPERE DE PESTE DOUA ORE

Nici cea de-a doua parte a calificarilor nu a fost scutita de incidente, sesiunea fiind intrerupta prin steag rosu din cauza unui accident provocat de Vitantonio Liuzzi la numai doua minute de la start. Pilotul echipei Force India a pierdut controlul volanului la finalul liniei drepte de start-sosire, a lovit cu spatele zidul de beton, iar ulterior a traversat circuitul izbindu-se din nou cu spatele de zidul de protectie.

In ciuda faptului ca partea spate a monoposturilor a fost distrusa complet, Liuzzi a iesit din monopost fara nicio problema.

Dupa acest incident sesiunea de calificari a fost oprita pana la ora 22:10. Surprinzator este ca sesiunea a fost intrerupta in ciuda faptului ca ploaia nu mai este atat de puternica. Nu este insa exclus ca oficialii sa fi considerat ca repornirea calificarilor in acel moment ar fi putut produce si mai multe accidente.

In cele din urma, comisarii de cursa au permis revenirea monoposturilor pe circuit la ora 22:10. Pista a inceput treptat sa se usuce, iar pilotii au optat pentru pneuri intermediare spre final. Marea dezamagire a fost Jenson Button, care a fost cel mai lent pilot prezent pe pista si va lua startul doar de pe locul 14. Pilotul echipei Brawn GP a utilizat numai pneuri de ploaie extrema, pierzand pariul in fata celor care au utilizat pneuri intermediare. Contra-performanta britanicul reprezinta doar o palida consolare pentru Vettel, care are nevoie in continuare de un loc 2 pentru a ramane in lupta pentru titlu.

Ceilalati piloti care au fost eliminati in aceasta parte au fost Kamui Kobayashi, Jaime Alguersuari si Romanin Grosjean. Rubens Barrichello a fost la randul sau la un pas sa fie eliminat, insa s-a salvat in extremis pe locul 10.

Comentarii (13)

  • Bravo
    Bravo Barrichello :)
    0 0
  • Sper s-o dea de gard!
    Sa mearga maxim 1 tur maine!
    0 0
  • @DRAKo
    .. si sa moara capra vecinului? Chiar sunt asa de putin cei care vor sa vada curse castigate pe merit si nu pe ghinionul altora? Dezamagitor...
    0 0
  • interesanta sesiune....
    cred totusi ca rubinhio a fost putin sabotat in prima parte a sezonului (acum se vede adevarata maiestrie a pilotilor) in schimb button nimic de la o vreme incoace.....sa fie vb doar de salariul, hm....
    0 0
  • super rubinio !
    drako ciocu mic tinere...stiu ca te oftici din cauza ca ham ham al tau a fost depasit si de kova :)))))))))
    0 0
  • Bari...
    El e alesul.El merita sa fie campion,nu Button
    0 0
  • @
    daca nu era pauza asta asa de mare intre Q Rosberg era primul , el merita polelul si sper ca el sa castige maine .Felicitari Bari pt. pole .
    0 0
  • Calificari
    O sesiune ciudata de calificari am putea s-o numim. Dar desi nu imi sta in caracter sa critic comentatorii postului national, parca acum tare s-au mai intrecut in floricele gen "Scumacher a dat-o de gard" sau " a iesit de pe strada" ...; cel putin Dragos sau cum il chema nu avea nici o treaba cu fenomenul F1. Tind sa cred ca Miki e super profesionist pe langa cel mai sus mentionat. Care sunt criteriile de selectare a comentatorilor ... nu imi pot da seama... oricum a fost "dezastru". Cred ca si unul care nu intelege nimic din F1 i s-ar fi uparut ciudat. Credeti ca gresesc?
    0 0
  • calificari
    Chiar ca a fost o sesiune ciudatsi lunga. Unde a disparut miki? Nu inteleg dece nu a ales button pneuri intermediate... asta l-a costat. Alonso nu a facut nimic, de la Rosberg ma asteptam la mai mult dupa ce a aratat in q1 si q2. Cu 2 victorii in acest sezon, pana acum, nu il consider pe Rubens a fi mai vrednic de titlu decat pe Button
    0 0
  • eu cred ca dragos soare asta stie mai multe ...mult mai multe decat victor...dar le exprima intr-un mod nefericit
    0 0
  • greutati monoposturi
    Pos Driver Weight (kg)
    1. Barrichello Brawn-Mercedes 650.5
    2. Webber Red Bull-Renault 656.0
    3. Sutil Force India-Mercedes 656.5
    4. Trulli Toyota 658.5
    5. Raikkonen Ferrari 651.5
    6. Buemi Toro Rosso-Ferrari 659.0
    7. Rosberg Williams-Toyota 657.0
    8. Kubica BMW-Sauber 656.0
    9. Nakajima Williams-Toyota 664.0
    10. Alonso Renault 652.0
    11. Kobayashi Toyota 671.5*
    12. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari 671.5*
    13. Grosjean Renault 677.2*
    14. Button Brawn-Mercedes 672.0*
    15. Liuzzi Force India-Mercedes 680.0*
    16. Vettel Red Bull-Renault 683.5*
    17. Kovalainen McLaren-Mercedes 656.5*
    18. Hamilton McLaren-Mercedes 661.0*
    19. Heidfeld BMW-Sauber 650.5*
    20. Fisichella Ferrari 683.5*
    0 0
  • FELICITARI BARICHELLO SI TVR 1 !!
    iata ca televiziunea nationala a reusit cu anumite costuri sa transmita integral , in direct , si fara publicitate , un adevarat spectacol , comentarii de bun simt , si neantrerupte de publicitate
    FELICITARI TVR !!!
    0 0
  • the best barichelo
    sper sa castige barichelo, chiar merita. Plus mai este si la el acasa :) Succes
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru