Echipele pregatesc regulamentul pentru noua competitie

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 21.06.2009
Echipele din Formula 1 vor discuta saptamana viitoare despre regulamentul tehnic al noii competitii paralele pe care intentioneaza sa o organizeze din 2010.

Cele 8 echipe din cadrul Formula One Teams Association sunt decise sa mearga mai departe cu planul de a organiza propriul campionat, dupa ce negocierile cu FIA pe tema regulamentului tehnic au esuat.

Max Mosley, presedintele FIA, este convins ca cele doua parti vor ajunge la un compromis in primele 3 luni ale anului viitor, insa FOTA sustine ca nu isi poate permite sa astepte atat de mult.

"FOTA trebuie sa mearga inainte cu planurile si ideile sale. Nu putem astepta pana in ianuarie si sa decidem unde vom concura. Cu fiecare zi care trece optiunile pentru reconciliere se reduc", a explicat Ross Brawn, seful echipei Brawn GP si, in acelasi timp, directorul tehnic al FOTA.

Mai mult decat atat, oficialul britanic a dezvaluit ca echipele vor incepe saptamana viitoare discutiile pe marginea regulamentului tehnic al noii competitii. "Aceste intalniri vor incepe saptamana viitoare si vom ajunge la specificatiile tehnice care vor oferi cele mai bune curse la costuri eficiente. Lucrurile incep saptamana viitoare si vom dezvalui mai multe detalii despre propuneri", a adaugat el.

Un aspect extrem de interesant este ca daca echipele vor realiza in cele din urma o noua competitie aceasta va trebui sa fie afiliata Federatiei Internationale de Automobilism (FIA), adica organizatiei cu care se afla in prezent in conflict.

Acest lucru se datoreaza exclusiv legislatiei europene in vigoare.

"Vom avea nevoie de o organizatie la care sa fim afiliati. Ironic, intelegerea cu Comisia Europeana este ca FIA trebuie sa se ofere sa fie organismul care sa reglementeze orice competitie care se fondeaza. FIA nu trebuie neaparat sa realizeze regulamentul, dar daca vrei iti poate oferi comisari de cursa si alte lucruri de genul asta".

Pe de alta parte, mai multe televiziuni din Europa de Vest si-au manifestat deja interesul de a prelua drepturile TV pentru noua competitie, printre acestea numarandu-se BBC (Marea Britanie), Sky Italia, RTL si Premier (ultimele doua din Germania). Toate aceste patru televiziuni transmit in prezent cursele de Formula 1. In plus, echipele au primit deja oferte din partea detinatorilor de circuite pentru includerea acestora in calendar, printre ele numarandu-se Monza, Magny Cours, Montreal si chiar Abu Dhabi.

Pe de alta parte, Martin Whitmarsh, seful McLaren si directorul sportiv al FOTA, a dezvaluit ca echipele sunt dispuse sa negocieze in continuare cu FIA pe tema regulamentului tehnic.

"Vrem sa gasim o solutie, acceptam ca s-ar putea sa nu fie posibil, asa ca trebuie sa mergem inainte cu alternativa. Dar ar fi foarte bine daca ar exista o cale prin care sa revenim impreuna intr-un mediu de respect si incredere. dar ar trebui sa facem asta foarte repede daca vrem sa se intample", a precizat Whitmarsh.

Via | Autosport | ITV

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru