F1: Sergio Perez, victorie în cursa de sprint din Azerbaidjan

de Tiberiu Safta, Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari
Sambata, 29.04.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sergio Perez a câștigat prima cursă de sprint din sezonul 2023 de Formula 1, desfășurată pe circuitul stradal de la Baku, Azerbaidjan. Mexicanul de la Red Bull a terminat în fața lui Charles Leclerc, care a plecat din pole, iar Max Verstappen a terminat pe locul 3.

Formula 1 a revenit după o pauză de 3 săptămâni între etapele din Australia și Azerbaidjan. Cu această ocazie am asistat la prima cursă de sprint din acest sezon, care se bazează pe un format nou. De data aceasta, cursele de sprint nu mai afectează ordinea de start în Grand Prix-ul de duminică, iar întrecerile scurte sunt precedate acum de o sesiune de calificare separată, Sprint Shootout.

Astfel, Charles Leclerc a obținut pole position în shootout-ul de dinainte de cursa de sprint, în timp ce Sergio Perez s-a calificat pe locul secund, urmat de Max Verstappen, George Russell și Carlos Sainz în top 5.

DUEL STRÂNS ÎNTRE VERSTAPPEN ȘI RUSSELL LA START

Înaintea startului, aproape toți piloții au ales să plece în cursă cu anvelopele de compoziție medium. Singurii care au plecat cu soft-uri au fost Lando Norris și Valtteri Bottas. La start, Leclerc și-a păstrat avantajul în fața lui Perez. Însă, George Russell a avut cel mai bun start din pluton și l-a atacat imediat pe Verstappen în primul viraj.

Pilotul de la Mercedes a avut un duel strâns cu dublul campion mondial en-titre. Poate chiar puțin prea strâns, deoarece cei doi s-au "îmbrâncit" în primele două viraje, iar Verstappen a căzut pe poziția a 4-a. Mai mult, pilotul de la Red Bull s-a ales și cu o mașină avariată, care avea să-i afecteze performanța în cursă.

Înainte de sfârșitul primului tur am avut parte și de singurul incident al cursei. Pilotul Alphatauri Yuki Tsunoda, plecat de pe poziția a 16-a, a ieșit larg într-un viraj și a lovit zidul de protecție.

Japonezul s-a ales cu roata din dreapta spate avariată și suspensia îndoită. Cursa a fost neutralizată mai întâi cu Safety Car Virtual, înainte ca Bernd Maylander să fie trimis pe circuit pentru a îndepărta bucățile lăsate pe circuit în urma incidentului.

DUEL ÎNTRE LECLERC ȘI PEREZ

La restart, Leclerc și-a menținut poziția de lider în fața lui Perez. Imediat în spatele celor doi, Verstappen a reușit să-și recâștige poziția a 3-a cu o depășire asupra lui George Russell în primul viraj. În tot acest timp, Perez a început să se apropie din ce în ce mai mult de Leclerc, iar la începutul turului cu numărul 8, mexicanul l-a depășit pe monegasc la frânarea înainte de primul viraj.

Pilotul Ferrari a încercat să revină cu ajutorul DRS-ului, însă nu s-a putut apropia la mai puțin de 8 zecimi de secundă de Perez. Inclusiv Verstappen a intrat în raza de sub o secundă în spatele lui Leclerc, dar nici campionul mondial nu s-a putut apropia foarte mult de pilotul scuderiei.

VICTORIE UȘOARĂ PENTRU PEREZ

Ordinea în top 3 a rămas neschimbată până la finalul cursei. Treptat, mexicanul de la Red Bull s-a distanțat la peste 4 secunde față de Leclerc și a obținut, astfel, prima sa victorie într-o cursă de sprint. Perez, care primește cele 8 puncte pentru victorie, a fost urmat de Leclerc și Verstappen pe podium.

Restul clasamentului din zona punctelor, adică primii 8 piloți, arată astfel: George Russell (locul 4), Carlos Sainz Jr (locul 5), Fernando Alonso (locul 6), Lewis Hamilton (locul 7) și Lance Stroll (locul 8).

În această cursă, opririle la boxe nu au fost obligatorii.

Doar doi piloți au efectuat opriri: Esteban Ocon, care a oprit de două ori, și Lando Norris. Cei doi piloți au terminat pe locurile 17 (Norris) și 18 (Ocon). Yuki Tsunoda a fost singurul pilot care a abandonat, în timp ce Logan Sargeant de la Williams nu a luat startul după ce acesta și-a avariat monopostul în timpul shootout-ului de dimineață.

LECLERC VA PLECA DIN POLE ÎN CURSA DE DUMINICĂ

Așadar, urmează acum cursa principală de duminică, care este programată să înceapă la ora 14, ora României. Grila de start pentru Grand Prix a fost decisă în calificările de vineri, iar Charles Leclerc va pleca din pole position pentru a treia oară consecutiv în Azerbaidjan. El va împărtăși prima linia cu Max Verstappen de această dată, în timp ce în spatele lor vor fi Sergio Perez și Carlos Sainz Jr în linia a doua, iar în linia a treia vor fi Lewis Hamilton și Fernando Alonso.

Restul grilei de start pentru Marele Premiu al Azerbaidjanului arată astfel: Lando Norris (locul 7), Yuki Tsunoda (locul 8), Lance Stroll (locul 9), Oscar Piastri (locul 10), George Russell (locul 11), Alexander Albon (locul 12), Valtteri Bottas (locul 13), Logan Sargeant (locul 14), Zhou Guanyu (locul 15), Nico Hulkenberg (locul 16), Kevin Magnussen (locul 17), Pierre Gasly (locul 18) și Nyck de Vries (locul 19). Esteban Ocon, care s-a calificat pe locul 12 pentru cursa de duminică, va pleca de pe linia boxelor. Francezul de la Alpine a plecat de pe această poziție și în cursa de sprint.

via Formula 1

Comentarii (4)

  • Pentru superbiciunea, a se citi rabla, asta de mașină, italienii trebuie să le mulțumească, fierbinte, lui Binotto, Sanchez & comp ! Din 2019, adică de patru ani, echipă asta tehnică de "elită" nu a fost în stare să rezolve degradarea pneurilor, din contră a mers din rău în mai rău ! Ba au reușit și în WEC aceeași "performanță" ! Și-i mai plâng unii că au plecat !
    Leclerc imperial, Sainz pe nicăieri, diferența este chiar uriașă. Atât timp cât îl țin cauciucurile, Leclerc se bate de la egal la egal cu Max și Checo, pe o mașină inferioară celei de la RBR. Uneori forțează prea mult, uneori greșește, dar să ne aducem aminte și cam ce pocinoage făcea Hamilton la McLaren, când nu avea cea mai bună mașină, nu ? Ca să nu mai vorbim de Verstappen, cel de până în 2021 ! După părerea mea, el, Max și poate Russell, sunt șefii grilei actuale
    Apropo de rezultat, dacă nu mă uitam la clasamentul cursei de sprint, nu știam că GOAT-ul a fost și el pe pistă ! 17 sec în 17 ture, și alea compactate de un SC ... adevărată realizare pentru unul care nu se mai dă dus acasă, că de, stă degeaba pe niște "meleoane" adevărate !
    22 46
  • Te legi gratuit de hamilton, se supără pe tine agramatul site-ului. A muncit pentru 2 puncte meritate. Fără probleme la mașină, fără incidente de cursă, s-a învârtit cumințel, ca o furnicuță. Obiectivul septuplului campion este al optulea... loc.

    Cursa de sprint e binevenită, dă o șansă piloților Ferrari să puncteze, fiind scutiți de panaramele lor de strategi de cursă. Sainz a luptat de la egal la egal cu Leclerc, exact cum ne-a spus agramatul site-ului.
    13 42
  • sunt curios daca russel o sa fie taxat de cineva tura asta..
    2 1
  • Vorba comentatorilor: anul asta nu-i de mirare ca Redbull să câștige toate cursele, inclusiv cele de sprint. Cineva spunea că au mașini parcă venite de pe altă planetă.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru