Hamilton redescoperă reţeta succesului şi câştigă în SUA. Rosberg şi Ricciardo completează podiumul

de Daniel Popescu
Duminica, 23.10.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a obţinut victoria în cursa de la Austin şi a redus la 26 de puncte avansul lui Nico Rosberg, care a terminat pe locul doi în faţa lui Daniel Ricciardo. Max Vertappen şi Kimi Raikkonen au abandonat.

Marele Premiu al Statelor Unite ar putea reprezenta cursa în care Lewis Hamilton şi-a recăpătat încrederea că poate obţine titlul mondial, în ciuda avansului consistent al coechipierului său de la Mercedes, Nico Rosberg.

Hamilton a avut parte de un start excelent şi şi-a păstrat prima poziţie, în timp ce Rosberg s-a poziţionat chiar în spatele său pe zona de frânare a primului viraj. Ricciardo a profitat din plin de această oportunitate şi de faptul că a fost singurul pilot din primii 10 care a optat pentru pneuri supersoft, cele mai moi disponibile la Austin, pentru a-l depăşi pe german pentru locul 2.

În schimb, coechipierul său Verstappen a avut un start slab şi a fost depăşit la start de Kimi Raikkonen, a coborât pe locul 5 şi a fost aproape să fie depăşit şi de Sebastian Vettel după un spectaculos duel roată la roată.

Prima serie de intrări la boxe a avut loc în zona tururilor 9-12, iar piloţii de top şi-au păstrat poziţiile fără schimbări, cu menţiunea că Rosberg a fost singurul care a optat pentru pneuri de compoziţie medium în detrimentul softurilor alese de ceilalţi 5 rivali ai săi. Verstappen a reuşit rapid să-l depăşească pe Raikkonen pentru a reveni pe locul 4 câştigat în calificări şi s-a apropiat la numai o secundă de Rosberg. Deşi teoretic era dezavantajat de pneurile medium, Rosberg a reuşit să-l ţină la distanţă pe pilotul olandez şi ulterior s-a apropiat ameninţător de Ricciardo.

Urmareste Automarket
Totuşi, în plutonul fruntaş nu a avut loc niciun duel până la cea de-a doua serie de intrări la boxe, atunci când Verstappen a ajuns la standuri fără ca mecanicii Red Bull să fie informaţi.
Olandezul a pierdut timp preţios în timp ce mecanicii au adus în grabă cauciucurile, însă eforturile acestora au fost oricum în zadar: la scurt timp după ieşirea pe circuit, Verstappen a suferit o defecţiune tehnică la motor şi a fost nevoit să abandoneze după ce a parcat monopostul Red Bull pe iarbă.

Incidentul a provocat apariţia Safety Car-ului virtual, iar Hamilton şi Rosberg au profitat de ocazie pentru a intra la boxe. Ricciardo a fost prins pe picior greşit din cauza poziţionării pe circuit şi, după ce a efectuat la rândul său a doua oprire, a revenit pe locul 3, în spatele lui Hamilton şi Rosberg.

Toţi cei trei piloţi au optat pentru pneuri medium, la fel ca şi Vettel, în ideea de a parcurge cu acestea tot restul distanţei până la linia de sosire, în timp ce Raikkonen a mizat pentru un nou stint pe pneuri supersoft. Finlandezul a fost astfel nevoit să intre încă o dată la boxe, însă mecanicii nu au montat în mod corespunzător unul dintre pneuri, astfel că a fost nevoit să abandoneze chiar la ieşirea de pe linia boxelor.

Ultima parte a cursei nu a adus nicio schimbare în plutonul fruntaş, iar Hamilton a obţinut o victorie preţioasă, prima după 6 etape, cu ajutorul căreia a redus diferenţa faţă de Rosberg la 26 de puncte. Podiumul a fost completat de german şi de Ricciardo, în timp ce Vettel a progresat pe locul 4 după abandonurile succesive ale lui Raikkonen şi Verstappen. 

Fernando Alonso a obţinut un nesperat loc 5 pentru McLaren după o depăşire riscantă asupra lui Felipe Massa şi încă una asupra lui Carlos Sainz Jr în ultimele tururi.

Ultimele puncte puse în joc au fost obţinute de Sergio Perez, Jenson Button şi Romain Grosjean, astfel că Haas şi-a adjudecat un punct în cursa de pe propriul teren.

SUA - Rezultate cursa:

Comentarii (38)

  • Anonim
    Cei de la Mercedes au realmente cea mai buna masina, dar totusi nu cred ca cursa din SUA (Austin) s-a putut numi monotona. Hamilton a plecat mai slab ca restul dar Rosberg i-a aparat bine spatele, ambii au fost fair play, plus cred ca se gandeau la dubla, bravo lor! Oricare castiga, sa fie bucurosi pentru ca masina este extraordinara. Ricciardo a mers mai bine ca Verstappen, pacat ca acesta din urma a avut probleme cu motorul dar astea sunt cursele. Vettel si Raikkonen pe nicaieri, pacat de Raikkonen dar astea sunt cursele. Ferrari mai bine ar aduce ingineri de orice natie in afara de italieni pentru ca realmente nu stiu o echipa care sa mearga mai prost ca ei, ah... Williams si McLaren sunt tot acolo, dar nu cred ca asta conteaza. A fost o cursa mult mult mai buna decat se astepta, cred oricine (inclusiv eu)!
    17 21
  • Anonim
    Puncte pentru Haas, la prima lor cursa in SUA tata!
    30 0
  • Super final de cursa Alonso! Pe Kimi l-au ingropat cu strategia si boxele.
    51 6
  • GrosJan
    OMfG ...
    oare cu cat l-au platit pe Butler sa bea redbull din opinca aluia ...?!
    23 3
  • frumos
    14 8
  • normaaal ca va place... cand misca si alonso ceva...
    atunci e bun si regulamentul tehnic si tot
    dar nu prea stie sa stea pe circuit, in rest le are cu volanul :::)
    raiq, dupa ce a fost primul ratacit pe circuit (interlagos) acum e si primul ce-i da in mansarier
    17 13
  • revenind la pilotii seriosi, ham a dat lectii astazi
    20 33
  • fetela
    auzi mah, da fetel mai misca ceva sau se pensioneaza?
    17 13
  • Ham ham nu a avut trafic deci a castigat.ros nu.cat despre kimi ....din nou ghinion.nu sunt fanul lui dar mult mai constant decat vettel.alonso are ghinion ca e inca la mclada.ricci mi se pare mult mai capabil ca verst desi diferenta de varsta.merc va domina pana se termina anul dar astept sa vad daca nu cumva se incurca pionezele argintii dupa schimbarea de regulament la anul
    18 8
  • Hamilton a fost pilotul cursei,Ricciardo merita locul 2 si probabil il obtinea fara acel SC virtual,Verstappen a fost un copil cu capul in nori,McLaren au punctat bine,Alonso a aratat de ce este dublu campion mondial desi depasirea asupra lui Massa este discutabila,Sainz a fost surpriza placuta,Kvyat un dezastru,Massa slab desi a obtinut puncte,Bottas si Hulk ghinionisti,Perez desi a avut ghinion la start a recuperat excelent,duelurile pilotilor Renault au fost interesante,Ferrari au fost penibilii serii cu un Kimi abandonand pe o greseala prosteasca la boxe desi a pilotat excelent pana in acel moment(oricum de admirat decizia finlandezului de a scoate masina din zona) si un Vettel cam invizibil bagat la boxe prosteste pe finalul cursei.Probabil Ferrari vazand ca nu mai obtin victorii si poluri au facut strategie special pentru cel mai rapid tur in cursa.In general a fost o cursa draguta.
    24 14
  • @lcr,
    Da' de ce nu merita Ricci locul 1si Vet locul 2, ca nu doar Rosberg ci si Ham a schimbat sub vsc? Ca sa nu mai zic ca Vet a schimbat exact i nainte de vsc.
    Hamilton merita sa fie pilotul cursei, după mult timp a reușit să ia si el un start normal si sa nu-si crape motorul, o mare performanta!:)
    Practic primii 4 nu au făcut decât să-și conserve pozițiile, luând în considerare cele 2 abandonuri. Desi nu mă omor după el, cel mai spectaculos pilot a fost Alonso.
    Dacă după numeroasele erori de strategie cineva mai are dubii că la Ferrari este un haos, după cursa de aziArrivabene ar trebui să spună Arrivederci cât mai repede, altfel în 2017 Ferrari nu va prinde Q2u prea des.
    20 7
  • sa interzica pit-stopul cand e SC! nu e corect!

    iar kimi sa-i dea in judecata pt sutele de sabotari ale echipei.
    19 11
  • Plecat de pe 12 Alonso face din nou o super cursa si candideaza la "pilotul cursei" chiar daca a terminat pe 5. Incep sa cred ca Alonso a avut mare dreptate alegand sa plece de la Ferrari.
    32 4
  • Sa vina tata motoarele de V8 la anul , ca m-a luat somnul aseara :D .
    14 4
  • anti lcr
    incredibil!
    Rosberg a fost sabotat de echipa!
    a castigat Hamilton pe nedrept!!!
    sa i se ia punctele toate!!!!

    cam asa suna postarea lui "lcr" daca castiga Rosberg (bineinteles cu Ham ca si victima!)

    in rest
    asa trebuia sa arate acest post

    BV HAM
    BV ROS
    BV RIC
    8 16
  • Un admirator al curselor
    Icr nu vreau sa iti stric bucuria dar frate parca esti de pe alta planeta (a mai existat unul ca tine, Mircea) oamenii cursei de departe au fost Alonso prin prisma recuperarii facute (depasirea facuta asupra lui Massa pe timpul lui Senna era aplaudata la scara mondiala) iar cei 2 ghiniostii Kimi si Max au gandit foarte matur tot ceea ce au facut e mare lucru sa nu strici cursa celorlalti sau sa-i pui inutil in pericol (un mare like pt Max si echipa lui) si daca nu crezi uitate la penibilitatile facut Kvyat, Grosjean si altii in trecut. Cat despre Ham felicitari pt victorie si doar atat (si-a conservat perfect pozitia de la start nimic mai mult)
    15 6
  • O cursa frumoasa inca de la debut cu micile acrosaje, cu luptele pentru pozitii si cu strategiile lucrate din mers.

    Startul lui Ricciardo era de asteptat sa fie bun. A pornit de pe partea curata a circuitului, a avut pneurile mai rapide si s-a strecurat perfect. Rosberg a avut ceva emotii pana la VSC si a revenit destul de bine de la 15 secunde in spatele lui Hamilton pana la aproximatibv 5 secunde cat a fost la finish.

    Hamilton a facut tot ce s-a putut face: a ramas in fata in urma calificarilor reusite.

    Ferrari au fost varza aseara: strategii nereusite, problema cu Kimi de la pit este penibila si nu trebuia sa se intample la o echipa de calibrul lor.

    Verstappen a comis-o si a demonstrat ca inca e copil, mai are mult de invatat.

    Depasirea lui Alonso a fost la limita regulamentului. Mergand pe litera regulamentului, se putea da o penalizare, dat fiind faptul ca a fost si lovitura, l-a impins si pe Massa in afara circuitului. Dar pana la urma, penalizarile sunt destul de sensibile si asa, deci consider ca s-a procedat corect ca nu s-au luat alte masuri.
    15 2
  • Mclaren F1
    Depasirea lui Alonso a fost in limita, insa pe greseala lui Massa iesit de pe trasa ideala si a deschis virajul pe interior, Alonso avand in mod clar o oportunitate. Alonso putea sa se consoleze cu un loc 7 si sa ramana in trenuletul din spatele lui Sainz, Massa isi pierduse aplombul. Din fericire pentru show a ales sa atace. Depasirile de acest gen ar trebui incurajate, in era Schumacher erau la ordinea zilei si ne faceau viata frumoasa cand ne uitam la curse.
    19 2
  • Anonim
    Am vazut ca pentru unii evident pilotul cursei este Hamilton, as spune ca pilotul cursei poate sa fie: Grosjean pentru ca a adus puncte celor de la Haas in SUA, Sainz pentru ca s-a descurcat foarte bine chiar daca a fost depasit de Alonso, Alonso pentru ca a schimbat cand a trebuit, Magnussen pentru ca a facut cateva manevre frumoase si Perez pentru ca recuperat cat a putut (desi a avut acel incident). Ricciardo si Vettel cred ca aveau o sansa la locul II, desi este doar o parere, plus cand Verstappen mergea incet nu am vazut nici un steag galben, VSC nimic timp de minute bune.
    11 5
  • Andras
    Pilotul cursei poate fi dintre: Hamilton, Alonso, Sainz. Si Button a mers f bine. Primul a stiut sa valorifice cel mai bun material de competitie iar ceilalti au performat foarte bine cu masini mai slabe.
    11 4
  • Mare noroc pe Rosberg cu intrarea aia la boxe, nu iesea pe 2 nici daca facea matanii.
    10 10
  • Dar daca nu are VSC-ul, putea sa castige.
    6 6
  • Bravo Ham ! Daca iesi campion anul asta esti tare.... Personal tin cu Vettel dar asta e si el greseste, cand nu greseste el nu are masina sau strategie, insa fereasca sa ii faca Ferrari masina ca plictiseala cu Mercedes e apa de ploaie pe langa ce poate urma.......
    Sincer il vreau pe Ham campion si nu pe Ros deoarece Ros nu are aer de campion, are doar echipa si masina.....
    14 11
  • Florin
    Cum a ajuns Alonso cu masina aia pe locul 5 numai el stie...Bravo!!! Foarte bine si Ricci!
    19 4
  • OARE cum sa castige Rosberg daca nu era vsc? Intreb si eu, era in spatele lui Ricci, bai mai mult, era mai lent decat Ricci. Nu va lasati inselati de aparente, la finalul cursei Hamilton doar si-a conservat pozitia, nu a mai fortat deloc iar Ricci a lasat-o moale pentru ca nu mai avea cum sa il ajunga cu niste cauciucuri imbatranite pe Rosberg. In mod normal, Nico trebuia sa intrea la boxe, ceea ce inseamna ca pierdea 24-25 secunde. Acum i se permite si lui hamilton sa castige, nu mai are cum sa nu castige Nico acest campionat.
    6 13
  • fan Ferrari
    Alonso tot magician a ramas!
    dc la anul McLaren face o masina decenta va lupta pentru titlu
    merita al 3-lea titlu
    poate Ham nu merita al 4-lea titlu, poate ca da ...
    anul acesta Ros a muncit mai mult si mai mai bine, si sincer dc o castige o sa fie 100% meritat si muncit
    Pe vremea Prost-Senna la McLaren amandoi au catigat macar un titlu (88-89) cu masina net superioara
    cine zice ca Ros nu merita un titlu nu stiu prea multe despre F1
    sunt multi piloti care "meritau" titlu si nu au avut, sau care au castigat si poate in alte circumstante li se cuvenea la altull,
    in 2010 putea sa fie anul lui Alonso sau Weber sau Button ... dar a castigat Vettel, poate nu ajungea unde a ajuns fara primul titlu, oricum l-a muncit si el, in schimb titlurile din 2011 si 2013 le-au venit tare usor (cam la fel de usor cum a venit 2014 si 2015 lui Ham)

    in 2008 cand Massa a pierdut tilul in ultima curba ... a muncit pentru acel titlu tot anul, dc Ham accepta infrangerea o si castiga, dar Ham a luptat pana la ultima curba si a castigat cu un singur punct ... ii titlu meritat? eu zic ca da
    dc Massa castiga, era la fel de bine meritat

    la sfarsitul zile Kimi are dreptate
    cine dupa ultima cursa a sezonului are cele mai multe puncte acela merita titlul
    in concluzie dc Ros castiga, va castiga meritat, iar dc Ham atunci si el la fel de meritat

    asa ca numai impartiti fanii Ham, fanii Ros si anti fanii titluri in stg si in dr
    cine castiga, castiga pe merit oricare ar fi acela!

    Forza Ferrari!
    22 4
  • Doar tu te lasi inselat de aparente, gandeste-te un pic, pe cine a ajutat mai mult VSC-ul pe Hamilton sau pe Rosberg? Un mic pont, pe Hamilton. Ricciardo oricum nu castiga locul 2, orice facea.
    8 7
  • Verstappen votat PILOTUL CURSEI...lumea e razna rau
    16 5
  • jul1974
    Daca si la cursa de ieri a iesit in evidenta Max in afara de faptul ca a abandonat si a declarat prin radio ca nu vrea sa termine pe locul 4 dar imediat dupa declaratie a iceput sa piarda teren in urma lui Rosberg, nu stiu ce sa mai zic mi se pare total aiurea mai degraba a luptat frumos si a avut putina nesansa cu VSC Rici, el cred ca ar fii trebuit sa termine eventual si pe 2 si sa fie omul cursei, incep sa cred ca Max e omul cursei doar asa din inertie ca a sclipit in vreo 2 curse si ca a scos in afara pistei cativa piloti pe mine sincer inca nu m-a convins mi se pare destul de oscilant.
    Referitor la Kimi ce sa zic ma doare capul ca si in alte cazuri cand aud pe aici diverse comenturi ca daca favoritul lor o da de gard mai mult ca sigur a fost sabotat, eu sincer la Kimi o vad ca o eroare umana produsa in intervalu de aproximativ de 3 secunde cat a durat scimbul de roti o fi scapat vreunul pistolul pneumatic si n-a strans roata ce tot o dam de gard ca a fost sabotat de echipa sau ca e gresita strategia.
    Ieri strategia a fost cam liniara as soune ori sa plecat pe supersof ori s-a plecat pe soft tot cam pe acolo au facut schimbul asa ca as indrazni sa zic ca e cam mult spuc ca a fost vb de sabotaj in cazul lui.
    9 3
  • pustiul intra la boxe cand vrea el de asta e votat ...demn urmas pentru fetel....astia sunt piloti-strategi -mecanici
    pilotul cursei unul din:Sai,Alo,Ham,Rai si Ric.
    9 5
  • kimisor
    sunt sabotat...la dibla :))
    2 10
  • Verstappen este pilotul cursei pentru ca dupa ce a zis ca nu vrea sa termine pe locul 4, s-a dus fulger la boxe sa-si puna singur pneuri noi, dupa care din prea multa pasiune... motorul a cedat.
    11 2
  • championx4
    Vetel din nou cu mucii-n fasole la start. De data asta cu Hulk.
    6 9
  • @champion
    Nu stiu daca Hulkenberg are sau nu dreptate dar clar Vettel nu le prea are cu startul din pluton. S-a obisnuit cu pole-urile de la Red Bull.
    6 10
  • Bogdan
    Astept cu nerabdare urmatoarele curse si finalul sezonului.
    La Austin s-a dovedit din nou ca Hamilton are o forta greu de egalat. Dar si ca Alonso si Kimi, mai au inca vlaga in ei. Alonso in special.

    Cei care nu s-au concentrat pe Ham si Nico au avut ce vedea. Au fost amintiti mai sus pilotii care au avut evolutii consistente.
    7 4
  • kimi...go home...go home
    4 10
  • lol mclarene
    serios? pe greseala lui Massa? Daca (doar) Massa a gresit atunci ce cauta Alonso in afara circuitului? El vana interiorul, putea sa treaca si sa-i lase loc si lui Massa. In realitate a vasut ca Massa a gresit si a dat peste el, l-a impins in afara circuitului si l-a mai si urmat pana acolo. Urata 'depasire'.
    5 9
  • fierari
    Ferari cu vetel au gasit reteta...esecului. E perfect pentru trambitele de pe forum.
    6 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru