Ion Ţiriac şi Bernie Ecclestone, şeful Formulei 1, au vrut să controleze tenisul mondial

de Daniel Popescu
Marti, 26.03.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Miliardarul român Ion Ţiriac a vrut să preia controlul tenisului mondial în 2003 printr-o alianţă cu Bernie Ecclestone, şeful Formulei 1, şi fostul jucător de tenis Boris Becker.

Am fost foarte aproape, dar au cerut prea mulţi bani.

Bernie Ecclestone
Seful Formulei 1
Bernie Ecclestone, deţinătorul drepturilor comerciale ale Formulei 1, a fost foarte aproape să preia controlul tuturor turneelor de tenis masculin din lume în urmă cu 10 ani, după modelul prin care a obţinut şi drepturile comerciale ale Formulei 1 de la Federaţia Internaţională de Automoblism (FIA).

Pentru a convinge Federaţia Internaţională de Tenis de seriozitatea ofertei sale, Ecclestone s-a aliat cu omul de afaceri român Ion Ţiriac, dar şi cu fostul jucător de tenis Boris Becker.

Ţiriac avea avantajul unei notorietăţi în lumea tenisului în calitate de fost câştigător al Grand Slam-ului de la Roland Garros din 1970 în proba de dublu alături de Ilie Năstase, dar mai ales ca fost manager al lui Becker şi ca proprietar al turneului de tenis de la Madrid din categoria Masters 1000, a doua ca importanţă după cele de Grand Slam.

Totuşi, oferta depusă de Ecclestone împreună cu cei doi parteneri a fost respinsă. "Am fost foarte aproape, dar au cerut prea mulţi bani. Ar fi trebuit să aleg tenisul feminin, pentru că ar fi fost mult mai ieftin", a declarat Ecclestone citat agenţia de presă GMM.

Ecclestone a refuzat să dezvăluie suma pe care a oferit-o Federaţiei Internaţionale de Tenis pentru controlul competiţiilor masculine.

REGULILE TENISULUI, REINVENTATE DE ECCLESTONE

Am fi introdus o limită de timp pentru un meci pentru ca toată lumea să ştie cât de mult va dura meciul.

Bernie Ecclestone
Seful Formulei 1
În cazul în care tranzacţia ar fi reuşit, Ţiriac ar fi devenit coproprietar al tenisului masculin, iar Ecclestone plănuia deja o revoluţionare a regulamentului prin care să avantajeze direct transmisiunile TV ale turneelor.
Practic, britanicul intenţiona să impună o limită maximă de timp pentru un meci de tenis, să introducă cel puţin două pauze mai lungi pentru a permite televiziunilor să difuzeze spoturi publicitare sau să reducă timpii "morţi" din timpul meciurilor.

"Am argumentat că sportul are nevoie de o mai mare orientare spre televiziune. Am fi introdus regula unei singure serve pentru un punct (n.r - în prezent, un jucător are dreptul la două serve pe punct) şi am fi introdus o limită de timp pentru un meci pentru ca toată lumea, dar mai ales companiile de televiziune, să ştie cât de mult va dura meciul. Aşa că, după o oră de joc, ar fi sunat un fluier sau un clopoţel şi, la fel ca în cazul unui meci de fotbal, jocul s-ar fi încheiat. O altă idee pe care am avut-o a fost să împărţim meciul în două sau trei părţi cronometrate de 20 de minute fiecare", a adăugat el.

Urmareste Automarket
Pe lângă suma de bani considerată prea mică, este posibil ca oferta să fi fost respinsă de Federaţia Internaţională de Tenis şi din cauza acestor măsuri propuse de Ecclestone, despre care chiar el afirmă că erau radicale şi că ar fi schimbat semnificativ jocul de tenis.
"Admit că era ceva radical, dar sportul trebuia să facă ceva, dar lucrurile s-au îmbunătăţit puţin de la discuţiile noastre", a încheiat el.

În ultimul deceniu, una dintre puţinele propuneri pentru schimbarea regulamentului în tenis a fost ca seturile să se joace în sistemul "primul care ajunge la patru game-uri", în locul actualului sistem "primul care ajunge la şase game-uri", care necesită uneori şi tie-break-uri de lungă durată.

Via GMM (înreg)

Comentarii (7)

  • Ca iubitor al tenisului ma bucur ca nu a reusit sa-l cumpere....regulile actuale mi se par normale si nu as fi vrut sa vad ciudateniile lui ecclestone.
    57 1
  • unii indivizi ajunsi in varful piramidei au impresia ca totul trebuie sa fie dupa chipul si asemanarea lor

    da, e bine ca freak-ul asta n-a ajuns sa puna mana pe un sport ca tenisul
    50 0
  • Ar fi distrus tenisul de tot. Sunt de acord.
    21 0
  • AndreiRN
    Deja nu mai este sport.
    Este o piata de vanzare si cumparare a spectacolelor spartive.
    16 0
  • deci mosulica se duse la aia ca vrea el sa se faca tare-n...TENIS?!nu,nu cred ca ca la TENIS se referea mosulica, auzi: 2 reprize de 20 de minute!!!!!Ecclestoane,pezevenghiule!
    12 0
  • Tenisul nu mai e ce era oricum.
    Mai devreme sau mai tarziu il vor perverti si mai mult.

    Din cauza presiunii sponsorilor si inmultirii turneelor se joaca 2 din 3 ca la azilul de astmatici.
    In loc sa fie mai putin meciuri dar dure sunt multe si rapide. Si aparent uzura e mai mare pe termen lung. Cu toate pregatirile si masajele post meci tot ajung sa faca pauze mari pentru ca organismul cedeaza.
    2 0
  • strica si tenisul
    poate facea incaltamintea sau mingea sa se uzeze dupa primele 15 serve,sa "creasca spectacolul",sau scurta manerul rechetelor tot pentru acest motiv?!Pacat sa ajunga puterea doar la senili ! ::))))
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru