PREVIEW Monte Carlo: Cine va fi noul print de Monaco?

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 12.05.2010
McLaren, Ferrari si Mercedes GP spera sa opreasca dominatia celor de la Red Bull si sa se impuna la Monaco in cea mai asteapta cursa a sezonului.

Considerat in unanimitate drept perla coroanei in Formula 1, Marele Premiu al statului Monaco este genul contradictoriu de eveniment. Chiar daca spectacolul lipseste cu desavarsire din cauza imposibilitatii de a efectua depasiri, Monaco ramane una dintre cele mai importante curse din calendar, o eventuala absenta fiind practic de neconceput pentru prestigiul Formulei 1.

Acesta este si motivul pentru care o victorie in Principat valoreaza mai mult decat oricare alta in campionat, indiferent de echipa sau de nationalitatea pilotului care o obtine.

McLaren se prezinta cel mai bine la ora desfasurarii acestui Grand Prix: Jenson Button este lider in clasamentul pilotilor cu 70 de puncte, in timp ce echipa este pe prima treapta a podiumului in ierarhia constructorilor cu 119 puncte.

FORMA ECHIPELOR

Dupa update-urile semnificative de la Marele Premiu al Spaniei, echipele vor concura in mare parte cu aceleasi monoposturi ca si la Barcelona. Singura modificare majora consta in eliminarea noului sistem de ventilatie, intrucat eficienta acestuia pe circuitul stradal lent de la Monaco este minima. Ferrari a confirmat deja acest lucru, in timp ce celelalte echipe prefera sa nu divulge inca informatii in acest sens. Cert este insa ca Mercedes GP va mentine pe monopost noua configuratie a a carcasei de motor, in timp ce cateva echipe vor introduce update-uri nesemnificative.

CIRCUITUL DE LA MONACO

Circuitul de la Monte Carlo este unul dintre cele mai solicitante din punct de vedere fizic pentru piloti, succesiunea de viraje lente si barierele de protectie montate la numai cativa centimetri de circuit nelasand practic loc pentru erori. Pe de alta parte, aparitia celor trei noi echipe in competitie va crea numeroase probleme pentru pilotii de top atat in calificari, cat si in cursa.

In acest sens, sansele de aparitie a unor accidente in lant sunt ridicate, acesta fiind practic singurul element care ar putea aduce spectacol in conditiile in care depasirile sunt cvasi-imposibile.

Iata un tur virtual de pista pe circuitul de la Monaco:

 

VREMEA

Dupa toate probabilitatile, ploaia nu-si va face aparitia in Marele Premiu al statului Monaco. Sansele de ploaie variaza de la 30% pentru antrenamentele de joi pana la 20% pentru calificari si 10% pentru cursa. In ceea ce priveste temperaturile, acestea nu vor depasi 18-20 de grade, ceea ce ar putea reprezenta o provocare pentru incalzirea pneurilor medium.

DATE CIRCUIT

 Lungime tur
 3340 m
 Tururi parcurse
 78
 Distanta totala
 260.52 km

 

REZULTATE IN ULTIMII 5 ANI

 Sezon  Castigator
 2005  Kimi Raikkonen (McLaren)
 2006  Fernando Alonso (Renault)
 2007  Fernando Alonso (McLaren)
 2008  Felipe Massa (Ferrari)
 2009  Jenson Button (Brawn GP)

 

Patru piloti au reusit sa-si adjudece victoria la Monaco in ultimii 5 ani, iar cel mai titrat dintre acestia este Fernando Alonso cu doua reusite. Iata cum se prezinta situatia castigatorilor de la Monte Carlo in perioada 2005-2009:

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL STATULUI MONACO

- Red Bull a plecat din pole position in toate cursele din acest sezon: Sebastian Vettel de trei ori, iar Mark Webber de doua ori. Ultima echipa care a obtinut 6 pole position-uri consecutive a fost Ferrari in 2006-2007

- Webber este singurul pilot care a castigat o cursa in 2010 dupa ce a plecat din pole position

- Ferrari nu a mai obtinut niciun pole position de la Marele Premiu al Braziliei din 2008

- Ferrari nu a mai castigat cursa de la Monaco din 2001 (Michael Schumacher)

- Ferrari a stabilit cel mai bun timp in cursa in 5 dintre ultimele 6 curse desfasurate in Principat

- In ultimii 10 ani, numai 5 dintre pilotii care au plecat din pole position au castigat cursa, in ciuda sanselor minime de depasire

- McLaren a castigat 5 dintre 10 10 Mari Premii ale statului Monaco

- Jenson Button, Mark Webber si Felipe Massa sunt singurii piloti care au castigat puncte in toate cursele din acest sezon

- Vitantonio Liuzzi aniverseaza in acest weekend cel de-al 5-lea Mare Premiu in Formula 1

PROGRAM

In mod traditional, primele doua sesiuni de antrenamente libere de la Monaco vor avea loc joi, in timp ce vineri pilotii vor avea ocazia sa se relaxeze in perspectiva calificarilor si a cursei de duminica.

Iata programul complet al Marelui Premiu al statului Monaco, cu mentiunea ca acesta este afisat pentru fusul orar al Romaniei:

 Eveniment  Ziua  Ora
 Antrenamente libere 1
 joi, 13 mai 2010
 11:00
 Antrenamente libere 2
 joi, 13 mai 2010  15:00
 Antrenamente libere 3
 sambata, 15 mai 2010
 12:00
 Calificari  sambata, 15 mai 2010  15:00
 Cursa  duminica, 16 mai 2010
 15:00

 

Comentarii (14)

  • Rezultate din ultimii 5 ani
    Rezultatul din 2008 e gresit. Hamilton fiind castigator dupa o cursa pe ploaie ;)
    11 0
  • greseala
    In 2008 a castigat Hamilton, Massa a fost in pole
    10 0
  • intrebare
    in 2002 nu conducea schumi detasat si ii sa rupt roata ? (nu din vreo coliziune)
    3 0
  • Castigator in cursa
    Pariez pe Schumi.Cred ca va face o surpriza in cursa.
    5 3
  • coman norbert
    Schumi
    este bun nu a uitat sa conduca, a demonstrat asta in ultima cursa, dar nu are masina.
    Nu stiu cate sanse are, chiar daca vorbim de Monaco, si aici masina inseamna mult.
    Anul trecut Braun GP erau inbatabili aici cu o masina foarte buna si stabila pe viraje. Deci mecanica isi spune cuvantul.
    6 2
  • @sfera96
    Schumi a iesit pe 2 in 2002( a castigat Coulthard).In 2000 i s-a rupt suspensia cand era detasat la conducere.
    6 0
  • ceau
    ce nu pot eu sa-mi explic cum de este diferenta asta mare,intre masina Brawn gp si Mercedes gp,pentru ca in principiu ar fi trebuit sa ramana in linii mari in aceeasi parametri,de viteza,piloti etc,plus ca acum nu mai au problemele de anul trecut cu banii!
    3 3
  • ...
    Iltalehti 12.5.2010 (paper edition)
    Janne Palomäki

    KIMI NEEDED TRUST

    Andrea Stella misses the Finn's straightforwardness

    Andrea Stella has seen the gestures of three different world champions. First he worked with Michael Schumacher. After that Kimi Räikkönen listened to Stella's orders and now Fernando Alonso has to follow the Italian's will.

    Stella doesn't give a dominating image of himself. On the contrary, the man who talks quietly is one of the most liked persons on the paddock. The 39-year old race engineer had to adjust his style heavily between Schumi and Räikkönen.

    - Kimi wanted as little information as possible. He only wanted to hear the most essential and the style had to be simple. You couldn't mix it with any feelings, Stella remembers in El Pais -magazine's interview.

    - Schumacher again loved to analyse everything. He wanted to know why something had happened or what was behind each mistake.

    Stella is the person who's voice you hear guiding in the television, Alonso at the moment. Last year he still had the communication connection with Räikkönen.

    - I had to convey confidence to Kimi: the feeling that I trusted him completely.

    Stella is an engineer specialised in airplanes so it's only natural that he is an expert in aerodynamics. In his current position he also has to take responsibility for the strategic aspect of races.

    - In my work I try to offer the driver the best possibilities to bring out his own skills, Stella says to the Spanish paper.

    Every now and then he gets to hear anger. The top professionals aren't always the most grateful workmates.

    - Shut up , I don't want to hear anything about it, Alonso shouted in front of the whole tv-audience when Stella warned him that Lewis Hamilton is getting closer in Australia GP.
    6 8
  • @bernd
    in 2002 m. schumacher a castigat la monte carlo, pe 2 a fost montoya, pe 3 raikkonen
    4 0
  • @bernd
    scuze, ai dreptate, am confundat cu 2001
    5 0
  • @schumy1969
    Ultima victorie a lui Schumi dateaza din 2001, cand a plecat din pozitia a doua(in pole era Coulthard).A fost o dubla Ferrari in 2001 cu Irvine(Jaguar) pe 3 parca.
    8 0
  • Hamilton???
    Cred ca un podium va fi Hamilton,Alonso,Button,urmati de Barrichello,Schumacher,Kubica,Rosberg,Sutil,Massa si Buemi sau Petrov.Mi-as dori o victorie a lui Schumi dar e prea batran sa mai castige la Monte Carlo.
    5 6
  • Dorinta !
    La monaco este greu sa precizezi joi cine va castiga. Cu actualele regului cred ca cine pleaca din pole are sanse mari sa castige. Astea fiind zise acuma putem spune cine dorim noi sa castige, ex eu doresc VETTEL, dar sambata, dupa calificari....
    Apropo francezii prognozeaza o zi ploioasa pantru sambata !
    3 3
  • printi de Monaco
    Din pilotii in activitate Schumi si Alonso au cele mai multe victorii la Monaco. Alonso are o sansa foarte buna, Schumi si el. Ar mai putea fi Hamilton si Vettel, pentru ultimul ar fi un trofeu extrem de valoros si inscrierea acestuia in clubul select al pilotilor care au marcat cu adevarat F1. Deci, succes.
    7 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru