VIDEO: Accident mortal in Formula 2

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 20.07.2009
Henry Surtees, fiul fostului campion mondial John Surtees, a incetat din viata la numai 18 ani in urma unui teribil accident petrecut in timpul cursei de Formula 2 de la Brands Hatch din acest weekend.

Lumea sporturilor cu motor este in stare de soc dupa ce Formula 2, noua competitie inaugurata de FIA in acest an, a produs deja prima victima.

Henry Surtees, fiul fostului campion mondial de Formula 1 din 1984 John Surtees, a murit duminica seara in urma unui grav accident petrecut in timpul celei de-a doua curse desfasurate pe circuitul de la Brands Hatch din Marea Britanie.

Jack Clarke, unul dintre pilotii care concura in fata lui Surtees, a pierdut la un moment dat controlul volanului si s-a izbit de peretii protectori. Unul dintre pneurile monopostului lui Clarke s-a desprins si l-a izbit cu violenta in cap pe John Surtees, iar britanicul si-a pierdut imediat cunostinta in urma impactului. Din acest motiv, monopostul sau a intrat violent in coliziune cu parapetii de pe marginea pistei, intrucat acesta nu a putut vira spre dreapta in urmatorul viraj.

Cursa a fost neutralizata, iar o echipa de medici a ajuns imediat la fata locului. Surtees a fost scos cu mare grija din monopost si a primit ingrijiri medicale de urgenta la centrul medical ade pe circuit.

Dupa ce situatia sa a fost stabilizata, Surtees a fost transportat la un spital din Londra prin intermediul unui elicopter. Cu toate acestea, ranile provocate de accident au fost mult prea grave, iar Henry Surtees a incetat din viata in seara zilei de duminica, la varsta de numai 18 ani.

Cu numai o zi in urma, Henry Surtees obtinuse primul sau podium in Formula 2, in cadrul primei curse desfasurata pe circuitul de la Brands Hatch.

Henry Surtees si-a inceput cariera in sporturile cu motor in karturi, iar in sezonul 2007 a debutat in competitiile de monoposturi in Formula BMW UK. Anul trecut, britanicul a concurat in Formula Renault, terminand pe locul 12 in clasamentul general.

Anul acesta, Surtees a promovat in Formula 2, noua competitie fondata de FIA in 2009 cu scopul de a promova tinerele talente spre lumea Formulei 1. Vazut ca un potential viitor pilot de Formula 1, John Surtees nu a mai apucat sa isi vada visul cu ochii, parasind aceasta lume cu mult inainte de vreme chiar pe pista de concurs.

Via | Eurosport

Comentarii (16)

  • Pacat
    A murit fara vina, nici macar nu a fost greseala lui. Dumnezeu sa il odihneasca.
    0 0
  • RIP
    Ieri in Bulgaria la etapa de campionat european de raliuri ,a murit si un copilot italian in urma unei iesiri violente in decor.Concurau pe un peugeot 207 S2000.
    Inca o data motorsportul e in doliu.
    0 0
  • mda
    nu inteleg de ce sunt asa de "zburdalnice" rotile...nu ar fi trebuit legate cu un dispozitiv mai rezisten ? .... Dumnezeu sa-i odihneasca pe amandoi .
    0 0
  • FIA = NISTE INCOMPETENTI
    tocmai din acest motiv in F1 rotile sunt legate cu un cablu de masina astfel incat roata sa nu zboare la ruperea suspensiei.
    BRAVO FIA
    Dumnezeu sa`l odihneasca in pace !
    0 0
  • ...
    nu inteleg...totusi cokpitul nu a fost afectat...probabil si-a rupt gatul...totusi Dumnezeu sa-l ierte!
    0 0
  • Surtees
    da, fara franare, a percutat direct parapetul.Socul a fost prea mare...Trist..
    0 0
  • NeoGalaxy
    @KalEl
    Nu prea conteaza cu ce sunt legate. Sa intelegi ca nu ai vazut in ultimele 2 sezoane de F1 nici o roata desprinsa nu? Cred ca te uiti la alte curse.
    0 0
  • Williams ?
    La moartea lui Senna s-a pus problema proiectului masinii, acuma iar este indoielnica securitatea acesteia. Are papa Frank ghinion, sau e ceva putred la mijloc?
    0 0
  • Accident
    Aici ca si in accidentul lui Senna cred ca e vorba de destin . Ciudat, dar mi se pare ca "aduce" cu accidentul lui Tom Pryce din `77. Nu vad nici o vina celor de la Williams - cred ca am vazut la accidentul lui Kubica den Cnd 07 ceva roti desprinse de monopost.
    Pacat pentru Henry Surtees (fiul campionului din 1964).
    Dumnezeu sa il odihneasca!
    0 0
  • @marian06
    accidentul lui kubica de aku 2 ani a fost la 270 km/h si a fost aproape frontal cu un zid de beton...nici nu se compara accidentul lui kubica cu cel a lui henry...si oricum ati observat k nu a fost asa de distrus monopostul lui henry...
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Surtees
    Nu cred ca tine de securitate, baiatul a murit pentru ca a facut un chiag de sange sau poate mai multe, ceva ma face sa cred ca si-a pierdut si un pic vederea pentru ca nu a stiu ca curba era la dreapta. Oricum... rar am vazut o roata care sa se miste asa desi... si comisarul italian care a murit la Monza acuma ceva timp si-ar pune exact aceasi intrebare.

    Pacat pentru ca era un pilot cu talent dar mai ales pacat pentru ca era tanar. Odihneasca-se in pace!
    0 0
  • cheag:)-NeoGalaxy
    greu sa mai stii de curba la dreapta cand incasezi o roata in cap!Chestia cu cheagul,banuiesc ca ai o sursa ca altfel...
    0 0
  • Pacat
    Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace !
    Ce ghinion !
    0 0
  • @diesel08
    da si eu sunt deacord cu cheagul si nu am vazut in nici o sursa...dar totusi purta casca..si din cate am vazut nu a fost prea afectata...si cockpitul cu atat mai putin
    0 0
  • NeoGalaxy
    @diesel08
    Presupun ca nu ai citit nici odata o carte amarata de biologie nu? Sa stii ca multi care mor din cauza loviturilor la cap, nu mor pentru ca saracul creier se strica ci pentru ca se blocheaza canale alea milimetrice din cauza unui sau a mai multor cheaguri. Si smecheria este ca medicina nu este destul de avansata ca sa le depisteze in timp util. De aia saracul baiat nu a murit pe loc desi a fost lovit in cap si a murit desi paradoxal nu parea sa aiba nimic. Aia este smecheria: cheagurile de sange, nu sunt ceva ce poti vedea cu ochiul liber dar naspa este ca ele exista. Si crezi ca chiar conteaza daca avea un cheag sau nu? Eu mi-am spus parerea care probabil este cea mai aproape de motivul mortii baiatului asta.

    Ce ma intistreaza este ca a murit la o varsta foarte trageda. Daca murea tatal lui nici nu ma stresam sa postez.
    0 0
  • @admin
    "fiul fostului campion mondial de Formula 1 din 1984 John Surtees" A devenit campion mondial cu Scuderia Ferrari in 1964. A fost activ in F1 pana in 1972
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru