Volkswagen ar putea cumpăra Red Bull Racing în 2018

de Daniel Popescu
Sambata, 19.09.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volkswagen a ajuns la un acord pentru a achiziţiona echipa Red Bull Racing în 2018, potrivit presei britanice. Până atunci, cvadrupla campioană mondială ar urma să folosească motoare Ferrari.

Red Bull şi VW au avut discuţii timp de peste un an şi înţeleg că fundamentele unei înţelegeri privind vânzarea echipei au fost stabilite.

Eddie Jordan
Analist BBC
Red Bull Racing este pe punctul de a rezilia parteneriatul tehnic cu Renault la sfârşitul acestui sezon, iar unica soluţie pentru a rămâne în Formula 1 este utilizarea motoarelor Ferrari.

Această soluţie ar urma însă să fie una pe termen scurt, întrucât postul britanic de televiziune BBC susţine că echipa va fi cumpărată de grupul Volkswagen. Constructorul german ar urma să realizeze propriul motor de Formula 1 începând din sezonul 2018, atunci când producătorul de băuturi energizante va rămâne doar sponsorul principal al echipei.

"Red Bull şi VW au avut discuţii timp de peste un an şi înţeleg că fundamentele unei înţelegeri privind vânzarea echipei au fost stabilite. Un aranjament prin care VW preia echipa şi devine al patrulea constructor din Formula 1, iar Red Bull continuă să fie în centrul atenţiei printr-un contract major de sponsorizare, se potriveşte ambelor părţi", precizează Eddie Jordan, analist al postului BBC.

Cel mai probabil, Volkswagen va alege brandul Audi pentru participarea în Formula 1, deşi mai deţine şi mărcile Porsche, Lamborghini, Bugatti, Bentley, Seat şi Skoda.

Red Bull negociază cu Ferrari, dar nu a ajuns la un acord

Pentru următorii doi sau trei ani, motoarele Ferrari ar reprezenta o soluţie acceptabilă.

Dietrich Mateschitz
Proprietar Red Bull
Dietrich Mateschitz, proprietarul Red Bull, a refuzat să facă orice comentariu cu privire la eventuala vânzare a echipei către Volkswagen, însă insistă că retragerea din Formula 1 la sfârşitul acestui an rămâne o posibilitate.
Austriacul a admis însă că negociază un parteneriat pentru motoare cu Ferrari pentru o perioadă doi sau trei ani, ceea ce ar reprezenta exact perioada până când Volkswagen va intra în competiţie.

"Pentru următorii doi sau trei ani, (motoarele Ferrari) ar reprezenta o soluţie acceptabilă. Dacă Ferrari, ca echipă de uzină şi cu Sebastian Vettel, nu poate câştiga titluri, atunci nu va fi posibil nici pentru noi ca echipa client. Dar putem ajunge pe primele trei linii ale grilei de start şi de acolo pe podium", a precizat el în cadrul unui interviu acordat postului austriac de televiziune ORF.

Anterior, Ferrari şi-a exprimat disponibilitatea de a furniza motoare pentru Red Bull, însă nu este clar dacă o eventuală înţelegere va viza motoare curente sau unităţi vechi de un an, care vor putea fi folosite conform unui nou regulament pregătit de FIA pentru sezonul 2016.

Audi: "Nu intrăm în detalii şi nu facem comentarii"

Nu oferim detalii şi nu facem comentarii.

Wolfgang Ullrich
Director de motorsport Audi
Între timp, Audi a refuzat să facă orice fel de comentariu cu privire la posibilitatea ca grupul Volkswagen să cumpere Red Bull Racing în viitorul apropiat.

"Vom vedea ce se întâmplă. Această poveste se discută de 20 de ani. Nu este nimic nou. Nu oferim detalii şi nu facem comentarii. Red Bull este o echipă puternică", a declarat Wolfgang Ullrich, directorul de motorsport al Audi, pentru publicaţia Motorsport.

Ullrich se referă la numeroasele zvonuri care au circulat în presa internaţională în ultimii ani cu privire la intenţia grupului Volkswagen de a concura în Formula 1.

Cel mai recent, presa a relatat în iarna trecută că Volkswagen a ajuns la un acord pentru cumpărarea echipei Red Bull Racing în urma unei înţelegeri între Martin Winterkorn, preşedintele consiliului de directori ai VW, şi Mateschitz. La vremea respectivă, tranzacţia a fost împiedicată de Ferdinand Piech, preşedintele grupului VW. Acesta din urmă a fost însă concediat în luna aprilie.

În luna mai, Helmut Marko, consultantul Red Bull, a afirmat în public ca echipa se va retrage din Formula 1 dacă nu va ajunge la acord cu Audi pentru furnizarea motoarelor. Chiar dacă informaţia a fost dezminţita imediat de alţi oficiali Red Bull, Audi a admis la vremea respectivă că Formula 1 reprezintă o opţiune pe termen lung.

În prezent, Volkswagen şi Red Bull au o colaborare strânsă în Campionatul Mondial de Raliuri, acolo unde producătorul de băuturi energizante este sponsorul principal al echipei de uzină a constructorului german. Parteneriatul a adus deja trei titluri mondiale consecutive la piloţi şi constructori începând din 2013.

Via BBC Sport, Motorsport, Motorsport

Comentarii (6)

  • Ar fi interesant sa vedem si motoare Audi in F1 !!!!
    9 1
  • audi o sa introduca primul motor TDI din istoria F1 :)))
    asa cum a facut si cu 24H de la Le Mans
    8 3
  • Daca se intampla asta vom vedea o noua dominatie , marca germana fiind pe cale sa devina prima forta din lumea producatorilor de automobile. Cu cel mai bun sasiu si cel mai bun motor vor bate tot. Iar Ferrari...ce sa faca cu Vetel.....vai mama lui.
    8 14
  • @. Ce te face sa crezi ca vor avea cel mai bun motor? Honda este un exemplu concret. Nu e suficient sa te numesti Audi, Honda sau Mercedes etc, ci trebuie sa si poti dezvolta corespunzator. La ce preturi se vehiculeaza ca se vor impune pentru motoare imi e tare greu ca se va mai scoate ceva bun din asta. Nimeni nu ti face calitate la bani putini.
    8 2
  • Andrei
    Probabil daca Audi va faci pasul in 2018, Mercedes se va orienta spre Le Mans, nu cred sa concureze doua marci germane in aceeasi competitie, desi totul e posibil !
    0 2
  • Curiozitatea mea este legata de modul in care va gestiona FIA acest lucru. Conform regulamentului actual (si pentru 2017 inca nu este inclusa nici o schimbare momentan) din 2018 intra "inghetarea dezvoltari motoarelor". Teoretic Audi ar trebui sa concureze fix cu motorul cu care se prezinta la prima cursa fara sa mai poata face modificari bazate pe sistemul de tokens...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru