Webber castiga la Interlagos, iar Button este noul campion mondial!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 18.10.2009
Mark Webber a castigat fara emotii Marele Premiu al Braziliei, iar Jenson Button a devenit matematic campion mondial cu o cursa inainte de finalul sezonului!

Chiar daca in acest sezon nu a mai gazduit ultima cursa a sezonului, Interlagos a fost din nou circuitul care a desemnat noul campion mondial. Intr-o dupa-amiaza in care Mark Webber si-a adjudecat victoria dupa o cursa fara greseala, Jenson Button a devenit matematic campion mondial, revenind senzational de pe locul 14 pana pe locul 5.

Desi a condus in primul stint, sansele la titlu ale lui Barrichello s-au redus dupa prima serie de intrari la boxe si s-au naruit total dupa cea de-a douia oprire. Totul a culminat cu o pana la unul dintre pneuri, care l-a fortat pe brazilian sa efectueze o a treia prire la boxe si sa termine pe locul 8. Button s-a distantat astfel la 17 puncte in fruntea clasamentului si isi trece in cont primul titlu indiferent de rezultatele din Abu Dhabi.

In ciuda infrangerii suferite chiar pe propriul teren, Barrichello a fost foarte sportiv si a salutat succesul coechipierului sau, cei doi imbratindu-se indelung la finalul cursei. De altfel, atentia presei a fost monoplizata de bucuria lui Button, in timp ce Webber era acompaniat pe podium de Robert Kubica si Lewis Hamilton.

Locul 4 a fost ocupat de Sebastian Vettel, urmat de Button si Kimi Raikkonen. Sebastien Buemi a revenit in puncte pentru prima oara dupa Marele Premiu al Chinei, castigand alte doua puncte.

Marele Premiu al Braziliei a decis matemtatic si soarta titlului mondial al constructorilor. Brawn GP a devenit prima echipa din istoria Formulei 1 care castiga titlul mondial in sezon de debut in aceasta competitie.

FILMUL CURSEI START SPECTACULOS DE CURSA

Asa cum era de anticipat, startul Marelui Premiu al Braziliei a fost unul plin de suspens si spectacol. Barrichello a plecat foarte bine si s-a mentinut pe prima pozitie a clasamentului, in timp ce Webber a trebuit sa ii faca fata unui Raikkonen care a tasnit la start gratie sistemului KERS. In incercarea de a trece de australian, Raikkonen a "ciupit" monopostul lui Webber si si-a deteriorat aripa fata.

Nici in spatele plutonului lucrurile nu au fost mai linistite. Trulli a pierdut controlul volanului si a intrat in plin in monopostul pilotat de Adrian Sutil, care la randul sau a fost propulsat in Alonso.

Toti cei trei piloti au abandonat, iar la iesirea din monoposturi Trulli a avut o reactie extrem de violenta la adresa lui Sutil, italianul fiind de nemultumit de ceea ce s-a intamplat desi parea sa fie principalul vinovat. Incidentul dintre cei doi va fi investigat dupa cursa, insa verdictul nu va afecta rezultatul acestui Mare Premiu, intrucat ambii piloti au abandonat.

RAIKKONEN VEDE FOC IN FATA OCHILOR

Tot in primul tur, Kovalainen si Fisichella au avut un acrosaj, iar finlandezul a intrat la boxe in momentul in care safety car-ul inra pe circuit. De asemenea, si acest incident va fi investigat dupa terminarea cursei. Grabit sa revina pe circuit, Kovalainen a plecat de la boxe avand furtunul de realimentare atasat de monopost, eveniment ce a semanat izbitor cu ceea ce a patit Felipe Massa in Singapore in sezonul precedent.

Situatia a fost si mai dramatica de data aceasta, intrucat Raikkonen s-a aflat pe linia boxelor chiar in spatele conationalului sau, iar monopostul Ferrari a fost improscat cu benzina iesita din furtunul de realimentare atasat de McLaren MP4-24. Spatele monopostului Ferrari a luat foc pentru cateva secunde, insa flacarile s-au disipat repede, iar Raikkonen a putut continua fara probleme. Intr-un gest de sportivitate incredibil, mecanicii echipei Brawn GP au intervenit pentru a indeparta furtunul de alimentare al rivalilor de la McLaren, iar Kovalainen a revenit pe circuit.

BUTTON SI VETTEL, CASTIGATORII STARTULUI

Masina de siguranta a intrat la boxe in turul 5, iar Button, care urcase pana pe locul 9 in urma numeroaselor incidente din primul tur, a inceput un recital de depasiri in fata lui Alguersuari si Grosjean. Englezul a fortat foarte mult pentru a termina cat mai sus in clasament, intrucat Barrichello continua sa fie lider in fata lui Webber, Kubica, Rosberg si Buemi. Intre timp, Vettel a profitat la randul sau de incidente si a urcat pana pe locul 9, la doua locuri in spatele lui Button.

BUTTON, PROPULSAT SPRE TITLU DE PRIMA INTRARE LA BOXE

Prima serie de opriri la boxe nu a decurs bine pentru Barricherllo, in ciuda faptului ca brazilianul a realimentat in numai 4.1 secunde.

Pilotul echipei Brawn GP a iesit in spatele coechipierului sau, iar din cauza traficului a pierdut timp pretios in contextul in care Button urma sa intre la boxe mai tarziu. Mai mult decat atat, Webber si Kubica au iesit in fata lui Barrichello dupa prima oprire la boxe, astfel incat a coborat pe locul 3 in clasamentul cursei. Dupa prima realimentare, Button a revenit pe locul 9 si a urcat pe locul 6 dupa ce Vettel a efectuat la randul sau schimbul de pneuri.

Germanul a optat pentru o strategie cu o singura oprire la boxe si a revenit pe pista chiar in spatele lui Button, pe locul 7. Astfel, in turul 38 din cele 71, Button ocupa locul 6, iar Barrichello locul 3, astfel ca englezul avea titlul in buzunar. La randul sau, Hamilton a optat pentru o strategie cu o singura oprire, revenind pe locul 9 dupa efectuarea realimentarii, fapt ce i-a permis lui Button sa urce pana pe locul 4, la 15 secunde in spatele lui Barrichello. Intre timp, Heidfeld si Rosberg au abandonat, iar Nakajima a facut acelasi lucru dupa ce si-a pierdut aripa fata in urma unui contact cu Kobayashi si s-a izbit violent de parapeti la capatul unei "excursii" de-a lungul circuitului.

Cea de-a doua serie de intrari la boxe nu l-a ajutat foarte mult pe Barrichello, brazilianul ocupand locul 3 in spatele lui Webber si Kubica. In acest timp, Button ocupa locul 6 in spatele lui Hamilton si Vettel, insa britanicul era campion mondial si in acest moment.

Cu numai 10 tururi inainte de final, Hamilton l-a depasit pe Barrichello pe linia de start sosire, brazilianul coborand astfel pe locul 4. Dupa numai doua tururi, Barrichello a intrat la boxe in urma unei "intepaturi" suferite de unul dintre pneurile sale si a revenit pe locul 8, iar Button a urcat astfel pe locul 5. Finalul cursei nu a avut istoric, Button devenind campion mondial la finalul celor 71 tururi parcurse.

Cel mai bun timp in cursa a fost realizat de Webber, care a fost cronometrat cu 1:33.733 in turul 25.

Rezultatele complete ale cursei sunt disponibile aici.

Comentarii (34)

  • felicitari button@brawn!
    ... cam asta ar fi tot ce e de zis.
    0 0
  • kubica!
    in sfarsit !!!!o bucurie neasteptata!!!felicitari tuturor bimmerilor!!!
    0 0
  • Felicitari Jenson !
    .
    0 0
  • Button
    Felicitari Button si Brawn GP . Dupa x ani de asteptari , Button devine CM , iar Ross Brawn isi reconfirma geniul tehnic si managerial.
    0 0
  • WE ARE THE CHAMPIONS !!!!!
    felicitari button..o cursa foarte spectaculoasa !!!!!!!!!butopn,weber foarte senzationali !!!

    Felicitari buton pentru titlul mondial,mi.ai purtat noroc etapa asta :D !!!!!!!!

    Felicitari si Mark Weber !!!!!!!!
    0 0
  • Trairi ...
    am trait la intensitate maxima cursa...la fel ca si Buton !M.am bucurat pentru el din tot sufletul la sfarsitul cursei cand era in extaz !!!O Duminica Incomparabila !!!!!!!
    0 0
  • Felicitari Jenson!
    Bine ca a castigat cine trebuia!
    0 0
  • felicitari
    in sfarsit ferrari e sub mclaren:))uraaaa
    0 1
  • Mi-e teama
    Ca nu cumva Mclaren sa fie suspendati pentru urmatoarea cursa, exact cum au fost cei de la Renaul dupa cursa din Ungaria cu acel incident cu roata lui Alonso. Sa vedem...
    1 0
  • @andyyy4ever
    stai relax, mai e o cursa man, are timp mclaren sa revina acolo unde ii e locul, adik sub ferrari :)
    1 0
  • BROWN
    Trebuie sa recunosc ca la inceputul sezonului am fost unul dintre aceia care eram convins ca Brawn nu poate castiga Titlul Mondial din primul sezon si am gresit ( au stabilit un record pe care nu cred ca va mai putea fi egalat curand). Oricum felicitari in primul rand pentru Brown dar si pentru Button.
    0 0
  • Mclaren_Mircea_1984
    Stai linistit! Nu-i acelasi lucru, Alonso intrase pe circuit. E aceeasi situatie ca a lui masa la Singapore cu diferenta ca s-a vazut ca nimeni nu ii iubeste pe masa si ferari pt ca nu i-a scos nimeni furtunul, pe Kova l-au ajutat altii!
    0 1
  • BurningFlame
    Nu te grabi prietene! Ai rabdare!
    0 0
  • mersi DRAKO
    Acuma sa asteptam sa vedem ce hotarasc comisarii de cursa
    1 0
  • Button
    A fost magistral,a lasat deoparte espectativa in care a stat pina acum facind o cursa buna.
    0 0
  • rayn380
    Bravo Button
    Bravo Button!!! dupa atatia ani de F1, in sfarsit ti-ai facut si tu aceasta mare "aroganta" din F1. Felicitari....Felicitari si lui Lewis, 14 pozitii in aceasta cursa, este o performanta pe care foarte putini pot sa o realizeze....si sa nu uitam cat de "bun recuperator" a fost de-a lungul timpului. Abia astept sezonul urmator.
    0 1
  • in cifre
    17 -> 3. no comment. ;)
    0 1
  • ...
    ce sa zic..superba cursa...@admin...primul pit stop a lui barrichello eu zic ca nu a fost in 4.1 sec deoarece cand cronometrul s-a oprit eu il mai vedeam pe barri stand pe loc...la faza cu kova...la iesirea de la boxe...@fanii mclaren...sa nu mai ziceti k numai mclaren nu este avantajata de comisari si de fia...anul trecut cand massa a facut acelasi lucru a fost penalizat in timpul cursei...dar acum kova...ce sa mai zicem...totusi daca va fii penalizat sa fie pt cursa urmatoare...bv button...
    0 0
  • limba romana
    "va fii ..." of
    0 0
  • pit stop Barrichello
    bineinteles ca nu a fost de doar 4.1 secunde. o eroare de cronometru.
    1 0
  • ctlnmihai
    Webber castiga la Interlagos, iar Button este noul campion mondial
    Felicitari Button, ptr. titlul mondial... bravo Lewis ptr. locul 3 obtinut si sa speram ca peste 2 saptamani dupa sfarsitul cursei de la Abu Dhabi ,sa se pastreze actualul clasament
    0 1
  • felicitari
    Button a dovedit ca merita pe deplin titlul, a aratat maturitate si dorinta de victorie, a condus fara gresala ca de fiecare data, a aratat ca stie ce sa faca cu cea mai buna masina de pe circuit. Brawn GP a reusit o dubla victorie de senzatie, Ross Brawn, artizanul acesteia, dovedind inca o data ca este un tehnician si un manager de exceptie.
    0 0
  • Kimi
    L-au pus pe Kimi la prajit. Vor sa mai topeasca omul de gheata.
    0 0
  • ctlnmihai
    Mclaren_Mircea_1984
    kovalainen n-a fost penalizat,probabil datorita si faptului ca n-a punctat in aceasta cursa
    0 0
  • ctlnmihai
    Mclaren_Mircea_1984
    kova -penalizat 25 seconds -mclaren amenda 50000 $ ..autosport.com spunea ca nu a fost nicio penalizare...
    0 0
  • ctlnmihai
    scuderia
    sper ca esti multumit cu decizia comisarilor de cursa...
    0 0
  • @Hamiltom
    Inca o data a demonstrat talentul sau de a iesi castigator pe seama greserile altora (Nakajima, Raikkonen, Trulli, Alonso, Sutil , Liuzzi, Barrichello, Kovalainen) , bravo!
    0 0
  • re
    felicitari button, dar nimeni nu spune nimic de barichelo care a intrat de 4 x la boxe...de 4 x.........:((( trebuia sa fie cursa lui
    0 0
  • teapa
    Barichello a luat teapa si de data asta, button trebuia sa castige ceva mai mult pentru ca asa o fost de la inceput, aduceti-va aminte de cate ori a fost trimis bari in spatele lui button chiar daca in context bari putea fi primul, ar fi bine pentru bari sa plece la williams si fara ordine de echipa
    sunt sigur ca cauciucul a avut un defect ,
    0 0
  • @VJohann
    A fost un contact intre Barrichello si Hamilton. In momentul depasirii Hamilton a atins cu dreapta eleronului fata, roata din stanga spate a lui Barrichello, deteriorandu-si eleronul si provocandu-i pana brazilianului.
    0 0
  • Pt Daniel Popescu
    "Maestre", astazi se fac 3 luni cred de cand vad la "Clasament echipe" pe Mallya cu doua echipe...
    El si Mateshitz,cei mai bazati din marele circ...nici Ferrari nu au doua echipe.
    Acum pe bune,va ocupati careva si de clasamentul pe echipe ca e VARZA ?
    0 0
  • @mirco
    Cred si eu ca l-a atins, Barrichello deja simtea cum ii fuge asfaltul de sub talpi si mai avea putin Lewis si facea depasirea pe zidul boxelor.
    Chiar daca sunt fan McLaren nu pot decat sa-l felicit pe Button pentru titlul de campion mondial si sper sa ii aduca noroc numarul 1. Felicitari si celor de la Brawn GP atat pentru titlul mondial (ce bine imi pare ca Honda a luat teapa :)) cat si pentru fair-play-ul incredibil aratat la incidentul in care a fost implicat Kovalainen.
    Sunt fan al pilotilor finlandezi insa daca Kova mai avea un 1% sanse de a ramane la McLaren si anul viitor, incidentul de la Interlagos tocmai i-a spulberat orice sansa. Sper intr-o revenire a lui Kimi, un pilot care se lupta de unul singur pentru ca Ferrari sa prinda podiumul acestui an!
    Respect Brawn GP! Respect Jenson Button!
    0 0
  • @fair-play
    Kova oprise chiar in dreptul celor de la Brawn, probabil daca era cu 10 m mai incolo nu il mai baga nimeni in seama. Un aspect important e ca nu a fost greseala lui Kova, ci a mecanicului care la eliberat inainte ca realimentarea sa se termine.
    0 0
  • @fair-play
    In opinia mea Webber e un pilot caruia ii lipseste fair-play-ul. A demonstrat-o cu Barrichello, in Germania si ieri cu Raikkonen. Pt ce i-a facut lui Raikkonen trebuia penalizat. Ar trebui sa-i spuna cineva ca nu e singur pe pista.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru