Avancronică Race of Champions 2014: Barbados, gazda inedită a unei ediţii fără campioni mondiali din Formula 1

de Daniel Popescu
Vineri, 12.12.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Race of Champions revine după un an de pauză cu o ediţie inedită programată în Barbados, însă lista participanţilor nu include niciun campion mondial din Formula 1. În schimb, Susie Wolff va fi prima femeie care participă la această competiţie.

Esential 2.2 kilometri are circuitul pe care va avea loc race of Champions 2014
140 de kilometri pe ora este viteza maxima estimata pe care o vor atinge pilotii in Race of Champions 2014
Race of Champions, competiţia anuală care reuneşte la start cei mai buni piloţi din diverse competiţii ale sporturilor cu motor, se va desfăşura în perioada 13-14 decembrie în Barbados.

După ce ediţia de anul trecut a fost anulată din cauza protestelor de stradă din Thailanda, Cursa Campionilor revine în 2014 cu o ediţie inedită atât prin locul de desfăşurare, cât şi prin lista participanţilor. Începând din 2004, competiţia s-a desfăşurat preponderent pe stadioane din Europa, însă în 2012 s-a mutat în Thailanda, pentru ca în acest an să fie găzduita de Barbados.

Vorbim despre un stat sub forma unei insule amplasată în partea de vest a Oceanului Atlantic de Nord care şi-a câştigat indepdenţa faţă de Marea Britanie în 1966. Insula are o suprafaţă de numai 432 de kilometri pătraţi (în comparaţie, Bucureştiul are o suprafaţă de 238 kilometri pătraţi) şi o lungime de numai 354 de kilometri.

Competiţia va avea loc pe o porţiune restrânsă din Bushi Park, un circuit cu o lungime de 2.2 kilometri construit în 1971, acolo unde organizatorii au construit două trasee paralele identice. Traseul parcurs de piloţi va fi de două ori mai mare decât cele folosite în ultimii ani la RoC, iar viteza maximă anticipată este de 140 de kilometri pe oră.

Formatul cursei şi piloţi participanţi

Orice pilot ar fi încântat să fie invitat la Race of Champions.

Este un eveniment pe care l-am urmărit întotdeauna îndeaproape şi întotdeauna am visat să fac parte din el, aşa că sunt mândră că am fost aleasă să particip.

Susie Wolff
Pilot de teste Williams
Prin tradiţie, Race of Champions presupune dueluri intre piloţi care folosesc maşini identice pe cele două trasee similare ale circuitului, iar cel care stabileşte un timp mai bun se califica în faza următoare a competiţiei.

Spre deosebire de alţi ani, niciun fost campion mondial din Formula 1 nu va fi prezent la eveniment, în condiţiile în care ultimele şase Cupe ale Naţiunilor au fost adjudecate de Germania, reprezentată de Sebastian Vettel şi Michael Schumacher.

În schimb, printre numele sonore care vor concura se număra Romain Grosjean, pilot la Lotus şi campion en-titre la Race of Champions, Tom Kristensen, nonuplu câştigător al Cursei de 24 de ore de la Le Mans, sau Petter Solberg, campion mondial în WRC în 2003.

În plus, la ediţia din acest an va evolua în premieră şi o femeie: Susie Wolff, pilotul de teste de sex feminin al celor de la Williams. "Orice pilot ar fi încântat să fie invitat la Race of Champions. Este un eveniment pe care l-am urmărit întotdeauna îndeaproape şi întotdeauna am visat să fac parte din el, aşa că sunt mândră că am fost aleasă să particip", a precizat ea.

Competiţia principală este Cursa Campionilor, în care piloţii au fost împărţiţi în patru grupe. Concurenţii vor evolua în dueluri fiecare cu fiecare înainte de a promova în sferturi, semifinale şi finală. Iată grupele complete de piloţi:

Grupa Pilot Competitia de provenienta
Grupa A Romain Grosjean pilot F1 Lotus, campion en-titre
Jamie Whincup 6x campion V8 Supercar
David Coulthard fost pilot F1
Mick Doohan 5x campion motociclism
Grupa B Petter Solberg campion WRC
Kurt Busch campion NASCAR Sprint Cup
Susie Wolff pilot de teste Williams
Un pilot din Caraibe -
Grupa C Jose Maria Lopez campion WTCC
Robby Gordon 7x campion off-road
Esteban Ocon campion Formula 3
Un pilot din Caraibe -
Grupa D Tom Kristensen 9x campion Le Mans
Ryan Hunter-Reay campion IndyCar
Jolyon Palmer campion Gp2
Pascal Wehrlein pilot DTM

Cu o zi înainte va avea loc Cursa Naţiunilor, în care piloţii au fost grupaţi pe naţionalităţi după un format asemănător:

Grupa Echipa Piloti
Grupa A Franta Ocon si Grosjean
Nordica Kristensen si Solberg
America Lopez si Gordon
Staruri tinere Palmer si Wehrlein
Grupa B Australia Doohan si Whincup
Scotia Coulthard si Wolff
Barbados Skeete si Watson
SUA Hunter-Reay si Busch

Programul Race of Champions 2014

Competiţia Race of Champions 2014 va fi transmisă în România de postul de televiziune Digi Sport după următorul program, conform fusului orar al României:

Eveniment Ziua Ora Post TV
Cursa Natiunilor sambata, 13 decembrie 18:00 - 21:00 DigiSport 3
Cursa Campionilor duminica, 14 decembrie 18:00 - 21:00 DigiSport 3

25 de ani de Race of Champions

Prima ediţie Race of Champions a avut loc în 1988, iar până în prezent au avut loc 25 de curse ale campionilor.

Iată o scurtă retrospectivă a celor mai bune momente din istoria Race of Champions: 

Comentarii (3)

  • rotila
    venga LOPEZ !
    3 0
  • chiar eram curios cine o difuzeaza
    3 0
  • Valentin
    Decat Susie Wolff mai bine era Sabine Schmitz.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru