CNADNR va permite trecerea gratuită pe podul de la Feteşti la orele de vârf din weekend

de Sebastian Toma
Miercuri, 02.07.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autorităţile au decis să permită trecerea gratuită a podului de la Feteşti în perioada verii, pe timpul weekend-ului, dar numai la orele de vârf şi în direcţiile în care circulaţia este aglomerată.

Esential 2 milioane de euro a pierdut CNADNR în 2013 în urma deciziei guvernamentale de suspendare a taxei de pod de la Feteşti pe perioada verii.
Circulaţia pe podul de la Feteşti va fi liberă în weekend-uri în timpul orelor de aglomeraţie, anunţă Digi 24. Cei de la CNADNR au stabilit că vor putea să reducă semnificativ cozile de la orele de vârf dacă le vor permite şoferilor să treacă fără să plătească de vineri la ora 18 până sâmbătă atunci când merg spre litoral, respectiv dinspre litoral spre Bucureşti dacă trec prin staţia de taxare în intervalul orar cuprins între ora 06:00 a zilei de duminică şi până la ora 12:00 în ziua următoare de luni. Măsura este păguboasă pentru Compania Naţională de Drumuri, care a înregistrat anul trecut pierderi de aproape două milioane de euro, dar reduce semnificativ aglomeraţia la respectiva staţie de taxare şi ajută turismul din zona litoralului, cu excepţia cazului în care şoferii folosesc autostrada respectivă doar pentru a trece vama înspre Bulgaria şi a apela la staţiunile vecinilor de la sud.

Circulaţia pe Transfăgărăşan a fost deschisă astăzi, dar Transalpina rămâne închisă tot anul

Schimbarea momentului în care este gratuită trecerea pe podul de la Feteşti poate ori să aducă o scădere mai puţin drastică a încasărilor CNADNR, ori să provoace aceleaşi cozi la staţia de taxare ca şi până acum, dar numai în respectivele intervale orare. Rămâne de văzut cum va evolua situaţia în funcţie de programul abordat de şoferii români. Un impediment major al respectivei staţii de taxare este faptul că şoferul unui autoturism trebuie să achite suma de 13 lei pentru o trecere, iar nu toţi conducătorii auto sunt pregătiţi cu suma potrivită în momentul în care ajung în faţa ghişeului.

Soluţia la întreaga problemă ar fi un sistem modernizat de taxare, similar cu cele folosite în alte state din lume.

Acciza pentru carburanţi: 50 de bani pe litru pentru 4.000 kilometri de autostradă în următorii 12 ani

Aşa arată o staţie de taxare în străinătate. Benzile sunt separate în funcţie de metoda de plată dorită de şofer.

Autostrada Bucuresti-Constanţa va primi perdele forestiere împotriva viscolului

Urmareste Automarket
Criticii taxei de pod de la Feteşti spun că aceasta este nejustificată în contextul în care există deja o taxă de drum, sub forma rovinietei, încasată tot de CNADNR cu acelaşi scop declarat: întreţinerea şi dezvoltarea reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi.
În alte ţări, aceste staţii de taxare au fost informatizate şi includ camere video de supraveghere, plata cu cardul direct la un automat specific şi cartele pre-plătite sau abonamente cu transpondere, montate pe maşini, care permit trecerea prin punctele de taxare fără oprire.

CNADNR a suspendat temporar taxa de pod de la Feteşti

Via Digi24 | Sursă foto 

Comentarii (2)

  • Alexandra
    Un an de zile au avut la dispozitie dragii nostri guvernanti sa gaseasca o solutie in acest sens si au dat cu bata-n in balta a n-a oara! Ce e asa de greu sa teleportezi/construiesti 5-8 porti cu diferite regimuri de taxare ( sms,cash,card,abonament) ??? Suntem de rasul curcilor!
    4 0
  • Campanie electorala pentru bucurestenii care merg in week-end la mare. Prejudiciul se recupereaza probabil dupa o noua indexare de la fraierii care platesc cand traverseaza podul in alte perioade.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru