Comisia Europeană a amânat cu un an aplicarea integrală a limitei de 95 grame CO2/km

de Sebastian Toma
Miercuri, 27.11.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
După cinci luni de discuţii cu statele membre UE, Comisia Europeană a făcut un compromis şi a decalat cu un an termenul limita de aplicare integrală a pragului 95 grame CO2 pe kilometru pentru maşinile noi.

Esential 2021 este anul în care va începe aplicarea integrală a limitei de 95 de grame de CO2 pe kilometru pentru autoturismele noi vândute în Europa.
Comisia Europeană a luat o decizie finală în privinţa normelor de emisii CO2 pe care le va aplica pentru maşinile noi vândute în regiune. Limita stabilită de CE va rămâne la 95 de grame CO2 pe kilometru pentru toate automobilele noi vândute în Uniunea Europeană, dar termenul de aplicare integrală a deciziei a fost amânat cu un an, urmând ca anul 2021 să fie cel din care toţi producătorii de automobile să fie obligaţi să respecte integral decizia Comisiei Europene. Al doilea compromis făcut în urma discuţiilor purtate în ultimele luni cu reprezentanţii statelor europene este un nivel mai ridicat de flexibilitate în aplicarea acestei decizii, o concesie făcută la insistenţele germanilor.

Noua decizie a Comisiei Europene include folosirea de supercredite pentru respectarea normelor de CO2 pentru automobilele noi vândute în Europa. Aceste "supercredite" le permit constructorilor să producă automobile cu emisii foarte scăzute de CO2, cum sunt vehiculele electrice, pe care să le pună în balanţă cu autovehiculele care au emisii mai ridicate de CO2 decât prevede norma CE. Limita impusă de Uniunea Europeană pentru supercredite va fi de 7.5 grame pe an în perioada 2020-2022, cu cinci grame mai mare decât propunerea făcută în urmă cu cinci luni.

Flexibilitatea suplimentară oferită de UE le permite producătorilor de automobile să folosească toate creditele într-un an, explică reprezentanţii Automotive News.

Urmareste Automarket
Pentru a atinge ţintele respective, un automobil cu motor alimentat cu benzină va trebui să aibă un consum mediu de 4.1 litri la sută, pe când modelele diesel vor avea nevoie să obţină un consum mediu de 3.6 litri la sută. Vorbim despre o medie la nivel de gamă, pentru portofoliul unui constructor, deci valorile de mai sus nu trebuie luate ca atare.
Decizia Comisiei Europene a fost criticată de mai multe părţi, inclusiv de un partid german de stânga, Die Linke, al cărui reprezentant în Parlamentul European, Sabine Wils, spune că noua reglementare va aduce sute de tone de CO2 în atmosferă şi cheltuieli mai mari pentru consumatori. Pe de altă parte, aplicarea deciziei în forma prezentată în urmă cu cinci luni ar fi adus costuri ridicate pentru producătorii de automobile care activează pe piaţa din Europa, aceştia fiind nevoiţi să-şi adapteze gamele în termen scurt pentru a răspunde la normele UE.

Via AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (5)

  • ..cu un an.. cu un an..
    3 2
  • V-ati cam repetat in titlu si nu da bine la portofoliu.
    2 1
  • eco beco smeco
    si cu restul de 89% din poluare ce facem? ca limite masinilor le impunem de ceva ani si ele polueaza la nivel global undeva la 11%... ceva restrictii si pentru restul... sau acolo nu ne intereseaza ca nu castiga nimeni bani... :)
    8 1
  • problema e ca IN ORASE peste 80% din poluare este produsa de automobile. De aici bolile asociate : cancer de plamani, astm la copii, afectiuni ale vederii, smog - inclusiv cel fotochimic ce are ca rezultat final aparitia ozonului in troposfera in zona oraselor, etc

    da, ne simtim foarte "afectati" de masurile de acest gen, dar nu se constata o diminuare vizibila a numarului de kilometri facuti cu automobilul cu toate ca transportul in comun in Eu este din ce in ce mai eficient.

    china e departe iar problemele cu care se confrunta orasele lor nu ne intereseaza nici cat negru sub unghie. Ideea e ca aceste tari (noii "tigrii" economici) vor prelua "stafeta" poluarii de la europeni/americani. Daca Europa nu va deveni promotorul NEpoluarii auto imi este greu sa cred ca in viitor se vor putea impune restrictii legate de emisii.

    Pana nu e prea tarziu.
    3 2
  • Au batut nemtii cu pumnul in masa si au obtinut ce au vrut, ca doar ei erau in urma cu emisiile si au facut scandal cu amanarea.
    5 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru