Este oficial: Timbrul de Mediu dispare de la 1 februarie

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Vineri, 06.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Taxa auto cunoscută în prezent drept Timbru de Mediu va fi eliminată începând din 1 februarie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care sunt eliminate 102 taxe.

Timbrul de Mediu, taxa auto pe care posesorii de maşini noi sau second-hand erau obligaţi să o plătească în momentul înmatriculării şi care a trecut printr-o serie de modificări şi redenumiri din 2007, a fost eliminată oficial.

Taxa face parte dintr-un pachet de 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de Parlamentul României încă de la sfârşitul lunii octombrie. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii, însă Parlamentul a respins cererea, iar preşedintele a fost obligat să o promulge.

Urmareste Automarket
Conform unui amendament adoptat în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, legea va intra în vigoare în data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.
Întrucât o astfel de lege este publicată de regulă într-un interval de numai câteva zile, timbrul de mediu nu va mai fi plătit începând din 1 februarie 2017.

Timbrul de mediu fusese deja declarat ilegal de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la jumătatea lunii iunie 2016, la fel ca şi toate celelalte forme ale taxei auto, iar statul român urma să stabilească modalitatea prin care va restitui banii. Anterior, autorităţile anunţaseră că timbrul de mediu va fi înlocuit cu o alta taxa auto, una dintre variante fiind includerea acesteia în preţul carburanţilor.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA) a susţinut recent că eliminarea timbrului de mediu va conduce la o scădere cu 30% a vânzărilor de maşini noi, în condiţiile în care piaţa second-hand este oricum semnificativ mai mare. De altfel, în primele 11 luni ale anului, în România s-au înmatriculat 85.588 de maşini noi şi 276.347 de maşini second-hand. În plus, spune APIA, scăderea prevăzută a vânzărilor de maşini noi va fi dublată de eliminarea unor locuri de muncă din această industrie.

Via Agerpres

Comentarii (17)

  • Deja s-a blocat mobile.de :))
    58 7
  • Se va putea recupera acest timbru de mediu pt auto noi?
    16 15
  • Hunter
    Faptul ca timbrul de mediu, sub diferitele sale forme de-a lungul anilor, a fost o tampenie, este adevarat si o stim cu totii, noi cei care am platit sute de euro de fiecare data cand ne-am schimbat masina.
    Dar fereasca D-zeu ce o sa fie de acuma incolo. Ce cotete vor fi aduse acuma in tara. Daca cei de la RAR nu vor tria la sange marea masa de second-uri, cele in marja 2000-4000 de euro care sunt pe net si care reprezinta cam 80 % din piata second din tara asta, o sa fie dezastru.
    Dezastru pentru mediu, dezastru pentru siguranta traficului.
    Vor prospera si mai mult magazinele de piese auto, samsarii care vor aduce si mai multe masini cumparate la 500 de euro dincolo si vandute pe aici cu 1500-2000 de euro, masini de care vesticii abia asteapta sa se scape si macar capata cateva sute de euro pe ea.
    Daca nu o sa fie treaba reglementata calumea, nu fac nimica cu eliminarea taxei. Ori baga impozit progresiv pe masini si ajungem ca vesticii sa platim tot mai mult pe an ce trece, incat sa nu mai fie masina rentabila, ori ajungem groapa de gunoi si mai mare a vesticilor.
    Cu accize in carburant in ideea ca poluatorul plateste, nu se rezolva treaba decat partial.
    6 3
  • inexorabil
    Dacă ar fi eliminată și eminamente absurda impozitare a cilindreei, ar fi senzaționescu ȋn direct: chiar a doua zi după intrarea ȋn vigoare a legii, aș ȋncepe să sondez febril piața de “antichități” de peste Ocean (nu că n-aș fi făcut-o ȋnainte, și ȋncă de nenumărate ori, dar…Rousseau avea perfectă dreptate: “Durerea de a nu avea ceea ce ne dorim este mai mare decât plăcerea de a avea”). Totuși, nu m-aș arăta reticent față de ceva mai…proaspăt (evident, tot cu motor mare: 3.6 V6), să zicem marca declarată cea mai fiabilă de pe continentul nord-american ȋn ultimii ani, după tandemul Lexus-Toyota: Buick!! Uitați-vă la toate celelalte nume uriașe din lume și din clasament: se ȋnșiră sub Trishield!

    Ȋn altă ordine de idei, veleitatea / vanitatea lui Traian Băsescu de a fi decalate alegerile parlamentare și cele prezidențiale a dus la criza actuală, când șeful statului și Parlamentul nu provin din aceeași “bază” politică, iar primul iese ȋn reală pierdere, fiindcă principiul suveran al majorității parlamentare ȋl lovește ca o secure “democratică” : tu, ca președinte, nu vrei – uneori din motive personale, pe care nici măcar nu catadicsești să le explici națiunii care te-a uns ȋn cea mai ȋnaltă demnitate – să promulgi o anumită lege sau să desemnezi un premier agreat de Putere, dar…până la urmă, n-ai ȋncotro.

    Culmea ironiei: fiindcă ne convine legea cu pricina, nu mai acuzăm PSD-ul de populism, iar de impactul asupra bugetului de stat ne doare ȋn pulpă. Totuși, avem tot dreptul la această măruntă bucurie, fiindcă ȋnsăși UE a declarat taxa ilegală, dar jegosul de Iohannis – probabil aflat sub presiunea unor grupuri de interese, printre care și…importatorii de mașini noi – tot spera că ne va trece dorul de “cazane de mâna a paișpea”. Să acționeze ȋnsă ȋn așa fel, ȋncât așa-zisa creștere economică să se regăsească ȋn buzunarele noastre (logic: ca să-i putem face fericiți pe acei samsari plângăreți), nu vrea sau nu-l duce devla, că de! cică ar fi treaba Guvernului. Am ȋnceput să mă gândesc tot mai serios la posibilitatea deloc deplasată de a adopta modelul american: președintele să fie și șeful Executivului, fiindcă, așa izolat ȋn turnul de fildeș de la Cotroceni, genul nostru de președinte “independent” se dovedește mai degrabă o mână moartă pentru țară…Mai ales că străinii cu putere de decizie pentru toată planeta știu prea bine că, pe acilișea, din moși-strămoși, PSD rupe tot ȋn alegeri, așa că ce s-au gândit, de vreo doi ani ȋncoace, perverșii ăștia emeriți: “Să tragem sforile ȋn așa fel, ȋncât să câștige funcția supremă ȋn stat un politician non- sau chiar anti-PSD, ca să ȋntreținem ȋn rromanika o perpetuă bulibășeală, la adăpostul căreia noi să putem lesne să stăpânim crunt economia, societatea și patria românească, plină de resurse nebănuite și de femei…neasemuite” (iar noi – să recunoaștem franc – adorăm, mai ales din mijlocul mall-urilor și al hypermarket-urilor pe care aceiași sforari au ținut morțiș să le planteze aici, statutul nostru de sclavi, pe care, inteligenți nevoie mare, ȋl ȋnțelegem exact, dar ne complăcem, ȋn mod inexplicabil și parcă la nesfârșit, cu starea “insurmontabilă” hotărâtă ȋn “sfere prea ȋnalte” – ba ȋncă articulăm resemnați, ceea ce contrastează cu inteligența noastră de ecou mondial, dar și cu credința noastră luptătoare și seculară: “Soarta, ce să-i faci?!” – așa cum anticipaseră, cu multe decenii ȋn urmă, excelenții vizionari englezi Orwell și Huxley).
    15 30
  • Eu mi-am inmatriculat masina in noiembrie 2016, imi pot recupera banii dupa ce va intra in vigoare aceasta taxa?
    0 4
  • Lege*
    0 3
  • @inexorabil
    din cate stiu eu, taxa aia pt cilindree (cele peste 3000 cmc) a disparut inca de la 01.01.2016, cand a intrat noul cod fiscal in vigoare
    0 3
  • Ura Ura Ura.O sa imi cumpar Cadilac.Bravo PSD bravo Dragnea.Ba basescu priveste aici 102 taxe anulate tva scazut la 9% la alimente si la 19% la restu pensi crescute salari crescute pretul benzinei in scadere.Tu nu ai putut in veci sa faci asa ceva.
    6 4
  • Flaviu
    Daca voi cumpara o masina maine, voi mai plati aceasta taxa in conditiile in care legea se aplica de la 1 februarie?!
    2 4
  • zici ca numai romani cumpara masini din germania
    2 1
  • bravo Dragnea
    psd-ului trebuie multumit, nu inteleg ce cauta domnul "miami 6 vile" in stire.
    6 3
  • Aoleu muma intra-n faliment bulgarii!
    3 2
  • hazard
    nu va bucurati prea tare. Vor compensa cu alte taxe.
    7 4
  • bravo Dragnea
    este meritul lui Dragnea!

    bursucul cu 6 vile doar a respins.
    jos cenzura!
    7 5
  • Pentru fanii care se bucura de scăderea taxelor:
    1. Astăzi prețul la alimente TVA9%=preț alimente TVA 24%=preț alimente Franța, Germania...., alegeți voi daca la ei este ieftin sau la noi este scump
    2. Prețul motorinei astăzi la Petrom Jiului, Bucureștii Noi 4,82, preț după scoatere acciza si -1% TVA, 4,72, preț 30 decembrie 2016 4,98, hai sa facem pariu ca peste 2 săptămâni va fi 5lei?
    Asta este tara lui Papura Voda oricine ar conduce-o!
    3 1
  • Dumitru
    O singura intrebare:
    Samsarii care aduc masini de ocazie din Germania, cu cat sunt impozitati si care este contributia lor la buget? Altfel spus, care este participarea lor fiscalizata la bunastarea Romaniei prin taxe, salarii, impozite?
    4 0
  • sanducu71
    ooooofffff...iarrrrrr mai venit taxa poluare sau taxa drum sau taxa timbru-mediu...cund se eliminareeee...???????
    aceeeaa minciunea un guvernul sau coruptie sintem fraudeaaaaaaaaaa
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru