FOTOREPORTAJ: O vizită în Dobrogea, locul în care timpul stă pe loc

de Mircea Meșter, Foto: Ciprian Mihai
Luni, 21.09.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Într-o dimineaţă de vară târzie am aruncat "salopeta" de birou, am pus degetul pe hartă, am urcat în maşină şi am plecat spre Dobrogea. O zonă pe care fiecare dintre voi ar trebui s-o viziteze în detaliu măcar o dată în viaţă.

Maşini, maşini, maşini. Locuri peste locuri. Povestea Automarket se creionează de 10 ani încoace între sute de teste cu sute de maşini şi la fel de multe locuri în care aceste maşini primesc contextul pe care-l merită. Fie că e vorba de un test cu o sportivă sau un cabriolet prin Alpi, de o şedinţă foto realizată într-o zi însorită şi liniştită de vară în centrul Bucureştiului sau de un road trip până la Salonul Auto de la Paris şi înapoi, respirăm şi trăim între teste şi texte. Ne mutăm de pe scaunul maşinilor tocmai lansate în România pe scaunul biroului şi punem pe hârtie impresiile pe care ni le-au dat maşinile. De 10 ani, fără întrerupere. 

E o meserie superbă. faci cunoştinţă nu doar cu maşini pentru care alţii ar plăti, ci şi cu oameni care schimbă istoria lumii auto aşa cum o ştim astăzi. De la preşedinţi de corporaţii până la designeri din mâinile cărora a ieşit maşina ta. 

Cu toate astea, simţi uneori nevoia de a te deconecta. De a ieşi din ritmul ăsta nebun în care ne facem treaba şi de a opri maşina. De a scoate capul din listele de preţuri şi de opţionale pe care trebuie să le explici în amănunt şi de a privi înspre orizont fără a avea nici cea mai mică legătură cu munca pe care o faci.

Şi atunci, te îndrepţi spre Dobrogea.

De ce Dobrogea?

Eşti într-o moarte clinică în ceea ce priveşte conexiunea cu online-ul, iar asta te întoarce la plăcerea cu care precursorii jurnalismului auto online conduceau maşini pe care aveau timp să le "digere" timp de zile sau săptămâni întregi până la apriţia textelor.


Nu scapi nici aici de maşină, însă ea devine un partener, un coleg, şi e departe de obiectul pe care-l analizezi sub lupă şi sub microscop într-un test normal. Ai drumul întins în faţă, ai fotograful în dreapta ta şi încerci să scoţi din priză toate aparatele care te ţin legat de internet. Eşti într-o moarte clinică în ceea ce priveşte conexiunea cu online-ul, iar asta te întoarce la plăcerea cu care precursorii jurnalismului auto online conduceau maşini pe care aveau timp să le "digere" timp de zile sau săptămâni întregi până la apriţia textelor.

Povestea noastră începe într-o dimineaţă de joi. Vară târzie, cu discul soarelui abia mijit şi într-o lumină roşie în care oraşul începe să-şi dezmorţească arterele. E atât de dimineaţă, încât îl sun pe fotograful nostru de două ori: prima dată să-l trezesc, aşa cum ne-am înţeles de aseară, apoi ca să fiu sigur că nu a adormit din nou. 

Spre deosebire de şedinţele foto clasice, până şi Ciprian intră în maşină relaxat, cu aparatul foto în braţe şi fără accesoriile clasice care transformă orice loc din lume în studio foto ad-hoc. Plecăm spre Dobrogea cu Renault Kadjar, maşina care s-a nimerit să fie companion de test în săptămâna asta, în căutarea unei zile relaxante şi atât.

Here we go.

După un stop obligatoriu pentru cafea şi băuturi la intrarea pe autostradă, înlănţuim kilometri uşor pe autostrada spre mare. Trec repede, iar în câteva zeci de minute şi câteva piese de pe eternul stick USB al fotografului nostru ajungem la ieşirea de pe autostradă spre Călăraşi. "A treia ieşire spre Călăraşi", cum mi-a şoptit experimentatul Ciprian, care se târăşte de fiecare dată spre Dobrogea ca tărâm perfect pentru şedinţele foto cu maşini şi apus. Dai de o şosea dreaptă şi lungă pe care vezi maşinile din sens opus cu vreo 5 minute înainte să te întâlneşti cu ele.

Apoi treci prin Călăraşi ca prin brânză şi ajungi la locul în care treci Dunărea cu bacul. Aici începe aventura.

Tradiţii şi secularism

Mă îndrept încep spre "Ferry", aşa cum e alintată pe afişe platforma despre care ai jura că a fost scoasă la pensie şi că e piesă de muzeu, nu ambarcaţiune funcţională.


Şoseaua se apropie de Dunăre şerpuind printre păduri şi platouri de stuf. Apoi, când ajungi la semnul care-ţi indică faptul că ai ajuns la trecerea cu bacul spre România, vrei să faci stânga. Eşti oprit de doi burtoşi cu feţe care inspiră orice, doar încredere nu. "Nu pe aici, bacul e mai încolo", îţi fac ei semn, aproape blocând accesul spre ambarcaţiunea care se vedea la 20 de metri depărtare. Îl rog să mă lase să trec. "Bacul ăsta nu trece decât după ce se umple, mai aşteptaţi cel puţin o oră", aproape mă ameninţă omul cu o privire sfredelitoare plasată ca duritate între scuipat şi pumn. 

Avem tot timpul din lume, îi spun. Şi mă îndrept încep spre "Ferry", aşa cum e alintată pe afişe platforma despre care ai jura că a fost scoasă la pensie şi că e piesă de muzeu, nu ambarcaţiune funcţională. E atât de veche şi de părăginită, încât până şi Kadjar, un SUV sănătos de segment C, are probleme la urcare, manevră care se face cu grijă. În spate, văd în oglinzile laterale, maşinile le pică în plasă celor doi jongleuri şi-şi continuă drumul. 

"De ce nu le face nimeni nimic ăstora?" întreb oamenii care se ocupă de bac. "Habar n-am. Poliţia vine, se uită şi pleacă. Am angajat şi o firmă de pază şi tot nu le face nimeni faţă".

România Uniunii Europene este rămasă, pe alocuri, într-o eră care amestecă regulile Imperiului Otoman cu cele de trib. După vreo 10 minute de aşteptare, călătoria noastră în Dobrogea începe oficial. Trecem Dunărea şi acostăm pe malul românesc, aflat la câţiva metri de cel bulgăresc. Aici, lângă Călăraşi, precizia GPS-ului trebuie să fie maximă. În caz contrar, ai toate şansele să te trezeşti în balconul vreunei gospodine care-şi pune murăturile în blocurile din Silistra.

O dimineaţă de milioane începe la Bucureşti şi continuă pe bacul de la Călăraşi.
Nu avem cele mai moderne platforme, dar cert e că am ajuns pe cealaltă parte. Din fericire.
"Nu vă supăraţi, unde plătim cursa", am întrebat după ce urcasem pe bac şi tocmai plecam de la mal. "Nu aţi plătit la intrare?" "Nu, eram ocupaţi cu băieţii cu burţi şi nu ne-a spus nimeni nimic". "Atunci cursa e gratuită".
În timp ce ne îndreptam spre malul opus, spre locul de plecare se îndrepta feribotul "concurenţei" agresive. Oamenii ăia erau nevoiţi să mai aştepte încă jumătate de oră până să plece. "De ce nu pleacă de acolo, dacă văd că se stă mult?". "Pentru că se plăteşte la intrarea în zona de aşteptare"
România de pe malul Dobrogei începe să fie o ţară pe care nu ai cum să n-o iubeşti. Apropo: dincolo de gardul din dreapta se află Bulgaria.
Am fost legitimaţi de Poliţia de Frontieră. Probabil că nu mai văzuseră maşina. Renault Kadjar de abia se lansase în România. Nu ar fi prima dată...
Prima oprire din Dobrogea a avut loc în zona Canaraua fetii, acolo unde o fostă fabrică de ciment şi-a lăsat vestigiile comuniste la vedere. Cândva, acum ceva vreme, treaba duduia aici.
Iar cariera de calcar din zonă este dovada vie că aici s-au întâmplat lucruri serioase.
Astăzi, cu această zonă părăsită de maşinării, ne aflăm într-un loc ideal pentru fotografia auto.

E aproape ireal să fii înconjurat de munţii ăştia de calcar. De acum, când mă voi gândi la ideea de peisaj selenar, voi avea în cap doar aceste imagini.

Back to work. După o şedinţă foto de o jumătate de oră, mergem spre Adamclisi, locul în care acum vreo doi ani am pozat BMW M6 la apus într-o galerie foto spectaculoasă.
Asta e partea din Dobrogea în care şoselele sunt perfecte. Îţi vine să rămâi acolo pentru totdeauna. E ceva în aer care te face să ţi se pară că eşti blocat în timp şi că nimic nu mai există în afară de tine şi de şosea.
Adamclisi. Trophaeum Traiani este o fostă cetate care acum e loc de pelerinaj pentru studenţii de la arheologie.
În faţa sitului arheologic Adamclisi, un helipad face legătura între istorie şi prezent.
După ce am terminat cu Adamclisi, drumul ne-a dus spre nord, cu destinaţia Cheile Dobrogei. Aici intri într-un paradox dobrogean: pe măsură de satele devin mai frumoase, pe atât şoseaua devine mai proastă.

Probabil că explicaţia pentru care sate precum Tortoman sau Siliştea arată acum fantastic, la standarde verst-europene, se regăseşte în faptul că zona din nordul Autostrăzii Soarelui, după ce treci de Medgidia, e plină de eoliene. Iar vântul scoate bani pentru cei care-l au.
Vă spuneam că şoselele se strică pe măsură ce localităţile arată mai bine, Acesta este un drum judeţean pe care ne-a aruncat Google Maps. Fix după ce am spălat maşina pentru şedinţa foto din Cheile Dobrogei.

Între Târguşor şi Cheia am întâlnit unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Apare de nicăieri şi se termină după doi kilometri. Cheile Dobrogei sunt ceea ec a rămas în urma unor munţi care altădată se întindeau ceva mai semeţ spre cer. Astăzi, ne-au rămas doar peisaje fantastice.

Dacă eşti din partea locului, ştii foarte bine că, pentru a merge spre nordul Dobrogei dinspre Chei, trebuie să eviţi Drumul Judeţean 222. Este o ruşine pentru zona asta superbă, astfel că vă recomand ca, pentru a ajunge spre Cetatea Enisala, să luaţi drumul principal care leagă Tulcea de Constanţa. Noi am mers în recunoaştere, iar Google Maps ne-a înfipt într-un coşmar care a durat vreo 30 de kilometri. Şi pentru că am rulat cu 5 km/h şi ne plictiseam, am făcut chiar şi un clip.

Puţin mai încolo, la o benzinărie aflată într-o zonă în care şoselele redeveneau şosele, am dat de motorina cu cel mai mic preţ văzut de mine în ultimii 3-4 ani.
Şi, încet-încet, strecurându-ne prin după-amiaza de vară târzie, am ajuns la Enisala. Accesul maşinilor era interzis şi cetatea era închisă, însă am avut ocazia să tragem câteva cadre fantastice.

Să nu uităm de ce am venit aici. Relaxare. Momente în care uiţi de tot şi de toate şi prinzi aderenţă să mergi mai departe.
Am prins apusul pe autostradă, în drumul spre Bucureşti. Au fost 725 de kilometri parcurşi într-o singură zi, însă unele imagini, poveşti şi culori mi-au rămas întimpărite în minte pentru totdeauna. Vă recomand măcar o evadare de genul ăsta pe an. Cât se poate de spontană.

Comentarii (31)

  • Iulian
    he he he.......ati trecut si prin Rimnic city...prin fata casei mele.....daca stiam ca ajungeti pe aici va invitam la o masa si ceva rece sa va mai dezmortiti....
    10 3
  • EuroNCAP
    Frumos reportaj. Bravo. La mai multe!

    O harta cu traseul si punctele de interes, ca pentru lenesi, era buna. Poate data viitoare.
    5 0
  • mircea
    @Iulian
    Mulțumim pentru invitație. Data viitoare cu plăcere :)

    @EuroNCAP
    Mulțumim. Am adăugat și traseul urmat, cu mențiunea că Google ne-a pierdut la un moment dat prin nordul Medgidiei și am făcut niște kilometri în plus :)
    10 1
  • mishazaitev
    Bravo din tot sufletul!

    Ati ales pentru plimbare cel mai nou, dar si cel mai frumos pamant al Romaniei. Va recomand calduros sa mergeti si la cetatea Argamum, langa Jurilovka (daca nu ati fost, fireste!) Nimic nu se compara cu imagine Razelmului privit la apus de-acolo, de sus! Iar saramura de peste si Aligote-ul de Sarica Niculitel intregesc farmecul acestui loc de poveste!
    8 0
  • andi77
    E adevarat ca nu sunteti revista de turism dar fotoreportajul asta este deosebit.Ar fi extraordinar daca pe viitor ati descrie putin si zona unde testati masinile dar putin mai in amanunt, cu bune si cu rele, cu puncte de interes etc.Eventual tot in fotoreportaje separate.Succesul ar fi garantat.
    7 0
  • Costel
    Nimic nu se compara cu Transilvania.
    Sighisoara, cetatile sasesti....
    Brasovul, incredibilul Cluj...
    cetatea Alba Iulia

    Cam tot ce merita vazut e dincolo de Carpati.

    Inteleg nevoia de a ilustra un articol comandat de Renault cu ceva peisaje salbatice, dar, sincer - mai usor cu entuziasmul pentru Delta si litoralul lui Mazare.
    Le-am tot mestecat 20 de ani, in timp ce despre minunile pe care ni le-au lasat sasii in Transilvania nu se spune nimic.
    3 23
  • mishazaitev
    Costel

    Eu nu stiu ce ai "mestecat" tu, dar de calatorit in Dobrogea cea cu adevarat salbatica nu ai calatorit.

    Eu unul sunt satul de 'minunatiie" pe care ni le-au lasat sasii in Transilvani, poate si dat fiind faptul ca le-am vazut de zeci de ori. Cu toate astea nu imi permit sa fac afirmatii categorice de genul celor pe care le faci tu. Fiecare apreciaza ceea ce i se pare lui mai frumos si mai interesant. Parerea mea este ca Dobrogea are foarte multe locuri de oferit atat din punct de vedere istoric, cat si din punct de vedere peisagistic. Daca pentru tine Dobrogea inseamna litoralul lui Mazare si Delta, e fix problema ta.

    Niciun oras din cele mentionate de tine nu are nimic unic. Gasesti in Europa occidentala orase cel putin atat de frumoase, cetati tot la fel de vechi. Asta e doar unul dintre motivele pentru care zidurile de tip Vauban de la Alba Iulia nu se bucura de numarul de turisti scontat. Delta Dunarii insa, complexul Razelm - Sinoe, grindurile de la Letea, localitatile tatarasti si lipovenesti si de haholi, traditionale din Dobrogea sunt cu mult mai pitoresti decat zidurile unor asezari sasesti. Ca sa extind raspunsul, ei bine... crede-ma ca pentru mine, Putna, Voronetul, palatele brancovenesti, reprezinta mult mai mult decat niste cetati taranesti ridicate de o natiune civilizata, dar, oricat de mult am dori noi sa evitam acest adevar, opresoare.

    Este doar un punct de vedere. Tu esti liber sa calatoresti unde vrei tu. Nu stiu de unde esti tu...
    15 2
  • bine misha!
    ca bine le zici mishazaitev !!! Si as mai adauga eu, capodopera arhitectonica lasata de Sf. Neagoe Basarab, adica Manastirea Curtea de Arges, pe care nici nu ne putem gandi sa o comparam cu "marile cetati sasesti" !
    8 2
  • Nu erau de ajuns disputele " clasice", pe teme auto. Acum avem divergențe de ordin cultural :)
    Cred că orice loc are farmecul lui, dacă stai să-l savurezi. Comparațiile sunt aproape inutile.
    Reportajul este superb! Mulțumiri protagoniștilor! Un plus și pentru videoclipul original. Și pentru relatarea cu "jmecherii" de la "Ferry"; sper că ministerul de resort se va sesiza și va pedepsi acest abuz.
    10 1
  • Costel, nu cred că acest complex de superioritate specific ardelenesc trebuie să își aibă locul aici.

    De fapt, complexele voastre de superioritate nu trebuie să își aibă locul nicăieri în societatea românească. Pentru că fac doar rău.
    16 1
  • @mircea:
    "Mi-e mila de masina asta". Te aflai intr-un mediu propice pentru Kadjar, ai spus-o ca si cum erai intr-un Megane.

    sarcasm on: daca drumul era plin de borduri puse la intamplare, parca nu iti mai era asa mila
    6 0
  • Acum nici 4 săptămâni am fost în Deltă. De acolo am vrut să urmez și eu acel drum către sud, spre Constanța, dar gazda din Murighiol m-a sfătuit să nu-mi distrug mașina. Totuși, regret că nu am vizitat acel traseu; data viitoare sper să am mai mult timp.
    Păcat că nu avem și un drum din Dobrogea până la Clisura Dunării, pe malul stâng, bineînțeles.
    8 0
  • Costel
    @Mishazaitzev

    Fireste, fiecare cu parerea lui.
    Nu am inteles de ce post-ul meu e trecut ca abuz. Alo? Automarket?
    Nu am injurat pe nimeni.
    Am spus doar ca dintre toate regiunile Romaniei Transilvania este regiunea care merita in primul rand vazuta.

    Daca nu iti plac castelele Transilvaniei si bisericile de lemn din Maramures (cum numai Norvegia mai are), nici o problema.
    Delectati-va voi, regatenii, cu minunile din Vaslui si Botosani.
    Si cu litoralul dobrogean, de la Sulina la Mangalia si inapoi.
    O splendoare, tulai Doamne!

    Si, desigur, iti plac masinile frantuzesti
    1 18
  • mircea
    @All
    Pentru că văd atâtea poveşti despre atâtea zone frumoase ale ţării, vă promit că următoarele road trip-uri Automarket vor acoperi corect toate zonele ţării. Pentru conformitate şi echilibru :)
    12 0
  • o reclama ordinara la o masina prin dobrogea .. ce c%cAt
    1 14
  • mishazaitev
    Costele, nu te infuria! Postul tau a fost jignitor fara sa-ti dai seama. Eu nu am afirmat ca Transilvania nu are locuri minunate. Te-am contrazis doar cand ai spus ca DOAR Transilvania are asa ceva. Mai mult decat atat, devine din ce in ce mai evident ca faci parte dintre ardelenii aia care se dau destepti si vorbesc despre celelalte zone ale tarii fara sa calatoreasca prin ele. Botosaniul este unul dintre orasele cu cel mai mare numar de cladiri de patrimoniu din tara. Iar plaja de la Sulina pe care in mod sigur nu ai calcat, chiar este una extraordinara. Acum daca intre ciorbele dumneavoastra smantanite si palinca voastra triplu distilata, unii prefera saramura de crap salbatic si Aligote-ul de Niculitel, nu inseamna ca trebuie sa-ti si suportam infatuarea si sa halim povestile tale de superioritatea Ardealului.

    Legat de masini, n-ai nimerito nici pe asta. Am o germana si o japoneza. Asta nu inseamna ca nu mi-as dori la nebunie un Citroen Mehari. Si inca ceva. Intre un ardelean zgarcit si gospodar pentru care arta gastronomica incepe si se termina cu slana si un lipovean amarat care-si pune iarna gardul pe foc si inima pe masa, prefer a doua varianta. Nu intamplator, Radu Anton Roman, un ardelean de o inteligenta sclipitoare a ales sa traiasca in Delta, o zona minunata cu oameni atat de minunati.
    10 1
  • Costel
    @Mishazaitzev

    Sezi bland, colega!

    Cum ziceam, fiecare cu valorile lui.
    Nu-i bai!
    Eu pastrez Clujul. Si slanina autentica, si palinca, si castelele.

    Ramai matale cu Mehariu' si cu sofisticarelile frantuzesti!
    Si cu delta si Botosaniu.

    Meri sanatos!
    0 11
  • Poate nu intram sa comentez daca nu era @Costel caruia ca si ardelean, ii spun cu mana pe inima: "Bah, esti prost de bubui" !!! Ce Cluj pastrezi tu bah nichipercea? L-ai facut tu cumva? Ai pus vreo piatra la castelele transilvane? Si pe alea le pastrezi? Unde ma? Bua-ha-haaaa!!!

    Unul din prietenii buni ai tatalui meu s-a insurat cu o fata din Calarasi. Pot sa spun ca femeia aia l-a pus pe calea cea dreapta si a fost unul din multele motive pentru care astazi nu mai vorbesc urat de sudisti. Cu timpul ajungi sa intelegi mult mai multe de cat vezi la 20 de ani. Fiecare regiune isi are pacatele ei iar Transilvania nu e scutita nici pe departe de asta. Sudul, asa sarac si incins de soare cum e, isi are caldura lui si fara indoiala farmecul incontestabil.

    Intr-o zi cand voi fi la pensie o sa ma urc in masina si o sa strabat inca odata Romania de la un capat la altul, in liniste. Cand eram copil, am avut norocul ca parintii mei sa ne plimbe enorm si asta ajuta la formarea unui individ, chiar daca momentan nu-ti dai seama. Da, mi-e dor de Calarasi, de Tulcea, Botosani sau Turnu Severin, samd.

    Iar remarcile cu "superioritatea" Transilvaniei imi aduc un zambet amar. Dupa ce iesi doar cateva sute de kilometri la vest de Romania, iti dai seama cat de toparlan tre' sa fii sa vii cu texte din astea. Care superioritate? Relativ la ce? Iar treaba cu "Cimisoara-i fruncea tarii" sau bucuresteanul cu "draga astazi nu ne vedem ca mi-a venit cineva din provincie" sunt prostii cu care nici la ani de zile distanta inca nu ma pot obisnui.

    On topic. Foarte fain articolul. Iar Kadjar, cu tot numele lui arabesc, s-a potrivit la fix cu decorul unei zile de pregrinaj.
    4 0
  • Costel
    @zarnesteanu

    Nu-i bai ca ma jignesti.
    Ca doar tre' sa demonstrezi ca voi, astia regateni, santeti plini de bun simt.

    Am vazut mare parte din tara asta. Si daca nu am tresarit vazand litoralul euxin si baltile alea dinspre delta, scuza-ma. Poate nu am eu sensibilitatea voastra regateana.

    Si, spre stiinta ta, am calatorit destul prin Austria, si Germania, si Elvetia - adica tarile care merita vazute in Europa asta, care au marcat cu civilizatia si cultura lor un continent intreg si nu numai.

    Si te asigur ca nu mi-e rusine cu ce au facut ardelenii in Transilvania.
    Poate nu am construit case ale poporului, dar ne putem mandri cu Biserica Neagra si cu Sighisoara si cu Bran, cu Sibiul si Brasovul.

    Iar Clujul chiar este cel mai frumos oras din Romania - oricat ar crapa unii de ciuda neputincioasa. Nici nu va puteti imagina ce are de oferit orasul asta, dincolo de monumente si istorie. Ce baruri, ce viata de noapte cool - nu stiu unde o sa mai gasiti in tara asta combinatia aia unica de rock adevarat si motoare...
    Acuma, eu nu ma supar daca altora le plac manelele din Craiova si Bucuresti...

    Cat despre masini... v-ati uitat un pic ce masini se cumpara in Ardeal si cam ce se cumpara in restul tarii?
    Da', na! Cum ziceam, poate ca bunul gust zace la sud de Carpati si se exprima in Citroenuri, Kogeacuri si Loganuri...
    0 9
  • mishazaitev
    Costel, dupa ce ca tu jignesti, tot tu te dai lovit! Hai sa o luam pe rand:

    1. Niciodata n-ai sa ma vezi pe mine cometand un reportaj care descrie locuri frumoase din Ardeal , spunand ca alea NU MERITA colindate si prezentate sau ca doar ce imi place mie merita vazut/

    2. Daca te pun sa spui repede un nume de scriitor elvetian s-ar putea sa intri in ceata, asta apropos de "cultura". Vreun compozitor stii? Nu cauta pe "goagle"!

    3. In legatura cu orasele din Ardeal, Costica draga, ei bine, romanii nu au niciun merit pentru ele, dupa cum nu aveti niciun merit pentru ca ati stat o mie de ani cu cizma germana pe grumazurile voastre. Si Biserica Neagra si mai stiu eu ce zid din burgurile ardelene au fost construite de sasi pe vremea cand strabunii tai se bucurau de "cultura si civilizatia" cezaro-craiasca in stare de iobagie, cu ochii in lacrimi de la de la fumul de ardei iute si cu oasele sfaramate pe roti.

    4. Afirmatiile categorice sunt atributul capetelor seci. Nu am nimic impotriva Clujului, dar sa spui ca e cel mai frumos oras, suna tot la fel de stupid ca si cum ai spune ca nu stiu care e cea mai buna masina.

    5. Cat de arogant trebuie sa fii sa mi-o arunci pe asta cu manelele cand Regele Cioaba locuieste la Sibiu, iar Nicolae Guta, Minodora si Carmen Serban provin toti din vestul tarii? Baietica, intamplarea face ca am calatorit enorm de mult in Ardeal. Ultima oara zidurile cetatii Vauban (apropos, despre neamtul asta stii ceva?) din Alba Iulia rasunau de manele. Legat de rock, crede-ma, ar trebui sa mai traiesti o viata ca sa vezi toate trupele mari pe care le-am vazut eu.

    6. Masini zici? Intamplarea face chiar sa posed o masina "jarmana", dar asta nu ma face cu nimic mai destept. Ai pomenit de Elvetia. Tu ai calatorit. Eu am locuit acolo. Nu mi s-a parut ca elvetienii se dau in vant dupa masinile germane, sa stii!

    7. Nimeni nu vrea sa spuna nici ca Ardealul e urat, nici ca nu merita vazut. Doar ca nu accept lectii de la incuiati pentru care tot litoralul romanesc inseamna cele cateva statiuni cunoscute.

    8. Faptul ca ai o gandire limitata, reiese foarte clar din modul in care te exprimi. Tuturor trebuie sa ne placa ce masini iti plac tie, ce orase iti plac tie si ce mancare iti place tie. Ia-o usor. Nu-i vina mea ca ma apuca pantecarita doar cand ma gandesc la cata grasime bagati in voi! Dar, apropo, care-i treaba cu slanina autentica? Exista si slanina contrafacuta? Un alt exemplu de mandrie prosteasca!

    9. Pentru ca ai pomenit de masini, daca te-ai pricepe la ele ai stii ca foarte multe dotari care te fac pe tine fan al masinilor germane moderne au fost implementate de francezi. Nu am o masina frantuzeasca dar consider ca trebuie sa fii teribil de incuiat ca sa nu stii asta. Suspensia pneumatica, cutia de viteze semi-automata, caroseria deformabila, motorul care in caz de impact se "ascunde" sub masina, toate astea existau pe masinile Citroen inainte sa existe pe o masina germana.

    10. Tot ca esti limitat dovedeste si afirmatia ca ai calatorit prin trei tari europene si gata, doar astea merita vazute. Ei bine, dar Franta chiar n-a avut bre chiar nici un rol in "cultura si civilizatia" europeana? Haidi bre ca ma faci sa rad. Un om cult nu poate sa afirme asta. Daca esti iubitor de cultura si civilizatie iti place si Beethoven si Ravel, admiri si Schonnbrunul si Versaillesul si nu te-apuci sa afirmi ca doar ce-ti place tie conteaza. Cunosc zeci de ardeleni care sunt realmente pasionati de Delta Dunarii si de Voronet. Nu toti sunt la fel de incuiati ca tine.
    8 1
  • @costica,

    Daca din intamplare vreodata o sa opresti muzica rock si n-o sa mai turezi motorul la maxim, poate in ziua aia o sa auzi si vocea ratiunii. Stii, vocea aia interioara care te trage de manca ori de cate ori scoti un porumbel pe gura sau faci o tampenie.

    In primul rand, din logica ta de fier ti-ai dat seama ca sunt regatean :):):) Asa o fi dragu' tatii. Dar si daca as fi, tot nu e un motiv sa ma simt prost, mai ales in fata unui ingamfat. Crede-ma pe cuvant ca daca ar fi sa ne privim de sus, eu cred ca as avea motive suficiente motive de mandrie bla-bla-bla. Familia mea chiar a contribuit cu ceva la tara asta. Tu poti sa spui asta de ai tai?

    Deci Biserica Neagra, Sighisoara, Brasov si Sibiu au fost ridicate de ardeleni. Bai, tu esti intreg la cap? Clujul cel mai frumos oras din Romania? Ha-ha-ha. Asta-i ca Timisioara-i fruntea tarii! Am fost anul trecut in Cluj dupa o pauza de 20 de ani si mie mi s-a parut ca arata mai rau. Am colegi clujeni de aceeasi parere. Aglomerat, strazile in paragina si cu trafic haotic. Nevasta-mea a studiat acolo si a fost neplacut surprinsa de atmosfera generala a orasului. Chestie de gusturi.

    Unul din cei mai mari escroci pe care i-am intalnit in viata era sibian. Care ca si tine, se mandrea ca a crescut langa sasii din Sibiu dar el traia intr-o cocioaba darapanata si avea un caracter de hot ordinar. Poate noi ardelenii ar trebui sa fim recunoscatori ca unii care vorbesc aceeasi limba ca si noi, istoric au dat piept cu turcii, cu tatarii sau cu rusii pentru ca tu, ardelean subjugat de altii sa poti sa-ti rumenesti ingamfarea la caldurica.

    Eu zic sa mai dai o tura prin Germania, Elvetia, samd si poate de data asta o sa vezi si altceva. Cine stie? Trecerea timpului are uneori efecte miraculoase asupra creierului uman. Iar diferenta dintre unul care da din buric in ritmuri de manele si unul care-si scutura frenetic teasta in ritmuri de rock turbat n-o sa ti se mai para atat de mare.
    6 1
  • Costica
    @mishazaitzev

    Da' tare te-ai mai maniat matale, si zau daca inteleg de ce.

    Ma bucur ca asculti rock, dar nu esti cam arogant cand imi dai lectii de la 1 la 10, vorbind de cat de mult te pricepi la trupe si la masini frantuzesti?

    Cat despre teoria cu ardelenii iobagi... ai uitat de scoala ardeleana si de faptul ca romanismul s-a nascut intre Carpati, tot acolo unde a fost si capitala Daciei romane.

    Nu-mi vorbi, te rog, de faptul ca tot ce e in Ardeal e facut de nemti sau mai stiu eu cine.
    Clujul are atatea monumente de arhitectura romaneasca. Ca sa nu amintesc de cetatile taranesti, de bisericile noastre din Maramures.
    Si doar nu o sa-mi spui ca Ateneul din Bucuresti e facut de regateni, ca si acolo tot un neamt a lucrat.

    Te rog, nu ma lua cu rolul frantei in cultura... e ridicola simpla asociere dintre franta si idea de cultura sau civilizatie... ma rog, citeste-l tu pe prust si asculta patricia kas - super civilizatie!

    ca tot mi-ai pus mie intrebari despre Elvetia, poti sa-mi spui numele unei trupe rock frantuzesti? aud? despre ce vorbim aici? franta si cultura... baba si mitraliera...

    No, sezi bland si, cat iti pui sa asculti o placa cu mirei matieu, mananca un croasant!

    Servus!
    0 12
  • Mie imi pare ca faci reclama la renault...;)
    1 0
  • Costel
    @zarnesteanu

    Nu stiu cand ai fost la Cluj si despre ce paragina vorbesti.
    Orasul arata impecabil de curat si de ingrijit.
    Legat de atmosfera, trebuie sa traiesti aici si sa ajungi sa cunosti spiritul locului.

    Nu e nevoie sa fii arogant numai pentru ca ai o alta parere decat mine.
    0 10
  • mishazaitev
    Pai nu intelegi pentru ca NU poti, nu pentru ca nu ar fi de inteles.

    Johnny Hallyday, Costica. Un nume urias de care un habarnist ca tine nu e de mirare ca nu a auzit. Si nu inseamna ca doar cantaretii de rock sunt valorosi

    Daca pentru tine Balzac, ProUst (eruditule!), Moliere, Baudlair, Lamartine si multi altii ale caror nume iti sunt probabil la fel de necunoscute, chiar nu conteaza in literatura mondiala devine din ce in ce mai evident faptul ca nivelul tau cultural este unul extrem de scazut. Hai sa-ti mai spun ceva. Franta este tara cu cei mai multi laureati ai Premiului Nobel pentru literatura din lume. Un fapt nesemnificativ in cultura mondiala, fara indoiala. Te las pe tine sa-i descoperi poate te mai cultivi si intelegi ca a asculta rock nu presupune dovada suprema a eruditiei!

    Au mai existat si compozitori de geniu si pictori de geniu francezi, dar daca un invatat ca tine a decretat ca Franta nu conteaza in cultura mondiala, ce rost mai are sa-i pomenim, nu?

    De asemenea tie iti lipseste proprietatea unor termeni. Da Clujul si Sibiul si Sighisoara sunt orase construite de nemti si austrieci. Nu are nici o relevanta ca au muncit si salahori romani. ata vreme cat administatia era germana. Ateneul Roman, in primul rand a fost construit dupa planurile unui arhitect francez. Ca or fi lucrat si nemti pe-acolo nu e de mirare. Dar adminstratia sub care s-a edificat cladirea este una romaneasca.

    Si nici nu au relevanta aceste aspecte! Eu nu am negat valoarea niciunui loc valoros din Ardeal. Nici macar a bisericilor din lemn din Marmaures despre care habar nu ai probabil ca erau din lemn doar pentru ca stapanirea germana nu permitea romanilor sa construiasa in piatra.
    Tu esti cel care ai inceput sa spui insa ca DOAR Ardealul conteaza si ai inceput sa ne faci manelisti si inculti si sa te dai rotund. Nu ai nici un motiv crede-ma. Un om care a citit doar ziare si care judeca omul dupa masina si desconsidera tot ce lui nu-i place, reprezinta o valoare doar in ochii lui si atat. Si da chiar am toata admiratia pentru Mireille Mathieu, careia macar stiu cum sa-i scriu corect numele.
    10 0
  • mishazaitev
    Si inca ceva Costica... cand faci afirmatii despre regateni, poate te gandesti ca nu toti cei care nu sunt gandesc la fel de stramb ca tine sunt regateni!
    9 0
  • mishazaitev
    Mai Costele,

    Eu am impresia ca tu ai ceva probleme la mansarda! Intri pe site, ne spui ca DOAR Ardealul tau trebuie vazut, ca restul Romaniei nu are nimic valoros, adaugi ca doar tarile in care ai calotorit tu conteaza in civilizatia mondiala si dupa aia il apostrofezi pe Zarnasteanu ca-i arogant si se ia de tine ca nu gandesti ca el? Tu chiar nu ai cat de cat simtul penibilului? Pa vezi, bai nene cum te exprimi inainte sa faci pe victima! Si apropos de Cluj, cu groapa de gunoi ati rezolvat-o? Ca urlau posturile de stiri despre faptul ca nu aveti unde sa puneti mizeria? Tu esti sigur ardelean? Sau te-ai aciuiat pe-acolo si acu' arunci cu dejectii in locurile natale?
    10 0
  • Costel
    @Mishazaitzev

    No, no!
    Acuma, ca mi-ai vorbit de trupa Johny Holiday, m-ai lamurit!
    Imi imaginez cam care sant restul trupelor alea mari de rock pe care tu le-ai vazut iar eu nu o sa le vad intr-o viata intreaga!

    Cat despre groapa de gunoi din Cluj, crede-ma ca e mai curat acolo decat in centrul Bucurestiului.

    Da' uite ce iti propun eu:

    Vino, cand vrei, la Cluj. Esti invitatul meu si al prietenarilor mei de la motoare - de aseara le esti tare simpatic, de cand le-am povestit cat esti tu de convins ca frantujii sant asa tari! (Te pomenesti, bietul de tine, ca ai si invatat limba aia inutila, scarboasa, fonfaita si raraita!)

    Vino si promit ca iti arat Clujul asa cum nu ti-l poate arata nimeni. sa vezi viata de noapte, oameni faini si cool care stiu sa se distreze, care le au cu masinile si cu muzica si cu care ai avea multe de vorbit.
    Nu stiu daca vreunul din baieti are ceva rock cu Holidai, dar iti aduc eu vreo cateva piese tari cu Mirei Matieu, special pentru tine!

    La schimb, pot raspunde oricand unei invitatii similare, sa-mi arati numai ce fain e Galatiul, Barladul sau Giurgiu!

    Servus!
    0 11
  • AndreiRN
    Cu acea masina moderna ati stricat aspectul rustic al Dobrogei.
    Sper sa nu mai faca si alti la fel.
    Pe magar sau pe jos doar.
    0 0
  • mishzaitev
    Costelus,

    Tu esti mult prea incult si ca stii ca Johny este un artist si ca sa apreciezi cultura franceza. Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca stiu franceza, desi marrturisesc ca ma descurc binisor. Daca pentru tine a scrie un nume francez presupunse a cunoaste o limba straina, nu e de mirare de unde atata ignoranta in ceea ce te priveste. In rest, culmea, am vazut multe trupe mari de rock, chiar dintre cele pe care si tu le consideri mari. Nu m-am nimerit insa, sin pacate la nici un concert al lui Johnny Hallyday (tu nici macar un nume de rezonanta anglo-saxona nu stii sa scrii corect). Daca eu iti dau exemple clare de oameni de francezi care au marcat cultura mondiala asta nu inseamna ca sunt un mare admirator al Frantei, dupa cum nu inseamna ca daca imi voi scoate mereu palaria la auzul unor nume precum Gothe si Kant, nu inseamna ca ma dau in gat dupa nemti. Daca ascult Ramstein nu inseamna ca refuz sa acult Ives Montand. Imi place rock-ul, dar nu voi afirma niciodata ca e singura muzica buna care exista pe pamant! Dar intelectul tau limitat chiar nu-ti permite sa intelegi asta. Exemplele cu Bârladul si Giurgiu sunt penibile. Desi crede-ma, in judetul Giurgiu se gaseste una dintre cele mai frumoase zone din Romania, Parcul National Comana, eu nu am sa judec niciodata Ardealul dupa Resita sau Petrosani. Vin destul de des in Cluj, am prieteni acolo. Si chiar e un oras frumos cu oameni frumosi. Insa compania unuia ca tine care considera ca un om ii este inferior doar pentru ca admira o zona care lui nu-i place, are o masina care lui nu-i place si asculta si alta muzica decat cea care-i place lui, crede-ma, nu-mi face nicio placere. Asa ca n-ai decat sa-ti impartasesti ideile marginite cu cine ai tu chef. Mi-a fost suficient sa vad cum gandesti ca sa nu-mi doresc catusi de putin sa te cunosc. Extremisti cu idei putine si fixe sunt destui si pe meleagurile in care traiesc. Nu am de ce sa vin pana la Cluj ca sa întâlnesc unul.
    6 0
  • Concret
    Reclama la Renault
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru