Freightliner Inspiration Truck: primul camion autonom din lume cu drept de rulare pe drumurile publice

de Bogdan Mirică
Miercuri, 06.05.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Freightliner Inspiration Truck este un camion autonom lansat de Daimler în Statele Unite. El a fost deja omologat pentru circulaţia pe drumurile publice din statul american Nevada.

Deşi previziunile specialiştilor anunţau legalizarea primelor maşini autonome abia la sfârşitul acestui deceniu, lucrurile s-au mişcat ceva mai repede în Statele Unite. Freightliner, constructorul american specializat în vehicule de transport marfă deţinut de Grupul Daimler, a lansat oficial Inspiration Truck, descris ca fiind primul camion autonom din lume, licenţiat pentru a rula pe drumurile publice.

Licenţa acestuia este valabilă doar în statul Nevada şi a fost acordată după ce Freightliner Cascadia a parcurs peste 16.000 de kilometri fără şofer într-un circuit de testare din Papenburg, Germania.

În comunicatul oficial emis de Daimler, Freightliner Inspiration Truck promite să ruleze în siguranţă pe autostradă mulţumită funcţiei Highway Pilot System. Aceasta seamănă foarte mult cu pilotul automat adaptiv de pe maşinile actuale, însă este ceva mai complex.

Şoferul poate face alte activităţi în timpul mersului.

Esential 16.000 de kilometri a parcurs Freightliner Inspiration Truck în perioada de testare.
Activarea Highway Pilot System face ca Inspiration Truck să devină un camion autonom, care se adaptează constant vitezei şi celorlalte condiţii de trafic.
Sistemul funcţionează şi la ore aglomerate, când poate executa fără probleme mersul în coloană.

În condiţiile în care drumul este în lucru sau condiţiile meteo nu sunt favorabile funcţionării sistemelor de ghidare, şoferul este atenţionat sonor şi vizual să preia comenzile camionului.

Daimler promite că noul camion autonom va creşte siguranţa transportului de marfă, va reduce consumul şi chiar va îmbunătăţi consumul de carburant cu 5%.

Comentarii (8)

  • Mircea
    @Domnii de la Automarket , imi donati si mie o Dacia Logan II Ambiance 1.2 ? sau o masina de a voastra in caz de doriti sa va luati alta
    11 9
  • Mircea
    Am gasit un Sandero la mana a 2-a 6970 euro , platesc eu 1200 euro si diferenta voi ?
    6 12
  • Mesteru'
    "Daimler promite că noul camion autonom va creşte siguranţa transportului de marfă, va reduce şi chiar va îmbunătăţi consumul de carburant cu 5%."
    Misto ... deci reduce consumu si imbunatateste consumu de carburant. Nu-i nimic , asteptam editu'
    10 4
  • Am auzit ca soferii din Romania vor fi concediati, deoarece se introduc tiruri autonome care le incarci si merg fara sofer de la Bucuresti la Maramures :)))))))))))
    6 7
  • Tembelus Rex
    Draga Mircea ce-ti venira ? O sa zica lumea ca suntem unul si acelasi.....eu mai aveam obiceiul asta saptamanile trecute......solicitam modele de masini chele/ modeste, altele - nu ieftine sau modeste dar la care cititorii AM strambau din nas.....si cu ce crezi ca m-am ales? .........cu nimic........
    4 2
  • Dar la noi deja se conduceau tirurile singure...in locul scaunului de sofer e acum ring de dans...

    Lasand gluma la o parte, as fi curios sa vad cum merg niste autonome de astea prin hartoapele noastre..Le si ocoleste sau sar direct peste ele ?

    Astept cu infrigurare bicicleta fara biciclist...
    11 0
  • Atunci cand vorbim de autonomie in domeniul auto, vrobim de capacitatea unui vehicul de a se deplasa fara sa fie nevoit sa alimneteze.

    Iata si definitia din dex, a se vedea al doile sens al cuvantului:

    " AUTONOMÍE s.f. 1. Drept (al unui stat, al unei regiuni, al unei naționalități conlocuitoare etc.) de a se administra singur în cadrul unui stat condus de o putere centrală; situație a celui care nu depinde de nimeni, care are deplină libertate în acțiunile sale. 2. Distanța maximă pe care o poate parcurge un vehicul cu motor (navă, avion etc.) fără alimentare. ◊ Autonomie financiară = situația unui serviciu cu gestiune financiară independentă de aceea a organului care l-a creat și care îl controlează. Autonomia artei = diferențierea artei și a valorilor ei de celelalte forme ale conștiinței sociale și de valorile corespunzătoare acestora. [Pron. a-u-, pl. -ii, gen. -iei. / < fr. autonomie, it. autonomia, cf. gr. autos – însuși, nomos – lege]. "

    Ori, nu e cazul avand in vedere ca vorbim despre o reducere a consumului de combustibil.

    In rest, asteptam ca Dl. Nedelcu Distonocalm Ivanoff sa ne explice ca jumatate din echipa care a lucrat la acest proiect este compusa din japonezi care in prealabil lucrasera la Toyota.
    6 1
  • Mircea
    Forta Germania !!!
    6 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru