Nani Roma a câştigat Raliul Dakar după controversa ordinelor de echipă cu Peterhansel

de Daniel Popescu
Luni, 20.01.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nani Roma a obţinut prima victorie în Raliul Dakar la clasa auto după ce coechipierul său Stephane Peterhansel i-a cedat prima poziţie în ultima probă specială în urma unor ordine de echipă.

EVENIMENTE IMPORTANTE PÂNĂ ACUM:

▶ Avancronica Raliului Dakar;

▶ Etapa 1/13: chinezii de la Great Wall au fost primii lideri;

▶ Etapa 2/13: Stephane Peterhansel urcă pe prima poziţie;

▶ Etapa 3/13: Nani Roma devine al treilea lider al raliului;

▶ Etapa 4/13: Sainz urca pe prima poziţie;

▶ Etapa 5/13: Nani Roma revine pe primul loc;

▶ Etapa 6/13: un motociclist a încetat din viaţă

▶ Etapa 7/13: victorie de palmares pentru Carlos Sainz

▶ Etapa 8/13: prima victorie pentru Nasser Al-Attiyah

▶ Etapa 9/13: Stephane Peterhansel doboară recordul pentru cele mai multe victorii în probele speciale

▶ Etapa 10/13: Peterhansel se apropie la două minute de liderul Roma

▶ Etapa 11/13: Peterhansel primeşte ordin de echipa să nu-l depăşească pe Roma

Nu ştiu dacă acesta a fost cel mai stresant lucru pe care l-am făcut vreodată, dar a fost foarte dificil.

Nani Roma
Castigator Raliul Dakar 2014
Raliul Dakar 2014 s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute cu o controversă majoră în privinţa ordinelor de echipă date de cei de la X-Raid Mini.

Nani Roma (foto, dreapta) părea desprins în câştigător după cea de-a 11 etapă, atunci când X-Raid i-a interzis lui Stephane Peterhansel (foto, stânga) să-şi depăşească coechipierul pentru a evita astfel producerea unor accidente care ar fi condus la abandonuri.

Totuşi, francezul a urcat pe prima poziţie la sfârşitul celei de-a 12-a etape în urma unei pene suferite de Roma şi avea un avans de 26 de secunde înaintea ultimei probe, care s-a desfăşurat pe parcursul a numai 157 de kilometri.

Peterhansel a pilotat însă într-un ritm relativ modest şi, cu numai 24 de kilometri înainte de sosirea în Valparaiso, a oprit maşina pe traseu şi l-a aşteptat pe Roma să treacă.

Spaniolul a recuperat astfel decalajul de timp şi a câştigat Raliul Dakar cu un avans de peste cinci minute în faţa lui Peterhansel.

Aceasta este prima victorie obţinută de Roma în Raliul Dakar la clasa auto, însă şi-a mai trecut în cont un succes în 2004 la clasa moto.

"Nu ştiu dacă acesta a fost cel mai stresant lucru pe care l-am făcut vreodată, dar a fost foarte dificil. A doua săptămână, cu probe lungi şi dificile, nu a fost uşoară. Mă voi bucura de victorie. La 10 ani după ce am câştigat pe o motocicletă am câştigat şi într-o maşină", a declarat el.

Sunt frustrat din cauza rezultatului final.

Stephane Peterhasel
Locul 2 in Raliul Dakar 2014
În schimb, Peterhansel a admis că este frustrat de modul în care s-a încheiat Raliul Dakar, chiar dacă şi-a trecut deja în cont alte 11 victorii în această competiţie.

"Să privim partea frumoasă a lucrurilor: maşina a fost perfectă, a suportat tot ce i-am făcut şi ne-am simţit foarte bine. Dar sunt frustrat din cauza rezultatului final. Al treilea lucru pe care vreau să-l spun este că Roma este prietenul meu, sunt mulţumit să-l văd bucuros pentru că a fost visul lui de 10 ani, de când a trecut la clasa auto", a precizat el.

Nasser Al-Attiyah a completat podiumul de premiere pentru X-Raid, în timp ce Giniel de Villiers (Toyota) a ocupat locul patru în faţa lui Orlando Terranova, Krzysztof Holowczyc (ambii X-Raid) şi Marek Dabrowski (Toyota). Chinezii de la Great Wall şi-au trecut în palmares un loc opt obţinut prin Christian Lavieille, în timp ce X-Raid Mini a obţinut şi ultimele locuri din top 10 prin Martin Kaczmarski şi Vladimir Vasilyev.

Singurul Renault Duster rămas în competiţie până la final a trecut linia de sosire pe locul 14 în clasamentul general, după ce argentinianul Emiliano Spataro a progresat cu regularitate în pluton în a doua săptămână a competiţiei.

RALIUL DAKAR 2014 - REZUMAT ETAPA 12/13:

RALIUL DAKAR 2014 - REZUMAT ETAPA 13/13:

RALIUL DAKAR 2014: CLASAMENT FINAL:

 1. 
Nani Roma X-raid Mini 50h44m58s 2. Stephane Peterhansel X-raid Mini +5m38s 3. Nasser Al-Attiyah X-raid Mini +56m52s 4. Giniel de Villiers Imperial Toyota +1h19m07s 5. Orlando Terranova X-raid Mini +1h27m44s 6. Krzysztof Holowczyc X-raid Mini +3h55m42s 7. Marek Dabrowski Orlen Toyota +5h34m25s 8. Christian Lavieille Haval +5h35m50s 9. Martin Kaczmarski X-raid Mini +6h58m12s 10. Vladimir Vasilyev X-raid Mini +6h59m34s

RALIUL DAKAR 2014: CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE

Comentarii (3)

  • bun si astazi ca ne oferiti informatii "calde" despre asa zisul "dakar". Mai ciuadat ar fi fost sa aflam deznodamantul in ian 2015 cand veti scrie avancronica....Nu vreau sa va supar dar tratati motosportul ca si celelalte canale media!Va urmaresc pt ca scrieti bine si cat de cat documentat si nepartinitor,dar e mediocra acoperirea in timp real!
    12 0
  • Daca nici o intrecere pura nu mai trebuie sa se termine nearanjata.....Cand Peter a oprit masina pt. ca Roma sa il ,,intreaca,, , pur si simplu a facut pipi pe cariera celui preferat de boshi.Dar Roma nu cred ca realizeaza penibilul ,,victoriei,,....
    5 0
  • Victoria lui Nani Roma mi se pare "goala" pentru ca in ultima zi Stephane Peterhansel a oprit masina, a iesit din masina, s-a jucat putin in nisip si dupa ce l-a depasit Nani Roma a continuat si el traseul.

    Strica tot spectacolul ordinele de echipa...
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru