Bigster este cel mai nou nume intrat în portofoliul constructorului de la Mioveni. SUV-ul este produs la noi în țară, iar debutul lui a marcat mai multe premiere pentru Dacia. Inclusiv prezența unui plafon panoramic, dar și un hayon acționat electric.
Dacia Bigster s-a regăsit printre "pleiada" de modele testate de Euro NCAP în cea mai recentă sesiune de teste de impact. În urma acestora, Bigster a primit calificativul de 3 stele, care se traduce în felul următor: protecția pasagerilor adulți a fost notată cu 69%, protecția oferită copiilor a primit 85%, protecția pietonilor și bicicliștilor a fost notată cu 60%, iar sistemele de siguranță oferite în standard au primit 57%.
RENAULT 4 ELECTRIC
Fratele mai mare al electricului Renault 5 a primit 4 stele la testele de impact Euro NCAP. Defalcat, rezultatul se traduce așa: 79% protecție pentru adulți, 85% protecție pentru pasagerii copii, 73% protecție pentru pietoni și bicicliști, iar eficiența sistemelor de siguranță a fost notată cu 68%.
AUDI Q5
Pe mână belgienilor a ajuns și noua generație Audi Q5, care s-a ridicat la nivelul așteptărilor și a primit punctajul maxim de 5 stele.
Protecția pentru adulți a fost notată cu 85%, protecția pentru copii a fot notată cu 86%, protecția pentru pietoni și bicicliști a primit 79%, iar sistemele de siguranță au fost recompensate cu 77%.KIA EV3
Mașina Anului 2025 în lume a fost testată atât cu pachetul standard de sisteme de siguranță cât și cu cel opțional. În primul caz, Kia EV3 a primit 4 stele, un rezultat care se traduce în felul următor: 83% protecție adulți, 84% protecție copii, 77% protecție pietoni și bicicliști, 67% sisteme de siguranță.
Cu Safety Pack, Kia EV3 a primit 5 stele: 83% protecție adulți, 84% protecție copii, 78% protecție pietoni și bicicliști, 78% sisteme de siguranță.
OPEL GRANDLAND, PEUGEOT 3008, PEUGEOT 5008
Toate cele 3 modele ale grupului Stellantis au primit un rezultat de 4 stele la testele de impact Euro NCAP. Punctajele defalcate sunt identice și anume: 82% protecție adulți, 85% protecție copii, 79% protecție pietoni și bicicliști, 62% sisteme de siguranță oferite în standard.
MG S5
Modelul cu zero emisii MG S5 a primit 5 stele, un punctaj care se traduce așa: 90% protecție adulți, 82% protecție copii, 82% protecție pietoni și bicicliști, 78% eficiența sistemelor de siguranță.
FORD TOURNEO CUSTOM/VOLKSWAGEN TRANSPORTER
Gemenii de platformă Ford Tourneo Custom și Volkswagen Transporter au primit 4 stele la testele de impact Euro NCAP.
Și în cazul lor, rezultatele sunt identice: 86% protecție adulți, 86% protecție copii, 79% protecție pietoni și bicicliști, 66% sisteme de siguranță.VOLKSWAGEN TAYRON
Al doilea cel mai mare SUV Volkswagen din Europa, după Touareg, a primit 5 stele din partea Euro NCAP. Tayron a primit un procentaj de 87% pentru protecția adulților, 85% pentru protecția copiilor, 83% pentru protecția pietonilor și bicicliștilor, iar sistemele de siguranță au fost notate cu 80%.
TESLA MODEL 3 HIGHLAND
Modelul american a plecat de la Euro NCAP cu punctajul maxim de 5 stele, un rezultat care se traduce în felul următor: 90% protecție pentru adulți, 93% protecție pentru copii, 89% protecție pentru pietoni și bicicliști, iar eficiența sistemelor de siguranță a fost notată cu 87%.
La clasa ei, poate lua premiul I si coronita: "Banana style".
De reținut că ratingul general nu poate depăși niciodată ratingul celui mai slab capitol. Cu alte cuvinte, dacă o categorie principală obține un punctaj care se califică la doar două stele, ratingul general nu poate depăși acele două stele.
Nu mi-a trecut prin cap sa generez panica sau sa devin rautacios, dar punctul pe "i" tre' sa-l pun.
Cu procentele agonisite, estimez ca Bigster o sa fie adorata exclusiv in "Vélo Magazine", protectia oferita biciclistilor fiind superioara persoanelor adulte care-au decis sa se aventureze in habitaclul navei-amiral de la Pitesti.
Deja sunt doua lacune majore pentru Bigster, (siguranta precara a adultilor + lipsa dCi), cumul de factori care vulnerabilizeaza masiv etalonul modelelor de la Pitesti, obligat sa evolueze intr-un segment extrem de concurential.
Observam "sistemul de punctare putin ciudat" doar pentru ca ne atinge la "soberanism" :)). Pentru ca e standardizat as zice ca pur si simplu Dacia inca nu performeaza...voit. Si dovedit. As zice ca nici nu e neaparat nevoie. Pentru vestici.
Și cine crede că sunt variante mai bune să ne lumineze, să nu ”fugem de dezbatere”.
Renault Group trebuie sa apara cu explicatii.
Singurul care fuge de raspundere este De Meo.
De Meo trebuie sa iasa public si sa argumenteze anomalia de mai sus.
R4e reuseste firescul, sa-si protejeze mai bine pasagerii adulti/copii comparativ cu pietonii/biciclistii, la Bigster s-a stabilit ca "strategia" trebuie sa se suprapuna peste anusul contra naturii.
Lucrurile sunt vizibile si de pe Luna, toate modelele testate mai sus isi protejeaza mai bine ocupantii adulti/minori comparativ cu grija oferita pietonilor/biciclistilor.
Dacia continua sa fie batjocorita in cadrul Renault Group!
poate nu ti-a spus nimeni pana acum, dar valoarea postarilor tale este zero.
”Șeful Dacia, care înainte de a prelua conducerea mărcii românești a condus diferite divizii de activitate ale Renault Group, dar și Nissan SUA, spune că Dacia „nu vânează stele EuroNCAP”, ci se asigură să echipeze mașinile cu tehnologiile și dotările esențiale. El a amintit că modelul Jogger a fost depunctat și a primit doar o stea doar pentru că nu a montat alerte de centură pentru al treilea rând de scaune.”
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/seful-dacia-discuta-despre-stelele-euroncap-daca-iei-o-masina-second-hand-de-5-ani-va-avea-zero-stele-in-ziua-de-azi-22037983?utm_source=Profit&utm_medium=Click%2BCitesteSi&utm_campaign=CitesteSi%2Bprofit
Ce variante mai bune sunt la banii astia?
Sa-ncercam sa nu ne ascundem dupa deget....
Lucrurile sunt foarte simple.
Bigster este mandria gamei DACIA, model care depaseste lejer borna celor 30k Euro, pe cale de consecinta raportul calitate/pret este mincinos.