Noul Mini Cooper electric este aici: ecran OLED nou și autonomie de peste 400 de kilometri

de Tiberiu Safta
Vineri, 01.09.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mini a prezentat oficial noua generație Cooper. Pentru început, noul model este disponibil în versiune electrică și aduce un design exterior nou, un interior complet revizuit, și un propulsor care oferă o autonomie de peste 400 de kilometri.

După o campanie de promovare destul de lungă, constructorul britanic a lansat oficial noua generație MINI Cooper. Cea de-a 5-a iterație a subcompactei britanice este lansată mai întâi sub formă electrică. Printre noutățile aduse de noul Mini Cooper electric, putem aminti de un design retușat, un interior complet nou și cu mai mult accent pe tehnologie, dar și două propulsoare cu puteri diferite disponibile pentru viitorii clienți ai noului model.

DESIGN REVIZUIT, DAR FAMILIAR

La prima vedere, noua generație Mini Cooper păstrează aceeași linie de design care datează încă din 1959 și care a fost modernizată odată cu lansarea primei generații contemporane a modelului în 2001. Totodată, putem remarca chiar și de la depărtare faptul că noua generație a crescut în dimensiuni față de iterația anterioară.

Chiar dacă nu avem, pentru moment, dimensiunile exacte ale noului model, putem spune în schimb că noul Mini Cooper primește un ampatament ușor alungit și punți mai late față de vechiul model. Asta creează mai mult spațiu în interior, iar datorită punților mai late, noul Mini Cooper promite performanțe superioare în special în viraje.

Revenind la aspectul caroseriei, putem vedea o parte frontală restilizată cu o grilă desenată în forma unui octogon, care înlocuiește vechea grilă hexagonală prezentă la generația anterioară. De asemenea, în locul ornamentelor de decor cromate, avem acum elemente cosmetice vopsite în nuanța de argintiu Vibrant Silver, iar un astfel de accent este prezent în jurul noii grile.

FARURI LED CU 3 SEMNĂTURI LUMINOASE DIFERITE

Farurile își păstrează forma rotundă tradițională, însă suprafața de iluminare în sine este amplasată pe plan orizontal. Bineînțeles, farurile conțin tehnologie LED pentru luminile de zi și pentru cele principale, iar în funcție de echiparea aleasă, farurile pot afișa 3 semnături luminoase diferite. Acestea includ și animații care se activează la deschiderea și închiderea mașinii. Aici mai remarcăm și faptul că farurile nu mai sunt înconjurate de elemente din crom, ceea ce îi oferă noului Mini Cooper un aspect mai expresiv.

De altfel, cromul este absent la acest model, în locul său fiind prezente ornamente vopsite în negru. Mai mult, capacele oglinzilor și plafonul pot fi vopsite în culori contrastante diferite față de restul caroseriei. O altă noutate este reprezentată și de mânerele portierelor, care adoptă forma de clapetă. Părțile laterale sunt completate de jante aerodinamice cu dimensiuni cuprinse între 16 și 18 inch.

4 LINII DE ECHIPARE NOI

Partea din spate a suferit cele mai multe modificări, datorită stopurilor noi mai ascuțite și cu formă asemănătoare unui trapez.

La fel ca farurile și stopurile pot avea semnături luminoase diferite în funcție de echiparea aleasă. Acestea sunt acum unite printr-o bandă neagră pe care este prezentă și sigla cu numele modelului.

Și că tot am menționat echipările, noul Mini Cooper electric va fi disponibil, pentru început, în 4 linii de echipare: Essential, Classic, Favoured și John Cooper Works.

INTERIOR INSPIRAT DE MINI ORIGINAL

De departe cea mai mare noutate adusă de noua generație Mini Cooper este un habitaclu complet redesenat. Acesta este inspirat acum de modelul original din 1959, cu un accent mai mare pus pe simplitate și minimalism. Habitaclul noului Mini Cooper este separat în două zone: cea superioară conține noul ecran OLED rotund, iar partea inferioară include tradiționala bară de comenzi fizice, precum și câteva spații de depozitare.

Înainte de a vorbi despre noul display OLED, trebuie să menționăm în primul rând că bordul noului Mini Cooper conține suprafețe textile, o premieră pentru acest model. De altfel, bordul este îmbrăcat într-un material din poliester reciclat, iar acesta poate avea culori diferite în funcție de preferințele clienților și de echiparea aleasă.

De asemenea, pentru a crea mai mult spațiu, aeratoarele sunt amplasate pe orizontală și sunt foarte subțiri. În funcție de echiparea aleasă, volanul are un design cu două sau cu 3 spițe, iar aici poate fi bifată și opțiunea de a avea un heads-up display. Habitaclul noului Mini Cooper este puternic iluminat datorită unui plafon panoramic, disponibil opțional, dar și mulțumită unui sistem de iluminare ambientală.

Datorită dimensiunilor mai mari, portbagajul lui Mini Cooper electric oferă acum o capacitate de 200 de litri. Cu bancheta spate rabatată, capacitatea crește până la 800 de litri.

NOUL ECRAN OLED ROTUND CU EXPERIENCE MODES

Componenta vedetă a noului Mini Cooper este, cu siguranță, noul ecran central rotund, cu tehnologie OLED. Acesta are un diametru de 240 de milimetri și afișează noua interfață a sistemului de operare Mini Operating System 9. În practică, toate informațiile esențiale despre mașină sunt afișate aici, inclusiv viteza, turațiile și nivelul bateriei. Tocmai de aceea, ecranul central pentru sistemul multimedia dublează și ca un instrumentar digital pentru șofer.

Interfața grafică poate fi personalizată cu widget-uri diferite, alese după placul șoferului, iar în partea de jos există și o bară tactilă cu comenzi rapide pentru funcțiile de navigație, telefon, radio și climă. Această bară este afișată permanent, chiar și atunci când este schimbată interfața grafică prin intermediul noii tehnologii Mini Experience Modes.

În dotarea standard, noul Mini Cooper este disponibil cu 3 astfel de moduri: Core, Green și Go-Kart.

În funcție de modul ales, interfața grafică se schimbă, iar bordul și panourile portierelor sunt iluminate cu nuanțe și motive artistice diferite cu ajutorul unui proiector montat în spatele ecranului. Și acesta, disponibil opțional. Alături de cele 3 moduri de mai sus, clienții mai pot bifa și modurile opționale Vivid, Personal, Balance și Timeless.

MAI MULT SPAȚIU ÎN CONSOLA CENTRALĂ

În ciuda digitalizării puternice a habitaclului, noul Mini Cooper electric păstrează câteva comenzi fizice amplasate direct sub ecranul rotund. Aici sunt incluse butoanele pentru frâna de parcare, de pornire și oprire a mașinii, selectorul de viteze, controlul volumului radio și comutatorul între modurile Experience Modes.

Datorită noii configurații, mai mult spațiu este acum disponibil în consola centrală, iar aici avem și o zonă de încărcare wireless pentru smartphone.

SPIKE, NOUL ASISTENT PERSONAL

O altă noutate adusă de Mini Cooper este și un asistent personal bazat pe comandă vocală. În premieră, asistentul, prezent sub forma cățelușului virtual Spike, este dezvoltat integral de către constructorul britanic. Acesta poate să îndeplinească majoritatea funcțiilor mașinii, precum reglarea temperaturii, volumului sau alegerea destinației.

Alte dotări ale noului Mini Cooper includ: asistent pentru parcare, funcție de afișare a stațiilor de încărcare pentru ruta încărcată, realitate augmentată, sistemul opțional Parking Assistant Plus cu 12 senzori ultrasonici și 4 camere video și o cheie digitală pentru smartphone.

DOUĂ PROPULSOARE ELECTRICE

Noua generație Mini Cooper electric este disponibilă în două versiuni: E și SE. În cazul lui Cooper E, acesta primește un motor electric de 184 de cai putere și 290 Nm, alimentat de o baterie de 40.7 kWh pentru o autonomie de 305 kilometri în regim WLTP.

Versiunea mai puternică SE primește un motor electric de 218 cai putere și 330 Nm. Acesta mai beneficiază și de un acumulator mai mare, de 54.2 kWh, iar autonomia este de 402 kilometri în regim WLTP. Versiunea E are nevoie de 7.3 secunde pentru a atinge 100 de km/h, în timp ce Cooper SE parcurge sprintul de la 0 la 100 de km/h în 6.7 secunde.

Cu privire la încărcarea bateriei, Cooper E poate trage un curent de până la 75 de kW, în timp ce versiunea SE trage un curent de până la 95 de kW. Indiferent de versiunea aleasă, repriza de încărcare a bateriei de la 10% la 80% durează mai puțin de 30 de minute.

Deocamdată, Mini nu a anunțat prețurile noului model. Livrările noului model ar urma să înceapă în 2024.

via Mini

Comentarii (5)

  • Octavian
    Arata funky, nu pot sa zic ca nu îmi place ca as mintii.
    10 1
  • Andrei
    De curând am schimbat Zoe-ul vechi al soției cu unul de generație nouă, GT Line. Arată mai bine și are autonomie cu 25% mai mare decât Mini-ul ăsta.
    5 13
  • dopdecada
    „Minimalism și simplitate” în lumea auto înseamnă ergonomie mai proastă și risc mai mare de distragere a atenției pentru șofer, cu ochii în ecranul din mijloc, pe model Tesla.

    Mă rog, detalii, nu mai interesează pe nimeni, culori și TikTok să fie.
    10 2
  • ardei esti beat pensatule ?sa compari o cazatura de renault cu mini
    10 4
  • @chelbilă e-208
    După e-208, familia prosperă deține și zoe. :)))))))))))

    "De curând am schimbat" = "s-a schimbat flota firmei la care lucrează soția"
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru