Parlamentul European: toate statele membre UE trebuie să monteze stații de încărcare la fiecare 60 de kilometri

de Tiberiu Safta
Joi, 20.10.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mai mulți deputați din Parlamentul European au adoptat o măsură care vizează montarea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice la fiecare 60 de kilometri de drum în statele membre ale Uniunii Europene. Toate aceste țări, printre care și România, vor trebui să monteze stații de încărcare la fiecare 60 de kilometri până în 2026.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, un nou regulament, care prevede montarea a cel puțin o stație de încărcare pentru mașinile electrice la fiecare 60 de kilometri de-a lungul drumurilor principale. Toate țările membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să monteze stații de încărcare la fiecare 60 de kilometri până în 2026.

De asemenea, proiectul mai prevede și montarea de stații de alimentare cu hidrogen la fiecare 100 de kilometri în țările membre UE până în 2028. Referitor la acest lucru, Comisia Europeană a propus, anterior, ca astfel de stații să fie prezente la fiecare 150 de kilometri, iar termenul limită inițial era până în 2031.

Adoptarea noilor măsuri de către Parlamentul European au ca scop facilitarea tranziției către mobilitatea cu zero emisii. Știm, deja, că, începând din 2035, comercializarea vehiculelor cu motoare termice și chiar hibride va fi interzisă.

Amintim că noile reguli adoptate de către deputații Parlamentului European fac parte din planul UE „Fit for 55”, de a reduce emisiile cu efect de gaz de seră cu minim 55% până în 2030, față de nivelul din 1990.

Potrivit raportorului Parlamentului European, Ismail Ertug, sunt prezente 377.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, el a precizat că „aceasta este doar jumătate din ținta care ar fi trebuit atinsă dacă țările UE și-ar fi respectat promisiunile.”

În încheiere, deputații europeni doresc ca până în 2027 să fie funcțional și un sistem unic, care să ofere informații despre disponibilitatea, prețurile și timpul de așteptare la aceste stații de încărcare.

via Economica

Comentarii (19)

  • Ăștia consumă halucinogene la greu ori au fost probleme grave la mansardă.
    21 5
  • 60 km e puţin exagerat, dar oricum face referire doar la autostrăzi, drum expres, european cele folosite intens pentru drumurile lungi.

    Exagerat, dar nu imposibil.
    Dacă fiecare benzinărie montează 5-10 staţii în zona de parcare, s-a rezolvat problema deja.
    8 12
  • Adrian
    Bai baieti! Supermarketurile micsoreaza programul ca sa consume mai putin curent, ni se impun praguri maxime de consum acasa si alte masuri de criza, in schimb tre sa cumparam masini electrice si suntem obligati sa facem statii de incarcare.
    Suntem si noi coerenti?
    20 3
  • Electricianu colorat
    Haules! De ce nu din km în km? Sa vezi costuri de infrastructura! Cat e kilu de cupru la fer vechi?
    13 1
  • Si le leagă la ce, curent de unde? Una este sa alimentezi o benzinărie pentru chestie de baza si alta sa încarci si 5-10 electrice in același timp. Partea buna ca in România am anticipat ca vor venii cu asemenea inepții si nu am construit drumuri… dacă nu ar fi de plâns… Dacă ar consuma halucinogene cu siguranța si-ar da seama cât sunt de pe lângă, dar prostia după cum știm nu are limite. Se pare ca va mai dura până ma voi repatria, nu ma atrage deloc deșii casa-i casă.
    9 7
  • "criza" de gaze şi electricitate este artificială.

    Germania, România şi multe state europene au depozitele la 90%

    Electricitate se produce la fel de mult dar se consumă mai puţin...

    Sunt doar preţurile artificial mărite de şmecheri care profită de situaţie.

    Dar asta se schimbă, în fiecare zi, români şi alţi europeni trec la panouri fotovoltaice şi pompe de căldură şi uneori şi maşini electrice.

    Consumul acestora de energie din "piaţa " de gaze şi curent este dacă nu ZERO sigur deja sub jumate.
    9 7
  • Seriff
    Parlamentul european stinge lumina pe strada in unele tari, inchide magazinele mai devreme sa nu consume curent, indeamna oamenii sa consume cat mai putin, sa tina termperatura pe 19 grade, sa se spele in doi dar obliga tarile sa monteze statii pentru geniile care si-au luat tepe electrice, buna asta.
    21 5
  • Mircea Badea
    are logica! curentul scump>iei panouri> de ce sa te mai duci la peco?
    2 11
  • Șezi blând Michiduță ca nu trece nici naiba la pompe de caldura. Cea mai ieftina pompa de caldura incepe de la 3k euro. Cu montaj si instalatia necesara (bufere pentru caldura si scm) ca sa fie cat de cat echivalenta cu o centrala termica pe gaz, te ajunge minim 5k euro. O centrala pe gaz incepe de pe la 500 euro.
    Iar de consumat, o pompa de caldura papa in medie 1kwh pentru fiecare 2-3 kw de caldura produsi.
    Intr-o luna de iarna, necesarul de incalzire pentru un apartament de 75m2 e de ~2000 kw. Pentru o casa individuala, poti miza linistit pe 3-4000 kw necesar de caldura. 3000 kw ii scoti cu o pompa de caldura consumand in mod optimist 1000kw.
    1000kw curent costa ~1000 lei.
    3000kw gaz costa ~1000 lei.
    Poti face singur calculele in cat timp se amortizeaza investitia in pompa.
    Apoi sistemul de panouri solare te ajunge si el 4-5k euro pentru o putere instalata de 5-7 kw. Productia intr-o zi buna de iarna e 25-30% fata de varful din vara. Evident sunt si zile cu 0% productie plus multe zile cu 5-10% productie fata de varful din vara.
    Asa ca daca visezi ca pui trei panouri, o pompa de caldura si de restu pana la 100k euro iti tragi o tesla si traiesti gratis, ai putea avea dreptate doar ca ai ignora cei 100k euro investiti.
    17 6
  • sa fie la ei acolo. poate intre timp iesim si noi din ue ca astia o iau pe aratura cu masurile lor. tot globul polueaza si s-a trezit ue sa nu polueze, ca sunt mai cu mot.
    13 3
  • Iar legat de subiectul articolului, parlamentu lu europeste prajit poate sa dicteze instalarea de statii din km in km ca nu-l costa nimic. Dar cat timp nu va fi rezolvata marea problema a electricelor care e COSTUL, adoptia in masa a electricelor, mai are de asteptat.
    Cam peste tot prin lume vanzarile de electrice sunt pe perfuzii si nu prea are nimeni curaj sa scoata perfuziile ca se duc vanzarile in cap.
    13 3
  • Catalin
    Foarte ambiguă și confuză această relatare. Mai mulți parlamentari...... Adică 4, 20, 39? Eu știu că majoritatea hotărăște. Apoi termenul de Măsură este cel corect? Măsura dictează ce se întâmplă în Europa? La Schengen s- a votat o Recomandare și tot se împotrivește tara de căcat numita țările din josul kurului
    7 1
  • alex_cu_a_mic, o pompa de caldura intr o casa foarte prost termoizolata are acel consum. Noi avem aprox. 150mp de casa si 600mc de aer de incalzit, nici in iarna iernilor n am avut mai mult de 950 kwh/luna.
    3 4
  • Oare au dealer comun sau e pura coincidenta ca toti trag pe nas aceasi substanta?
    5 0
  • @Adrian
    Coerent si UE nu au ce cauta in aceasi propozitie...
    4 0
  • @Alex ce ai calculat tu este cu preţul plafonat la gaz şi curent, dar când nu o să mai multe existe aceste plafonări în iarna 2023-2024 ..... o să plăteşti pe gaz peste DUBLU faţă de PDC pe curent !

    Refă calculele şi mai vezi...

    3000-8000€ ți se pare scump pentru o investiţie în casă dar o maşină de 15.000€ nu ți se pare scump :))))
    4 8
  • plus că cine trece la sistemul electric

    1) panouri fotovoltaice
    2) baterie pentru casă (mică, cât să ducă 12-24 ore)
    3) pompă de căldură pentru încălzire iarna şi răcire vara
    4) maşina electrică

    îşi amortizează investiţia în 5-10-20 de ani, dar latura mult mai importantă este

    eşti independent...

    Se ia curentul? Se scumpeşte energia? Este penurie de motorină?

    Nu îţi pasă.

    Înţelegi?
    6 7
  • @Alex_cu_a_mic

    media oct 2021 - aprilie 2022:
    - e.e. - 250Kw/luna
    - e. termica (peleti) - 1.320Kw/luna

    casa 110m2, volum 370m3

    anul asta, de la mijlocul lui august am pus in functiune un set PV de 7,5kw. de la 330kw/septembrie 2021, la 40kw/septembrie 2022 trasi din retea.

    si cu toate astea, la un calcul facut din pix si in necunostinta de cauza, ai aprobari peste limita bunului simt. Dovada, ca unora atat timp cat li se confrma banuielile pornite din ignoranta, voteaza in orb.
    5 0
  • @joe
    950 kwh/luna inseamna cam 200-250 consum casnic si 700-750 kwh pentru incalzire care inseamna ~2000-2500 kwh caldura "produsi" de pompa. E cat de cat in linie cu ce am zis eu mai sus. Si de pinde si unde e casa. Una e casa la Calarasi, alta e la Radauti.
    @Mike
    Preturile sunt plafonate si la gaz si la curent. Fara plafonare ai putine optiuni sub 3 lei la curent si sub un leu la gaz.
    In vremuri normale gazul e de 3-4 ori mai ieftin decat curentul.
    Cu 8k euro iti rezolvi incalzirea pe gaz cu tot cu racord, centrala si instalatia de incalzire in pardoseala. Atat m-a costat pe mine acum 1-2 ani.
    Pompa de caldura e o investitie mai scumpa si greu amortizabila fara un sistem de panouri care sa mai produca ceva din necesarul pentru ea.
    Personal, am sudiat optiunea cu pompa de caldura dar am ales solutia cu gaz pentru ca deocamdata e greu de justificat financiar prima varianta. Am pregatit forajul cu sursa de apa "calda" pentru o viitoare pompa de caldura apa-apa si tot montajul necesar pentru a schimba sau adauga alta sursa de caldura dar deocamdata merg pe gaz. Dar inainte de a investi intr-o pompa, sigur voi investi intr-un sistem de panouri fotovoltaice.
    @altul
    Ignoranta se numeste si neglijarea altor solutii doar pentru a-ti confirma propriile alegeri. Iar 1300 kwh lunar caldura pentru 7 luni inseamna si 2500 kwh sau peste
    intr-o luna de varf. Iar pretul pentru incalzirea cu peletei e in jur de 0.6-0.7 lei/kwh. E de ~2 ori mai scump decat pretul gazului plafonat si de ~2 ori mai ieftin decat pretul neplafonat. Depinde cum privesti.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru