Prețuri mai mici la pompă: Acciza la combustibil ar putea scădea cu 50% pentru o perioadă de 3 luni

de Alexandru Monenciu, Foto: Depositphotos.com
Miercuri, 23.02.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Coaliția de guvernare a încheiat un acord de principiu privind scăderea accizei la carburanți, pe o perioadă de 3 luni. La pompă, prețul ar urma să fie mai mic cu circa 1.2 - 1.5 lei/litru.

Litrul de benzină și motorină a depășit 7 lei la pompă, dar în curând ar putea să scadă. Liderii Coaliției de guvernare au ajuns la un acord de principiu privind scăderea accizei la carburanți.

Una dintre propuneri este ca aceasta să scadă cu 50% pentru o perioadă de 3 luni. În consecință, la pompă, prețul unui litru de combustibil ar urma să fie mai mic cu aproximativ 1.2 - 1.5 lei. Înainte de o decizie finală, Ministerul Finanțelor trebuie să facă o analiză pe acest subiect.

"Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi," anunță ministrul Finanțelor.

Acum urmează ca autoritățile să aibă discuții cu Comisia Europeană, dar și cu marile companii distribuitoare de carburanți.

via Profit

Comentarii (20)

  • Pana discutati voi cu UE cresc baietii destepti pretul la pompa nejustificat cu 0.5 lei dupa care aplica discountul. Asa a fost mereu.
    19 2
  • Doar pentru trei luni? Nu,taticu,refuz si pentru atat. Vreau din start sa vad benzina la 10 lei litru',poporul roman merita un capac bine carpit peste ochi drept pedeapsa pentru "inteligenta" si docilitatea de care a dat dovada mai ales in ultimii doi ani. Si nu numa' romanul,s-a vazut ca prostia e universala,nuntine cont de granite iar asta e abia inceputul,habar n-aveti ce urmeaza.
    17 4
  • Cred că n-ar strica și un studiu de fezabilitate, cu consultanță întinsă pe 3-4 ani. :-)
    Serios acu, ce pușca mea autoritate mai au ”autoritățile” dacă trebuie întâi să se milogească la Înalta CurtE.U. sau, mai dihai, și la transnaționale ??!!

    P:S:@tatraurs: Subscriu, deși unii au habar de ce ni se pregătește -- pe față de-o vreme.
    Deși SF, unica soluție viabilă-n haosul actual atent programat întru disoluție zic c-ar fi naționalizarea resurselor naturale.
    24 3
  • @tarta
    ce urmeaza stimabile?
    Luminati-ne si pe noi.
    2 15
  • Anonim
    Toate scumpirile astea nu au nici o justificare in viata reala . Nu au costuri de productie mai mari nu au facut investitii majore doar ne baga mana in buzunar atat astia de la petrol cat si smecherii de la curent si gaze . Am vandut tot si acuma baietii destepti rad fraierii care tac accepta nu iasa sa protesteze . Nu mai explodeaza mamaliga in Romania inca o data o popor de sclavi asta suntem
    16 3
  • OFF TOPIC

    As dori sa ii intreb pe cititorii mai avizati... Mi se pare mie sau s-au scumpit si masinile Second-Hand, in ultima vreme ?
    Ma uitasem deunazi la niste preturi pe un anumit site de masini SH si am avut impresia ca preturile sunt mai mari, decat in urma cu cateva luni.
    Multumesc.
    13 2
  • Seriff
    @IOI, da s-au scumpit fiindca nu se gasesc masini noi pe stoc si cum romanul crede ca peste tot e ca la piata, adica da banu' si ia sacul de cartofi pe loc, moare daca asteapta 6 luni dupa o masina, evident ca se duce sa isi ia SH, ca pe aia o ia pe loc, iar samsarii ce fac, profita, e cererea mare, creste si oferta.
    11 0
  • a crescut pretul la SH si in afara destul de mult, 15-20% chiar. Pt ca a crescut si pretul la masinile noi (pe stoc sau la comanda) peste tot. Deci bine ati venit in noul normal.
    14 0
  • nici cand a fost barilul 160 de dolari,,nu a fost benzina asa scumpa ca acum cant e 98 de dolari.Dar romanul nu e invatat cu un boicot al unei statii de benzina anume,,asa pe cateva luni...si sa cumpere de unde e mai ieftin.
    16 0
  • e bine ca in propria tara nu poti sa scazi preturile la ceva fara acordul ue.....ati vrut in ue, luati pe paine
    15 3
  • Cu lideri care se uita la francezi inainte sa ia o decizie de viata si moarte pt proprii cetateni, nu va mirati ca isi cer voie de la UE sa protejeze bunastarea noastra. Adicatelea daca nu au cojones sa ne protejeze viata, credeti ca le pasa de buzunarul nostru? Sa fim seriosi. Daca UE nu le da voie, astia nu se mai duc sa se usureze, pana le ies ochii din cap. Vai de noi, cu "lideri" fara constiinta, pusi pe capatuiala si acumulare de putere cat mai multa si nesimtita.

    Pe de alta parte, e adevarat ca preturile la energie au crescut peste tot, dar la noi scumpirile absurde sunt mai mari decat la altii si sunt consecinta directa a masurilor guvernului de glume proaste care isi bat joc de noi.

    https://cursdeguvernare.ro/cat-incaseaza-de-fapt-statul-din-scumpirea-energiei-studiu-de-caz-pe-gaz.html
    13 2
  • Seriff
    ''Discutii cu comisia europeana''? Adica tot comunistii aia din Ue hotarasc cu cat baga romanul de rand benzina, asta ca sa va dati seama cat de vanduti suntem, pai aia ce sa zica, nu ieftiniti nimic, arde-i pe fraieri.
    13 4
  • Prețuri la benzină euro / litru, de alaltăieri (https://www.cargopedia.net/europe-fuel-prices)
    Albania 1,599
    Austria 1,473
    Serbia 1,449
    Romania 1,407
    Bulgaria 1,274
    Poate ne demonstrează vreun inteligent de pe aici legătura dintre prețul global al barilului de petrol, apartenența la UE și prețurile de mai sus.
    Cartelul și înțelegerile dintre firmele locale sau corupția din instituțiile românești de reglementare nu le vedem, doar UE e de vină.

    Pilele de partid din Consiliul Concurenței, ASF, ANRE sau CA-urile marilor firme căpușate de incompetenți instalați politic, toate au legătură mai devreme sau mai târziu.
    Dar asta se întâmplă când lași corupții și incompetenții să vegheze piața concurențială, și vedem efectele la combustibil, asigurări, gaze, electricitate.

    Nu cred că această limitare temporară a accizei va rezolva mare lucru, exact ca măsurile scremute luate pe piața energiei.
    7 9
  • Scumpirile sunt peste tot, dar lovesc diferit, în funcție de venituri, la noi e normal ca-i mai grav .

    S-au concentrat toate crizele, pandemie, criza energetică, inflație mare, criză de securitate, deci un eventual război mai lipsește. Criza energetică în Europa putea fi evitată, dacă unii inconștienți nu închideau nucleare și termocentrale, punând în loc gaz ieftin rusesc, iată că nu mai este ieftin nici ăsta, ce-ai făcut tanti Merkel ? Când spuneam că politica rusească este la nivelul războiului rece...au idei puține și proaste, nu poporul, conducătorii . Europa a avut tot timpul sa găsească alternative, n-a vrut, sper că le va veni mintea la cap și cu așa zisele energii verzi implementate peste noapte .

    Nu cred că se va reduce acciza, paguba este mare, iar rezultatul nu este garantat, la ce " reglementari " avem noi .
    9 3
  • Mircea Badea
    minciuna! ei defapt vor sa reduca doar tva-ul. acciza adevarata pe combustibil e de 50% din pretul de la pompa! trezirea!!!

    dupa 3 luni oare ne imbogatim toti, murim, sau renuntam la orice drept si libertate, nu se intelege planul..?

    securistii mondiali inventeaza noi crize din pix, de data asta ne vor lua banii/puterea/libertatea fara consumerism, toate vechiturile se vor scumpi aiurea, o lumanare va costa cat un generator etc...asta e noul plan, mai putina poluare dar mai multi saraci ...si miliardari securisti!
    6 2
  • Edikkk
    1) oare dacă am fi toată UE/UK cu energia verde şi... galbenă (cum îi zic eu, energiei nucleare) şi nu am folosi deloc petrol şi gaze
    nu ar mai beneficia Rusia şi Arabii

    Ar rămâne bani în ţările noastre !
    Indiferent că este energie solară, eoliană, hidro sau nucleară !
    Maşinile electrice, încălzirea clădirilor cu pompe de căldură (electricitate)...

    2) preţul diferit de la ţară la ţară ţine de politica fiscală şi veniturile medii

    3) este clar că preţul petrolului şi gazului cresc din pix datorită Rusiei şi situaţia din Ucraina

    PS pompele de căldură i-au un avânt mare anul acesta şi anul viitor iar în maxim 3-5 ani vor avea preţurile scăzute la jumătate (nu şi la manoperă, instalare) în Europa şi România
    2 9
  • s-au scumpit deja din pix. ce se scumpeste din cauza conflictului acum macar e real.

    norvegia e 100% verde. si e o tara cat de cat normala. daca ei pot, tot vestul ar putea. ba chiar sa dea si la altii verde.
    5 4
  • Seriff
    @Edikk, incepe razboiul si tu vorbesti de masini electrice, pe sistemul tara arde si baba se piaptana, tu nu vezi ca e criza energetica? Ce sa faci cu masinile electrice, dupa ce ca se incarca in 7 ore si nici la Constanta nu ajungi cu ele, ar trebui casate si duse la fier vechi toate.
    8 3
  • nobody
    La partea cu dependenta energetica de rusia are dreptate Edikk. Intrebarea e: cati ucrainieni si-au folosit masina electrica la plecarea din Kiev. Si Doamne fereste, daca vor ajunge la noi, cine va pleca cu electrica?
    5 1
  • Mircea Badea
    sunt curios ce euro 6 au tancurile rusesti. nu par sa scoata fum ca tractorasele nemtesti etc..or avea si electrice?
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru