Producătorii de automobile care au fabrici în Marea Britanie se tem de ieşirea ţării din UE

de Sebastian Toma
Joi, 21.05.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ameninţările Regatului Unit de ieşire din Uniunea Europeană îngrijorează producătorii de automobile care au fabrici în această ţară.

Esential 80 la sută dintre maşinile produse în Regatul Unit în 2014 au fost exportate. Jumătate dintre ele au mers în ţările Uniunii Europene.
Potenţiala ieşire din Uniunea Europeană a Regatului Unit, vehiculată de premierul David Cameron drept o posibilitate în urma unui referendum, a ridicat îngrijorări în rândul industriei auto. Asociaţia producătorilor de automobile din Europa, ACEA, avertizează că industria auto din Marea Britanie va fi afectată puternic de o asemenea ieşire, după cum va fi şi cazul pieţei auto europene la nivel general. În prezent, companii precum, Ford, Nissan, Honda, General Motors şi BMW au uzine în Marea Britanie, dar modelele fabricate de acestea pe acel teritroiu ar ptuea fi supuse unor bariere de taxare dacă Regatul Unit ar părăsi Uniunea Europeană, piaţa de export principală pentru majoritatea modelelor fabricate acolo.

Marea Britanie este a doua cea mai mare piaţă auto din Europa şi este al treilea cel mai mare producător de automobile din regiune. Circa 80% din maşinile produse în Marea Britanie sunt exportate, iar volumele realizate sunt impresionante având în vedere că vorbim despre 1.5 milioane de unităţi în 2014. Dintre unităţile exportate, jumătate au mers în ţările Uniunii Europene, potrivit asociaţiei SMMT, care a analizat aceste statistici.

Deoarece Regatul Unit este în prezent membru UE, ţara are un cuvânt de spus în legislaţia uniunii şi englezii ar pierde această oportunitate dacă ar renunţa la statutul său de membru.

Urmareste Automarket
Analiştii de la KPMG estimează că ieşirea britanicilor din Uniunea Europeană ar fi dăunătoare la nivel economic. Într-o perioadă de cinci până zece ani, peisajul economic competitiv al Regatului Unit ar părăsi ţara în favoarea altor state din UE.
Un sondaj derulat de Financial Times înaintea alegerilor din Marea Britanie releva faptul că 39% dintre votanţi ar fi de acord cu părăsirea UE, în timp ce 40% doreau să rămână membri ai uniunii. Toţi producătorii de automobile care au uzine în Regatul Unit s-au declarat în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană şi unii au ameninţat şi cu reconsiderarea viitorului fabricii în ţara respectivă în cazul contrar.

Via Automotive News (înreg.)

Comentarii (7)

  • Marea Britanie oricum e un scadere economica si daca vor iesi din U.E. asta inseamna izolara si dezastru. Nu cred ca BMW sau altii vor mai ramanea.
    7 3
  • De cand tot ameninta ca vor sa iasa din UE si numai nu iasa. Cred ca vor sa se dea mai rotunzi decat sunt.
    3 1
  • Andrei
    Cum puteti vorbi de scadere economica?

    1 lira =1.4 euro si 6.2 lei. A crescut cu 20% intr-un an.. si voi vorbiti de criza, izolare dezastru.

    Iesirea din UE nu poate fi facuta instant, abia in 2016-2017 e programat referendumul.
    1 1
  • Curios!Ei fac parte din uniune, iar moneda lor este lira sterlina.Chiar daca ies din asa numita uniune, se vor descurca la fel ca si pana acum.
    0 1
  • cand vor avea taxe la orice rahat pe care il fabrica la ei in tara ptr UE nu cred ca o sa le placa. E doar un joc politic ptr a atrage voturi. Cand le convine stau in UE cand nu, nu mai vor. Eu as fi facut un reverendum in UE sa ii scoatem pe spalucitii astia care cica au inventat cuvantul "jentelman".USA a declarat ca UK nu mai e aliantul lor nr.1, cu UE nu mai vor, relatiile cu fostele colonii nu sunt grozave, UK a avut o plitica dezastroasa de unde si referendumul din Scotia, ca si curiozitate Scotienii nu au votat ptr independenta ptr ca le-a fost frica de faptul ca nu vor fi in UE si Anglia nu ii va primi. Deci daca UK vrea out probabil si Scotia va fi out din UK.
    1 0
  • @oli,nu am inteles nimic din ce ai scris. Tu ai citit ce ai scris? Ai inteles? Trebuie sa intelegem ca tu esti analistul politic a ceea ce se intampla in UK?
    0 0
  • POATE VOR SA RAMANA CETATENI UK NU UE, NOI ORICUM SUNTEM MUE, DAR NU MAI PUTEM DE MANDRIE CA SUNTEM IN EU
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru