Producția lui Ford Focus, afectată de războiul din Ucraina

de Tiberiu Safta
Luni, 06.06.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit publicației Automotive News, uzina Ford din Saarlouis, Germania, va reduce drastic producția lui Focus începând din august. Motivul acestei reduceri se datorează problemelor de aprovizionare cu piese esențiale ca urmare a războiului din Ucraina.

Ford Focus este, în continuare, unul dintre cele mai populare modele ale constructorului american, în special pe piața europeană. Însă, din cauza problemelor de aprovizionare ca urmare a războiului din Ucraina, producția lui Focus va fi redusă semnificativ în vara acestui an.

Potrivit unei analize realizate de DataForce, modelul compact a fost vândut în 27.151 de unități de la începutul anului până în mai. Asta înseamnă o scădere de peste 28% față de nivelul de anul trecut.

Mai mult, conform publicației Automotive News, uzina din Saarlouis va reduce producția lui Focus începând din 29 august. Viitorul uzinei este pus sub semnul întrebării, după ce constructorul american a decis să se concentreze mai mult asupra unor investiții de circa 2 miliarde de euro în uzinele din Koln, Germania și din Craiova. În prezent, uzina din Saarlouis este alcătuită din 6190 de angajați.

Cea mai mare problemă este timpul de așteptare pentru un exemplar Focus nou.

Sistemul multimedia SYNC 4 folosește o serie de componente produse chiar în Ucraina. Ca urmare a războiului, problemele de aprovizionare s-au agravat, iar în unele cazuri, clienții așteaptă chiar 12 luni până la livrarea unui exemplar Focus.

via Motor1

Comentarii (5)

  • Seriff
    Eu nu inteleg ceva, pana acum se dadea vina pe pandemie, acum pe razboi, chiar asa, doar din Ucraina se pot lua piesele alea? Nu se pot fabrica si in alta parte, au ajuns masinile sa nu se mai poata fabrica deloc, sau sa vina in 2 ani din cauza unui razboi in care practic nu se afla nici o fabrica.
    12 9
  • Sunt foarte multe fabrici de componente in Ucraina. Așa cum am mai descris intr-un alt post, multe piese sunt “unicat” dezvoltate doar pentru un producător sau si mai rău pentru un singur model si chiar si mai nasol depinde dacă este volan pe dreapta, motorizare, tip caroserie etc. . Știu ca pare greu de crezut, dar in unele cazuri indiferent cât vrei sa cheltui nu se poate produce in alte parte mai repede de 6 luni si cam un an pana se atinge un volum suficient de producție.
    Decizia de a muta o fabrica costa, si se aproba cam greu cheltuirea a sute de milioane când războiul se poate încheia mâine, dar posibil sa mai dureze multe luni. Sunt implicat in caz concret intr-o relocare dar este pentru piese “minore” si pentru care se folosesc echipamente asemănătoare, dar in alte multe cazuri nici o șansa… ca urmare sunt multe modele oprite din producție. Pentru un tip de componente mai complexe, doar pentru un singur model (pentru 450 de masini/zi) s-a ajuns la o cotație de peste 150 mil dolari ca sa începem producția in 6 luni, deci se ezita in a lua asemenea hotărâri.
    Unde mai pui ca semiconductori sunt la fel insuficienți, este bătaie la propriu se cerată in conferințe cine mai primește ceva si când. Sunt termene de așteptare de peste 50 de săptămâni la o comanda.
    Altfel spus este nasol si va fi si mai nasol.
    Anul asta se vor produce la nivel global cu 10 mil de masini mai puțin decât in 2019 cred eu.
    15 5
  • La o săptămână de la începutul războiului nu se mai fabricau Porsche și Audi că nu aveau brățări de prins cablajul Made in Ukraine (că le montau calde direkt din kamion). Acum un deștept ne explică ce unikate se fac la ciolovecii din sud (probabil handmade) absolut de neînlocuit. Stau și mă întreb cum au fabricat friții 5 ani și jumătate armament și muniție cu fabricile bombardate constant (în 1944 au avut cea mai mare producție de armament). Toate vorbele astea sunt o pregătire a prostimii pentru noile prețuri la mașini. Consider că dacă nu pot să le fabrice va fi o selecție naturală pe baza principiului Legiunii Stăine : "Mergi ori crapă"
    10 8
  • Chiar aveți probleme grave la tărtăcuța. Nu am pomenit absolut nimic de război, dar voi care le știți pe toate mari deontologi, cunoscători de istorie si direct implicați in deciziile rușilor știți mai bine, nu contest.
    La fel nu am susținut niciodată Electricele de volum pentru muuuulte motive pe care nu le mai repet. Vreți sa va spune-ți oful si cum in spatele tastaturii aveți tupeu (cohones este prea mult, clar n-veți)… ce contează, dați drumul la vomă.
    Am doar relatat ce știu si văd personal referitor la ce întrebat Sherif. Dacă va ajuta bine, dacă nu voi oricum aveți globul de cristal si știți tot.
    Multe componente sunt unicat in foarte multe tari (mu doar Ucraina), si pentru foarte multe masini. Nu pentru ca sunt mare scofala din punct de vedere tehnic ci din complexitatea lanțului de aprovizionare, dotarea tehnologică a fabricilor si mai ales calificarea forței de munca. In ignoranta voastră credeți ca se produc componente auto așa de pe o zi pe alta… sunt cerințe de calitate care trebuie atinse si multe alte aspecte logistice care oricât s-ar vreau nu se pot dezvolta intr-un timp de careva săptămâni.
    Sunt componente pentru care stocurile sunt de doar 2-3 zile (se cheamă JIT) sau chiar mai rău câteva ore (JIS), astea din urma sunt “legate” de fabricile producatoare de exemplu scaunele (clar nu in toate cazurile, ci doar unde se vrea), pe de alta parte sunt componente cu stocuri se 2-3 săptămâna sau chiar 6. Foarte rar se depășește aceasta valoare pentru ca necesita spațiu, costa si sunt supuse riscului de modificări tehnice. Sunt enorm de multe modificări tehnice la multe componente deci stocurile pe termen lung sunt inutile.
    In România si nu numai multe fabrici au preluat ce sa putut prelua relativ ușor si fără costuri astronomice, dar mai rămân…
    In plus toată partea de vest a Ucrainei produce si livrează dar rămâne riscul, sigur nu pentru voi ca voi aveți Fast Food, cola si deșeuri de vorbit.
    Voi ce ați spus?
    10 2
  • Chera Robinson
    da, si dealerii Ford nu vor sa dea banii pe comenzile actuale, asta e marea buba..Am o comanda de Focus din Februarie, initial a fost programata in octombrie, apoi in iulie, si acum are termen necunoscut...Daca ar da banii inapoi Ford ar fi bine, insa problema e ca nu prea ai ce sa iei din stoc...
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru