Programul Rabla 2013: Start în aprilie cu reguli noi pentru casare

de Sebastian Toma
Joi, 14.03.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că programul Rabla 2013 va fi definitivat la finele lunii martie şi va începe în aprilie. Programul vine şi cu reguli noi, cum ar fi obligativitatea deţinerii vehiculului cel puţin un an înainte de casarea acestuia.

Programul Rabla 2013 va începe în luna aprilie, anunţă Mediafax citând Ministrul Mediului, Rovana Plumb. De data aceasta, în programul Rabla vor fi incluse numai autoturismele care au fost în proprietatea unei persoane fizice sau juridice mai mult de un an de zile. Deşi Ministrul Mediului a specificat că ar dori să acorde un voucher pentru casare în valoare de 1.500 de euro şi pentru vehiculele electrice să fie acordat un bon de 2.000 euro, Guvernul nu a aprobat încă o asemenea măsură. Proiectul care dictează Programul Rabla va fi definitivat în decursul lunii martie, urmând să fie introdus începând cu luna aprilie. Tichetul va fi transmisibil o singură dată.

Programul Rabla 2013 va integra şi automobilele cu motoare Euro 3, cu condiţia ca acestea să fie mai vechi de zece ani. La fel ca şi până acum, programul Rabla nu va permite casarea vehiculelor importate în România după 01.01.2007, măsură dictată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care vroia să evite importul de autovehicule rulate din Vest în vederea obţinerii unui profit de pe urma tichetelor rabla, în ideea că vehiculele respective puteau fi cumpărate şi importate în România la un preţ care să permită o marjă de profit considerabilă pentru client.

Urmareste Automarket
Pentru moment, versiunea finală a proiectului este încă neclară, Premierul României şi Ministrul Mediului având viziuni diferite în privinţa acestui proiect, existând mai multe discuţii în acest sens. Pe de o parte, se vrea introducerea unui voucher în valoare de 1.500 de euro în locul celor trei vouchere de câte 3.800 RON fiecare, varianta finală nefiind încă dezvăluită publicului.
Însă, anii în care a fost permisă tranzacţionarea tichetelor Rabla au marcat rezultate mai bune pentru acest proiect, cu toate că guvernanţii au sesizat apariţia unor intermediari care au tranzacţionat aceste tichete doar în scopul de a obţine profit de pe urma vânzării lor.

Via Mediafax

Comentarii (54)

  • ok, si daca omu are o masina mai veche de 10 ani, euro 4 nu poate sa o caseze? ca exista masini din 2002 care pot fi duse la remat si sunt euro 4.
    26 4
  • ce bisnita a fost si va mai fi si cu tichetele astea...
    20 10
  • Catalin
    Si cand se da drumul la program ... se pot duce rablele de pe acuma?
    18 3
  • thebestemyl@yahoo.com
    Da si banii ??? Sau numai tiketele astea nenorocite....?!Prerea mea ar fi mai bine sa dea banii pe masinile cele vechi pentru programul Rabla 2013.....:(
    28 5
  • facelift
    Va fi un program sortit esecului!
    De unde sa-si permita un amarat de roman, cu o Dacie veche acasa, o masina noua??!! Cu acest program ,cea mai ieftina Logan este 5190 euro TVA inclus. Cum sa mai cumpere cineva acum o masina noua cand nu exista acces la finantare?!
    Si mai e o chestie: noul timbru de mediu ii va afecta pe cei care-si caseaza masinile?
    13 7
  • antonny
    De data aceasta, în programul Rabla vor fi incluse numai autoturismele care au fost în proprietatea unei persoane fizice sau juridice mai mult de un an de zile.
    Cu procura notariala poti fenta aceasta problema ....Reprezentantele o sa ofere 1500 euro reducere si fara tichete alfel nu va vinde nimic.......
    10 7
  • pare-se ca programul va fi interesant., un singur tichet si cu valoare maricica, neasteptat de mare (orcum peste ce ati scris in articol)...unul din clenciuri...nu se va vor mai putea face afaceri cu masini sh. Pare-se ca va exista o "varsta" minima destul de mare a masinilor acceptate in program. Samsarii si "desteptii" cu SH aduse recent din jermanica o vor lua in mana pe romaneste. Intr-adevar masinile vechi vor iesi din circulatie.
    4 8
  • nu poti fenta prin procura...varsta este cu MULT peste 1 an....
    4 1
  • Va fi o solutie mult mai buna pentru ca:
    1. nu poti sa faci samsareala cu rable intrucat tb sa fi proprietar de minimum 1 an.
    2. nu poti sa faci samsareala cu tichete pentru ca vor fi transmisibile o singura data.
    3. faptul ca poti lua un tichet de 1500 euro pe o rabla fata de 3800 lei o sa incurajeze mult mai mult casarea lor.
    E una din putinele decizii bune ale acestui guvern, dupa parerea mea.
    22 6
  • Programul asta va fi mai praf decat cel din 2009....in loc sa scoata toate jafurile cu euro 1,2 sau non euro scot alea mai putin poluate,euro 3 de 10 ani..care isi da masina de 10 ani,euro 3 ??? o sa fie 330 de masini casate pe anul 2013 Felicitari Ponta-Plumb nota 2 sunteti repetenti din nou ! Marionetelor !
    10 9
  • Bombonel
    Cine scrie p-acilea ca vai ce lege buna va fi aceasta cu un singur tichet netransmisibil este invitatul meu la sfarsitul anului sa numaram cate rable au fost casate. Pe pariu ca le vom numara foarte repede!
    11 5
  • Mircea
    Daca vor sa scoata intermediarii din schema, atunci sa ofere bani in locul voucherelor. Poate nu toata suma, ci trei sferturi sau jumatate din ea pentru cei care nu vor sa cumpere sau, cum e cazul meu, nu au bani pentru diferenta necesara achizionarii unei masini noi.

    In felul asta s-ar rezolva mai multe probleme: s-ar scoate intermediarii, statul ar mai ramane si cu niste bani, s-ar scoate masinile poluante de pe piata. Da, poate nu s-ar cumpara masini noi, dar nici asa nu se vor cumpara, 1500 de euro nu ajung nici pentru a scoate masina pe poarta dealerului.

    Asta daca chiar se doreste o rezolvare a problemelor de mediu si nu o revitalizare a industriei auto, ascunsa sub intentia de a casa rablele.
    9 4
  • Rabla 2013: Ajutor de stat mascat pentru Dacia/Renault Pitesti si pentru Ford Craiova.
    9 4
  • Adica aia cu 1.9TDI euro 3 (Golf 4, A4, Passat, etc) sau X5 3.0d euro 3, Touareg euro 3, etc cu motorizari euro 3 mai vechi de 10 ani se vor putea duce la casat ? Interesanta cultura din balti a politicienilor.
    8 5
  • catalin
    sunt de acord cu noile propuneri,,, dar este bine daca poti sa vinzi, sau sa il dai tichetul unei alte persoane care doreste sa si cumpere o masina noua. tu poate doresti sa nu iti mai cumperi masina, si vrei sa scapi de cea veche. dai tichetul altei persoane si ecea persoana isi cumpara masina noua, si asa incurajati oameni sa isi cumpere masini noi, descotorosinduse de cele vechi.... :D
    10 4
  • Prosteala pe fata. Daca schimbi ceva care a mers bine cum credeti ca o sa mearga? Anul trecut mi-am luat masina folosind 3 vouchere. Avantaje:
    - scos 3 rable din circulatie pentru o masina noua
    - cu aceeasi bani casezi mai multe rable
    - au castigat 3 proprietari si poate samsari (eu le-am luat de la dealer)
    - in cazul meu statul nu mi-a acordat nimic ci a castigat 2700euro/3vouchere vs 4000euro TVA
    In 2013 nu cred ca exista masina cu TVA sub 1500 asa ca statul nu cheltuie nici un ban cu programul, ii recupereaza din TVA.
    V-a pacalit din nou USL (Urmeaza Saracie Lucie).
    13 4
  • bai fratilor "DE LA COMDUCERE" !!!!! Va credeti in germania sa avem salarii de cel putin 1500 3000eur sa ne putem permite (cei ce au o masina mai veche) sa o schimbam cu una noua tot la 10 ani ?????? si cine dracu poate sa-si cumpere o masina electrica(polizor) sa-si incarce masina UNDE la peco? sa-si bage stecheru in fund???
    14 3
  • raportat la salariile astea mizere TEMBELII astia stiu cat costa o masina noua euro5 si ce faci cu 1500 eur i-ti cumperi doar rotile cu banii astia !!!! asta e stimulat sau ajutor? Eu daca acum am o rabla de casat sigur nu am bani de una noua . Daca ar da banul la omul care nu poate sa-si ia alta noua sigur va creste nr. de masini casate...
    13 2
  • Marian
    Pentru eliminarea samsarilor: la R.E.M.A.T sa se predea doar Rabla iar voucherul sa il obti din alta parte. Propietarul rablei nu va mai sta la mila R.E.M.A.T ului care nu stie daca ii mai raman vouchere da samsari. Iar cand proprietarul se vede cu voucherul in mana poate sa il vanda la cine vrea la un pret rezonabil.
    0 4
  • vor da 1500E, iar samsarii vor plati 800 E> Nu este mai normal sa dea cei 1500 E propietarului direct?? si daca are si restul de bani isi cumpara si masina noua...sau NU. Este asa de simplu si usor daca se vrea...sau poate NU??
    11 2
  • jostimbrudemediu
    http://jostimbrudemediu.info/petition.php
    2 2
  • niculae
    de ce atata incurcatura cu tichetul asta sa dea bani la casare ceva nu e corect.
    1 2
  • Adrian T
    In cazul meu, programul ar fi bun, mai putin una din reglementari. Am un Renault Twingo Euro 3 din anul 2000, inmatriculat in Ro in 2008. Valoarea lui de piata acum este cam 900 euro, deci ar fi bine sa am o reducere de 1500 la o masina noua, numai ca, desi o am de peste 5 ani masina, regula cu masini inmatriculate in Ro pre-2007 exclusiv ma opreste. Naspa.
    1 0
  • BOGDAN
    Un lucru bun pentru a scoate masinile vechi dar si mai bun daca in loc de voucher s-ar da banii pentru ca nu toata lumea isi mai permite sa cumpere o masina noua si macar se alege cu ceve
    8 0
  • Mai oameni buni, scopul tichetului nu este pe nicaieri in lumea asta de a-ti da bani pe o rabla, ci pt a incuraja reinnoirea parcului auto. Asa ca va rog sa terminati cu ineptia "sa ne dea bani". Toata lumea vrea in tara asta bani de pomana. Pai voi luati un junghi cu 300 e si dup-aia urlati ca de ce nu va dau astia 1500 e pe el? Pe ce planeta traiti? Ziceti mersi ca acum e transmisibil o singura data, adica nu mai pierdeti la bursa samsarilor de tichet, ci il vindeti direct doritorului cu 500, 800, poftim, 1000 e, si aveti banii.
    14 3
  • marcel
    Mafia celor care distribuie tichetele va continua si in acest an. Nu este o lege sa ajute populatia. Mai cresc un pic vanzarile la dacia pt ca .... doar si Basescu circula cu loganul ca sa faca publicitate.
    3 2
  • costel
    sunt pensionat pe caz de boala si nu-mi permit sa cumpar o masina noua,in acest caz cum pot beneficia de programul rabla
    8 0
  • programul .rabla este amuzant .nu sant bani la acest program si casa verde ,,,,,,la mult asteapta , cand vor plati pe cei care sateapta sa primeasca bani pe taxa auto .restanta , si pe urma mai vedem , unu aprilie [pacaleala ] ,,,,
    2 0
  • ce nu inteleg este daca se poate vinde voucherul ????se poate vinde ????
    6 0
  • andrei
    am o dacie 1310 din 1990 dar nu am bani sa cumpar una noua , vreau sa vand voucherul la un pret convenabil ,se poate ?????
    15 2
  • Va rog doamna Plumb sa-mi dati pe dacia din 1988 sub 1500 euro ca nu am cu ce cumpara alta noua si nu mi mai trebuie la anii mei.
    3 1
  • florin
    salut de exemplu nu sunt proprietarul rablei dar am o procura de anul trecut.,pot sa ma inscriu la program?
    3 1
  • daca masina este inscrisa pe alt nume si eu am luat masina de un an cu procura si mi-a dat si fiscalul? cine trebuie sa ia voucherul eu sau persoana care este trecuta in talon?
    0 2
  • nu le mai dati ideii guvernantilor ca vin aici ,citesc si pun in lege ,exact ce le convine lor, nu vedeti ca nu primim nici un raspuns anticipat??
    0 1
  • Rabla pe bani adevarati la adevaratii proprietari care nu au bani pt. una noua!
    2 1
  • marian
    Doamna Plumb face-ti ceva si cu cei care nu-si permit o alta masina noua...si eu ma nr printre ei...((((
    2 1
  • Cum sa dea bani in loc de vaucher??? Te-ai gandit cat face "dacia" de prin '80?? 1500 de euro nu cred!!!!
    2 3
  • As vrea sa stiu cand incepe odata rabla asta,cand pot duce masina la remat si daca pot sa dau vaucher-ul.
    Astept un raspuns de la cei care stiu!!!
    1 3
  • daca am inteles eu bine va un tichet de 1500 euro in loc de trei de 3800 ron adica pentru 1500 euro tre sa dai trei rable la casare. e bun asa?
    0 2
  • DACA TICHETUL VA FI TRANSMISIBIL O SINGURA DATA, INTELEG CA POT FOLOSI 2 TICHETE: AL MEU SI AL ALTUIA CARE MI L-AR TRANSMITE.CE YICETI_
    3 4
  • Ciprian
    Ar fi bine cu acest vaucher sa poti cumpara din reprezentanta masini la mina a doua sau masini al caror proprietari n-au putut plati ratele. Atunci cu cei 1500 dati de guvern pe rable si mai pui ceva te alegi cu o masina cit de cit mai tinara.Ce spuneti ar fi o idee rea?
    1 2
  • sa dea bani in mana ca stie romanul ce sa faca cu eiam doua masini euro unu si euro doi ce sa fac cu ele sa i le dau cadou lui ponta ca nu am ce sa fac cu ele ,ei vor sa duca masinile euro trei la rabla nu stiu ce au in cap guvernanti astia dar se pare ca au tarite in loc de materie cenusie52A8
    2 0
  • Guvernul isi pierde din credibilitate daca se va abate de la conditiile initiale de casare.O singura tranzactie ar fi normala ,numai pt. cei care nu doresc sa-si cumpere una noua,sa poata sa cedeze tichetul unuia care isi doreste o noua masina.Atentie guvernanti (Ponta -Plumb)cum va respectati promisiunile ,altfel ve-ti fi ''taxati'' cit de curind...
    3 0
  • RABLA INCEPE PE 15 APRILIE 2013 ,
    1 0
  • dorin ene
    am un logan din 2005 si vreau la rabla caci altfel nu o pot vinde euro 3 pentru ca timbrul de medi este de 5000 de ron iar eu doresc 1000 de euro dati-mi un sfat
    1 0
  • babjak
    ma intereseaza programu rabla dar nicari nu vad scris daca am cump masina si anca nam transcriso pe mine pot sa opcin ticet daca o dau la casare
    1 0
  • corect ar fi sa se stabileasca o valoare oarecare(sub 1500 euro)pentru cei care nu doresc sau nu pot sa cumpere o masina noua iar cei care opteaza pentru o masina noua sa primeasca vaucerul de 1500 euro. in felul acesta vor fi eliminati si intermediarii afaceristi.
    3 1
  • da am si eu o astfel de problema am masina de 4 ani dar nu am reusit sa o trec pe numele meu . pot beneficia de programul rabla???? banuiesc ca trebuie sa existe o procura prin notar sau ceva de genu.... nu stiu ,va rog ajutati-ma cu un raspuns .. multumesc
    0 0
  • dumitru
    indiferent de valoarea tichetului sau de dorinta de a achizitiona un autovehicul nou,cert este ca tichetul va fi transmisibil o singura data,fapt ce ajuta pe cei cu "rablele" sa-si vanda tichetele prin notariat ,astfel dispar rablele si proprietarii acestora beneficiaza si de un sprijin financiar!
    1 0
  • George
    Trebuie eliminați intermediarii, tichetul trebuie sa fie primit de proprietarul rablei exact ca un bilet de avion.
    Trebuie eliminați intermediarii. R.E.M.A.T.-ul trebuie sa elibereze o chitanța, tichetul sa il dea ministerul mediului.
    2 0
  • Gheorghe
    Pana azi,totul este o minciune,la nici un punct de casare nu stie nimic ce o sa fie pt.anul 2013
    0 0
  • am o masina careia i am pierdut cartea de identitate,o pot da la programul rabla fara sau ce trebuie sa fac? multumesc
    0 0
  • @Maria

    Nu, nu poţi. Trebuie să obţii altă carte de identitate de la Poliţie şi abia apoi poţi să o dai la rabla.
    0 0
  • Programul Rabla incepe in luna pacalelilor si continua cu si ca o pacaleala pentru prostime.
    Noroc mare dragilor ca, doamna Plumb, are mare placere sa vada pe strazi de la non euro, la euro 4, ca la ce taxe introduc si flaminzii astia, e mai avantajos sa pleci din Romania.
    Dar n-ai unde sa pleci ca strainii s-au saturat de noi...asa conducatori, asa popor .
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru