PROIECT: Neplata amenzilor poate atrage suspendarea permisului

de Alexandru Monenciu
Miercuri, 30.03.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unui proiect de lege inițiat de reprezentanții puterii, va fi stabilit un termen limită de 60 de zile pentru plata unei amenzi de circulație. În cazul neachitării la termen, se va suspenda dreptul de a conduce până în momentul plății.

În prezent, atunci când primești o amendă de circulație, poți plăti jumătate din cuantum în termen de 15 zile de la data comunicării procesului verbal. Însă, legislația actuală prevede că neatacarea procesului verbal în termen de 15 zile de la comunicare, precum și a hotărârii judecătorești prin care s-a soluționat contestarea amenzii, constituie doar titluri executorii.

Mai pe scurt, contravenientul riscă doar executarea silită după acest termen. O "pedeapsă" care nu îi prea face pe șoferi să plătească amenzile.

Tocmai din cauză că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere, reprezentanții puterii au pregătit un proiect de lege care să introducă un termen limită, de 60 de zile, pentru plata unei amenzi de circulație. În cazul neachitării, persoana în cauză va avea suspendat dreptul de a conduce până în momentul plății.

"Principala problemă este aceea că unitățile adminstrative teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local.

Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local," au precizat inițiatorii.

Pentru a devenit lege, acest proiect trebuie adoptat de Parlament și mai apoi promulgat de președinte.

via Profit

Comentarii (7)

  • Anonim
    Un proiect bun ! Toti oparitii nu platesc amenzile ca nu au bani nici sa treaca strada dar ei sunt zmei la volan . Mai trebuie taiat elanul asta ca tot prostul si ruptul in cur trebuie sa plimbe o tigaie de 500 -1000 de euro pe soselele din Romania fara sa aiba ITP , asigurare obligatorie si cu pedala de acceleratie in podea .
    6 0
  • Mircea Badea
    alo!! cum adica diminuarea bugetului local? adica primarul se roaga la ceruri sa mearga soferii ilegal ca sa incaseze mai multi bani?!!

    mai usor cu securismul!!
    8 6
  • Sssst ciocu mic noi suntem la putere acum... sunt curios ce-o sa le suspende centuristelor care nu își plătesc amenzile
    5 3
  • le da cu superglue...te-ar afecta? desi n-au treaba cu circulatia..
    3 3
  • au treaba cu circulatia sangvina.
    4 0
  • @00:31... nu as vrea sa fiu rău dar ideea era alta... chiar ar fi culmea sa ma afecteze într-un fel... ideea era ca statul are o atitudine lasa... se îndreaptă întotdeauna împotriva celui pe care îl poate constrânge ușor... măsura mi se pare una acceptabila dar ar trebui impusa in toate domeniile... vara trecută când un bombardier a circulat pe contrasens pe A2 se lauda, da se lauda ca are amenzi neplătite in cuantum de vreo 700 de milioane...de ce împotriva acestor persoane nu se cauta măsuri de constrângere?... ce valoare are o amenda pe care și statul și contravenientul știu ca nu va fi plătită niciodată?... apropo ultima amenda pe care am primit-o a fost cand s a introdus obligativitatea portului centurii de siguranța
    1 0
  • @17:17... nu e chiar așa... aia vor circula și cu cinci dosare penale pentru infracțiuni la regimul circulației
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru