Proprietarii de trotinete electrice vor avea nevoie de polițe de asigurare, din 2023

de Tiberiu Safta, Foto:Depositphotos.com
Joi, 10.02.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Începând de anul viitor, cei care dețin trotinete electrice vor fi obligați să aibă polițe de asigurare. Decizia vine în urma aprobării unei directive la nivelul Uniunii Europene, care va fi aplicată, la noi, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În ultimii ani, trotinetele electrice au devenit din ce în ce mai des întâlnite, atât în România, cât și în alte țări din Europa și din lume. Din 2023, însă, proprietarii unor astfel de vehicule vor fi obligați să dețină o poliță de asigurare.

Decizia vine în urma aprobării, la nivelul Uniunii Europene, a unei directive care îi obligă pe proprietarii de trotinete electrice să aibă asigurare, pe modelul de răspundere civilă. Parlamentul României va trebui să introducă, până anul viitor, obligația de asigurare și să elaboreze o lege nouă în acest sens.

Normele de aplicare a noii directive europene vor fi aplicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Președintele acestei autorități, Valentin Ionescu a declarat: „Au fost prea multe situații la nivel european, diverse țări au reclamat diverse situații de accidente în care au fost implicate trotinetele așa cum am văzut și în România, se dorește și reglementarea acestor vehicule”.

În ultimii trei ani au fost raportate peste 300 de accidente în care au fost implicate trotinete electrice.

via Profit

Comentarii (26)

  • Pe cand si porumbeii cu carutele?
    12 7
  • Căruțele trebuiesc interzise, dar cred că va apărea teleportarea și astea tot vor circula la noi .
    12 1
  • E o exprimare cu perdea.

    Proprietarii de trotinete au nevoie de asigurare pentru reparatiile aripilor față, capotei, parbrizului, structurii caroseriei și, eventual, lunile de spitalizare, proteze și ce le va mai trebui după externare.
    15 1
  • nu stiu ... nu am... dar imi dau si eu cu parerea. Cine trebuie sa faca asigurare? CIne detine sau cine umbla cu ea? Adica daca iei o trotineta din asta de pe strada e suficient sa fie asigurata de cei care le scot la "produs" sau trebuie fiecare trotinetist sa isi faca rca?
    12 0
  • Mircea Badea
    le trebuie toate asigurarile la maxim. si numere de identificare..

    totusi luati imaginea asta cu tenisi si izmene ca e gretoasa, anti-reclama maxima.
    5 2
  • Adrian
    Pai atunci de ce nu si pentru biciclisti? Ca si ei pot cauza daune. Cel mai bine ar fi ca asigurarea sa fie legata de om, nu de vehicul. Asa poti conduce orice, ca esti acoperit si nu tre sa tii minte sa faci 15 asigurari.
    12 2
  • Asa ar fi logic Adrian… accidentul este cauzat de cine conduce nu de autovehicul (oricare ar fi el).
    Ar apărea câteva chestii de rezolvat de exemplu atunci când închiriezi o mașină in altă țară, dar sa presupunem ca mașinile închiriate ar putea rămâne pe forma actuala.
    Alta problema ar fi costul, sunt multe situații in care o mașină este condusă de 2-3 membrii ai aceleași familii și atunci costul ar deveni o problema, mai ales ca sunt multe situații in care unii conduc foarte puțin… sa zicem sunt șoferii de rezervă.
    Oricum avem de a face din nou cu o aberației a uniunii comunist europene… cum se va verifica? Ce facem, le înmatriculam? Serios, 300 de accidente in 3 ani, toate 300 din vina trotinistilor (ca doar atunci RCA are aplicabilitate)??? Cu ce urmări? Adică ce mare daune pot sa facă o trotineta unei masini ca doar nu discutam de viteze de autostrada? Și asta justifica o asemena inițiativa??? Câte accidente de bicicleta am avut sau vorba cuiva de căruță? Astea nu trebuie asigurate?? Ca sa nu uit de câini… tocmai am avut o experiența (și încă una in urma cu vreo 3 ani)… sunt convins ca avem mult mai multe accidente cauzate de câini lăsați de izbeliște și cine a avut o altfel de experiența știe ca la 70-80 km/h, varza faci mașina, nu o repari sub 1000 de euro.
    Penibil cu trotinetele!!!!
    7 1
  • netam-nissan
    Băi ej nebun ASFule, ar costa asigurarea p-un an mai mult ca trotineta dacă e ”doar” la nivel scuter 50 cmc.

    Că și aia s-a umflat cât una de mașină care și ea a ajuns ca una de camion și tot așa până nu ne-om mai mișca.
    11 1
  • Dar cum demonstrezi că e trotineta ta dacă nu e înmatriculată? Eu am luat o trotinetă SH, nici nu cred că am factura de la primul proprietar. Ce fac? O înmatriculez? Și dacă o înmatriculez, ce dovadă are statul că e a mea înainte să fac asta? Dacă o înmatriculez unde îi pun numărul? Și asigurarea? Umblu în portofel sau în ghiozdan cu ea?

    Se mai miră apoi progresiștii că UE a ajuns de râsul lumii. Chiar așa e, pe an ce trece UE devine tot mai penibilă.
    6 1
  • Seriff
    Au pus-o Mircea Badea si Edikk, in sfarsit aveau si ei bani sa isi cumpere o trotineta electrica, fiindca de masina nu au bani nici de golf 3, iar acum vor fi taxati, foarte bine, sa ii arda pe hipsteri, eu i-as taxa pe toti care au gleznele goale.
    8 5
  • da ... si biciclistii trebuie sa isi faca rca ... pai astia tinerii nu prea isi mai iau masini, se descurca cu bicla si cu trotineta ... si astia nu platesc nici un fel de taxe si moare statul de foame din cauza asta... Pe ei, sa plateasca si pietonii ca si ei pot provoca accidente
    7 0
  • Despagubirile pentru accidentele cu vehicule care nu au asigurare (inclusiv carute, biciclete, trotinete) ar trebui platite de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS)
    4 0
  • @Adrian cum poate asigurarea sa fie legata de om si nu de ceea ce este condus? Gândește te ce daune poți provoca cu o masina și ce daune poți provoca cu o trotineta (max 100 lei cat e un polish pt o mica zgarietura).
    2 1
  • In alte tari am înțeles ca asigurarea e pe persoana fizica și așa mi se pare corect... ct despre daune... eu zic ca in urma unui accident cu un trotinetist nu este imposibil ca autovehiculul sa fie dauna totala...
    4 3
  • @8:50... pe bune... asta e problema ta... unde ții polița... pai șoferii unde o țin?...uite de curând o poți tine și in telefon... bănuiesc ca nu pleci fără telefon de acasă... apoi buletinul oricum e bine sa l ai... dacă ai vreun accident poliția de unde sa afle cum te cheamă?... e foarte simplu ... nu trebuie s o înmatriculezi... nu se înmatriculează ele mopedele ...pur și simplu îți poți face asigurare de trotinetist pe persoana fizica și poți merge cu orice trotineta... poate fi și furata...(a nu se înțelege ca promovez ideea)
    4 4
  • Revin spunând ca mi se pare normal ca și un biciclist, evident și un trotinetist sa aibă asigurare atât timp cât exista riscul ca și ei sa provoace accidente
    2 4
  • Pe principiul "poate produce accidente" nu mai bine obligăm și pietonii să-și facă RCA?
    La câte cazuri de accidente pot fi considerate ca având la origine pietoni neatenți, se poate ajunge și la aberația asta.

    Nu e menționat dar am impresia că sunt vizate vehiculele electrice de la o anumită putere în sus, iar aici iar se face furtună într-un pahar acidulat...
    8 1
  • Pietonii nu circula in mod normal pe partea carosabila... pe principiul tău sa vedem atunci cine face asigurare animalelor sălbatice și câinilor fără stăpân
    3 4
  • @11:47... corect era sa spui la cine te referi când ai pus ghilimele
    3 3
  • @10:37... din banii cui... este ca nu din banii celor ce se fac vinovați?
    3 3
  • Am și zis, m-am referit la un principiu, nu am atacat vreo postăceală, cu asta se ocupă alții mai des.
    Corect ar fi să nu discutăm discuții considerând doar bula proprie, ci toate situațiile.
    Nici măcar în orașe nu sunt respectate și întreținute căile pietonale, darămite în rural.
    ”Pietonii nu circula in mod normal pe partea carosabila”..... ce aberație, păi asta se întâmplă frecvent pe străduțele copleșite de mașini care invadează trotuarele, prin sate ce să mai vorbim...
    4 0
  • Gleznele fine cu cheltuiala se tine.
    N-am gasit alte rime.
    4 0
  • Am spus clar... pietonii nu circula in mod normal pe partea carosabila... dacă o fac ... o fac pe propria răspundere... ai văzut tu benzi pe partea carosabila destinate circulației pietonale?
    3 2
  • Mirciulica…. care-i faza la papucii și nădragii din poza??? nu i se văd ca ție gleznele epilate???
    4 2
  • @dutzulica
    asta ai inteles tu?

    ti se par frumosi tenisii aia pescuiti de pe nil in secolul trecut?
    sau izmenele alea stranse si ghemuite de parca au fost fierte dupa un accident la wc?
    1 1
  • Nu mi-as cumpara, dar omul este pe o trotineta, deci toate bune.. zic eu.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru