Parteneri
Turul României cu 8 maşini electrice. Oferit de
Audi
e-tron Sportback
446KM
Autonomie max
86.5kWh
Baterie net
408CP
Putere max
Hyundai
Kona electric
449KM
Autonomie max
64kWh
Baterie net
204CP
Putere max
Kia
e-Niro
455KM
Autonomie max
64kWh
Baterie net
204CP
Putere max
Mini
Cooper SE
234KM
Autonomie max
28.9kWh
Baterie net
184CP
Putere max
SUV Peugeot
e-2008
320KM
Autonomie max
45kWh
Baterie net
136CP
Putere max
Porsche
Taycan
462KM
Autonomie max
93.4kWh
Baterie net
761CP
Putere max
Renault
Zoe
395KM
Autonomie max
52kWh
Baterie net
135CP
Putere max
Volkswagen
ID.3
549KM
Autonomie max
77kWh
Baterie net
204CP
Putere max
Volvo
XC60 Recharge T8 Polestar
SAFEST
SAFETY CAR

RAPORT FINAL: Renault Zoe în #ElectricRomânia 2020: încărcare, consum, autonomie reală

de Cornel Șocariciu
Marti, 29.09.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Renault Zoe este cea mai populară mașină electrică din Europa și a fost unul dintre cele opt modele care a luat parte la #ElectricRomânia. După 8 zile în care a parcurs peste 2.000 de kilometri prin țară, a venit momentul să vedem cum s-a descurcat modelul francez și care a fost autonomia reală calculată la finalul turului.

Renault a revenit în a doua ediție a turului Electric România cu noua generație a popularului model de clasă mică: Zoe. Spre deosebire de vechea versiune, noul Zoe propune o baterie mai mare, un motor mai puternic și încărcare rapidă la 50 kW.

Totodată, Zoe a fost și cel mai accesibil model care a luat parte la turul țării cu mașini electrice, versiunea condusă de cei 14 jurnaliști și creatori de conținut având un preț final de 36.000 de euro.

JURNALIȘTII DIN #ElectricRomânia DESPRE Renault Zoe

ALIN IONESCU (MAȘINISTUL)

Nu e ea cea mai confortabilă și nici cea mai încăpătoare dintre mașinile de la #ElectricRomânia, însă noul Renault Zoe inspiră încredere. Iar la o electrică, această încredere că poate ajunge la destinație este mai importantă decât multe alte atribute. Poate că plasticele din interior nu sunt de cea mai bună calitate, poate că unele panouri si elemente din habitaclu nu mai stau chiar la locul lor după numai 8000 de kilometri rulați, însă când te urci la volanul lui Zoe și vezi o autonomie de 350 de kilometri, aceasta chiar este o perfomanță, mai ales la un model de clasă mică.

TUDOR RUS (DOUALOCURI.RO ȘI TOPSPEED.COM)

Cu așa un lot de mașini participante la Electric România, e ușor să o treci cu vederea pe Zoe. Dar, cel mai accesibil model electric din tur, Renault Zoe este și printre cele mai eficiente. Sârguincios prin felul cu care recuperează energia la frânare sau prin modul special B selectabil din comutatorul transmisiei, Zoe confirmă două lucruri: nu e degeaba cea mai vândută electrică din Europa și da, francezii pot fi pragmatici dacă își propun asta. Orașul rămâne totuși mediul său natural, dar doar prin prisma spațiului redus pentru bagaje și a poziției înalte la volan, mai degrabă de crossover, ușor incomodă pe distanțe mai lungi - sau cel puțin așa a resimțit-o spatele meu.

DRAGOȘ BĂLTĂȚEANU (AUTOEXPERT ȘI AUTO TEST)

Ziua a treia a însemnat pentru mine reîntâlnirea cu un vechi prieten: Renault Zoe. Modelul din Franța este cel mai popular automobil electric al momentului. Am condus generația anterioară în ediția 2019 Electric România, iar noua generație îmi era deja cunoscută, folosind noul model în special în mediul urban.

Dar reîntâlnirea de azi mi-a reamintit cât de distractiv poate să fie Zoe și la drum lung. Noul model are un display cu o grafică excelentă, iar bateria de 52 kWh (capacitate netă) te vindecă de orice fel de range anxiety, fiind unul dintre campionii prezenți în această ediție Electric România.

Singurul lucru cu care încă nu reușeșc să mă obișnuiesc este poziția înaltă la volan, dar după câțiva zeci de kilometri, uiți de acest lucru. Astăzi am parcurs peste 300 km alături de Zoe pe drumurile sinuoase din Cheile Bicazului și Gheorghieni - Praid. Pe asfaltul impecabil de pe coborârea spre Praid, Zoe s-a simțit ca peștele în apă. Față de generația anterioară, suspensia este mult mai maleabilă și filtrează bine denivelările de pe drum. Un mare plus și pentru capacitatea portbagajului de 338 litri.

CORNEL ȘOCARICIU (AUTOMARKET.RO)

Ziua a patra a #ElectricRomânia by Vitesco Technologies m-a adus față în față cu Renault Zoe.

Ne cunoaștem bine și nu mai avem secrete, motiv pentru care am știut cum să pun problema și cum să profit la maximum de calitățile micuțului francez. Caracterul agil, autonomia bună și simplitatea în utilizarea elementelor de la bord, fac din Zoe un model extrem de ușor de condus și de prietenos cu cel de la volan. În schimb, scaunele rămân inconfortabile la drum lung din cauza poziției înalte și nici materialul cu care sunt îmbrăcate nu a făcut casă bună cu temperaturile de afară.

DAN SCARLAT (AUTO MOTOR ȘI SPORT)

Într-o lume doar de mașini electrice, toți ar visa la Porsche-ul Taycan pe care l-am condus ieri, dar cei mai mulți ar alege într-un final un Renault Zoe. Micul francez este în continuare cel mai vândut automobil electric din România, deși mult în urma suratelor sale cu propulsie convențională. Încă.

Zoe este, după Mini Cooper SE, cel mai mic automobil din #ElectricRomânia, dar adevărul este că e mai înalt decât Peugeot 2008 (1567 vs 1550 mm) și așa se explică cum au încăput în această caroserie cu amprentă redusă la sol o baterie de 50 kWh, un portbagaj de 338 de litri, plus spațiu rezonabil pentru 4 adulţi. Nu este foarte puternic, oferind 100 kW, tot cât celălalt model francez din grup. Dar are un consum mic de energie (astăzi am obținut 13,7 kWh/100 km în condițiile în care am rulat și câțiva zeci de km cu 130 km/h pe autostradă), ceea ce duce autonomia reală spre 400 km.

Dar poate cea mai mare calitate a lui Zoe este polivalenta sa: poate trage 50 kWh DC, adică maximul livrat de majoritatea staţiilor de acest tip din România, și 22 kWh AC, adică maximum oferit de cele Type 2.

ADRIAN MITREA (0-100.RO)

Renault ZOE Z.E. marchează o evoluție - nu revoluție - față de generația anterioară și a devenit un automobil mai bun la aproape toate capitolele: antifonare, ținută de drum, finisaje, multimedia, instrumente de bord și, de ce nu, design.

În plus, rămâne una dintre puținele mașini electrice de pe piață care poate fructifica la maximum infrastructura existentă. Se încarcă cu 22 kW (față de 7.4 sau 11 kW în cazul altor mașini) la stațiile de 22 kW și cu 50 kW la stațiile care asigură încărcare rapidă (50 kW sau mai mult).

Este o mașină completă, propusă la un preț onest (este și cea mai accesibilă mașină din Electric România 2020), iar autonomia medie reală pare să treacă lejer de 300 km. Chiar vreo 350 km în toate anotimpurile, mai puțin iarna, judecând după valorile de consum și autonomie obținute în turul nostru. Ca minusuri, ZOE de generația a doua moștenește poziția de condus cam înaltă de la vechiul model și lipsa reglajului scaunelor pe înălțime, precum și faptul că ușile tind să te lovească atunci când le deschizi - zici că sunt cu arc. Un minus ar fi și că scârțâie hayonul când se torsiunează un pic caroseria, inclusiv pe denivelări minore ale asfaltului.

BOGDAN MIRICĂ (LA VOLAN - DIGI24 ȘI REVISTA ECOWHEELS)

Nu pot să uit caruselul de emoții pe care l-am trăit cu Zoe în Sardinia, la testul internațional. A strâns din dinți ca un adevărat muschetar care își respectă codul, deși l-am abuzat golăneștr pe viraje, acolo unde suspensia relaxată nu e în elementul ei. Chiar și în condiții de abuz, tot am parcurs 200 de kilometri și am rămas cu ceva baterie.

Încurajat de experiența asta și de multe teste de consum experimentate în trecut, am încercat împreună cu Marian Ionescu, colegul meu, să parcurgem distanța Timișoara Sibiu cu cei 96% promiși de baterie. E drept, până la Deva, am fost destul de exuberanți pe autostradă. Iar asta ne-a costat jumătate de baterie. Ultima bucată de drum, scursă de la Deva la Sibiu doar pe autostradă, ne-a solicitat răbdarea. Ne-am rezumat la 80-90 de km/h și am atins Sibiul cu 13% baterie. Am reușit, dar se dovedește încă o dată că mașinile electrice nu digeră bine rularea pe autostradă.

Ce iubesc la Zoe? Faptul că nu face mofturi la încărcare și trage 22 kW de la o priză AC. Îmi place designul, este grnial instrumentarul de bord complet digital, iar sistemul multimedia este o evoluție foarte bună. Consider însă că scaunele ar trebui revizuite, că tapițeria de piele n-are ce căuta pe mașina asta și că pe locurile din spate se cere mai mult loc. Portbagajul este o surpriză plăcută, la fel și spațiile de depozitare de la interior. Dacă ești chițibușar s-ar putea să n-o iubești din cauza îmbinărilor perfectibile ale caroseriei.

Una peste alta, Zoe rămâne una dintre cele mai echilibrate electrice și dovada clară că francezii au învățat tot ce se putea din experiența dobândită de prima generație.

DANIEL TOMESCU (STACS TV)

Renault Zoe este o mașină de oraș cu autonomia unei mașini de familie și cu care poți face peste 380 de kilometri fără alimentare. Și toate acestea într-o mașină mai micuță, mai de oraș, dar cu un șasiu foarte confortabil, cu un portbagaj încăpător și cu niste finisaje interioare peste medie. Îmi place că mașina se conduce elegant, fără smucituri la accelerație, fără o pedală de frână sensibilă și cu o insonorizare bună la viteze mari. Îmi place sunetul de deplasare până în 30 km/h (lucru care la multe mașini electrice nu există) și îmi plac consumul de 10,7 kWh în afara orașului și autonomia generoasă.

RENAULT ZOE
ÎN #ELECTRICROMÂNIA 2020 by VITESCO TECHNOLOGIES
ZIUA 1
Oraș plecare/
Distanță parcursă
Nivel Baterie/
Ritm șofat
Timp de încărcare Energie încărcată Baterie la plecare Cost încărcare
BUCUREȘTI 99%
200 km 3/5
BRAȘOV 32% 120 minute
Stație e-charge
(DC 50 kW)
38.8 kWh 100% 56.3 lei
72 km 3/5
BALVANYOS 78%
CONSUM MEDIU ZIUA 1 16.1 kWh/100 km
VITEZĂ MEDIE 43.6 km/h
TIMP EFECTIV DE RULARE 6 ore și 14 de minute
TIMP EFECTIV DE ÎNCĂRCARE 2 ore
DISTANȚĂ PARCURSĂ 272 km (12.95% din total)
ENERGIE CONSUMATĂ 43.8 kWh
COST EFECTIV 56.3 lei
AUTONOMIE REALĂ CALCULATĂ 320.4 km
ZIUA 2
Oraș plecare/
Distanță parcursă
Nivel Baterie/
Ritm șofat
Timp de încărcare Energie încărcată Baterie la plecare Cost încărcare
BALVANYOS 77%
151 km 3/5
BACĂU 40% 44 minute
Stație Kaufland
(DC 50 kW)
 25.7 kWh 90% 0 lei
0 km -
BACĂU 90% 12 minute
Stație Kaufland
(AC 22 kW)
4 kWh 99% 0 lei
140 3/5
IAȘI 60% 30 minute
Stație Kaufland
(DC 50 kW)
15.5 kWh 90% 0 lei
CONSUM MEDIU ZIUA 2 11.7 kWh/100 km
VITEZĂ MEDIE 47.5 km/h
TIMP EFECTIV DE RULARE 5 ore și 56 de minute
TIMP EFECTIV DE ÎNCĂRCARE o oră și 26 de minute
DISTANȚĂ PARCURSĂ 291 km (13.87% din total)
ENERGIE CONSUMATĂ 34 kWh
COST EFECTIV 0 lei
AUTONOMIE REALĂ CALCULATĂ 444 km
ZIUA 3
Oraș plecare/
Distanță parcursă
Nivel Baterie/
Ritm șofat
Timp de încărcare Energie încărcată Baterie la plecare Cost încărcare
IAȘI 89%
127 km 4/5
PIATRA NEAMȚ 45% 90 minute
Stație MOL (e.On)
(AC 22 kW)
27.5 kWh 99% 33 lei
193 km 4/5
TÂRGU MUREȘ 51% 50 minute
Stație e-Charge
(AC 22 kW)
16 kWh 80% 23 lei
0 km -
TÂRGU MUREȘ 80% 15 minute
Stație e-Charge
(DC 50 kW)
5.8 kWh 93% 11.2 lei
CONSUM MEDIU ZIUA 3 12.9 kWh/100 km
VITEZĂ MEDIE 48.6 km/h
TIMP EFECTIV DE RULARE 6 ore și 37 de minute
TIMP EFECTIV DE ÎNCĂRCARE 2 ore și 35 de minute
DISTANȚĂ PARCURSĂ 322 km (15.35% din total)
ENERGIE CONSUMATĂ 41.5 kWh
COST EFECTIV 67.2 lei
AUTONOMIE REALĂ CALCULATĂ 403 km
ZIUA 4
Oraș plecare/
Distanță parcursă
Nivel Baterie/
Ritm șofat
Timp de încărcare Energie încărcată Baterie la plecare Cost încărcare
TÂRGU MUREȘ 91%
177 km 3/5
CLUJ-NAPOCA 40% 18 minute
Stație e-charge
(AC 22 kW)
5.1 kWh 49% 7.4 lei
3.4 km 4/5
CLUJ-NAPOCA 49% 75 minute
Stație EVConnect
(AC 22 kW)
24.4 kWh 94% 0 lei
CONSUM MEDIU ZIUA 4 13.3 kWh/100 km
VITEZĂ MEDIE 42.3 km/h
TIMP EFECTIV DE RULARE 3 ore și 55 de minute
TIMP EFECTIV DE ÎNCĂRCARE o oră și 33 de minute
DISTANȚĂ PARCURSĂ 180 km (8.58% din total)
ENERGIE CONSUMATĂ 38.9 kWh
COST EFECTIV 7.4 lei
AUTONOMIE REALĂ CALCULATĂ 384.4 km
ZIUA 5
Oraș plecare/
Distanță parcursă
Nivel Baterie/
Ritm șofat
Timp de încărcare Energie încărcată Baterie la plecare Cost încărcare
CLUJ NAPOCA 91%
149 km 2/5
ORADEA 53% 82 minute
Stație Penny
(AC 22 kW)
20.3 kWh 100% 0 lei
185 km 3/5
TIMIȘOARA 37% 26 minute
Stație e-charge
(DC 50 kW)
18.1 kWh 72% 35.3 lei
CONSUM MEDIU ZIUA 5 13.8 kWh/100 km
VITEZĂ MEDIE 54.6 km/h
TIMP EFECTIV DE RULARE 6 ore și 16 minute
TIMP EFECTIV DE ÎNCĂRCARE o oră și 48 de minute
DISTANȚĂ PARCURSĂ 342 km (16.3% din total)
ENERGIE CONSUMATĂ 47.2 kWh
COST EFECTIV 35.3 lei
AUTONOMIE REALĂ CALCULATĂ 377 km
ZIUA 6
Oraș plecare/
Distanță parcursă
Nivel Baterie/
Ritm șofat
Timp de încărcare Energie încărcată Baterie la plecare Cost încărcare
TIMIȘOARA 69%
126 km 3/5
TIMIȘOARA 27% 73 minute
Stație e-charge
(DC 50 kW)
37.5 kWh 99% 73 lei
CONSUM MEDIU ZIUA 6 14.5 kWh/100 km
VITEZĂ MEDIE 32.6 km/h
TIMP EFECTIV DE RULARE 3 ore și 51 de minute
TIMP EFECTIV DE ÎNCĂRCARE o oră și 13 minute
DISTANȚĂ PARCURSĂ 126 km (6.01% din total)
ENERGIE CONSUMATĂ 18.3 kWh
COST EFECTIV 73 lei
AUTONOMIE REALĂ CALCULATĂ 359 km
ZIUA 7
Oraș plecare/
Distanță parcursă
Nivel Baterie/
Ritm șofat
Timp de încărcare Energie încărcată Baterie la plecare Cost încărcare
TIMIȘOARA 96%
276 km 2/5
SIBIU 10% 102 minute
Stație e-charge
(DC 50 kW)
46.3 kWh 99% 90.2 lei
CONSUM MEDIU ZIUA 7 14.4 kWh/100 km
VITEZĂ MEDIE 67.5 km/h
TIMP EFECTIV DE RULARE 4 ore și 5 minute
TIMP EFECTIV DE ÎNCĂRCARE o oră și 42 de minute
DISTANȚĂ PARCURSĂ 276 km (13.16% din total)
ENERGIE CONSUMATĂ 40 kWh
COST EFECTIV 90.2 lei
AUTONOMIE REALĂ CALCULATĂ 361 km
ZIUA 8
Oraș plecare/
Distanță parcursă
Nivel Baterie/
Ritm șofat
Timp de încărcare Energie încărcată Baterie la plecare Cost încărcare
SIBIU 99%
168 km 3/5
PITEȘTI 59% 35 minute
Stație Penny
(AC 22 kW)
12 kWh 81% 0 lei
121 km 3/5
BUCUREȘTI (FINAL) 35%
CONSUM MEDIU ZIUA 8 13.1 kWh/100 km
VITEZĂ MEDIE 54.1 km/h
TIMP EFECTIV DE RULARE 5 ore și 20 de minute
TIMP EFECTIV DE ÎNCĂRCARE 35 de minute
DISTANȚĂ PARCURSĂ 289 km (13.78% din total)
ENERGIE CONSUMATĂ 37.8 kWh
COST EFECTIV 0 lei
AUTONOMIE REALĂ CALCULATĂ 397 km
TOTAL 8 ZILE
DISTANȚĂ TOTALĂ PARCURSĂ 2098 km
TIMP EFECTIV DE RULARE 42 de ore și 14 minute
TIMP EFECTIV DE ÎNCĂRCARE 12 ore și 52 de minute
ENERGIE CONSUMATĂ 301.5 kWh
VITEZĂ MEDIE 50.5 km/h
COST TEORETIC ÎNCĂRCARE DOMESTICĂ (0.6 lei/kWh) 180.9 lei
COST EFECTIV (în #ElectricRomânia) 329.4 lei
CONSUM MEDIU (Ponderat) 13.7 kWh/100 km
AUTONOMIE REALĂ MEDIE 383 km

#ElectricRomânia 2020 este turul României cu 8 mașini electrice lansate în România în ultimele 12 luni.

Proiect conceput și dezvoltat de Automarket.ro

OFERIT DE
Vitesco Technologies

PARTENERI
Renovatio e-chargeEnel XMichelinMOL PlugeeMOONServer ConfigSYNLAB

ASISTENȚĂ RUTIERĂ
A24assistance

Comentarii (5)

  • Chiar nu știam ca are tapițerie din piele. Oare ce or fi avut în cap cand (n-)au gandit asta? In rest, fix așa cum am mai spus-o, ideală pentru oraș, naveta zilnică din suburbii sau ieșiri de weekend și chiar pentru un concediu gen turul țării.
    5 1
  • ACE - Craiova
    Isi respecta aproape in totalitate autonomia anuntata 395 km WLTP.

    Ramane in continuare un best-seller in Europa - mai ales la ea acasa, in Franta.

    Eu am testat varianta cu bateria de 40 kWh si mi s-a parut o masina numai buna de oras si pentru deplasarile pentru distante rezonabile.

    Singurele cusururi pe care le-am remarcat eu atunci: scaunele (cam) incomode, garda la sol de numai 12 cm (destul de incomoda iarna, in parcarile dintre blocuri) si capacitatea de tractare de 0 kg....

    Modernizarea tabloului de bord si a navigatiei centrale a facut-o mai atractiva si reuseste sa atraga clienti in continuare destul de bine chiar daca nu mai este (chiar) la prima tinerete....
    7 3
  • @ACE-Craiova
    "capacitatea de tractare de 0 kg..."

    Da, pentru o masina electrica/de oras e foarte important sa poti tracta ceva, acolo
    2 6
  • ACE - Craiova
    @NE-numitul

    Nu (prea) ai inteles ce am vrut sa scriu:
    - RENAULT Zoe are limitarile ei in ceea ce priveste puterea totala disponibila astfel incat, in ceea ce priveste motorul electric, cu ai lui 135 CP, peste viteza de rulare de 100 km/h, te (cam) rogi de ea....,

    practic NU ai REZERVA DE PUTERE ca la alte modele electrice:

    - TESLA (Model3, Model X, Model S, Model Y), VW ID.4, SKODA Enyaq iV, HYUNDAI Kona Electric varianta cu 204 CP, KIA e-Niro varianta cu 204CP, FORD Mustang Mach-E etc....

    O zi frumoasa sa aveti!
    4 1
  • @ACE-Craiova
    Am inteles foarte bine ce ai zis intarind ce ai spus. Lui Zoe ii trebuie capacitate de tractare pentru ca ceilalti au rezerva de putere si asta nu are. Plus ca Zoe fiind o masina aproape exclusiv pentru oras si pentru ca majoritatea dintre noi au si carlig la masina francezii trebuie sa faca ceva in sensul asta.

    Deci am inteles foarte bine ce ai spus.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru