Renault ar putea părăsi piața din Rusia. Transferul de proprietate AvtoVAZ, luat în calcul

de Tiberiu Safta, Foto:Depositphotos.com
Joi, 31.03.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Grupul Renault a anunțat că analizează un posibil transfer de proprietate a pachetului de acțiuni AvtoVAZ către un investitor local. Astfel, grupul francez ar putea părăsi piața din Rusia cu totul ca urmare a sancțiunilor economice impuse acestui stat după declanșarea războiului din Ucraina.

Până în urmă cu o săptămână, Renault a rămas singurul constructor de automobile de renume care încă desfășura activități în Rusia. În contextul în care s-a pus presiune pe constructorul francez pentru oprirea activităților în această țară, Renault a încetat producția de mașini din statul est european.

Renault este un nume important în Rusia, deoarece grupul francez deține compania AvtoVAZ, cea care produce mașinile Lada, în proporție de 67%. După exodul masiv al companiilor și constructorilor occidentali din Rusia, guvernul de la Kremlin a amenințat că va naționaliza companiile rămase pentru a le descuraja să părăsească această piață.

Imediat după încetarea activităților la uzina din Moscova, Renault a luat în calcul transferul de proprietate al pachetului majoritar de acțiuni la AvtoVAZ. În acest fel, grupul francez ar putea vinde pachetul de acțiuni unui investitor local, ceea ce ar elibera Renault de responsabilitățile legale față de compania rusă.

Astfel, Renault ar putea părăsi cu totul această piață.

Deocamdată nu a fost luată o decizie concretă. În tot acest timp, este posibil să apară și alte opțiuni cu privire la acest lucru. La uzina din Moscova lucrează 45.000 de angajați, iar transferul acțiunilor AvtoVAZ către cel de-al doilea acționar, RosTec State Corp, nu este fezabil din cauza sancțiunilor la care este supusă firma controlată de stat.

Anul trecut, Rusia a fost a doua cea mai mare piață pentru Grupul Renault, după cea din Franța. Valoarea operațiunilor sale a ajuns la 2.2 miliarde de euro în statul est european. Grupul francez a realizat 10% din veniturile sale din Rusia.

via Profit

Comentarii (2)

  • O șansă în plus pentru a se reduce peioada de așteptare în livrări.
    4 4
  • Nashpa pentru Reno. Rusia e a doua cea mai mare piata de desfacere dupa Franta. Jumate de milion de masini pe an vor disparea din bilanturile Reno.
    Dacia era un furnizor important pentru Lada si Reno in Rusia. Ceva tremurici e si pe aici.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru