Salonul Auto Moto Bucureşti: Balcanism şi automobile

de Bogdan Mirică, Foto: Ciprian Mihai
Joi, 03.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Salonul Auto Moto Bucureşti şi-a deschis porţile. Automarket a făcut o vizită evenimentului din Piaţa Constituţiei, încercând să ia pulsul unui eveniment care se încăpăţânează să îi ţină locul defunctului SIAB.

În ultimii şapte ani, Automarket nu a lipsit de la nici un mare eveniment auto european. Fie că a fost Geneva, Frankfurt sau Paris, fiecare salon auto a fost acoperit live. E greu să exprimi în cuvinte furnicarul, emoţia, agitaţia, mirosul de plastic nou, covoarele roşii, premierele mondiale, maşinile care lucesc şi puzderia de jurnalişti.

Am încercat acum câţiva ani, într-un reportaj de atmosferă. Am încercat şi anul acesta, însă pentru o experienţă senzorială corectă trebuie să cobori în halele unui Palexpo, complexul expoziţional în halele căruia are loc anual Salonul de la Geneva. Din păcate pentru ţara noastră, Bucureştiul a rămas fără un salon auto internaţional de ceva ani buni. De la ultimul SIAB, desfăşurat în 2007, cu chiu cu vai într-o hală sau într-o curte ceva mai mare, publicul a fost privat de un eveniment de profil.

Într-o ţară în care avem un public consumator de auto, nu neapărat cunoscător, contextul economic defavorabil a favorizat apariţia unor Saloane-surogat. Aşa s-a născut şi Salonul care are loc în aceste zile la Bucureşti, care a tot încercat să se apropie prin abrevieri de vechiul SIAB (Salonul Auto Internaţional Bucureşti). Anul acesta, organizatorii s-au dat de trei ori peste cap asemeni lui Harap Alb şi au făcut din SIAMB-ul (Salonul Internaţional Auto Moto Bucureşti) de acum nişte ani SAM-ul (Salonul Auto Moto) de anul acesta.

Botez cu o vopsea şi o pensulă

O nouă ediţie, amplasată tot în Piaţa Constituţiei, populată de curioşi şi de câteva premiere naţionale importante. De cum treci de grilaj observi reminiscenţe ale vechiului SIAMB. Este suficient să ridici capul şi să vezi că organizatorii au preferat să cumpere o cutie de vopsea neagră cu care au rebotezat evenimentul. O pensulă iscusită a şters „I-ul”, abrevierea de la Internaţional, din titulatura SIAMB.

Paranteză: particula "Internaţional" din denumirea unui Salon Auto nu poate fi pusă oricum, oricând. Pentru ca un Salon să facă parte din calendarul OICA (organizaţia sub egida căreia au loc toate evenimentele importante de acest tip ale lumii), trebuie să treci nişte teste de calitate şi cantitate. Nu poţi fi "Salon Internaţional" decât dacă te ridici la nivelul cerut de OICA.

După ce străbaţi un culoar lung, un covor roşu şi trei palmieri te întâmpină la intrarea în hala principală, în mijlocul căreia a fost amplasată o scenă şi o masă de prezidiu. Masă la care iau loc mai mulţi directori de marketing şi reprezentanţi ai unor dealeri din Bucureşti. După cuvintele introductive o armată de 20 de fete tinere, atât de tinere încât ai crede că au chiulit de la liceu, flanchează oamenii de la prezidiu cu decoltee şi pantaloni scurti.

N-am înţeles de unde vine această idee. Cert e că artificiul funcţionează, iar masa de prezidiu este asaltată cu fotografii. Oamenii cu greutate invită jurnaliştii la stand, mulţumesc pentru prezenţă şi pentru expoziţie. Nicolae Sorescu, omul cu Rădăcini şi o prezenţă consistentă la salon, ţine un discurs lung, condimentat adeseori de cuvântul „hoţie”. Hoţie cu taxa de timbru, hoţie cu preţul carburanţilor, hoţie cu TVA-ul de 24%. După întrebări legate de noua acciză a premierului Ponta, presa e invitată la zona de restaurant, unde se servesc sarmale cu mămăliguţă caldă lângă mozarella cu roşii şi sos pesto.

Maşini înghesuite şi Gina Pistol

Salonul e o alee străjuită de o parte şi de alta de multe maşini, înghesuite, dar aşezate pentru a da cât mai bine în poză.

Prezenţa nu este atât de generoasă, însă totul arată aliniat surprinzător de bine, iar atmosfera este încă aerisită, semn că publicul intră mai târziu. Fundalul sonor deja răsună în acordurile unei trupe introdusă pe scenă de Gina Pistol.

Pe la primele standuri se fac ultimele pregătiri. O fată roagă pe cineva să-i lipească pantoful cu un tub de silicon. La Peugeot, un banner cu Maşina Anului în Europa încearcă să îţi ia ochii: noul 308.

„Îmi faci şi mie o poză cu domnişoara?”

Honda are un stand aerisit, organizat - ca multe altele de aici - de un dealer, unde se consemnează premiera naţională a noului Civic Tourer, modelul cu cel mai mare portbagaj din segmentul compact. Este expus însă pe un fundal negru care ascunde secretele designului nipon. Fetele de la stand, deşi aduc mai degrabă a însoţitoare de zbor, sunt cele mai decente prezenţe de la salon. 

Decenţa nu mai contează însă deloc atunci când apar primii peţitori. Pardon, vizitatori. Ciprian, fotograful nostru, este abordat de un băiat cu geacă de piele: „Îmi faci şi mie o poză cu domnişoara?”. Puţin derutat, se conformează. Rugămintea merge mai departe, pentru o dublă. De această dată fără geacă de piele. Se face şi a doua poză, în vreme ce fata refuză politicos să-şi dezvăluie contul de Facebook. Pentru că nu-i ştim numele Don Juan-ului care a confundat clubul cu salonul auto, am decis să-i publicăm aici fotografia. Poate o găseşte.

Revenind la salon, trecem de la Honda la Hyundai, unde două cartoane colorate, doi saci şi un mini teren de fotbal promit să te ducă pe Copacabana, la Campionatul Mondial de Fotbal. 

La Rădăcini, literele prinse pe o pânză neagră care ţine loc de perete se încăpăţânează să stea aliniate. E o problemă cu fixarea, dar se rezolvă repede. La Mercedes e înghesuială mare. Noul C-Klasse abia dacă respiră, iar S-Klasse parcă şi-a câştigat ceva mai mult loc pe o platformă. Aici este admirat îndeaproape de un bătrânel venit direct de la concertele Metallica.

Fete decorate cu steagul Germaniei

La Opel am crezut că văd tricolorul. M-am înşelat. Fetele erau îmbrăcate cu rochii în culorile Germaniei. Iar pe mine nu mă cheamă Hans. Lângă un Opel Astra OPC albastru, aşezat în mijlocul standului, tricolorul parcă prinde contur. Era să uit de măslina standului: un Opel Adam cu o culoare botezată sugestiv Buzz Lightgreen, asortată cu jante albe.

Peste drum, avem Ford şi „mândia de a fi român”, după cum zicea Vlad Ionescu, omul de marketing BDT, referindu-se la motoarele Ecoboost de un litru şi de 1.5 litri care se construiesc la Craiova.

Unul dintre cele mai aerisite standuri este cel al mărcii Maserati. Ghibli, GranTurismo şi Quattroporte au fost vedetele, invitând publicul să ia loc la două mese frumos ornate. Nu ştim dacă a fost designul sau preţul Tridentelor ceea ce a ţinut publicul dincolo de un şnur roşu.

Ieşirea de urgenţă, tăiată cu un cuţit

Şi pentru că evenimentul de anul acesta nu a renunţat la litera „M” din abreviere, am dat nas în nas şi cu câteva premiere moto. Nu ne pricepem prea mult la domeniu, dar e bine de ştiut că găsiţi aproape toată gama de motoare BMW, dar şi mai multe exemplare Kawasaki sau Suzuki.

Undeva spre finalul aleii care şerpuieşte prin hala uriaşă am găsit chiar şi un centru de presă.

O surpriză plăcută că organizatorii s-au gândit la aşa ceva. Aş putea spune că era la fel de generos, ca spaţiu, ca cel de la Salonul Auto de la Paris, însă la fel de sărăcăcios, ca echipare, ca o sală de mese. În fiecare colţ al salonului, acolo unde ar fi trebuit să fie o ieşire de urgenţă, organizatorii au găsit o soluţie miraculoasă. Două cuţite de hârtie, agăţate cu o aţă deasupra unui semn pe care scrie mare „EXIT”. În caz de urgenţă, mulţimea agitată va tăia pereţii din pânză pentru a-şi croi drum afară. Puţin probabil că vor mai apuca să facă asta în timp ce se calcă în picioare.

Urmareste Automarket
Asiguratori, jante, soluţii de întreţinere a caroseriei, şcoli de şoferi şi alte câte şi mai câte au fost înghesuite la capătul sălii. Oamenii au fost vizitaţi ba de bătrâni curioşi, ba de copii gălăgioşi. Probabil mulţimea se va mobiliza mai mult în weekend.

Salonul Auto Moto Bucureşti îşi va închide porţile la finalul acestui weekend, după ce va fi călcat probabil de câteva mii de vizitatori. Mulţi dintre ei vor plăti biletul de intrare, alţii vor face rost de invitatii, iar cei mai mulţi se vor folosi de mesajele text primite pe telefon de la numere anonime. Bun sau rău, profesionist sau nu, SAM-ul creşte de la an la an şi satisface nevoia de minimă curiozitate auto pe care românul o manifestă dincolo de comentariile de la scara blocului. E un surogat potrivit pentru piaţa auto pe care o construim.

Dealer Brandul reprezentat Premierele expuse
la salon
AUTO
Tiriac Auto Mitsubishi Outlander facelift
Hyundai i10
Asko International Honda Civic Tourer
Jazz Hybrid
Eurial Invest Peugeot 308
Rădăcini Suzuki S-Cross
Chevrolet
Mazda Mazda3
Citroen
Volkswagen
BDT Ford
Opel Opel Insignia
Autoklass Mercedes C-Klasse
GLA
smart
Autoitalia Maserati Ghibli
Primus Auto Volvo
MOTO
Ducati Ducati Streetfighter
Motorteam Suzuki Intruder M1800
United Motors Kawasaki Z1000 ABS SE
Motoboom Triumph Triumph
CF Moto
Automobile Bavaria BMW Moto

Comentarii (14)

  • Romanii si cortul. Dupa modelul de nunta la cort, acum facem si saloanele auto in cort.
    55 0
  • si gina pistol tot inghesuita e?
    p.s. cutter-ele alea pentru iesirea de urgenta fac toti banii :)
    37 2
  • auto_fan
    Ce marci participa? Nu gasesc nici pe site-ul oficial aceasta informatie.

    Putem vedea un Focus ST, Astra OPC, Megane RS, A-klass AMG? Nu de alta, dar pentru niste modele oarecare pe care le pot vedea in orice showroom nu vad de ce mi-as pierde timpul.
    22 1
  • @ Automarket
    Stirea zilei este furnizata de autonews : Beijing Auto ( recent Daimler AG a devenit actionar ) doreste sa cumpere un "mid to high-end brand" din Europa sau SUA ( http://europe.autonews.com/article/20140403/ANE/140409939/beijing-auto-looking-to-acquire-a-brand-in-europe-or-u-s ) . Singurul brand auto in activitate din Europa ce se preteaza cerintelor chinezilor este fara indoiala Lancia . Are o istorie foarte bogata insa nu face parte din planurile de viitor FCA iar cel mai probabil in 2016-17 marca Lancia va fi inchisa odata cu iesirea din fabricatie a modelului Ypsilon . Majoritatea comentariilor facute de italieni pe blogurile auto din Italia sunt in favoarea vanzarii marcii Lancia unui investitor chinez decat sa fie inchisa asa cum are de gand Sergio Marchionne .
    13 2
  • Eu am fost ieri. Astra OPC este, Clasa A AMG nu este (in schimb este este o Clasa A dotata mai bine, cu piele, trapa, navigatie etc.), nici Focus ST nu este, iar Renault nu participa. Totusi chiar daca nu este Clasa A AMG iti recomand sa mergi pentru Clasele E si S. In S din pacate nu te poti urca. Mie mi-a placut foarte mult si Volvo S60.
    Eu am fost si cu o prietena care isi cauta o masina pe la 12-13000 si imi pare rau ca nu au fost toate marcile. As fi vrut sa vad un Captur sau un Clio, un Note sau un Yaris, sa vorbim cu cineva despre ele, sa ne faca simulare de preturi, sa ne urcam in ele, sa le analizam putin. Ca sa nu mai spun ca la Mazda am asteptat 10 minute sa vina cineva sa ne bage in seama. Nu era nici un reprezentant in zona. Ne-am enervat si am plecat.
    Cei mai saritori la discutii, nu doar cand au auzit ca ea ar fi interesata de o masina, au fost la Opel, Peugeot, Hyundai si Ford. Restul sateau la mese sau incercau sa le impresioneze pe domnisorele care doar zambeau frumos.
    Ma bucur ca am convins-o pe tipca cu care am fost sa se urce in Jazz. A fost un soc si azi cand vorbeam la telefon mi-a spus sa mergem la drive test. Si intre noi fie vorba cred ca e cea mai buna alegere la 11500 cat au spus cei de la Honda ca pot lasa Jazzul. Plus garantia de 5 ani sau 150000 de km, plus dotarile standard. Ergonomie buna, pozitie la volan buna, finisari bune, spatiu foarte bun pentru clasa asta. Totusi as vrea sa mergem sa vedem si Nissan-ul Note. Ea vrea o masina diferita, solid construita si fiabila. Singurele alternative din ce am vazut ieri ar fi fost Opel Adam, Fiat 500, Peugeot 2008 sau Suzuki Swift. Dar mai mult ca sigur vom merge si la ceilalti sa vedem cam ce au. Cam asta a fost ieri. Puteam sa plecam de acolo batand palma cu cinneva sau macar facandu-ne o idee despre fiecare masina avuta in vedere. Din pacare nu s-a putut pentru ca nu sunt toti prezenti.
    21 2
  • Mie imi plac pensionarii care merg deja cu plasa pregatita si te intreabaa daca se dau pixuri sau bomboane; ba unii chiar au atitudinea aceea de om interesat sa cumpere, indiferent ce vinzi. I love Romania! :))
    24 2
  • Mărcile participante: Mercedes, Smart, Volvo, Ford, Peugeot, Citroen, Mazda, Honda, Suzuki, Opel, Fiat, Jeep, Mitsubishi, Isuzu, Skoda, Seat, Abarth, Kia, Hyundai.
    10 1
  • A trebuit sa asteptam 2 zile de salon ca sa vedem si noi ce dealeri/masini sunt prezente. Nu a existat nicio informatie in acest sens inainte de deschiderea oficiala. Nu ar fi fost normal sa se stie care si cum vine de dinainte?...
    5 1
  • nu conteaza
    Am fost azi...destul de putine marci si modele prezente. Fetele mai dragute ca anul trecut; nu uitati sa votati nr 12 (e delicioasa).....Per total: placut dar nu se merita sa faci un sacrifiu ca sa-l vizitezi....
    4 0
  • Va rog sa ma ajutati cu o informatie . Unde are loc aceasta expunere, si cat costa intrarea?
    2 1
  • Leopoldus
    Ma uit la marcile prezente si vad ca sunt reprezentanti ai companiilor care vand o masina de masini in Ro: Mazda, Mitsubishi, Honda.Nu ma mira prezenta Ford sau Opel: astia sunt ahtiati mai ceva ca buticarii sa vina la expozitii auto de categoria C poate poate or mai prinde si ei niste fraieri cu "ofertele" lor- dar doar pana ajungi in service! Nu mi-a venit sa cred insa cand am vazut Mercedes si Maseratti- s-a sucit scala valorii fratilor! Apreciez lipsa unor nume grele de pe piata auto (de fapt liderii) care nu-si asociaza numele si brandul cu tiganelile astea.
    3 8
  • Am fost acum 2 ani, a fost jalnic, anul trecut nu am fost, dar am observat ca nu s-a schimbat ceva, anul acesta vad acelasi lucru.
    Totusi trebuie spus ca intr-o tara unde vanzarile de masini noi, au scazut enorm, este greu sa investeti in astfel de expozitii pt a vinde cu 5 masini mai mult
    5 0
  • Cei de la kia daca vor sa vanda o sa trec pe la ei.
    2 0
  • arogantul
    @Laucalin

    daca ti-a placut S60 cred ca o sa iti placa acest review, este unul din cele mai bune gasite.

    https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_2051224387&feature=iv&src_vid=-oAI6SNe8C8&v=0WATEXiT-lY
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru