Sistemele de navigație sunt inutile: șoferii folosesc mai des indicațiile de orientare ale telefoanelor mobile

de Bogdan Mirică
Marti, 11.10.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un studiu JD Power a demonstrat că șoferii nu folosesc sistemele de navigație ale mașinilor, pentru că sunt prea complicate. Aceștia preferă în schimb telefoanele mobile.

Chiar dacă publicul devine din ce în ce mai educat și mai pasionat de lumea auto, avem în continuare nevoie de studii pentru a realiza că mașinile ne propun tehnologii nefolositoare.

Un sondaj efectuat recent de JD Power a aflat că șoferii preferă să folosească sistemele de navigație de pe telefon, chiar dacă au unul instalat și pe mașină. Studiul a luat la întrebări clienții mașinilor noi, la 90 de zile după achiziție.

Au fost vizate noile tehnologii și utilitatea sistemelor de navigație, multimedia și de asistență, cum sunt cel de frânare automată și de menținere a benzii de rulare. 730 de oameni dintre cei 1000 intervievați au afirmat că sunt satisfăcuți de tehnologia regăsită în mașina pe care abia au cumpărat-o.

Cu toate acestea, sistemele de navigație au fost notate cel mai slab. Aproape două treimi din subiecții care au cumpărat o mașină cu sistem de navigație integrat au recunoscut că folosesc telefonul mobil sau sisteme portabile pentru a ajunge la destinație.

Urmareste Automarket
Mai rău, o treime dintre șoferi au renunțat la navigație la numai două săptămâni de la achiziția mașinii, preferând telefonul mobil sau alt dispozitiv portabil. De asemenea, jumătate dintre cei care au și un sistem de navigație pe mașină nu l-au folosit niciodată.

Cauza principală a refuzului de a folosi navigația mașinii este dificultatea introducerii adresei. În majoritatea mașinilor oamenii trebuie să parcurgă mai mulți pași până la introducerea destinației. Mai mult, ei trebuie să se lupte și cu un meniu neprietenos și cu mai multe destinații derutante.

Nici măcar comenzile vocale nu ajută foarte mult. Cei care au încercat să introducă adresele prin rostirea lor s-au frustrat pentru că nu erau înțeleși de sistem.

Pentru siguranța pasagerilor, sistemele de navigație nu permit introducerea destinației în timpul mersului. Sunt unele care nu le permit nici măcar pasagerilor să facă asta, silindu-i să folosească recunoașterea vocală.

Majoritatea mașinilor moderne oferă suport Android Auto și Apple CarPlay, ceea ce le prmite utilizatorilor să oglindească o serie de aplicații ale telefonului în interiorul sistemului multimedia. Acest suport facilitează folosirea navigației de pe telefon și proiectarea ei pe ecranul mașinii. prin urma, Android Auto și Apple CarPlay ar urma să devină compromisul perfect.

via money.cnn

Comentarii (7)

  • hazard
    Un alt motiv ar fi update-urile foarte scumpe. La Dacia cu banii pe doua update-uri iti cumperi un aparat GPS dedicat, decent. Ca sa nu mai zic ca pe android ai Igo gratuit.
    16 0
  • bolovan
    hazard si dacia sta choar foarte bine la pret. Daca te indrepti spre zona premium...te cam rupe. Nu se merita. Acum imi si pare rau ca am dat banii pe harti extinse etc. Cu atat mai mult cu cat sunt destul de vechi hartiile (la dacia cu date din 2014, la BMW cu date tot din 2014)...
    12 0
  • Laurentiu 29
    Manipulare.......nu se spune citi clienti a intrebat JD Power, din ce tari / regiuni etc........doar ti se inoculeaza subliminal ca "asa e bine"........eu unul de cite ori sint in masina, folosesc navigatia masinii.........doar parerea mea, no offence
    4 4
  • @bolovan
    Dacia sta pe naiba bine la pret. Iar navigatia pe low cost cand se vad si se simt alte slabiciuni, este pur si simplu un moft. Asta e. Ai doar 4 airbaguri disponibile si intra rugina in 3-4 ani. Dar cui ii pasa cand poti avea nevigatie?
    11 1
  • Sa nu uitam ca in Romania azi se inaugureaza un drum, maine se inchide o portiune din acelasi drum pentru ca a luat-o la vale, cred ca e nevoie de sisteme care sa actualizeze hartile cat mai repede :-)

    Ce ma deranjeaza la noi e lipsa Android Auto in Romania, in timp ce Apple Car Play merge impecabil. Nu inteleg de ce Google blocheaza accesul Android Auto, cu siguranta urmatorul smartphone pentru mine va fi Apple. Legi telefonul la display-ul masinii si iti apare Google Maps pe consola centrala. Excelent!
    4 2
  • IGO nu e gratuit nicaieri. Daca cineva fura o aplicatie si o distribuie, asta nu o face gratuita. Sa comparam mere cu mere.
    7 0
  • bolovan
    @bolovan la logan un upgrade full europe este 110 euro. La bmw 980 euro. Navigatia este la fel de proasta ca aia de pe logan (eu sincer n-am sesizat diferente...singurul avantal la BMW este ca ecranul, chiar daca este mai mic...este mai vizibil - este putin mai in fata). Dar la fel de varza ca la 80% din masini.
    Si nu era vorba de rugina...acum ca tu nu-ti permit io masina noua...sorry. M-am lecuit de SH-uri
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru