STUDIU: Animalele de companie au o amprentă de carbon mai mare decât cea a automobilelor

de Sebastian Toma
Miercuri, 08.08.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Doi cercetători specializaţi în traiul sustenabil susţin că animalele de companie, îndeosebi câinii şi pisicile, au o amprentă de carbon mai mare decât un automobil pe întreaga durată a vieţii.

Esential 0.84 hectare de teren agricol sunt necesare anual pentru a acoperi amprenta de carbon a unui câine mediu, estimează cercetătorii neo-zeelandezi.
0.41 hectare de de teren agricol sunt necesare anual pentru a acoperi amprenta de carbon a unui Toyota Land Cruiser V8 care parcurge 10.000 de kilometri pe an.
Robert şi Brenda Vale, doi cercetători din Noua Zeelandă specializaţi în traiul sustenabil, au publicat o carte intitulată "Time to Eat the Dog", în care au comparat amprenta de carbon a animalelor de companie cu ale elemente ale vieţii cotidiene, printre care se numără şi automobilele. Cei doi oameni de ştiinţă ai Universităţii Victoria din Wellington, Noua Zeelandă, au luat în considerare amprenta de carbon a elementelor comparate, nu emisiile de CO2 estimate pe durata vieţii.

În cazul animalelor de companie, Robert şi Brenda Vale au calculat cantitatea de hrană ingerată zilnic de un câine mediu şi suprafaţa agricolă necesară cultivării hranei respective.

În cazul unui automobil, s-a luat în considerare cantitatea de energie consumată anual şi echivalentul său în suprafaţă agricolă. Astfel, pentru cele 90 de grame de carne şi 156 de grame de cereale din porţia de 300 de grame de mâncare uscată pentru animale, sunt necesare 0.84 hectare de teren agricol. În schimb, pentru un Toyota Land Cruiser V8 care parcurge 10.000 de kilometri anual, Robert şi Brenda Vale au estimat un consum de energie echivalent cu 55.1 gigajouli pe an de-a lungul perioadei de exploatare, incluzând producţia automobilului, ceea ce se traduce în 0.41 hectare de teren agricol pe an.

"Nu încercăm să spunem că SUV-urile sunt o idee bună, dar am găsit interesant modul în care acestea sunt criticate pentru pagubele care îi sunt aduse mediului în timp ce animalele de companie au fost ignorate", a explicat Robert Vale, om de ştiinţă şi posesor de Land Cruiser.

Urmareste Automarket
În cazul pisicilor, Robert Vale estimează că populaţia felină estimată a primelor zece ţări din lume în topul proprietarilor de feline necesită o suprafaţă agricolă mai mare decât suprafaţa totală a Noii Zeelande pentru a acoperi amprenta de carbon a acestora.
La nivel individual, Vale estimează că o pisică de casă are o amprentă de carbon echivalentă cu cea a unui Volkswagen Golf.

Via Autoexpress

Comentarii (2)

  • Asta e o "descoperire" pre taxa de poluare pentru detinatorii de animale, o sa fie mai scump sa ai animal de casa decat un Porsche. Oare o sa le puna si taxa de prima inmatriculare? :)))) In plus cei care sunt agresivi pe toate site-urile auto si vor masini electrice dar au animale de companie vor trebui sa le eutanasieze acum ca sa nu fie considerati ipocriti :p
    12 1
  • AndreiRN
    Dar au adaugat in calcul beneficiile aduse de animalele de companie?
    Sigur ca nu.
    6 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru