STUDIU: Cât costă o oră de parcare în capitalele Europei, comparativ cu București

de Tiberiu Safta, Foto:Depositphotos.com
Vineri, 24.12.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Odată cu creșterea numărului de mașini pe șoselele marilor capitale din Europa și din lume, locurile de parcare devin din ce în ce mai rare. Pentru zonele de parcare special amenajate au fost introduse taxe și limite de timp de către autorități. Un studiu al unei companii din Polonia arată cât costă taxele de parcare în mai multe capitale europene.

Aglomerarea marilor orașe cu mașini, în special a capitalelor, a determinat ca numărul locurilor de parcare să fie din ce în ce mai puține. Mai mult, în locurile special amenajate și destul de des populate, sunt impuse deja taxe și limite de timp pentru aceste parcări.

Un studiu realizat de compania poloneză Picodi arată prețul taxelor de parcare în mai multe orașe-capitală din Europa. Din datele oferite se poate observa că în Londra se plătește cel mai mult pentru un loc de parcare. Mai exact, o oră de parcare într-o zi lucrătoare poate costa până la 9.9 euro. În spatele capitalei din Marea Britanie se află orașele Amsterdam și Oslo, acolo unde un loc de parcare costă 7.5 euro pe oră.

În Paris, un loc de parcare poate ajunge până la 6 euro pe oră. Prin comparație cu Germania, țară vecină cu Franța, un loc de parcare în Berlin costă de două ori mai puțin, adică 3 euro pe oră. În Bruxelles, un loc de parcare poate costa până la 2 euro pe oră.

Ceea ce este important de observat este că taxele de parcare sunt diferite în funcție de zonele din oraș.

Studiul arată că prețurile parcărilor sunt mai mici cu cât acestea sunt mai îndepărtate de centrele orașelor.

În București, de pildă, taxa de parcare maximă pentru o oră este de 2.02 euro. În zonele mai îndepărtate de centrul orașului, taxa este considerabil mai mică, de 0.51 euro. Asta se traduce prin aproximativ 2.5 lei pe oră.

Dacă în Londra există cele mai mari taxe pentru locurile de parcare, la celălalt capăt al clasamentului se află Erevan, capitala Armeniei. Acolo, un loc de parcare costă numai 0.18 euro pe oră.

via Profit

sursă: Picodi

Comentarii (9)

  • inexorabil
    Eh, prin “noul Occident” european (recte ansamblul Benelux-Scandinavia) primează “grija” faţă de mediu şi faţă de aproape (neapărat în această ordine :D).

    Jos cu “poluatorii” şi cu “egoiştii materialişti” ;)
    13 10
  • În Cluj am plătit 40 ron pt 1 ora în parcarea de pe clinicilor săptămâna trecută,va las pe voi sa decideți dacă este mult sau puțin
    7 2
  • @Cmn
    Parcarea de la Spitalul Judetean nu e "Parcarea de pe clinicilor", lasa dumele. Puteai sa parchezi la parkingul de la primarie mult mai ieftin.
    Dar da, sunt de acord ca e foarte scumpa parcarea la Spital, si totusi poate aia e si ideea ...
    2 0
  • Eu n-am plătit adunat toată viața 40 lei... deci e f mult
    3 1
  • @Cmn, cred că este vorba despre parcările administrate de primării, nu cele ale privatilor care pot pune orice preț vor mușchii lor.
    3 1
  • @ds: Nu mi se pare normal ceea ce spuneți! În Germania este un preț fix de zonă!
    0 2
  • X-zibit
    Cu dedicatie pentru taranoii mutati la oras care se plang permanent ca parcarea e scumpa la 3 lei si daca nu le da primaria ceva gratis e de rau. Bineinteles scuza este ca ai platesc taxe, de parca neamtu la 5-6 euro in centrul Berlinului nu plateste impozite.
    5 3
  • @Cmn sa inteleg ca ti-a fost lene sa mergi 200m? Ca atat ai de la parcarea primariei (unde-i parca 5lei/ora...daca-mi aduc aminte bine) No tapa...Poate asa se invata astia care merg pana la buticul din colt cu masina...
    Masina in oras este un moft...punct.
    3 1
  • @M1, la noi parcările primăriilor sunt accesibile cam peste tot. Privații, cel puțin ce am văzut eu, au câte un teren amenajat ca parcare și nu -i poate impune cineva vreun preț. Ideea este că dacă nu ar fi cerere nu ar avea prețuri nesimțite.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru