Studiu: copiii distrag atenţia şoferului mai rău decât telefonul mobil

de Sebastian Toma
Marti, 05.11.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare a Accidentelor al Universităţii Monash din Melbourne, un copil la bord tinde să distragă atenţia şoferului de 12 ori mai mult decât o face un telefon mobil.

Esential 1.3 reprezintă indicele cu care creşte riscul de accident atunci când un şofer poartă o conversaţie telefonică în timp ce conduce.
Cercetările efectuate de centrul Universităţii Monash din Melbourne arată că este mai periculos să conduci cu un copil în maşină decât să vorbeşti la telefon. Mai mult decât atât, cercetările arată că un copil îţi va distrage atenţia de 12 ori mai mult decât un telefon mobil, şoferii care au condus cu un copil în maşină petrecând aproape 20% din durata călătoriei uitându-se înspre copii sau privindu-i în oglinda retrovizoare. În baza acestor date, cercetătorii au concluzionat că părinţilor li se distrage atenţia de la drum foarte uşor, crescând dramatic riscul unui accident.

Datele care au format baza acestui studiu au fost obţinute urmărind activităţile a 12 familii, care au o medie de doi copii, a căror vârstă este încadrată între unu şi opt ani.

Cele 12 familii au acceptat să fie monitorizate vreme de trei săptămâni, fiind analizate 92 de călătorii. În 90 din cele 92 de călătorii înregistrate de camerele video, atenţia şoferului a fost distrasă pentru o clipă de prezenţa unui copil la bord. Pentru o călătorie de 16 minute, şoferul mediu analizat şi-a luat ochii de la drum vreme de trei minute şi 22 secunde pentru a-şi examina odraslele.

Urmareste Automarket
Studiul australienilor spune că şoferii nu conştientizează pericolul la care se supun doar prin faptul că-şi supraveghează copiii atunci când conduc.
Cercetările anterioare spun că formarea unui număr de telefon în timpul conducerii creşte riscul de accident de 2.8 ori, pe când vorbitul la telefon sau ascultatul unui interlocutor creşte riscul de accident de 1.3 ori.

Via Aol | Sursă foto

Comentarii (4)

  • Mi se pare extraordinar de trasa de par treaba asta. Cum adica frate 20%? Pai daca tii la ei atat de mult, casca ochii la drum si la trafic, sa-i duci in siguranta acasa.
    La mine, de cate ori simt nevoia sa-i pocnesc le zic ca trag pe dreapta si "discutam". Mai mult de-atata nu trebuie sa am liniste in masina. Altfel, o conversatie normala poate avea loc si cu ochii la sosea. Ce mare filozofie?
    Altfel, la drumuri lungi intotdeauna folosesc Freesyle-ul. DVD-ul din plafon face toti banii :):):)
    7 5
  • Urmatoarea lege...fara copii in masina. Ii puneti in tren si gata.
    Hai ca se poate!
    9 2
  • hmmm....cati copii cred ca a mancat pe paine zarnesteanu la micul dejun.
    7 1
  • @Adm, nu prea am inteles ce vrei sa zici. Da, mi-au trecut prin mana destui copii. Chiar foarte multi daca stau sa ma gandesc bine si tind sa cred ca ma descurc in majoritatea cazurilor.

    Daca cumva esti alarmat :) de "metodele" mele de educatie, pot sa-ti spun spre linistea ta, ca in Zarnesti daca se duce copilul la scoala si spune ca l-ai batut in secunda 2 ai cateva interview-uri cu omul in uniforma iar pe copil ai sanse majore sa nu-l mai vezi o lunga perioada de timp.

    In masina (si in casa de altfel) lumea a invatat sa tina nivelul sonor la limite decente si toti suntem multumiti. Asta e tot.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru