SUA va renunța la subvențiile pentru mașini electrice

de Silvian Irimia
Duminica, 06.07.2025
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Congresul american a anunțat faptul că la 30 septembrie creditele fiscale de 7.500 de dolari pentru achiziția vehiculelor electrice noi vor expira.

Este sfârșitul drumului pentru creditele fiscale acordate vehiculelor electrice în SUA. Legislația amplă privind taxele și bugetul, aprobată joi de Congres, înseamnă că ajutoarele fiscale de 7.500 de dolari pentru achiziționarea sau leasingul de vehicule electrice noi vor lua sfârșit pe 30 septembrie, la fel ca și creditul de 4.000 de dolari pentru vehicule electrice second-hand, care au stimulat vânzările de vehicule ecologice în ultimii ani.

Coaliția pentru Electrificare, un grup de susținere a vehiculelor electrice, a declarat joi că pe măsură ce vehiculele electrice câștigă o cotă tot mai mare din piața auto globală, este evident că viitorul transportului este electric, iar acest proiect de lege cedează rolul Americii în acel viitor.

Congresul a aprobat pentru prima dată un credit fiscal de 7.500 de dolari pentru vehicule electrice în 2008, care a fost eliminat treptat după ce producătorii au atins pragul de 200.000 de vehicule. Creditul a fost extins în 2022 pentru a acoperi vehiculele în leasing, iar plafonul per producător a fost eliminat.

Separat, producătorii auto americani urmează să beneficieze semnificativ de pe urma versiunii finale a proiectului de lege, care elimină penalizările pentru nerespectarea cerințelor privind consumul mediu corporativ de combustibil.

Această măsură le face mai ușor producătorilor să construiască vehicule pe benzină.

Anumiți analiști auto au declarat că eliminarea creditului fiscal în mai puțin de 3 luni va duce la o creștere semnificativă a vânzărilor de vehicule electrice, printr-un val de achiziții anticipate, întrucât unii consumatori își vor grăbi achizițiile planificate pentru mai târziu, urmate de scăderi accentuate ale vânzărilor.

În versiunea finală a proiectului de lege, Congresul a renunțat la o taxă anuală planificată de 250 de dolari pentru vehiculele electrice, destinată finanțării reparațiilor drumurilor, precum și la cerința ca Serviciul Poștal al SUA să vândă flota sa de vehicule electrice de livrare.

via Reuters

Comentarii (17)

  • Elektrikkk
    Intrare în normalitate.
    Păcat că unii dinozauri auto s-au obişnuit să evite concurenţa şi au rămas cu aceleaşi deprinderi.
    6 3
  • Jian de la Calafat
    Nimic nu se pierde, translatia reprezinta solutia.

    Bugetul oferit de SUA pentru EV trebuie translatat gunoierilor emisiilor din Romania, mai ales ca fruntasii de la Bucuresti sustin ca ne leaga un parteneriat strategic cu SUA.

    Avand in vedere dimensiunea liliputana a pietei auto neaose vs SUA, se impun a fi facute anumite corectii pentru a recompensa cum se cuvine fiecare pomanagiu autohton care sustine ca o arde exclusiv Eco:

    7 500 USD X 100 = 750 000 USD pentru fiecare EcoBonus.

    Intr-o astfel de abordare infailibila, estimarea personala este ca o sa detronam Norvegia in cateva zile, iar @Mihăiță o sa fie disponibilizat de Automarket.ro....
    10 7
  • Eliminarea taxei auto nu reprezinta mare lucru. Si asa era aplicata doar masinilor in lease. Eu cand mi-am luat masinile nu mai era nici un ajutor de la guvern si asta nu m-a impiedicat sa fac pasul.
    Problema uriasa este ca se reduc INVESTITIILE in tehnologia bateriilor, energie solara, eoliana, etc. America este pe punctul de a deveni independenta de china prin tehnologia lithium-mangan (GM si Ford) + altele. Asta nu-i convine cretinului portocaliu, si nici miliardarilor care il sustin. Iar aici pe site citim fel de fel de fantasmagorii in legatura cu suportul masinilor electrice, dar cineva refuza sa vada agresiunea firmelor de petrol fata de consumator. Pe toate planurile.
    GM renunta la platforma Ultium care este deja foarte foarte buna, pentru ca are ceva net superior pe teava. La Ultium, modulele bateriei sunt inlocuibile, inclusiv cu module de generatie viitoare, care se presupune ca vor fi si mai performante.
    In Texas 33% din retea se bazeaza pe stocarea energiei in baterii, ca sa tina pretul jos la electricitate, pentru populatie. Prin eliminarea investitiilor in R&D America se impusca singura in picior in competitia pe plan mondial. china nu doarme, iar Europa este, deocamdata, leader la inventii si creativitate stiintifica. Oricum, odata cu caderea Americii in umbra nazismului, este foarte bine daca vor fi depasiti tehnologic de altii. In 1939-1945 am avut noroc cu o societate solida si democratica sa lupte impotriva delirului national-socialist. In 2025 exact aceasta societate a devenit periculoasa prin infiltrarea cancerului de extrema dreapta in structurile ei. Calea spre autoritanism este clara. Daca America nu lupta impotriva ei insisi anii astia, suntem pierduti. Va fi o coalitie putler-xi-tramp iar negura sclaviei se va asterne peste toti pe ani de zile. Nivelul de control la care s-a ajuns in ziua de azi pana la individ este inspaimantator. Iar cu scelerati ca inexorabil, matei cel nou si altii mai mici, pe site-ul asta, libertatea si independenta nici macar nu vor mai fi pomenite in cartile de istorie. Care carti adica?
    8 8
  • In privința subvențiilor : Oh no ! Anyway...

    Zărne, cei trei magnifici, Putin, Xi, Trump, sunt aproape de final, problema este ce va veni după ei, în Rusia nicio șansă de mai bine pentru decenii, China cam la fel, cu diferențele de rigoare, în SUA mai sunt șanse, Europa este prinsa la mijloc, nu există soluție universală pentru toate țările.
    9 3
  • Elektrikkk
    https://youtu.be/vIFanZpbq6U
    4 4
  • Chestia cu Trump e că în mare e mai mult gura de el. E ca un câine care latră mult dar nu mușcă. Nu a făcut mai nimic din ce a zis că o sa facă, nici acum nici în primul mandat. A lătrat tarife și a dat înapoi aproape pe linie. Nu m-ar mira sa modifice și legea asta pana la alegerile midterm, când vor începe sa se vadă efectele negative.

    Problema mare e ce vine după el. Electoratul e deja pregătit sa voteze pentru extremiști populiști. Când ma uit la Vance sau la Trump Jr mă îngrozesc.

    Vance e precum activiștii comuniști din anii 50: extrem de incult și ignorant dar compensează prin populism radical și îndoctrinare.

    Trump Jr e psihopat.

    Iar democrații nu cred ca sunt capabili să ofere o alternativa, poate doar dacă se tratează de infecția woke.

    Dincolo, Putin va fi președinte până la moarte și dincolo de ea. Xi o să profite și va lua Taiwan și ulterior toată Marea Chinei de Sud.

    Dar cel mai rău e ca populația vestică e divizată, nu mai vrea să muncească dar se revoltă ca vin imigranții sa muncească în locul lor, e slab educată și ignorantă, nu are niciun deziderat, majoritatea trăiesc ca să se distreze. Bunăstarea a avut un efect foarte pervers.

    Îmi pare inevitabil că ne îndreptăm spre ceva foarte nasol, mai nasol decât WW2 când măcar existau niște "băieți (relativ) buni".
    9 6
  • Hai ca sunteti simpatici si nu realizati ce se intampla.
    Asta cu electrice in SUA este o alta joaca dintre Trump si Musk. Musk l-a suparat pe trump si Trump mai taie ceva. In plus i-au mai taiat si de la programul Space X.
    Voi sunteti atat de mici ca abia luati gunoaie obosite diesel, dar va agitati la stiri despre electrice si subventii.
    Cine vrea electrica, ia fara subventii.
    Ia pentru ca nu ii place galagia si putoarea.
    Mai faceati voi spume pe aici ca dupa ce dispar subventiile in Germania, gata revine dieselul in forta si ce s-a intamplat?
    Voi ar fi mai bine sa va intrebati daca mai rezistati mult la 38-40 de grade si cu poluarea ca prin China si India in curand.
    7 8
  • Seriff
    Oleee
    5 10
  • Ce se mai bucură trompetele :))
    39% creștere in iunie, în uk, fără subvenții.
    Ta-ta-ta!
    8 10
  • Tu ești trompeta cu creșterile lui pește prăjit și pe lângă subiect… asta înseamnă un obsedat trompetist.
    Nu ne spui și de Țările Nordice? Da Georgescu ce mai face?
    4 4
  • Dutz " brânza trebuie cărată"
    Dar vântul bate noaptea? De ciclurile de găină nu ne mai zici?
    3 4
  • E fix cum am prezis eu. TOTUL se adeverește. S-a terminat cu electricele. Cine a vrut să-și ia gadget si-a luat deja.
    4 3
  • Legat de legea asta chiar citeam astazi ca portocala nebuna, nu doar a taiat fondurile pentru baterii si eoliene/solare, dar a crescut investitiile in forare si exploatare de titei si gaze naturale. In acelasi timp a eliminat limitele de emisii de metan in atmosfera, industria extractiva si de prelucrare a produselor petroliere avand voie sa polueze la liber, fara nici o restrictie. Deci nu doar putoare fosila, dar si otrava in aer, direct de la sursa.
    Am fost in cateva combinate de prelucrare a petrolului si gazelor naturale. Pentru toti banii din lume n-as lucra in mirosul si contaminarea aia. Si asta e in America de Nord. Ce o fi prin rusia si tarile bananiere, nici nu vreau sa ma gandesc.
    Se pare ca cercul miliardarilor din jurul lui trumpica pierd zilnic intre 2 milioane de barili datorita masinilor electrice, inca de anul trecut. Pana in 2030 se preconizeaza ca se va ajunge la 5 milioane pe zi iar asta ii innebuneste la paroxism.
    Intre altele, BP, Chevron, etc, au inceput sa cumpere la disperare minele de lithium din Texas si Arakansas, tehnologii si baterii de la Tesla si alti producatori mai mici, pentru a-si asigura painea pe ziua de maine. Lumea se desteapta si nu mai pune botul la sperietorile si momelile petrolistilor.
    Big Oil companies devin big EV's pentru ca le fuge pamantul de sub picioare. Sursa:

    https://insideevs.com/news/764730/evs-displace-millions-of-barrels-of-oil/

    De luna trecuta daca nu ma insel deja s-au introdus avioane electrice pe distante scurte pentru transportul de pasageri. Am un prieten care a lucrat de-acum 10 ani la dezvoltarea unui prototip. Daca unii mai faceau misto de el, acum e tacere totala :)
    1 2
  • De acord Zarnistene, este mafie, corupție și sunt interese pur financiare și asta este trist.
    Trecând la partea practică a lucrurilor și energia verde este și va fi la fel din păcate.
    Faptul ca unii dintre noi au casa și-și pun panouri, baterii este 0,00….01 din ce este nevoie la nivel planetar pentru a face o diferență și tot de rețele si infrastructură este nevoie. Prețul “libertății” sau “independenței” este fooooarte mare și nu se poate plăti de marea majoritatea. Adică tot de politicieni și de mizeriile lor depindem și vom depinde. Partea bună ca nu se mai uită lumea la ce face SUA… își mai văd unii de treaba lor. Nevoia de electricitate este în creștere și nu doar din cauza BEV-urilor. Nu văd de ce lucrurile trebuie amestecate. Avem nevoie de cât mai multă energie curată. SUA produce multă aroganță mai nou… sa vedem cât o să țină.
    Indiferent ce vrem sau ne imaginăm… in următori 50 de ani (nu cred ca exagerez), “viața” pe Pământ încă va depinde de fosili. Rămâne de văzut în ce măsură, pentru că actualele conflicte și rahaturi care se întâmplă nu ajută dezvoltarea de soluții care să reducă poluarea poate chiar din contră. Momentan producem arme și echipamente de război… asta-i realitatea.
    PS vânzările la electrice sunt varză și nu arată deloc promițător. Piața are creștere pentru ca sunt muuuulte modele, dar luat pe fiecare model în parte este nasol, foarte nasol. Un model trebuie să “reziste” cam 8 ani la vânzare cum un face lift major pe la jumătatea “vieții”. Din căzută ca BEV-urile se vând super prost sunt ICE-uri care au trecut de 9 ani și încă se produc. Nu era planificat (în urmă cu 3 ani) să fie înlocuite cu alte ICE-uri, dar ghinion, cererea de electricele nu acoperă capacitatea de producție… restul este bla, bla.
    3 3
  • @Dutz, asa e. Anul asta Equinox EV i-a luat coroana lui model Y, dar totusi, vanzarile sunt slabute comparativ cu motoarele ice. La fel, si Lyriq-ul, pe segmentul lui sta foarte bine, insa cifrele de vanzari nu sunt inca unde trebuie sa fie. Este totusi incurajator ca au cresteri serioase de la un an la altul.
    Acuma ca dependenta de petrol va mai dura inca mult si bine este iarasi foarte clar. Chiar ma intrebam daca Chevron cumpara terenurile bogate in Lithium, pentru a le exploata, sau pentru a le inchide si a prelungi dependenta Americii de petrol?
    Legat de productia de electricitate a panourilor de pe casa, da, e foarte mica. Nu acopera nici macar necesarul zilnic, dar este un ajutor pentru retea si pentru buzunarul proprietarului. Mai ales in zonele unde curentul este scump. Partea dureroasa pentru petrolisti este ca trecerea la masinile electrice le musca serios din profituri. De aici le vine transpiratia. Conform articolului, inca din 2018, masinile electrice au redus cu 1 milion de barili consumul zilnic de benzina/motorina. Din 2024, s-a ajuns la 2 milioane, iar din 2030 se estimeaza ca vor fi 5 milioane. Zilnic!
    Vanzarile de masini electrice sunt slabe pentru ca este o tehnologie inca incipienta, iar firmele care au avut in trecut probleme de fiabilitate, prezinta si mai putina incredere in prezent. Pe de alta parte, daca modelele noi vin cu peste 500 km range si viteza de incarcare la peste 200kWh, adoptia se va face mult mai usor.
    Pentru mine pragul psihologic a fost raza de 500 km. Incarc exclusiv acasa, nu depind de chargerele publice si totul este in regula. Am ajuns sa ma relaxez si sa las frecvent masinile sa ajunga sub 60%. Chiar ma gandeam sa imping pragul spre 40%. Practic pot sta linistit o saptamana (sau mai mult) fara sa bag nici o masina in priza. Odata ce ai parcat in fata casei, ceasul incepe si ticaie. Incarcarea isi vede de treaba ei, in timp ce tu iti vezi de treburile din casa. In 2-3 ore iesi, o scoti din priza si cu asta basta. Prefer oricand "deranjul" asta decat sa las aproape saptamanal la benzinarie $100 pe fiecare masina. Acum 10 ani faceam plinul la 3-4 zile maxim. Uneori dupa 2 zile de weekend mai cotizam odata.
    Ideea este ca multi incep sa se destepte si sa faca pasul. La lucru am un coleg care isi ia masinile in lease. Am stat o jumatate de ora sa-i raspund la intrebari pentru ca deja face si el rocada spre electrice. Treaba asta are sanse sa prinda tot mai bine cu cat noile modele vor fi mai performante si retelele de incarcare mai bine puse la punct.
    Dar nu stie nimeni care va fi viitorul. Honda a anuntat ca isi reduce investitiile in SUV mari din cauza insecuritatii politice a lui trump. Chiar daca bizonul dispare dupa 4 ani, totusi inertia masurilor se va extinde cel putin 2 ani dupa expirarea mandatului. Daca bineinteles, nu ramane fuhrer pe viata, ca putler.
    In ciuda tuturor stirilor pesimiste, piata ramane totusi pozitiva, pentru ca, din fericire, lumea nu se mai uita la modelul american. trump a distrus multe, dar cel mai important este ca i-a desteptat pe multi si i-a fortat sa gandeasca pe picioarele lor, sa devina independenti de US. Asta e cea mai mare "realizare" a clovnului falit.
    3 1
  • Andrei
    Depinde de casa, consumul ei, mărimea și orientarea acoperișului. În SUA, în general se consuma mai mult, în Europa electrocasnicele sunt mai eficiente, clădirile la fel.

    In multe cazuri panourile nu doar ca acoperă consumul zilnic, în medie, dar poți și exporta în rețea. Într-o vreme era chiar o afacere buna ca primeai un preț bun. Acum primești prețul pieței, cel puțin la mine.

    Mai nou se trece pe pompe de căldură care elimina consumul de gaz (rusesc), dar crest consumul de electricitate. Totuși chiar și asa poți acoperi cu panouri, dacă ai destul de multe orientate bine. Și dacă ești în cazul asta fericit atunci nu prea mai depinzi de nimeni. În Europa cu o baterie Tesla sau echivalent stochezi suficienta energie pentru o noapte, pentru o casa medie, chiar și cu pompa de căldură.

    Problema, desigur, sunt costurile de achiziție mari. La 10-12 panouri plus baterie vorbim de 15k-20k euro, bani pe care multi nu îi au sau nu îi au de dat pe asta. Și recuperarea costului e lenta, 15 ani sau pe acolo.

    Soluții exista, da, dar vor deveni populare pe măsură ce preturile vor scădea. Și preturile vor scădea când vor deveni mai populare (economy of scale). Oul și găina, din păcate.
    3 1
  • Mircea Badea
    tarani! redneci! niste inapoiati tuciurii!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru