Trei "gemeni" inediți Toyota, Citroen și Peugeot au primit 5 stele EuroNCAP

de Mircea Meşter
Miercuri, 16.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Toyota Proace, Citroen Spacetourer și Peugeot Traveller au primit câte cinci stele EuroNCAP. Cele trei utilitare transformate în mașini de transport persoane sunt construite pe aceeași platformă și împart aceeași structură.

Deși în prima fază lăsaseră de înțeles că sesiunea de teste din decembrie în urma căreia nu mai puțin de 15 mașini au primit calificativele de siguranță așteptate de viitorii clienți, cei de la EuroNCAP au surprins astăzi jurnaliștii auto cu o nouă rundă de rezultate. De această dată nu vorbim însă de autoturisme, ci de trei mașini dedicate transportului de persoane derivate din utilitare mari: Citroen Spacetourer, Peugeot Traveller și Toyota Proace.

Testul nu este relevant în România decât pentru Toyota Proace, singurul model dintre cele trei care se vinde în țara noastră. Trebuie însă subliniat faptul că cele trei modele sunt strând înrudite, colaborarea dintre cei trei constructori în dezvoltarea acestor mașini fiind versiunea la scară mare a trio-ului Aygo-C1-107/108, mașinile de oraș pe care Toyota, Citroen și Peugeot le-au lansat cu mare fast în 2005. Altfel spus, Spacetourer, Traveller și Proace diferă doar estetic, mașinile "dezbrăcate" fiind identice: platformă, structură de siguranță, habitaclu, sistemele active și pasive de siguranță. În aceste condiții, inginerii EuroNCAP nici măcar nu s-au obosit să testeze toate cele trei utilitare transformate în microbuze, supunând la teste doar modelul Peugeot și extinzând punctajele către "frații"acestuia.

La finalul sesiunii de testare, rezultatele sunt însă excelente, cu cinci stele la capitolul siguranță pentru toate cele trei modele.

Informația cu adevărat valoroasă extrasă din ultimele teste publicate de EuroNCAP în acest an este însă faptul că organizația independentă europeană a implementat o noi reguli pentru utilitarele de genul celor al căror rezultat a fost publicat astăzi.

Astfel, criteriile punctate de EuroNCAP - care din acest an au fost înăsprite - sunt de acum aceleași pentru autoturisme și utilitarele grele. Informație care nu face decât să crească valoarea celor cinci stele primite de Peugeot, Citroen și Toyota.

Comentarii (2)

  • ideale ca masina de vacanta pentru o familie careia ii place sa faca drumuri lungi
    8 2
  • Oare s-or fabrica tot la aceeasi uzina din Cehia?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru