Drivetest Mercedes-Benz Clasa G facelift

4.5
Mercedes-Benz Clasa G facelift zoom
de Alexandru Monenciu, Foto: Dragoș Savu
Miercuri, 07.05.2025
Declarație de forță

Poftim?! Un G electric?! Sacrilegiu! Probabil asta ai exclamat și tu în urmă cu un an, atunci când germanii de la Mercedes-Benz au prezentat lumii întregi primul Clasa G cu zero emisii. Sau G580 with EQ Technology, dacă vrei să știi numele său oficial.

Dar dacă urmărim puțin istoria acestui model, observăm că întotdeauna s-a adaptat la vremuri. Inițial un vehicul militar, Mercedes-Benz Clasa G a devenit un off-roader de serie la insistențele șahului Iranului. Pe atunci, interiorul era unul spartan, dar, cu timpul, germanii au lucrat la capitolul confort.

Încet, Clasa G s-a transformat dintr-un off-roader consacrat într-un SUV cu care privilegiații merg sâmbăta în cluburile de fițe și duminica la mall sau la restaurant. Cu alte cuvinte, a devenit un simbol al statutului care mai împarte cu modelul original doar forma pătrățoasă a caroseriei și, să spunem, abilitățile în off-road.

Apoi am intrat în era electrificării, una la care G-ul s-a adaptat odată cu lansarea acestei versiuni 100% electrice. Germanii nu au luat această decizie pentru a demonstra cât poate fi de eficient un Clasa G cu zero emisii, pentru că nici nu se pune problema de așa ceva.

Pur și simplu au făcut-o pentru a arăta că se poate. Iar acest G electric nu este altceva decât o declarație de forță și de tehnologie. Pentru că fără acest criteriu din urmă, nu văd cum ar putea fi funcțională o asemenea mașină.

Înainte să îți spunem cum se conduce noul Mercedes-Benz G580 with EQ Technology, ți-am pregătit un video cuprinzător în care îți arătăm și una dintre funcțiile speciale ale mașinii: G-Turn.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI

Mercedes-Benz Clasa G facelift

  • Pret de pornire 144.120 €
  • Pret model testat 199.166 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Atunci când au dezvoltat noul Clasa G electric, inginerii Mercdes-Benz or fi avut o "carte blanche". Tocmai de aceea, nu au instalat un motor electric, nici două, nici trei, ci patru unități electrice. Câte una pentru fiecare roată.

Fiecare motor dezvoltă echivalentul a 147 de cai putere, astfel că, în total, G580 with EQ Technology oferă 587 de cai putere. Bun, G 63 are 585 de cai putere și un V8 absolut "delicios" sub capotă. Foarte adevărat, dar pe lângă cei 587 de cai putere electrici, G580 mai are ceva. Un cuplu impresionant de 1.164 Nm.

Totul la acest G electric este exagerat și nici nu avea cum să fie altfel. Bateria are o capacitate utilă de 116 kWh, iar masa proprie a mașinii este de 3.085 de kilograme. Da, încă puțin și o puteai conduce doar cu permis de conducere de categorie C.

Pentru că are aerodinamica unui dulap ( Cx de 0.44), mașina promite o autonomie de 450 de kilometri în ciclul WLTP. În condiții ideale.

De îndată ce urci la volan și apeși butonul Start/Stop Engine, Mercedes-Benz G580 electric te păcălește, datorită funcției G-Roar. Pe scurt, această tehnologie inundă habitaclul (prin intermediul unui sound bar instalat la baza parbrizului) cu un sunet autentic de V8. Nu doar la ralanti, ci și în sarcină.

Cel mai surprinzător este, însă, implementarea acestui sistem. Nu sună artificial și îi poate păcăli chiar și pe cei mai mari împătimiți ai mașinilor.

Trage de 587 CP și 1.164 Nm? Pe scurt, nu prea. Dar nici nu are cum să o facă, având în vedere cele 3 tone. În schimb, ce pot să îți spun este că apreciez foarte mult iscusința inginerilor germani de a face acest Clasa G, exagerat, să se conducă normal. Să facă toate cele 4 motoare și 4 cutii de viteze (pentru că da, fiecare motor are transmisie proprie) să lucreze la unison.

Atunci când nivelul de încărcare al bateriei scade sub 20%, sistemul de propulsie limitează puterea la 70-80%. Că tot veni vorba, ca să trimiți cât mai multă energie înapoi în acumulator, G-ul electric dispune de 4 niveluri de recuperare: Max, Strong, Normal și deloc. Capacitatea maximă de recuperare este de 217 kW.

Renovatio a dezvoltat e-charge, prima rețea de încărcare rapidă din România, care are în acest moment 318 locații* cu puteri de încărcare până la 350 kW.
*inclusiv parteneri

Consum

Oficial, consumul mixt declarat de producător este de 28.9 kWh/100 de km. Noi am testat mașina când temperaturile de afară nu erau tocmai prielnice pentru o mașină electrică, așa că nu ne-am apropiat nici pe departe de această cifră.

În mediul extraurban, am parcurs în total 130 de kilometri, inclusiv pe autostradă, iar consumul a fost de 45 kWh/100 de km. În oraș am avut un consum de 48.7 kWh/100 de km. Cum ziceam, totul este exagerat la această mașină.

În ceea ce privește autonomia, cu 98% baterie, bordul îmi arăta că pot acoperi 330 de kilometri, sau 404 kilometri dacă activam modul Eco (inclusiv pentru climatizare). La finalul zilei, când mai aveam 12% baterie, calculatorul indica o autonomie rămasă de 39 de kilometri, sau maxim 46 cu modul Eco activat.

De fapt, cu acest mod Eco activat, autonomia crește, în medie, cu 30 de kilometri.

Așadar, pe durata testului (care a durat doar câteva ore) am acoperit în total 245 de kilometri. Cu cei 40 de kilometri rămași, tot nu ajungem la 330 de kilometri. Sau 450 cât spun germanii.

Cât despre puterea maximă de încărcare, acumulatorul poate fi încărcat la stații rapide DC cu până la 200 kW, caz în care repriza 10-80% durează 32 de minute.

Și acum, hai să vedem cum se descurcă rivalii noului Clasa G electric. De fapt, stai. Care rivali? Că, momentan, nu are.

Performanţe

Deși are puțin peste 3 tone, off-roaderul german atinge 100 de km/h în 4.7 secunde, fiind cu doar 0.3 secunde mai încet decât G 63. Viteza maximă este de 180 km/h. 

Interior

Clasa G are un loc privilegiat în portofoliul Mercedes-Benz. Și nu oriunde, ci în vârful aisberg-ului. Această poziție i se aplică, desigur, și versiunii pur electrice. Pentru că germanii nu au vrut să își priveze clienții de luxul regăsit în orice alt Clasa G.

Înainte să vorbesc despre habitaclul noului G580 electric, trebuie să îți spun că mașina testată de noi a fost ediția de lansare Edition 1. De aici și lista lungă de opționale, multe care s-au regăsit în habitaclu.

Oriunde te uiți cu ochii și atingi cu mâinile dai de materiale și finisaje premium, inclusiv piele, fibră de carbon și cusături contrastante, de culoare albastră în cazul nostru. Poți număra pe degetele de la o singură mână locurile în care găsești plastic.

Deși majoritatea funcțiilor au fost integrate în display-ul central, despre care voi vorbi mai încolo, Clasa G a păstrat destule butoane fizice, inclusiv pentru sistemul de climatizare. Și este un lucru bun, mai ales că mașina asta ar trebui să fie utilizată în off-road, acolo unde chiar nu este indicat să îți iei ochii de la drum, chiar și pentru o secundă.

Suprafețe tactile? Găsești, în special pe volan. Facelift-ul primit de Clasa G a adus inclusiv volanul pe care îl regăsești pe toate modelele mărcii. Din punct de vedere estetic, nimic de comentat. Dar numărul butoanelor și a zonelor tactile este copleșitor.

În plus, aceste butoane tactile, vrei nu vrei, le atingi din greșeală atunci când conduci. Și te trezești dintr-o dată ca modifici ceva fără să vrei. De pildă, volumul sistemului audio.

Pachetul Edition 1, care costă cam cât o mașină nouă, aduce, printre altele, scaune cu masaj, ventilație și funcție de încălzire.

În față, Mercedes-Benz G580 electric este destul de generos cu pasagerii, din punct de vedere al spațiului oferit. Chiar și spațiile de depozitare de aici sunt suficient de încăpătoare și de numeroase. În spate este altă poveste.

Deși nu pare, dacă te uiti de afară, spațiul pe banchetă este destul de limitat, mai ales la nivelul picioarelor.

Cu toate scaunele în poziție normală, portbagajul are un volum de încărcare de 620 de litri.

Preţ de achiziţie

Tot acest rafinament vine, desigur, cu un preț. Mercedes-Benz Clasa G pornește în România de la 134.000 de euro. Pentru versiunea electrică G 580 with EQ Technology mai trebuie să pui 10.000 de euro.

Dar, așa cum spuneam, mașina testată de noi a avut pachetul Edition 1, care costă 41.935 de euro. Mai bifezi alte câteva dotări opționale, cum ar fi sistemul multimedia pentru locurile din spate și funcția de încălzire pentru volan, iar prețul de listă urcă rapid la 199.166 de euro.

Siguranţă

Actuala generație Mercedes-Benz Clasa G a fost testată de Euro NCAP în 2019. Punctajul de 5 stele este încă valabil și se traduce în felul următor: protecția pentru adulți a fost notată cu 90%, protecția pentru copii a primit 83%, protecția pentru pietoni și bicicliști a primit 78%, iar eficacitatea sistemelor de asistență au fost notate cu 72%. 

Ţinută de drum

Mercedes-Benz Clasa G nu a excelat niciodată la acest capitol pentru că are un ruliu destul de pronunțat pe viraje, dar și un tangaj specific. Aceste caracteristici au fost preluate și de G-ul electric.

Sunt și câteva lucruri de apreciat: felul în care răspunde la comenzi, dar și modul în care suspensia filtrează denivelările din asfalt.

Clasa G se simte ca peștele în apă atunci când nu mai simte asfalt sub roți. Din păcate, timpul limitat pe care l-am avut alături de mașină nu ne-a permis să o testăm așa cum ne-am fi dorit în off-road. Chiar și așa, am observat că este foarte agilă și foarte controlabilă.

Unghiul de atac are 32 de grade, cel de degajare este de 30.7 grade, iar unghiul de rampă are 20.3 grade. Garda la sol măsoară 250 de milimetri. Mașina poate traversa vaduri cu o adâncime de maxim 850 de milimetri.

Vizibilitate

Vizibilitatea nu este o problemă la bordul unui Clasa G, fie el și electric. Totuși, trebuie menționat că roata de rezervă montată pe hayon (în cazul versiunii electrice aici regăsești cablurile de încărcare) te încurcă puțin atunci când vrei să parchezi cu spatele.

Din fericire, ai o poziție de condus ridicată, astfel că poți să vezi tot ce te interesează. Ai la dispoziție și un sistem de camere video, inclusiv cu vedere la 360 de grade, pentru a te asigura că nu "dărâmi" ceva atunci când manevrezi mașina la viteze reduse.

Tehnologie

Așa cum spune și titlul, noul Mercedes-Benz Clasa G electric este o declarație de forță și, totodată, un munte de tehnologie. În primul rând, să vorbim despre tehnologia care se vede. Aici mă refer la cele două display-uri de 12.3 inch integrate într-un singur ansamblu.

Unul deservește instrumentarul de bord complet digital, iar celălalt sistemul multimedia MBUX. Ambele au o grafică foarte bună, funcționează impecabil, iar conexiunea Android Auto și Apple CarPlay se face foarte ușor și rapid.

Desigur, nu lipsesc porturile USB-C, priza de încărcare la 12V și zona de încărcare prin inducție.

Apoi avem tehnologia care îi dă un caracter aparte off-road-erului cu zero emisii. Funcția G-Roar am detaliat-o deja, așa că o să trec direct la tehnologia G-Turn care îți permite să faci o întoarcere la 360 de grade.

Germanii susțin că aceată funcție este utilă în off-road, pe un traseu îngust, atunci când nu mai poți înainta. Chiar și așa, nu cred că m-aș simți confortabil să fac asta cu o mașină care costă mai mult decât un apartament în București. Acestea fiind spuse, G-Turn este mai degrabă o funcție cu care să îți impresionezi prietenii.

Dacă tot am pomenit de off-road, G 580 are o altă funcție care s-ar putea dovedi mult mai utilă în acest context: G-Steering. Pe scurt, aceasta reduce raza de bracaj prin blocarea roții spate de pe interiorul virajului. Această funcție este activă până la o viteză de 25 km/h.

Offroad Crawl este un fel de cruise control pentru rularea în off-road și oferă 3 trepte: slow crawl (menține o viteză de 2 km/h), variable crawl și fast crawl (menține o viteză de 8 km/h).

Offroad Cockpit este o funcție a sistemului multimedia care indică mai multe informații utile în off-road, cum ar fi unghiurile mașinii, poziția roților față și presiunea din anvelope.

Pentru situația în care te vei regăsi într-un vârf de pantă și îți va fi greu să te orientezi există funcția Transparent Bonnet. Așa cum îi spune numele, această oferă o perspectivă a ceea ce se află sub partea frontală. Cum face asta? Pe scurt, cu ajutorul unui software care combină imaginea preluată de la camera frontală, pe care o suprapune cu imaginile furnizate de camerele laterale.

Design

Mercedes-Benz Clasa G are un design atemporal, care impune respect. În toată istoria sa de aproape cinci decenii, Clasa G a păstrat forma pătrățoasă a caroseriei, balamalele portierelor montate pe exterior și, desigur, sunetul pe care îl fac ușile atunci când le închizi. Nu degeaba a fost poreclit "Seiful".

Cum îți dai seama că ai în față un G electric? În primul rând, după grila frontală închisă (vopsită în culoarea caroseriei), care are și un contur iluminat. Mașina testată de noi a avut, însă, o grilă neagră, obișnuită.

Deși nu este atât de vizibil, capota este ușor mai înălțată față de versiunile termice. În plus, aripile din spate integrează o fantă aerodinamică.

Jantele pot avea dimensiuni cuprinse între 18 și 20 de inch, iar în ofertă găsești și jante cu profil aerodinamic.

Paleta de culori exterioare este mai mult decât generoasă. Include nu mai puțin de 39 de nuanțe, de la culori nemetalizate și metalizate, la nuanțe speciale venite direct din catalogul Manufaktur. Acolo găsești și nuanța Albastru South Seas Magno pe care o poți admira în imaginile alăturate.

Nu ne-a placut

  • Masa proprie de 3 tone
  • Consumul ridicat
  • Autonomia scăzută

Ultimele teste

Comentarii (4)

  • 45-48 kwh consum? Enorm! Să dai 200.000 pe moftul ăsta trebuie să mai ai în garaj cel puțin un Rolls și un SF90 Spider.
    2 2
  • Mașina asta trebuia testata în off-road, acolo strălucesc cele 4 motoare care ar trebui sa fie superioare oricărui sistem de diferențiale. Și cum se comporta cu cele 3 tone.

    Pe șosea nu prea interesează pe nimeni autonomia și ținuta de drum, e doar o mașină de fițe. Nu o ia nimeni ca sa facă sute de kilometri sau sa meargă în confort.
    3 1
  • Marius
    Ce pierdere de timp, energie și bani!
    De ce ai da bani pe varianta asta electivă?!
    3 1
  • G Class sta foarte bine la greutate. Cadillac Escalade IQ are 4.1 tone. E drept ca si autonomia trece de 725 km.
    In rest, cine isi permite masini de banii astia nu se uita la ce poate si cum poate. 100% ca nu ies cu ele pe drumuri forestiere, sa manance din portbagaj.
    2 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru