Drivetest Renault 4 E-Tech Electric

4.3
Renault 4 E-Tech Electric zoom
de Alexandru Monenciu, Foto: Renault
Luni, 26.05.2025
Nouveau Quatrelle

De o bună perioadă încoace, constructorii de automobile trec prin etapa readucerii în lumina reflectoarelor a unor modele din trecut. Desigur, într-o reinterpretare modernă, de cele mai multe ori echipate cu un sistem de propulsie pur electric.

Exemple sunt destule: Opel a reînviat modelul Frontera, Ford a făcut la fel cu Capri, iar francezii de la Renault s-au alăturat acestui fenomen odată cu lansarea noului 5 E-Tech. Este, așa cum spuneam, o reinterpretare modernă a clasicului 5 care a inspirat generații întregi.

Renault 5 E-Tech electric este una dintre cele mai "funky" electrice pe care ți le poți cumpăra și, vestea bună, preia foarte multe elemente de design de la bunicul său. Așadar, împaci atât noua generație cât și pe cei nostalgici.

Acum, noul 5 rezolvă ecuația sportivității, dar, oarecum, neglijează partea practică. Renault nu a lăsat lucrurile așa, astfel că, anul trecut, cu ocazia Salonului Auto de la Paris, am făcut cunoștință cu un model care vine să repare această situație. Un model care, la fel ca și noul 5, omagiază un model retro.

Este vorba despre Renault 4 E-Tech electric. În anii '50, președintele mărcii din Hexagon voia un model care să transporte noile familii atât în oraș cât și în afara lui. Quatrelle și-a făcut atât de bine treaba încât, în următorii 30 de ani, a fost comercializat în peste 8 milioane de exemplare.

Fanii mărcii au, așadar, așteptări mari de la reinterpretarea modernă a clasicului Quatrelle. Noi am condus noul Renault 4 E-Tech, în cadrul testelor internaționale care au avut loc în Portugalia, și am vrut să vedem dacă reușește să inspire noua generație, la fel cum a făcut-o bunicul său.

Ca de obicei, ți-am pregătit și un video cuprinzător cu noul Renault 4 E-Tech electric, în nivelul de echipare de top Iconic.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI

Renault 4 E-Tech Electric

  • Pret de pornire 34.750 €
  • Pret model testat 37.350 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Din capul locului trebuie să știi că Renault 5 E-Tech și Renault 4 E-Tech sunt dezvoltate pe aceeași platformă, denumită AmpR Small. Acestea fiind spuse, cele două modele au aceleași motorizări.

În primul rând ai versiunea Urban Range, cu 120 de cai putere, baterie de 40 kWh și autonomie de 308 kilometri. Apoi ai la dispoziție versiunea Comfort Range, cu 150 de cai putere, acumulator de 52 kWh și până la 408 kilometri autonomie. Indiferent de alegerea făcută, noul 4 E-Tech vine echipat cu un singur motor electric și roți motrice față.

Noi am condus versiunea cu 150 de cai putere și trebuie să îți spun că, pentru o mașină electrică de segment B, chiar nu ai nevoie de mai mult. Puterea este bine împărțită pe toată plaja, astfel că mașina accelerează decent chiar și când vrei să ajungi la viteze de autostradă.

Desigur, la viteze mici, sentimentul de livrare a puterii este mai accentuat. Dacă apeși pedala de accelerație mai hotărât, la plecarea de pe loc, va interveni fenomenul de "torque steer", având în vedere că puntea față primește destul de multă putere și cuplu, instant. Aici, inginerii Renault puteau acorda o mai multă atenție.

Spre deosebire de fratele său mai mic, Renault 4 E-Tech are funcție de One Pedal Drive. De la padelele montate pe volan poți regla nivelul de recuperare a energiei: ai 3 niveluri, iar al patrulea este această funcție One Pedal.

Ea îți permite să conduci folosind o singură pedală, în anumite condiții. De exemplu în oraș, sau pe drumurile virajate. Dar voi detalia mai încolo aceste aspecte.

Vestea bună este că funcția One Pedal va fi instalată și pe celelalte modele cu zero emisii ale mărcii. Pe Renault 5 E-Tech, ea va fi regăsită începând cu anul viitor.

Deși nu are tracțiune integrală, mașina oferă sistemul Extended Grip, standard sau opțional, în funcție de versiune. Asta înseamnă că, pe lângă modurile de rulare obișnuite, mai ai încă două moduri noi: Zăpadă (cuplu redus de la 0 la 50 km/h) și All-Terrain (cuplu mai mare de la 0 la 80 km/h).

Pentru a facilita transportul pe distanțe lungi cu mașina electrică, rețeaua Renovatio e-Charge, oferă acoperire la nivel național a principalelor rute de transport. Mai mult, stațiile Renovatio
e-charge fac parte din coridorul trans-european, zona sud-estică.

Consum

Pentru cea mai puternică motorizare, Renault declară un consum mediu de 15.6 kWh/100 de km. În prima zi de teste, când am avut mai puține porțiuni de autostradă, consumul mediu indicat de computerul de bord a fost de 13.6 kWh/100 de km.

A doua zi am rulat mai mult pe autostradă, cu viteza maximă legală, tocmai de aceea consumul mediu a crescut la 16.2 kWh/100 de km.

Așa cum spuneam, versiunea Comfort Range promite o autonomie de până la 408 kilometri, cu o singură încărcare. În condiții reale de condus, noi nu ne-am apropiat de această valoare.

Când am preluat mașina, cu bateria încărcată complet, bordul indica o autonomie de 356 de kilometri. După ce am acoperit 215 kilometri, am ajuns la destinație cu 11% rămași în baterie și cu o autonomie de 37 de kilometri.

Probabil dacă am fi utilizat mai mult modul Eco și dacă am fi circulat cu maxim 100-110 km/h pe autostradă, ne-am fi apropiat mai mult de cifra oficială de autonomie.

Renault 4 E-Tech este un model de segment B, unul dintre cele mai populate din industrie. Pe lista de rivali ai modelului francez regăsim modele ca Alfa Romeo Junior Elettrica, Ford Puma Gen-E și Opel Mokka Electric.

Modelul italian oferă 156 de cai putere și un consum mediu de 15.1 kWh/100 de km. Prima electrică fabricată în România, adică Ford Puma Gen-E, știm deja că are unul dintre cele mai eficiente sisteme de propulsie de pe piață, de aici și consumul mediu de 13.7 kWh/100 de km.

Ultimul, dar nu cel din urmă, Opel declară pentru Mokka Electric un consum de 15.4 kWh/100 de km.

Performanţe

Deși cântărește 1.537 de kilograme, în versiunea cu baterie mare și cu 150 de cai putere, Renault 4 E-Tech atinge 100 de km/h în 8.2 secunde și o viteză maximă de 150 km/h. Performanțe mai mult decât decente pentru o mașină de familie, electrică, de segment B.

Alfa Romeo Junior Elettrica oferă 156 de cai putere, dar este mai încet până la 100 de km/h decât modelul francez, având nevoie de fix 9 secunde pentru a ajunge la această viteză. Și el are o viteză de top de 150 km/h.

Cei 168 de cai putere, de care dispune, propulsează Ford Puma Gen-E de la 0 la 100 de km/h în fix 8 secunde și până la o viteză maximă de 160 km/h. Opel Mokka E are valori identice cu Junior Elettrica, având în vedere că împart aceeași platformă.

Interior

Renault 4 E-Tech împarte circa 65% dintre componente cu Renault 5 E-Tech. Inclusiv habitaclul este aproape identic. Cel puțin în partea din față, interiorul este unu la unu, cu foarte mici diferențe.

Planul general este același, scaunele sunt aceleași, distribuția butoanelor la nivelul bordului este aceeași, volanul este identic (excepție fac padelele), la fel și selectorul transmisiei care este montat în spatele volanului. Tunelul central este, de asemenea, identic.

Totuși, Renault 4 E-Tech propune o serie de materiale specifice. De departe cel mai special este denimul, o trimitere la clasicul R4 care, în accepțiunea șefului Renault de atunci, era asemănat cu o pereche de blugi, pentru că era o mașină foarte versatilă.

Antifonarea habitaclului ar putea fi îmbunătățită, având în vedere că, mai ales la viteze de autostradă intră destul de mult zgomot de vânt. Dar, până la urmă, nu este ceva neobișnuit pentru un model de segment B.

Așa cum spuneam la începutul acestui material, noul 4 electric pune accentul pe caracterul practic. Tocmai de aceea, oferă mai multe spații de depozitare decât fratele său mai mic, spații care totalizează 23.3 litri. Majoritatea dintre acestea se regăsesc în spate.

Aici, Renault 5 nu are buzunare în portiere, nu are guri de ventilație pentru pasagerii de pe banchetă și nici cotieră centrală pentru locurile din spate. Renault 4 oferă spații de depozitare în portierele spate, are guri de ventilație, vine chiar și cu o inserție de material textil pe portierele spate, însă cotiera spate îi lipsește și acestuia.

Dacă tot suntem la capitolul spațiu, trebuie să vorbim și despre cât loc au pasagerii de pe al doilea rând de scaune. Pentru că lungimea mașinii a crescut la 4.144 milimetri, iar ampatamentul la 2.624 milimetri (R5 are o lungime de 3.922 mm și un ampatament de 2.540 mm), noul 4 E-Tech este mai generos cu pasagerii din spate.

Spațiul pentru genunchi este de 16.4 cm, similar cu cel al lui Captur, iar spațiul la cap este de 85.3 cm. Din nou, similar cu cel al lui Captur. La o înălțime de 1.92 metri, nu am atins cu genunchii în scaunul din față, dar, ce-i drept, spațiul la cap a fost limitat în cazul meu.

Cu bancheta în poziție normală, volumul de încărcare al portbagajului este de 420 de litri, dintre care 44 de litri sunt rezervați pentru un spațiu de depozitare de sub podea, ideal pentru a stoca cablurile de încărcare.

Una dintre calitățile noului 4 E-Tech este că hayonul se extinde până la spoilerul spate, astfel că pragul de încărcare are o înălțime de doar 61 de centimetri, cu 10 cm mai puțin decât modelele concurente. În plus, portbagajul este foarte util, având 4 cârlige de ancorare, două cârlige din plastic pentru pungi și o bandă elastică pentru a ține obiectele pe loc.

Mai mult, hayonul este cu acționare electrică, o dotare care îi lipsește lui Renault 5 E-Tech.

Noul Renault 4 este la fel de versatil ca și vechiul 4. Dacă rabatezi bancheta și scaunul pasagerului din dreapta, poți încărca obiecte cu o lungime de 2.2 metri. De pildă, o placă de surf sau un dulap de mici dimensiuni.

Alfa Romeo Junior Elettrica și Opel Mokka E oferă un portbagaj de 400, respectiv 310 litri. Ford Puma Gen-E este câștigător din acest punct de vedere: portbagajul oferă 523 de litri pentru bagaje, iar spațiul de depozitare de sub capotă (frunk) plusează cu alți 43 de litri.

Preţ de achiziţie

La noi în țară, clienții au la dispoziție trei niveluri de echipare: Evolution, Techno și Iconic. Cel mai accesibil Renault 4 E-Tech pornește de la 28.890 de euro, fără nicio reducere aplicată, deci și fără programul Rabla.

Noi am testat versiunea cu 150 de cai putere în nivelul de echipare de top, Iconic, care costă de la 34.750 de euro în sus. Un exemplar echipat complet, la fel ca și cel testat de noi, ajunge la un preț total de 37.350 de euro, cu TVA inclus.

Pentru o Alfa Romeo Junior Elettrica trebuie să scoți din buzunare cel puțin 37.500 de euro, Ford Puma Gen-E pornește de la 35.000 de euro, iar Opel Mokka E de la 36.700 de euro. Din nou, toate prețurile sunt fără subvenția acordată prin programul Rabla.

Acestea fiind spuse, Renault 4 E-Tech are avantajul prețului, comparativ cu rivalii săi.

Siguranţă

Modelul din Hexagon a ajuns, recent, pe mâna celor de la Euro NCAP. În urma testelor de impact, a primit un punctaj de 4 stele care se traduce în felul următor: 79% protecție pentru adulți, 85% protecție pentru pasagerii copii, 73% protecție pentru pietoni și bicicliști, iar eficiența sistemelor de siguranță a fost notată cu 68%.

Belgienii au testat noul Renault 4 E-Tech în echiparea standard, inclusiv în ceea ce privește sistemele de siguranță. Pentru 650 de euro poți să bifezi, însă, pachetul Safety care include, printre altele, sistem de alertare obstacole la ieșirea din mașină, condus autonom AD 1.0, intervenție unghi mort, sistem de alertare și frânare în caz de urgență la mersul cu spatele și alertă adaptare viteză de rulare în funcție de condițiile de drum.

Ţinută de drum

Noul Renault 4 E-Tech se conduce aproape la fel ca și Renault 5 E-Tech, iar acesta este un lucru bun. Este o mașină care se conduce foarte plăcut, este manevrabilă, și pune accentul pe confort, spre deosebire de fratele său mai mic, care pune accentul pe sportivitate.

Direcția este bine echilibrată, pentru o mașină de familie. Cu alte cuvinte, nu este nici foarte greoaie, dar nici prea asistată.

Suspensia este și ea reglată pentru confort. Absoarbe destul de bine imperfecțiunile din asfalt, însă suspensia spate este puțin zgomotoasă la denivelările mai accentuate.

Funcția One Pedal este foarte utilă în oraș, pentru că poți conduce folosind o singură pedală. Pedala de frână o apeși doar în situații extreme. În rest, dacă ai un stil de condus preventiv, poți conduce lejer cu o singură pedală.

Această funcție o poți utiliza și pe drumurile virajate, pentru a conduce cât mai fluid posibil.

Vizibilitate

Nu am prea multe de reproșat la capitolul vizibilitate, în afara de faptul că luneta este destul de redusă ca dimensiuni, iar tetierele scaunelor spate te încurcă atunci când vrei să vezi ce se întâmplă în spatele tău.

Din fericire, pentru manevrele de parcare ai la dispoziție o cameră video pentru mersul cu spatele (calitatea imaginii nu este cea mai bună, dar este decentă).

Tehnologie

Platforma AmpR Small vine la pachet cu multă tehnologie. În primul rând, ai un instrumentar digital, cu ecran de 7 inch în standard și de 10 inch opțional sau standard pe nivelurile de echipare superioare. Are o grafică bună, calitativă și este foarte colorat, în ton cu mașina.

În plus, după ultima actualizare, instrumentarul de bord afișează și informațiile de navigație primite de la aplicația Waze.

Sistemul multimedia este bazat pe Android Automotive și rulează pe un ecran central de 10 inch, oferit în standard. Se mișcă bine, iar marele avantaj este că ai la dispoziție peste 100 de aplicații în magazinul Google Play. Nu lipsește asistentul virtual Reno, care răspunde la foarte multe întrebări.

În tunelul central ai o zonă de încărcare prin inducție pentru telefoanele mobile, două porturi USB-C și o priză la 12V. Spre deosebire de Renault 5, există două porturi USB-C și pentru locurile din spate.

În premieră, Renault 4 E-Tech introduce funcția Digital Key. Cu ajutorul aplicației My Renault, îți poți transforma telefonul mobil într-un card de acces și de contact, astfel încât să nu mai fii nevoit să utilizezi cheia fizică. În plus, cheia digitală poate fi partajată foarte ușor.

Design

Spiritul clasicului Quatrelle este viu prin intermediului noului Renault 4 E-Tech electric. Farurile full-LED au o semnătură luminoasă rotundă, la fel ca și vechiul R4, aripile față se continuă până în partea inferioară a spoiler-ului, iar pe părțile laterale avem 3 linii ieșite în relief.

Totodată, lângă montantul C este prezent un geam trapezoidal, iar stopurile au o formă dreptunghiulară. Toate aceste elemente fac trimitere la modelul clasic.

Pentru un plus de robustețe, la nivelul aripilor și a pragurilor sunt prezente elemente de protecție din plastic.

Jantele de 18 inch sunt oferite încă din standard și fiecare nivel de echipare vine cu un model specific de jante. De asemenea, paleta de culori exterioare include și nuanțe inspirate de culorile clasicului R4. Verde Haute-de-France este un exemplu bun.

Am lăsat la final grila frontală, pentru că merită să îi acordăm mai mult decât un rând. Noul Renault 4 E-Tech are singura grilă frontală din industrie fabricată dintr-o singură bucată (are o lungime de 1.45 metri) și care are o bandă LED neîntreruptă. Pentru efect, și logo-ul integrat în grilă este iluminat.

Nu ne-a placut

  • Antifonarea nu este cea mai bună
  • Lipsa unui frunk

Ultimele teste


  • Nouveau Quatrelle

  • Familia extinsă

  • Senzații tari

  • Craiova electrificată

Comentarii (5)

  • O mașină foarte reușită, ca și R5.
    10 7
  • Jian de la Calafat
    A ajuns R4e sa faca meci nul cu masa proprie a unui Talisman Tce 225!
    E clar. Renault este pe drumul cel bun.....:-)

    R4e ramane o calomnie care nu face decat sa reconfirme autocratia deciziilor tembele.
    Da, asta-i stare de fapt atunci cand nu exista alternativa, atunci cand suntem obligati sa digeram exclusiv abordarea EV.

    Tce 90 /110 sunt doua motorizari care se mulau perfect pe R4, ca sa nu mai amintesc ca-n atat de necesarele abordari ICE acest model legendar devenea si considerabil mai accesibil.
    4 6
  • Mie imi place foarte mult. Nu doar ca isi respecta traditia, dar R4 se vrea varianta practica a lui R5. Masinuta are tot ce-i trebuie in afara de range. E prea putin pentru 2025, ar trebui un minim 480-500km. Daca ar avea si o viteza de incarcare buna, ar mai fi o singura problema pentru cei care stau la bloc: reteaua de incarcare.
    Nu stiu cum e situatia in Europa, dar in America de Nord lucrurile merg din ce in ce mai bine.
    Dar, ca si aici, daca ai casa si poti incarca relativ ieftin, nu vad de ce nu te-ai descurca cu un R4/R5 intr-un oras european. As zice chiar ca sunt perfecte pentru mediul urban.

    Sorry @Jian, n-am vrut sa pun sare pe rana :)
    5 1
  • Trilulilu
    400 km range declarat, dar în realitate undeva pe la jumătate?!
    Tragic. După ce am citit asta, restul este inutil.
    1 1
  • Elektrikkk
    Nu sunt fan Renault dar R5 foarte reușită iar R4 şi mai şi !!

    Bravo Renault !

    Plus, consumul de 16 kwh / 100 km pe autostradă este foarte bun !!

    Oricum la un mers real mediu oraş / autostradă ai un 300 km asiguraţi, ceea ce pentru România este îndeajuns.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru