Latvala a câştigat Raliul Suediei după o eroare prematură a lui Ogier

de Daniel Popescu
Luni, 10.02.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jari-Matti Latvala a câştigat Raliul Suediei şi a urcat pe prima poziţie în clasamentul general al WRC după ce Sebastien Ogier a comis o eroare în timp ce era lider şi a terminat doar pe locul şase.

Esential 3 este numarul victoriilor obtinute de Jari-Matti Latvala in Raliul Suediei
5 probe speciale a castigat Jari-Matti Latvala in Raliul Suediei
9 probe speciale a castigat Sebastien Ogier in Raliul Suediei
5 puncte este avansul lui Jari-Matti Latvala in fata lui Sebastien Ogier in clasamentul general
Raliul Suediei a consemnat o nouă dominaţie autoritară a celor de la Volkswagen, care încă de la startul etapei s-a îndreptat spre un podium integral.

Conform aşteptărilor, Sebastien Ogier a fost lider în prima parte a raliului şi avea un avans de cinci secunde în faţa coechipierului Andreas Mikkelsen în momentul în care a comis o eroare în PS 8 şi a rămas blocat în zăpadă timp de peste patru minute.

"Am intrat într-un banc de zăpadă şi am rămas blocat. S-a întâmplat într-un viraj lent. Nu eram cu adevărat concentrat, a fost o greşeală stupidă. Voi face tot ce pot, dar bănuiesc că va fi dificil", a declarat francezul.

Latvala profită de accidentul lui Ogier

Mikkelsen a preluat conducerea, însă cel care a profitat de eroarea lui Ogier a fost Jari-Matti Latvala, care a devenit lider la sfârşitul zilei de vineri şi apoi nu a mai cedat prima poziţie până la final.

De altfel, finlandezul a avut un parcurs fără greşeală în ultima zi şi şi-a construit un avans confortabil de peste 50 de secunde în faţa lui Mikkelsen.

În urma acestui rezultat, Latvala a preluat conducerea în clasamentul general, are un avans de cinci puncte în faţa lui Ogier şi simte că poate lupta pentru titlul mondial.

"Am avut starturi slabe de atât de multe ori şi în astfel de situaţii este dificil, la jumătatea anului deja ai pierdut titlul. Ştiam că este important să obţin un rezultat bun aici pentru a menţine campionatul interesant", a precizat el.

Hyundai, un nou dublu abandon

Mikkelsen a rezistat unui atac virulent iniţiat de conaţionalul său Mads Ostberg de la Citroen, însă acesta a fost nevoit să se mulţumească cu locul patru, chiar dacă şi-a trecut în cont două victorii în probele speciale, printre care şi în Power Stage. Coechipierul său Mikko Hirvonen nu a ieşit în evidenţă, însă a terminat pe locul patru la aproape două minute şi jumătate în spatele lui Ostberg şi în faţa lui Ott Tanak, care şi-a adjucat victoria în PS 5.

După eroarea personală din PS 8, Ogier a obţinut alte şase victorii pe probele speciale care i-au permis să progreseze constant în pluton până pe locul şase, reuşind astfel să-i surclaseze pe Henning Solberg, Pontus Tidemand, Craig Breen şi Kris Meeke, care şi-a trecut în cont ultimul punct pus în joc.

Hyundai nu a reuşit nici de această dată să ajungă la linia de sosire. Thierry Neuville şi Juno Hanninen au fost nevoiţi să abandoneze în urma unor accidente în a doua zi a raliului, după ce în prima zi ocupaseră locuri decente în top 8. Un parcurs asemănător a avut şi Robert Kubica, care a suferit mai multe accidente pe parcursul zilei, ultimul chiar în Power Stage.

Polonezul a fost considerat clasat pe locul 24 în clasamentul general, la 36 de minute de învingător.

Raliul Suediei - Clasament final:

 1.  Jari-Matti Latvala  VW             3h00m31.1s
 2.  Andreas Mikkelsen   VW                 +53.6s
 3.  Mads Ostberg        Citroen            +59.5s
 4.  Mikko Hirvonen      M-Sport Ford     +2m26.9s
 5.  Ott Tanak           M-Sport Ford     +3m00.5s
 6.  Sebastien Ogier     VW               +4m29.9s
 7.  Henning Solberg     M-Sport Ford     +4m47.5s
 8.  Pontus Tidemand     M-Sport Ford     +5m38.2s
 9.  Craig Breen         Kel-Tech Ford    +8m55.4s
10.  Kris Meeke          Citroen         +11m18.0s

Raliul Suediei - Rezumat PS 1-2:

Raliul Suediei - Rezumat PS 3-7:

Raliul Suediei - Rezumat PS 8-11:

Raliul Suediei - Rezumat PS 12-15:

Raliul Suediei - Rezumat PS 16-20:

Raliul Suediei - Rezumat PS 21-24:

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru