Fața nevăzută a eliminării timbrului de mediu: recuperarea taxelor auto plătite anterior ar putea deveni mai dificilă

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 12.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Procedura de recuperare a taxelor auto ar putea deveni mai dificilă după eliminarea timbrului de mediu începând din 1 februarie, potrivit unor avocați.

Timbrul de mediu, taxa auto care a fost introdusă începând din 2013 și care a fost declarat ilegal de Uniunea Europeană la jumătatea anului trecut, va fi eliminat începând din 1 februarie.

Și celelalte forme ale taxei auto, introduse intre 2007-2013, au fost declarate ilegale de Uniunea Europeană, iar românii care le-au achitat au posibilitatea de a-și primi banii înapoi în 5 tranșe anuale de câte 20%.

Cu toate acestea, modul în care se aplică eliminarea timbrului de mediu ar putea conduce la îngreunarea procedurilor pentru restituirea banilor. Legea 1/2017, prin care se elimină timbrul de mediu, prevede implicit abrogarea Ordonanței de Urgență OUG 9/2013, cea prin care a fost introdus timbrul de mediu. Respectiva Ordonanță de Urgență include și procedura de recuperare a banilor plătiți pe toate taxele auto de până în 2013, care astfel nu va mai fi valabilă după intrarea în vigoare a legii 1/2017.

Urmareste Automarket
"Abrogarea OUG nr.
9/2013 [...] presupune şi eliminarea procedurii administrative [...] de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reglementată de articolul 12 din acest act normativ"
, spune Alexandru Răţoi-Pârvu, avocat în cadrul Societăţii Civile Profesionale de Avocaţi “Piperea şi Asociaţii”, la solicitarea Mediafax.

În acest context, Răţoi-Pârvu susține că cei care au obținut în instanță dreptul de restituire a taxei speciale anterior datei de 31 decembrie 2015 vor putea primi banii înapoi într-o singură tranşă, însă cei care nu au obținut o hotărâre în justiție trebuie să declanșeze o procedură judiciară sau o procedură administrativă ad-hoc. În această ultimă situație se vor afla și cei care au plătit timbrul de mediu și nu au obținut o hotărâre judecătorească pentru restituirea acestuia.

Via Mediafax

Comentarii (2)

  • Ar trebui să-i restiuie cum i-au luat cu japca: toți deodată. Plus dobânzile aferente!
    Mama lor de șarlatani!
    3 0
  • Cristy08
    Articolul este out-dated.
    Momentan taxa platita nu se mai poate recupera sub nici o forma!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru