Proiect de lege: înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta importate din afara Uniunii Europene va fi interzisă

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 24.07.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta importate din state care nu fac parte din UE va fi interzisă, potrivit unui proiect de lege. Măsura va afecta inclusiv importurile din Marea Britanie după ieșirea din UE planificată pentru martie 2019.

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a legislației rutiere, însă singura noutate majoră este legată de înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta.

Proiectul prevede introducerea unui nou punct în legislație potrivit căruia înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta importate din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană va fi interzisă.

"Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate [...] autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială", se precizează în proiectul de lege.

În cazul în care proiectul va fi aplicat, noua regulă nu va avea un impact imediat pe piața din România. În prezent, în țara noastră există circa 20.000 de mașini înmatriculate cu volan pe dreapta, iar cele mai multe dintre acestea provin din Marea Britanie, membră a Uniunii Europene.

Totuși, Marea Britanie și-a stabilit ca obiectiv să părăsească Uniunea Europeană în 29 martie 2019.

Astfel, după această dată, cetățenii români nu vor mai putea înmatricula mașini cu volan pe dreapta importate din Marea Britanie.

Via Ministrul Transporturilor (MS Word)

Comentarii (8)

  • In cel mai pur stil romanesc au reusit sa transforme o ideie aparent buna in ceva inutil. Legea asta va avea un efect limitat chiar daca pleaca Anglia din UE: raman Irlanda si malta.
    Legea ar trebui sa fie mai simpla: nu se pot inmatricula masini care nu respecta caracteristicile urmatoare: X, ..., Post de conducere pe partea stanga, ....
    31 3
  • Mi-ar placea sa existe niste exceptii de la regula. Un exemplu - masini care nu au fost produse cu volan pe stanga.

    Sunt cativa pasionati de masini care nu au fost produse doar cu volan pe dreapta (ex. Nissan Skyline GT-R R32).

    Din pacate o astfel de exceptie poate fi exploatata destul de puternic de romani.
    5 4
  • * masini care au fost produse doar cu volan pe dreapta
    3 2
  • In sfarsit, o initativa de bun simt rutier.
    9 2
  • Cred ca au bagat-o pe asta cu UE deoarece au mai vrut unele tari sa introduca o restrictive de genul asta si cei din Marea Britanie au protestat ca nu li se permite accesul la piata libera europeana...
    3 1
  • @noname00
    R32 a fost interzis un USA
    0 0
  • Mihail
    Nu masinile cu volan pe dreapta sunt un pericol, ci soferii care le conduc, mai ales teribilistii pentru care nu conteaza cei din trafic! Acesti soferi provoaca accidente, nu masinile cu volan pe dreapta! Un plus de atentie nu strica nimanui in trafic, plus adaptarea la traficul soselei. In scolile de soferi ar trebui sa se tina si cursuri de politete rutiera nu numai reguli de circulatie. Pe sosele sunt multi teribilisti (asazisi bizoni), care circula cum vor ei. Astia sunt un pericol, nu masinile cu volan pe dreapta !
    6 1
  • Si mai repede pentru ca ne-am saturat de accidente.
    Posibil sa fie 20-30.000 de romani in UK posesori de auto, nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna sa circule toate in Romania - o tara fara autostrazi.
    Dezastru!

    PS: Va rog nu le mai aduceti in tara!
    Daca vreti masina luati-o de la Germania.
    3 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru