România: Dacia şi Ford au crescut producţia de automobile a ţării cu 36% în prima jumătate a anului

de Sebastian Toma
Vineri, 13.09.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
România a reuşit să întreacă Belgia la producţia de automobile pentru prima dată în istorie. La finalul anului curent, ţara noastră se va situa pe locul nouă în Europa, graţie succesului obţinut de Ford şi Dacia.

Esential 9 este locul pe care îl va ocupa de România în clasamentul ţărilor europene producătoare de automobile la finalul anului curent, potrivit estimărilor OICA.
Dacia şi Ford au reuşit să aducă România în top 10 producători de automobile din Europa. Potrivit datelor furnizate de OICA, producţia de automobile din ţara noastră din primele şase luni ale anului a depăşit-o pe cea a Belgiei din prima jumătate a anului curent, o premieră istorică. În perioada respectivă, românii au produs 224.759 autoturisme, în timp ce belgienii au produs 164.700, cu 15% mai puţin decât anul trecut, pe când românii au crescut cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ţări precum Slovacia şi Regatul Unit au remarcat creşteri ale producţiei de automobile noi, de 11.5, respectiv 1% faţă de prima jumătate a anului trecut. Franţa, însă, a remarcat o producţie de 910.100 unităţi, dintre care PSA şi Renault au reprezentat 83%, dar ţara a scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Francezii se mândreau în anii precedenţi cu faptul că produceau 2% din totalul automobilelor noi produse în lume, dar rezultatul din primele şase luni ale anului arată că acest lucru nu va mai fi valabil şi în 2013, deoarece producţia globală de automobile a crescut cu 1.8 procente, fiind fabricate 43.6 milioane de vehicule în lume în prima jumătate a anului, un sfert fiind produse de chinezi.

Urmareste Automarket
Piaţa auto din Germania rămâne a patra în lume, în ciuda unui declin de trei procente faţă de anul trecut.
Nemţii au făcut aproape trei milioane de vehicule în primele şase luni ale anului, de trei ori mai mult decât francezii. Spaniolii i-au depăşit şi ei pe francezi, producând 1.150.000 unităţi în prima parte a anului, cu toate că două treimi din acestea sunt destinate exportului. Din acest punct de vedere, România este o excepţie, peste 90% din vehiculele produse în prima jumătate a anului fiind destinate exportului. La începutul lunii august, România avea 270.050 unităţi produse, potrivit datelor APIA, membru OICA.

Via Autoactu | OICA

Comentarii (7)

  • markusrull
    acum inteleg cresterea mare a exporturilor in comparatie cu importurile
    8 1
  • In sfarsit au pus o poza cu o persoana care nu e incruntata.
    15 1
  • Daca ar fi fost si Mercedes... zburam! Mai vreti alt motiv, domnilor guvernanti?
    6 1
  • BaditzaEx
    daca... Am fi reusit sa facem si cu ARO ceva... nu sa-l vanda d-nul Nastase pe 160,000 USD , si sa ajunga fier vechi..., si Mercedes sa fi venit in tara ( unde n-a venit datorita infrastructurii ... ), intr-adevar zburam
    11 0
  • mercedes nu a mers in RO pt ca "tovareshii" aveau prea multe capuse prin ARO si ei gindeau atunci ca niste idioti: cum ca oricum marfa se vinde si ne-o iau clientii "de-acasa" ...
    vazusem in urma cu ceva ani un reportaj pe tema asta ... la ARO au mers pe linga mercedes si kia si toyota si tot nu au vrut sa faca ceva cu masina aia ...
    existau la vremea respectiva in RO 30 de reprezentante ARO si din ele, 20 !!!!! erau situate in Cimpulung !!!!!
    mare pacat ca s-a prapadit ...
    8 0
  • Dupa 11 ani am ajuns prin Romania. Toata lumea este nervoasa, totul se degradeaza. O saptamana a fost de ajuns. Un adevar trist care doare groaznic. Toata lumea asteapta sa le pice cate ceva,fara sa puna osul la bataie.
    Sanatate maxima!
    8 2
  • Conducatorii pesedisti locali si conducerea aservita politic au tinut delegatia franceza venita la negocieri O ORA la poarta fabricii.
    Renault putea face la ARO Dusterul si poate ar fi finalizat si proiectul H95, probabil un OFF ROAd veritabil.
    Nu mai putem schimba trecutul dar trebuie sa stim ce s-a intimplat si cine nu mai merita votat.Din pacate nu invatam nimic si PSD-ul e din nou la putere! Inseamna ca ne e bine asa....
    9 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru