Taxa auto 2013: Guvernul amână din nou decizia finală

de Sebastian Toma
Miercuri, 09.01.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a solicitat o amânare privind decizia finală asupra taxei auto 2013, anunţă Ziarul Financiar. Până atunci, se aplică în continuare formula din 2012.

Taxa auto 2013 va rămâne în vigoare în continuare, informează Ziarul Financiar, după ce Rovana Plumb, Ministrul Mediului, a solicitat o amânare privind decizia finală în această privinţă. Săptămâna trecută, premierul României, Victor Ponta, anunţa schimbarea modalităţii de taxare a poluării pentru autovehicule, taxa auto urmând să fie înlocuită de un bir anual, numit timbru de mediu. Noul timbru de mediu promitea să taxeze emisiile de CO2 în fiecare an, pentru fiecare automobil în parte, urmând să urmeze principiul "poluatorul plăteşte", iar noua taxă ar urma să nu depăşească valoarea vehicului.

Până la realizarea unei propuneri de lege concrete, taxa de mediu rămâne valabilă în ultima formulă utilizată şi în 2012. Singura diferenţă faţă de 2012 în privinţa taxării înmatriculării automobilelor rulare se referă la automobilele înmatriculate în România înainte de 01.01.2007, care se vor supune şi ele la taxa de mediu aplicată în 2012, fără niciun fel de reducere sau depreciere. Iniţial, acest lucru trebuia să se întâmple de la începutul anului 2012, dar Executivul de la acea vreme a decis, în urma protestelor de stradă organizate în mai multe oraşe importante din România, că românii au nevoie de mai mult timp pentru a-şi vinde vechile automobile şi au decis amânarea cu un an a momentului în care va intra în vigoare respectiva lege.

Urmareste Automarket
Noul timbru de mediu promite să rezolve mai multe probleme legate de actuala formulă a taxei auto.
Mai precis, acesta se doreşte a fi neprotecţionist, evitând favorizarea reînmatriculării automobilelor înregistrate deja în România în faţa vehiculelor rulate de import. Pe lângă asta, noul timbru de mediu ar putea să mărească veniturile pe care acest bir le aduce la buget, fiind vorba de o taxă anuală. O altă problemă a taxei de mediu folosite până în prezent viza cuantumul taxei, care putea să atingă valori semnificativ mai mari decât valoarea de piaţă a automobilului respectiv, problemă pe care reprezentanţii actualului Executiv înceacă să o rezolve, cel puţin în majoritatea cazurilor. Însă, un timbru de mediu cu un cuantum apropiat de valoarea unui automobil rulat sau cu un cuantum care reprezintă un procent semnificativ din valoarea acestuia ar putea să aibă rezultate dezastruoase pentru piaţa auto din România, blocată deja de decizia de aplicare a taxei de mediu pentru vehiculele înregistrate în România înainte de 01.01.2007, pregătită încă din 2011.

Via ZF

Comentarii (30)

  • Pai si care v-a fi procedura?
    5 1
  • ChuckNorris
    Asta-i vina lui Borbely...
    10 2
  • ChuckNorris
    PS:nu va depasii valoarea masinii,dar asta insemna ca poate sa fie egala.Niste comunisti nenorociti.
    20 0
  • Nu va depesi val. masinii + bir anuala, inseamna ca in fiecare an aproape iti platesti valoarea masinii, daca e mai veche.
    15 0
  • antonny
    @ha .......bravo ROMANILOR DIN VEST ......adica de la CLUJ in sus .....cei de acolo dau in judecata inainte sa inmatriculeze masina ......castiga si apoi inmatriculeaza masina fara taxa
    16 0
  • iulianiulianb
    comunistii astia nu se lasa..., un razboi e aproape...
    8 0
  • AFARA IN STRADA SA IESITI TOTI CEI CARE AU AUTO SUB 2007 IN TARA SI NU NUMAI,ALTFEL NI SE VA LUA SI PIELEA DUPA NOI,CATI DIN TARA ASTA ARE AUTO SUB 2007...MULTI,VATI GADIT SA O VINDETI? DA,si? in stradaaaaaaaaaaaa
    12 0
  • ponta si cloaca lui de mafioti,astia sunt adevaratii mafioti care trag pielea de pe noi cu impozite si taxe inventate ,unde ajungem? la sapa de lemn,mai bine luam sapa in mana si sa le tragem noi pielea de pe ei....
    12 0
  • marian
    asa este,sa tragem un semnal de alrama TOTI cei care avem de suferit cu taxa inventata ptr inainte de 2007 si suntem poate jumate din tara asta sa urlam la ei,afara cu ei,at trebui ciuruiti complect pe toti in frunte cu cei care vor sa aprobe aceasta taxa, LA ZID CU EI
    13 0
  • kim_vl
    Pai si daca am platit taxa de inmatriculare 1500 RON pt. o masina noua pe 27 dec. 2012 acum trebuie sa mai platesc si taxa de poluare anuala ?
    10 0
  • nu se merita sa mai stai in tara asta cu coducatori de 'rahat'. suntem de tot rasul. taxe peste taxe si salarii ciuciu. unde o sa ajungem?
    10 0
  • or sa faca in asa fel incat sa plateasca toti. aceasta taxa de poluare o sa fie introdusa in impozit si nu mai avem de ales. de aceea si amana ca sa gaseasca o solutie sa fim obligati sa o platim.
    10 1
  • ChuckNorris
    @iuliane,sa traiesti,imi pare bine ca ai revenit pe acest site,trebuie sa iesim in strada sa-i dam jos pe acesti comunisti!
    9 0
  • o astfel de taxa anuala exista in multe tari din vest, motiv pt. care sunt acum la moda motoarele mici, cat mai mici, si de aceea cei din vest ne vand noua celor din est masinile lor vechi (mi se pare normal sa fie asa)
    1 7
  • floriniancu
    la cumpararea unei masini deja inscrisa platesti taxa de autenticitate care este o taxa abuziva pt.ca ai itpul valabil iar masina afost verificata si fotografiata la prima inmatriculare . la primarie platesti impozit in functie de capacitate. daca circuli pe drumuri nationale platesti rovinieta.in pretul carburantului platesti taxa de poluare accize, tva.
    daca se introduce taxa pe poluare acum ce va urma peste un an cand noi vom plati din nou proasta gestionare a tarii prin alta taxa? daca am dobiandit masina in2012 , am inscris-o la fisc tot in 2012 iar rar-ul l-am facut in 2013 pt. ca atunci am fost programat , de ce nu pot sa inscriu masina pe numele meu dupa legea din 2012 data dobandirii? ar trebui sa o scot de la fisc pt. ca ea nu exista?
    3 0
  • Foarte tare, deci vom plati o data pe an taxa de poluare, dar macar va avea valoarea putin mai mica, sau egala decat cea a masinii. Adica o sa fie si mai rau decat acum. Mai adaugam si impozitul nesimtit la masini peste 2000cmc si deja ma gandesc serios sa-mi schimb numerele pe alta tara.
    6 0
  • Daca POLUATORUL PLATESTE, atunci cel mai corect este sa fie inclusa taxa in pretul carburantului. Ca daca am o masina cu care fac 1000 km pe an, nu ma pot compara la gradul de poluare cu masina de firma cu aceleasi caracteristici care face 50 000km pe an.

    Astfel, oricine va putea sa mearga cu masina cat doreste, cat poate si astia cu masinile lor de Bulgaria nu vor mai fenta legile... O sa ziceti ca e diferenta intre Euro2 si Euro5, insa asta se poate rezolva calculand acciza la o valoare medie.

    Dupa ratiunea mea, cu cat consumi mai mult carburant, cu atat poluezi mai mult. De starea tehnica a masinilor (cat de mult polueaza, cat de mult fum lasa in urma, etc) se ocupa RAR-ul, prin controalele in trafic si prin ITP.
    7 2
  • mircea
    cat mai repede organizarea de proteste
    6 0
  • sant curiosdaca un bmw sau mertan din coloanele oficiale ale rahatilor astia de comunisti o sa reziste la un impact lateral cu un superb opel astra caravan motor 1,4 benzina,fabr in 97...oricum ar fi,pe un comunist blestemat tot il aranjez...
    5 0
  • poate inventeaza careva un motor de 1cm3 cu un piston pe jumate, sa vedem ce dracu fac..., o sa ne pandeasca..., daca tusesti si scuipi te-a taxat ca ai poluat!
    8 0
  • In primul rand, pe d.na de la mediu o cheama PLUMB .
    Cat despre taxa inclusa in pretul carburantului, deja avem inclusa rovinieta in pret, rovinieta care ni se cere in continuare cu nesimtire, uitandu-se ca a fost luata mai demult decizia respectiva .
    La salariile din Romanica, mi se pare greu sa-ti iei masina noua ( de preferinta marca nationala), la 6-7000 de euro, in rate pe 60 de luni si dupa ceva timp sa mai si platesti taxa de poluare, taxa despre care sincer sa fiu, habar n-am ce lucruri bune fac astia cu ea .
    In primul rand, sa vina sa spuna cate paduri reampaduresc din taxa asta, cate drumuri noi mai construiesc, ce rol bun are ea in afara faptului ca este un bir in plus pus pe capul romanilor .
    Chestia asta, seamana leit cu indicatoarele alea care erau la un moment dat pe marginea drumurilor, platite de noi, cei care intr-adevar muncim, indicator pe care scria, daca va mai aduceti aminte : aici sunt banii dumneavoastra ; aici unde, ca nici in zi de azi nu se vede .
    Adica eu merg in strainatate, imi asigur toate cele, imi caut masina, o cumpar, platesc tot la ea, vin in tara cu ea, iar platesc si tot asa ; si mie ce-mi ofera guvernul romaniei ?
    Nimic, deoarece acest guvern stie doar sa-mi ia banii, daca se poate si pielea .
    Cat despre cum sta treaba in alte tari, care ati avut ocazia sa mergeti aolo, deja stiti ca altcumva sunt treburile pe acolo si cine are masina acolo, isi permite sa si traiasca sa si plateasca .
    10 0
  • Se poate faceo petitie pe net, cu semnaturi, prin care sa ne exprimam parerea si noi, cei care detinem automobil, daca suntem sau nu de acord cu o astfel de taxa .
    In fond si la urma urmei suntem o tara libera si democratica ( cel putin teoretic ) si totul se poate rezolva printr-un simplu vot .
    Oare ?
    Hai sa incercam, sa vedem daca se poate ...
    8 1
  • Marius
    Fac ce vor cu poporul prost si care tace, ia sa nu platim taxe si impozite si sa iesim in strada si sa vedeti cum schimba legea peste noapte !

    Asa cere UE... ?! Nu cere nimeni nimic numai ca asta ne baga pe gat si prostii de noi halim gogoasa de fiecare data !
    4 0
  • vasco bal
    astia fac ce vor...ca poporul ia votat.
    4 0
  • cinste voua ca iat votat inca este inceputul
    3 0
  • iulian
    da sa faca odata dracu ceva!!!
    0 0
  • astia habar nu au , mi-a cerut 16.000 de euro pt o masina din 2000 nu sunt normali serios
    0 0
  • ce tara frumoasa avem pacat ca este locuita !!
    0 1
  • iulian
    fratilor trbuie sa ne unim si sa esim in strada [ sa inteleg ca pe vremea lui boc taxa erea buna ] ponta si plumb daca mai promulgati legi care sa nu tina cu cei saraci o sa va zburam de la guvernare [am impresia ca aveti zilele numarate] varianta sa ne intilim la universitate curaj
    2 0
  • Made in Romanica
    Dupa cum suntem de prosti asa meritam...are prostu bani, ca nu mananca si nu bea, da la taxe, chiar multe, ca asa ne-am obisnuit, exact cum am spus mai sus.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru