Taxa auto va fi restituită eşalonat: 20% pe an

de Sebastian Toma
Luni, 03.03.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul României a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a stabilit modalitatea de restituire a taxei auto. Cetăţenii care au câştigat procesul cu statul îşi vor primi banii înapoi în cinci ani, în transe anuale de 20%, actualizate cu inflaţia şi incluzând dobânzile până la plata integrală.

Esential 5 ani durează procesul de restituire eşalonată a taxei auto.
Guvernul României a anunţat modalitatea de restituire a taxei auto în cazul contestării acesteia la tribunal, anunţă Mediafax. În baza Ordonanţei de Urgenţă emise de Guvern, cei care contestă în instanţă taxa auto 2012, declarată neconformă cu Articolul 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, îşi vor primi banii înapoi în cinci ani calendaristici, prin plata a 20% din cuantumul total pe an, cu tot cu dobânda aferentă, cheltuielile de judecată şi reglarea sumei la nivelul inflaţiei. În cursul acestui termen, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

TAXA AUTO 2012 SE APLICĂ ŞI VEHICULELOR ÎNMATRICULATE ÎNAINTE de 01.01.2007

Taxa auto era discriminatorie faţă de vehiculele care au mai fost înmatriculate în România, clienţii acestora nefiind obligaţi să o plătească la transcrierea dreptului de proprietate, spre deosebire de cetăţenii care înmatriculau un vehicul de import.
Din 15 martie 2013, timbrul de mediu a eliminat neconcordanţa faţă de normele europene.

Restituirea taxei auto este posibilă doar pentru situaţiile în care taxa plătită era neconformă cu normele Uniunii Europene, anume până în 15 martie 2013. Cei care au plătit timbrul de mediu după acel moment nu îşi pot primi banii înapoi în baza acestei decizii, deoarece respectiva taxă respectă regulile Uniunii Europene, nemaifiind discriminatorie faţă de o categorie de automobile, cum era formula precedentă. Totodată, noua taxă nu schimbă în niciun fel modalitatea de plată a timbrului de mediu actual, acesta fiind în continuare în vigoare şi plătibil pentru fiecare automobil care nu a fost achitată taxa auto/timbrul de mediu, aplicabil la prima transcriere a titlului de proprietate după data de 15 martie 2013.

CALCULATOR TIMBRUL DE MEDIU 2014

Urmareste Automarket
În cazul cetăţenilor care vor avea o decizie juridică favorabilă recuperării taxei auto de la stat, cu plăţile începând din anul curent, aceştia îşi vor recupera banii integral abia în 2019, indiferent de cuantumul taxei. În momentul în care va începe procedura de recuperare a taxei auto şi cetăţeanul va primi prima tranşă, vehiculul său va fi încadrat în categoria celor care trebuie să achite timbrul de mediu, ceea ce ar putea deveni un impediment la revânzare, noul client al acestuia fiind cel care va trebui să achite respectiva taxă.

Via Mediafax

Comentarii (24)

  • numai in Romania se putea asa ceva.......platesti cu 'banii jos' si i recuperezi in rate:)))))))
    41 0
  • Corect, statul se ajuta inca odata pe el insusi! De ce nu vin in cazul asta cu o lege in care taxa auto sa fie PLATITA esalonat in 5 ani, 20% pe an, la fel cum o restituie! Aaaa, ar fi o lege care ar veni in ajutorul cetateanului, in ajutorul eventualului cumparator, la noi nu se mai practica legile de genu asta....!
    29 0
  • Este strigator la cer! Daca impotriva oricarui cetatean de rand se pronunta o hotarare judecatoreasca iar acesta refuza sa o execute, hotararea respectiva va fi pusa in executare in intrgime pentru intreaga suma mentionata in cuprinsul ei in sarcina celui obligat. Daca insa statul este cel obligat sa plateasca o suma de bani, tot statul isi esaloneaza cu de la sine putere datoriile chiar daca aceste datorii sunt prevazute in hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile! La fel s-a intamplat si cu obligatiile ale statului reprezentand drepturi salariale neplatite pentru care oamenii au obtinut hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
    20 0
  • cat de ...firesc

    ca de exemplu cand ai de recuperat TVA de la stat procedura e la fel de sinistra: iti vine un control de la Fisc si neaparat iti impusca o amenda (din "n" motive) de iti ramane de recuperat TVA (ca diferenta dintre el si amenda) cat sa-ti platesti o taxa de parcare.

    statul roman nu se dezminte

    dar: "îşi vor primi banii înapoi în cinci ani calendaristici, prin plata a 20% din cuantumul total pe an, cu tot cu DOBANDA aferentă, cheltuielile de judecată şi REGLAREA SUMEI sumei la nivelul inflaţiei.

    cum s-ar zice e un frel de creditare a statului.....
    14 0
  • ANAF iti pune poprire pe conturi si dupa aceea te instiinteaza. Cnad e invers iti da inapoi in 5 ani. De ce nu se plateste si taxa in 5 ani iar impozitul sa fie platibil tot in 5 ani.
    9 0
  • gun cometa
    Se cheama stat de tip mafiot. Dar uite ca Europa a stricat socotelile si trebuie sa dea banii inapoi, din pacate pentru cei pagubiti...in rate...fara dobanda :)
    11 0
  • Suntem o tara de oameni lasi ne meritam soarta asa ne trebuie pana si Ucrainieni au iesit in strada si noi ne uitam la ei vai de capul nostru.Tara de 0 lei cu cetateni prosti care merita sa traiasca asa.
    9 1
  • Bine zicea Turcescu: suntem condusi de o mana de infractori. Si infractorii l-au "ars" cu o amenda. Pe acesti infractori, cine ii arde?!
    6 1
  • @LR

    Dl. colonel fara stagiu militar satisfacut Turcescu, ar trebui sa se abtina! Nu actualul guvern a inventat reesalonarile astea nedrepte. La adresa celor care au inceput cu ticalosiile astea nu l-am auzit pe Dl. colonel fara stagiu militar satisfacut sa se exprime atat de critic. Sau si tu faci parte intre naivii care cred ca exista politiceni buni si politiceni rai?!
    4 4
  • Oare printre nemultumiti sunt si dintre cei 70% care le-au dat girul la aceste hotii?
    4 0
  • Asa netrebuie daca stam si asteptam cu gura cascata si facem ceva.
    1 0
  • Marian
    Eu unul nu mai inteleg nimic din toata nebunia asta. Deci in linkul din poza zice asa:
    "Timbrul de mediu 2013 a intrat astăzi în vigoare. Acesta înlocuieşte taxa auto 2012 şi se va plăti pentru toate vehiculele din categoria M1 pentru care nu s-a plătit până acum taxa auto. Singurele vehicule scutite fiind cele care au plătit taxa de poluare, într-o formă sau alta, între 01.01.2007 şi 14.03.2013, fără să o recupereze, alături de excepţiile existente de la taxa de poluare, cum era cazul vehiculelor donate unor organizaţii non-profit, vehiculelor adaptate persoanelor cu dezabilităţi, vehiculele electrice, hibrizii şi altele. Asta înseamnă că vehiculele pentru care s-a plătit taxa auto, dar aceasta a fost recuperată ulterior, intră sub incidenţa timbrului de mediu."

    Acum cum mai e? Imi recuperez taxa dar o replatesc la vanzarea masinii? O recuperez in 5 ani dar o platesc pe toata odata daca vand masina peste 2 ani? Sa nu o mai recuperez avand in vedere ca am masina de 5 ani si posibil sa o vand in urmatorii 5 ani cat timp o sa dureze pana imi recuperez taxa. Deci mai bine nu o recuperez daca vrea sa nu o mai platesc la vanzare ....
    Sau cum era ca deja nu ma mai inteleg nici pe mine ce gandesc ... m-au facut cu capu' astia de la guvern.
    3 0
  • @Marian
    O poţi recupera, dar o va plăti cel care-ţi cumpără maşina, când o înscrie pe numele său. Practic, poţi să pierzi la valoarea de revânzare şi să o faci mai greu de vândut.

    La următoarele întrebări, răspunsul este da, ai înţeles bine.
    2 0
  • Alungati monotonia si fugiti din Romania ,cu un pantof Gregorio Rizzo!
    7 0
  • antonny
    Daca nu platesc imi percepe penalizare .....Sa imi dea dobanda 5 ani
    1 0
  • @mishazaitev:
    E posibil sa ai dreptate in ceea ce il priveste pe Turcescu. Eu nu il cunosc si nici nu i-am studiat trecutul. Dar ramane intrebarea: pe infractorii care ne mananca zilele, cine-i arde?
    2 0
  • am si eu o intrebare... stiti voi de ce nu fac galagie nici un avocat pe tema asta in mas media.. pentru ca au cazut la un acord avocatii cu cei de la guvern ca banii sa ste blocati pana la alegeri ca nu au bani de campanii electorale si dupa ce trece campania electorala noi prostii de romanii vom da alta suma de bani avocatilor sa execute silit finantele si noi vom prini suma toata dar vom mai achita inca vreo 450rom cel putin pe laga aia 800 care iam dat in prima faza pentru proces.. si asta se va intampla.... Dar va dura ce putin un an jumatate ( ca ei sau inmultit ca pasarile calatoare si nu au de treaba o parte din ei ) CERETII AVOCATILOR SA VA DEA EI BANII CA ASA SAU ANGAJAT, CA VOM PRINII BANII INAPOI TOTIIIIIIIIIIIIIII GRAMADA RUSINE SA VA FIe ca se dau destepti dar nici unul nu ia nici o masura.
    3 0
  • lykamunteanu73
    dupa 2 ani de procese cu statul Roman si finante,am castigat procesul taxa auto,hotarare definitiva si executorie,in schimb banii nu-i putem lua,se vor restitui in 5 ani,20 % pe an,ce se intampla domnilor de la finante?cand vam dat banii 46 milioane,au fost buni,dar cand trebuie sa-i dati nu aveti?daca nu va dadeam banii nu puteam inmatricula masina, de ce nu respectatii legii ?sau sint facute pentru voi?RUSINE SA VA FIE !!!!!!!!!!!!!!!!!
    3 0
  • niste ordinari toti in frunte cu avocatii dupa ce k nu luam banii avocatii au tupeu sa-si ceara banii k ne-au reprezentat dar pt ce sa-si ia bani ordinarii numai in romania se poate intampla asa ceva sa le dau la muie la toti.....
    2 0
  • dany_furiosu@yahoo.com
    de cand se aplica resalonarea cu 20% timp de 5 ani?
    Multumesc anticipat.
    0 0
  • adrian bt
    Domnilor, eu nu am înţeles niciodată de ce vă trebuie avocat la recuperarea taxei ? Sincer, fără a părea infatuat sau fără a jigni pe cineva, avocaţii doar va iau banii pentru nişte lucruri pe care le puteţi face şi dvs. singuri cu un pic de răbdare. Eu personal am câştigat, fără a apela la un avocat, un proces de recuperarea a taxei plătită în 2009 plus cererea de reevizuire a dobânzilor şi un al doilea proces prin care am înmatriculat un auto fără să plătesc taxa, tot fără a apela la serviciile unui avocat. De ce trebuie să dăm milioane avocaţilor ? Am încercat să postez integral pe diferite site - uri de profil sentinţele definitive, pentru ca oricine să se inspire, să nu mai fie nevoit să cheltuie bani (că şi aşa ne jecmănesc javrele şi tagma de hoţi care se află în fruntea ţării) însă de fiecare dată au fost şterse aceste sentinţe, nefiind lăsate la îndemana oricui... asta spune mult despre ţara în care suntem sclavii propriei noastre ignoranţe !!!
    4 0
  • In cat timp vine raspunsul de la finante dupa ce le-am dus hotararea judecatoreasca
    0 0
  • Din nou o incalcare a statului de drept.O hot.judec.definitiva pe care nu o poti pune in aplicare.Dar de si a dat aceasta OUG nr.8/2014 din luna martie nici pana in prezent nu se aplica,de si scrie ca in 45 de zile,trebuie sa rezolve cererile depuse.Nimeni din aceasta tara nu a luat nici un ban.Ponta este intradevar cel mai mare mincinos.
    3 0
  • george
    gunoaie de oameni.....noi taxa tot esalonat leam dat-o?20% in cinci ani javrele lumii ca altceva nu stiu astia decat sasi bata joc de noi
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru