Timbrul de mediu ar putea fi transformat în impozit anual, dar va fi mai mare decât în prezent

de Daniel Popescu
Luni, 07.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Timbrul de mediu va fi înlocuit cu un impozit anual care va creşte la fiecare 12 luni pe parcursul a 15 ani, însă valoarea totală de plată va fi mai mare decât cea din prezent, potrivit unui proiect de lege.

Esential 15 ani va fi perioada în care un proprietar va plăti impozit anual pentru maşină
La doi ani de la introducere, timbrul de mediu are toate şansele să fie înlocuit din 2016 cu un impozit anual care să fie plătit timp de 15 ani de la prima înmatriculare a maşinii.

Suma anuală de plată va creşte însă gradual la fiecare 12 luni: cel mai mic impozit va fi plătit în primul an de la înmatricularea maşinii, iar cel mai mare în cel de-al 15-lea an. În cazul în care proprietarul vinde maşina, noul proprietar va continua practic plata impozitului.

Perioada de 15 ani pentru plata impozitului a fost stabilită ca urmare a faptului că aceasta este durata medie de utilizare a unei maşini, conform datelor furnizate de Registrul Auto Român (RAR). La fel ca şi până acum, calculul impozitului anual se va face în funcţiile de emisiile de dioxid de carbon ale maşinilor.

Proiectul de lege a fost iniţiat de un deputat UDMR şi prevede doar schimbarea modului de calcul al taxei, nu şi valoarea acesteia, însă este cert că suma plătită pe parcursul celor 15 ani va fi mai mare decât valoarea actuală a timbrului de mediu.

Proiectul are ca avantaje faptul că proprietarul maşinii va plăti o taxă eşalonată pe 15 ani în locul unei singure taxe de mare valoare, iar achiziţia de maşini second-hand va fi descurajată, întrucât în cazul acestora impozitul va fi mai mare decât cel al unei maşini noi.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat de parlament, iar iniţiatorul schimbării afirmă că toate partidele sprijină introducerea impozitului anual.

Via Profit

Comentarii (14)

  • O mare mizerie, de parcă poluarea se măsoară strict în ani vechime.
    De fapt se măsoară cel mai corect în litri arși, mai corect nu se poate (aduc iar în discuție vechiul exemplu; taxi de un an euro6 motorină, 40.000 km/ an versus o mașină de om normal, euro 3 benzina, să zicem de 10 ani, care circula 5000 km/an - care polueaza mai mult?).
    În plus, ăștia se leagă în mod ipocrit doar de emisia de CO2, favorizând motorina, cel mai poluant combustibil.
    Repet a mia oară: de la Tăriceanu încoace ăștia nu știu cum să mai stoarcă un ban tâlhărit de la noi, n-au nici o legătură cu poluarea nici actuala taxă de înmatriculare nici aceste proiecte mizerabile.
    Soluția simplă și cea mai corectă e eliminarea taxei de înmatriculare și a accizelor pe combustibil și introducerea unei singure taxe în combustibil, proporțional cu poluarea generată: maximă la motorină, minimă la gaz.
    53 6
  • ok, dar cei care au platit deja aceasta nenorocire numita timbrul de mediu ce fac? Se mai impoziteaza sau nu? Legal ar fi sa nu, dar sa nu uitam ca traim in Ro...
    28 1
  • "iniţiatorul schimbării afirmă că toate partidele sprijină introducerea impozitului anual", adica toti hotii care au fost pana acum la guvernare brusc s-au "luminat"
    22 1
  • octav71
    "...iar achiziţia de maşini second-hand va fi descurajată, întrucât în cazul acestora impozitul va fi mai mic decât cel al unei maşini noi." Te rog sa ma descurajezi cu asta.
    Stimare deputat, ma mai poti descuraja cu:
    - demisia ta, acum!
    - emigrarea ta definitiva in ... Siria, de exemplu. Te rog, iti poti lua si familia cu tine? Asta ca sa nu te simti singur.
    - intoarcerea in tara a valorii (in euro) de pe lemnul "plecat" legal din Romania;
    - etc.

    O alta prostie de lege, aparuta doar ca sa spuna ca are si el o initiativa.
    18 1
  • @Kap trebuia sa mergi tu la intalnirea cu Iohannis. Poate aveam noroc si era premier acum si faceai o treaba calumea. Dar asta... ghinion.
    13 2
  • Deci daca imi iau de la Istvan Attila Beke un septar de 5000 gasolina mai vechi de 15 ani nu mai platesc impozit ?
    15 2
  • climate change hoax
    orice timbru de mediu s transforma in taxa permanenta - asta e agenda. taxe noi introduse in toate domeniile + restrictii cu ocazia mizeriei inventate de ''climate change''
    7 6
  • " Proiectul are ca avantaje faptul că proprietarul maşinii va plăti o taxă eşalonată pe 15 ani în locul unei singure taxe de mare valoare, iar achiziţia de maşini second-hand va fi descurajată, întrucât în cazul acestora impozitul va fi mai mic decât cel al unei maşini noi."

    Doar mie mi se pare ca e ceva dubios in acest paragraf ? Deci impozitul in cazul unei masini second va fi mai mic decat cel al unei masini noi?
    24 2
  • taxa de mediu care nu se duce nici macar la plantat pomii care i-au taiat mafiotii,,in frunte cu un coleg maghiar care a ragait propunerea asta!,,SI taxa de timbru in factura de la lumina,,tot la baietii destepti se duce,,,noi subventionand curentul vandut de ei la vecini.
    13 1
  • @climate change hoax eu zic sa te mai documentezi in legatura cu schimbarile climatice.Si daca se poate din surse credibile. 98 % din oamenii de stiinta de pe tot globul spun ca schimbarile climatice sunt reale si au argumente.De curiozitate tu daca ai avea o boala si 98 din 100 de medici iti zic ce boala ai, tu ce faci asculti de aia 98 sau de aia 2?
    1 1
  • @climate change....da, asa e, cum zici tu.

    acum te poti culca linistit.
    1 1
  • si masinile de peste 15 ani nu polueaza?
    Revenim la Mercedes alea de prin '95 care ajungeau la 1mil km si nu se mai stricau.
    3 0
  • N-ar putea sa dispara, pur si simplu, aceasta aberatie numita TIMBRU DE MEDIU ?
    2 0
  • Daniel
    Nu ne trebuie scandal și nervi aiurea, înmatriculare Bulgaria, asta e soluția.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru