Hamilton a câștigat cursa din Rusia după un abandon al lui Vettel! Bottas și Leclerc completează podiumul

de Daniel Popescu
Duminica, 29.09.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a obținut în Rusia prima victorie după pauza de vară ca urmare a unui abandon suferit de Sebastian Vettel și a unei strategii riscante pentru Charles Leclerc care nu a avut efect.

Ferrari era considerată marea favorită la victorie în Rusia după performanța lui Charles Leclerc în calificări, însă Scuderia a înregistrat o serie de probleme de care rivalii de la Mercedes au profitat cu promptitudine. 

Piloții Mercedes au fost singurii din top 10 care au luat startul cu pneuri medium, în timp ce restul piloților au început cursa cu cauciucurile soft. Acest lucru a avut un impact major asupra startului, cu atât mai mult cu cât Lewis Hamilton a pornit greu din grilă.

Astfel, plecat doar de pe locul trei, Sebastian Vettel l-a depășit în primul viraj pe Hamilton, iar în al doilea viraj a trecut și de Charles Leclerc, care luase startul din pole position.

În plus, Carlos Sainz l-a depășit pe Valtteri Bottas pentru a urca pe locul patru. În spatele plutonului, Antonio Giovinazzi a provocat un accident în urma căruia Romain Grosjean a abandonat, iar Daniel Ricciardo a suferit o pană și a trebuit să treacă pe la boxe pentru înlocuirea pneului.

Abandonul lui Grosjean a determinat însă intrarea pe circuit a Safety Car-ului, care a părăsit pista în turul 4. Plecat de pe locul nouă în urma unei penalizări, Max Verstappen nu a câștigat nicio poziție la start, însă a urcat pe locul 8 după abandonul suferit de Grosjean.

La reluarea cursei, Vettel și-a păstrat poziția de lider în fața lui Leclerc și Hamilton, în timp ce Bottas a reușit în cele din urmă să-l depășească pe Sainz și să revină pe locul 4.

Între timp, Verstappen a progresat constant în pluton și a ajuns pe locul 5, însă la o diferență de circa 20 de secunde.

Abandon tehnic pentru Vettel

Primul pilot de top care a intrat la boxe a fost Leclerc. Monegascul a efectuat apoi câteva tururi rapide înainte de intrarea coechipierului său Vettel, iar acest lucru l-a ajutat să rămână în fața lui Vettel după ieșirea de la boxe a germanului.

În scurt timp, Vettel a abandonat din cauza unei defecțiuni tehnice la sistemul de recuperare a energiei MGU-K. Incidentul a reprezentat un coșmar pentru Ferrari, întrucât, pe lângă pierderea unui pilot, a generat apariția unui Safety Car Virtual.

Mercedes profită de oportunitate

Mercedes a profitat prompt de oportunitate, iar Hamilton și Bottas au intrat succesiv la boxe pentru seturi de pneuri soft. Hamilton a reușit astfel să revină pe circuit pe prima poziție într-un mod complet surprinzător, în fața lui Leclerc și a lui Bottas, cu Verstappen pe locul patru.

Imediat după retragerea Safety Car-ului Virtual, George Russell a rămas fără frâne și a abandonat, ceea ce a determinat o nouă apariție a Safety Car-ului pe circuit. Ferrari a decis să riște și să-l cheme din nou la boxe pe Leclerc pentru ca monegascul să treacă pe pneuri soft, similare cu cele deja folosite de Hamilton și Bottas.

Astfel, Hamilton a rămas lider în fața lui Bottas, Leclerc și Verstappen. 

Ferrari a mizat pe faptul că Leclerc este mai rapid decât piloții de la Mercedes, însă acest lucru nu s-a întâmplat în practică în ritm de cursă. Monegascul s-a apropiat de câteva ori amenințător de Bottas, însă nu a reușit în niciun moment să inițieze un atac.

Astfel, Hamilton a câștigat pentru a patra oară cursa din Rusia, iar Mercedes rămâne invincibilă pe circuitul de la Soci încă de la debutul etapei în calendar în sezonul 2014. Cu această ocazie, Hamilton și-a extins avansul în clasamentul general la 73 de puncte în fața lui Bottas cu numai 5 curse înainte de finalul sezonului. Bottas și Leclerc au completat astfel podiumul, în timp ce Verstappen a obținut locul 4 pentru Red Bull. 

Alexander Albon a impresionat printr-un loc cinci la volanul celui de-al doilea monopost Red Bull, în ciuda startului din pitlane, iar clasamentul a fost completat de Carlos Sainz (McLaren), Sergio Perez (Racing Point), Lando Norris (McLaren), Kevin Magnussen (Haas) și Nico Hulkenberg (Renault).

Rusia - Rezultate cursă:

Comentarii (58)

  • The Dot
    Pana la urma a iesit cum trebuia. :))
    35 28
  • Un rahat de cursa cu ierarhie stabilita la boxe si de safety car produs culmea tot de Ferrari, fara aceste probleme, Ferrari erau in fata pe primele 2 locuri.
    Asta e, am zis de ieri, Ferrari trebuia sa plece tot cu medium la start, asta se intampla cand ai monoposturi echivalente.
    Iar Ferrari au facut rahatul praf, mai bine il lasau pe medium pe locul 2 pe Lecrerc...macar aveau sanse sa raman pe locul 2. Nu cred ca ar fi reusit sa treaca Bottas de Lecrerc cu tot cu softuri.
    Greselile se platesc.
    21 45
  • Beyond My Dreams
    Gresita strategia celor de la Ferrari, dar deh daca nu asculta... ce sa le faci. Dezamagit de Leclerc, se plange prea mult in public, a pierdut si cursa, daca era concentrat, era cu totul altceva. Stiu ca multe lume il vede pe Leclerc un mare campion... eu nu cred asta inca, cel putin dupa ce am vazut in acest sezon. Oricum bravo pentru Mercedes, isi doresc mai mult sa castige, cei de la Ferrari mai au multe de invatat.
    20 33
  • Beyond My Dreams
    @Alex: SC-ul a fost produs de masina Williams. VSC-ul a fost datorita lui Vettel.
    22 6
  • Costel
    @beyond my dreams

    asterni frumos , te respect fiindca nu ocolesti adevarul si care cumea , ii tocmai prima victima pe AM-motorsport din motive pe care n-as mai vrea sa le amintesc fiindca suricatele imi pandesc necontenit comentariile

    respect sebastian vettel ,driver of the day !
    18 52
  • Ravzan Dumitrache
    Superba cursa!!! Fanii rosii, v-ati cam grabit cu victoria, nu? :)
    12 3
  • Cand vrea Domnu' cu saracul
    Dintr-o buba ii umple capul
    16 13
  • Neutru
    Hei Ferrari,Ferrari.Strategia se face la echipă nu pe radio.Va-ți pus fustele în cap.Toți v-au auzit ș-au luat măsurile necesare.Voi puneați botul la fentele Mercedes deștepților.Asta se cheamă taxă pe prostie.
    30 5
  • Nu-mi explic cum în calificări Leclerc obține un timp mai bun cu peste 4 zecimi de secundă față de Vettel iar în cursă neamțul nu numai că-l depășește la start dar pune și secunde bune între cei doi cu același tip de pneuri și același tip de monopost. Cât despre rezultat: în sfârșit mercedes s-au putut folosi de cel mai de preț AS din mânecă (strategia proastă a celor de la Ferrari) și picul de noroc cu cele 2 SC-uri ce i-a ajutat să șteargă secundele avantaj avute până atunci de piloții de la Ferrari.
    18 22
  • James Allison
    @The Dot
    Ti-am transmis inca de aseara ca strategia este pusa la punct asa cum se cuvine pentru astazi iar Valtteri si Lewis sper ca te-au multumit pe deplin cu reprezentatiile lor iar multumirea mea cat si a lui Toto de a ne vedea fanii fericiti inseamna motivatia suprema sa continuam sa mentinem palierul de performanta la un nivel similar celui de pana acum .
    15 39
  • @FanF1
    Iti explic eu. In calificari daca gresesti nu prea mai ai a doua sansa. A gresit Vettel in calificari.
    6 2
  • Costel
    leclerc : penibil ,ridicol , patetic si in team-radio de pe sochi asa cum o fost si la singapore cand pseudosistemul de valori al monegascului prevede ca menirea coechipierului sau sebastian vettel sa fie asteptatul mai mereu a monegascului pentru a-i ceda pozitia care iata pentru Arsenie Boca al ferrari & libertymedia & digisport (florin ion ) se mosteneste si pe tot parcursul cursei de duminica daca calificarile de sambata au consfintit respectiva ierarhie a grilei de start

    sebastian vettel cu team-radio zilei : "bring back those fucking V12s"

    diferenta intre un barbat multiplu campion mondial si respectivul baietandru ii mai elocventa ca niciodata , sebastian vettel nu numai ca reprezinta prezentul ferrari ci pentru alte cateva sezoane viitorul scuderiei , carentele lui charles atat de vizibile si care-l fac atat de vulnerabil pe parcursul curselor fiind imposibil de eliminat in perioada urmatoare
    20 78
  • Fanii ferrari sperau ca Hamilton sa abandoneze 2-3 curse.Cand ai sufletul negru KARMA te loveste.Cum vitelusul nu mai are sanse la titlu se poate pregati pentru W Series.Doar acolo mai poate castiga un titlu si sa-l faca fericit pe Costel.Cei de la ferrari si cand nu vor il saboteaza pe Leclerc.
    Rezultatele au fost influentate de intrarile la boxe si de SC intr-o masura mai mica decat la Singapore.
    Verstappen si Albon au avut depasiri frumoase. Hamilton, Sainz si Perez au facut o cursa foarte buna.Raikkonen m-ai bine nu se prezenta. In ritmul asta, Kimi o sa ajunga sa conduca pe contrasens.

    Cei bagati in depresie de vettel sa apese pe rosu. Vreau sa vad cati ferraristi plang.
    36 31
  • sa pairda merc tot...nu meritau sa castige..cioara aia prea imp se crede
    7 12
  • The Dot
    Seterile din calificari nu-s tocmai identice cu cele din cursa si probabil partea de garaj a lui Vettel a pregatit masina mai bine pentru cursa.
    In ceea ce priveste startul, din cauza caracteristicilor circuitului rusesc pilotul de pe primul loc este in dezavantaj sin cauza slipstream-ului, iar Leclerc avea doua variante, ori sa mearga drept ori sa faca stanga spre Hamilton, si ma gandesc ca nu voia sa-i faca gaura in aer lui Hamilton.
    Asa a ajuns Vettel pe primul loc si asta a fost si strategia Ferrari cu mentiunea ca dupa start Vettel trebuia sa-i cedeze locul lui Leclerc pentru ca asa au fost discutiile in echipa. Cum Vettel nu a fost tocmai de acord cand s-a vazut cu sacii in caruta, echipa l-a bagat mai intai pe Leclerc la boxe pentru undercut si l-au tinut mai mult pe Vettel.
    21 11
  • @The Dot 'dreapta' spre Hamilton :)
    16 7
  • off topic.....din 2021 McLaren vor trece la motoare Mercedes .
    14 6
  • @The Dot, aprob explicațiile oferite-mi legat de startul și diferențele de timpi a piloților Ferrari și-ți mulțumesc!
    9 8
  • Defectiunea sistemului MGU-K la Ferarri, VSC si oportunitatea lui Ham de a schimba pneurile in acest timp a dus la rezultatul de mai sus.
    Una peste alta, Bottas si-a facut treaba de iepuras sub blana de elefant iar MB isi intareste pozitia de leader in clasament ,
    Asta a fost, macar am fost acolo si am demonstrat ca teamul Ferarri este inca in masura sa-i faca sa trasnpire pe cei de la MB.
    Fortza Ferrari!
    19 41
  • Costel
    @alex, sa te prezinti de indata la ferrari, musai sa te angajeze!
    7 23
  • THE SPINNING GERMAN
    fetita n-are nici stiinta in noua era Ferrari si nu are nici noroc. Vorba aia, la omul sarac nici boii nu trag.
    29 13
  • Total dezamagit de Vettel, a fortat ca un neprofesionist la inceput, dupa paff. De ce ne-o mai uita la F1 asta nu stiu,atata timp cand nu exista spectacol.
    6 2
  • Senna Fan
    Mercedes a avut noroc.
    Ferrari au avut ghinion. Este simplu.
    Vettel a ca ajutat Mercedes fara sa vrea…., sau cine stie????
    Poate Vettel a vrut sa le arate ceva celor de la Ferrari.
    Una peste alta, o cursa cu un final neasteptat. De la o dubla Ferrari s-a trecut la 1-2 Mercedes.

    Albon a fost pilotul cursei din punctul meu de vedere….
    35 9
  • Neutru
    LH44 scrie ceva despre sufletul negru.Eu scriu despre steagurile negre care se înmulțesc în tribune.Știți ai cui fani sunt.Bănuiesc că știți și ce reprezintă steagul negru.Dacă nu lăsa-ți cursele o oră și reveniți la realitate și o să aflați.Detaliul contează și e bine să ținem cont de el.
    11 3
  • @Costel
    Fratii mei, asa drag mi-e sa-l laud, alint si sa-i pup picioarele lui Vettel (cu toate ca uneori dau semne unui pupi.....st) asemeni unui psd-ist ce se apleaca in fata doamnei Dancila, "un presedinte implicat si muncitor". :)))
    25 12
  • Neutru
    Senna Fan te gândești la modul în care a părăsit mașina?Părea bucuros.
    16 2
  • https://www.youtube.com/watch?v=Bm9jh6333hM
    15 5
  • Senna Fan
    @Neutru
    Ma gandesc ca a ajutat Mercedes prin generarea VSC. Pilotii Mercedes au oprit la standuri pe VSC si au castigat timp si pozitii.
    28 2
  • Mercedes F1
    Victoria Mercedes n-are legatura cu Vsc. Dimpotriva, asa au putut si cei de la Ferrari sa-l incalte pe Leclerc cu softurile ca altfel...la cele 3 sec diferenta Hamilton incaltat cu pneurile rosii Leclerc cu cele galbene, era o victima sigura. Mercedes au castigat cursa in Q2 cand au ales cu ce pneuri sa plece din grila. Vettel a avut un start foarte bun insa...l-a tradat masina. Oricum termina dupa Leclerc ca, se pare, asta era intelegerea de dinaintea cursei. Probabil sa intoarca favorul facut la Singapore.
    16 5
  • Dupa VSC Leclerc era la 8, apoi la 6 sec. de Hamilton. Dupa SC era la sub 2 secunde.
    5 0
  • Dupa VSC Leclerc era la 8, apoi la 6 sec. de Hamilton. Dupa SC era la sub 2 secunde.
    3 0
  • Costel
    Radu , multam fain pentru deliciul auditiv al inca unui stabor sunday-afternoon , trademark charles leclerc , febletea "emeritilor" de pe AM !

    is cu speranta ca Arsenie Boca al ferrari /libertymedia/digisport (florin ion) sa priceapa pan' la urma ca cele 25 de puncte aferente invingatorului unui gp is oferite de FIA nu inainte de parcurgerea celor cca 300 km ai curselor disputate duminica si nicidecum dupa calificarile din zilele de sambata fiindca monegascul so situat ieri intre grotesc si burlesc iar aceasta abordare a sa nu face decat sa diminueze elevatia disciplinei pe care o indragim fiecare dintre noi
    8 18
  • Reluam discutia Vettel vs Le(clachez)clerc.
    Daca Team-ul Ferrari :)) ( daca il putem numi asa ) i-au pus contre lui Vettel si l-au bagat primul pe Leclachez contra a ceea ce le-a spus Vettel, normal ca Vettel, la cat e de incapatanat le-a dat direct ....BIP,.....si a facut in asa fel sa ai moara motorul ( chipurile).
    Logic , de ce i-at fi murit tocmai lui motorul :))) Cand va zic eu ca Vettel o sa le dea Bip la Ferrari si o sa ramana aia cu Leclachez. Si bine le face !!!!!!!!!! Vettel nu o sa accepte niciodata, atata timp cat el crede ca el e mai bun , sa ai spuna aia ce sa faca. In fata lui Hamilton a recunoscut ca e mai bun Hamilton decat el , asta din cauza masini Mercedes...dar sa ai spuna " scuteria ferrari " ca leclachez e mai bun decat el si sa execute el ordine, E PENIBIL !!!!
    8 70
  • Nu intotdeauna castiga monopostul cel mai performant..
    15 4
  • Cum sa-l lasi pe Leclerc (LeFail ,LeCry) sa te depaseasca cand el nu e in stare sa stea la macar 1.5 in spatele tau? In ultimile doua curse s-a vazut foarte bine ca masina, mai ales in ritm de cursa nu i se mai potriveste doar lui Leclerc. O fi Leclerc bun pe un tur dar in cursa pilotii Ferarri sunt cat se poate de apropiati, chiar mai bun Vettel. Oare de ce Vettel a fost votat omul cursei si nu plangaciosul de LeCry.
    9 56
  • THE SPINNING GERMAN
    Fanboii lui fetal, ies in grup sa-si apere idolul...care anul trecut cand nu "iera" Leclerc sa-i dea la buci plangacioasei, cu Kimi deci, se batea de garduri si intra in Max apoi incheia cu piruete pe iarba umeda....Asta e valoarea, iar echipa il cunoaste mai bine decat astia care acuma suspinati ca fetili nefugarite. Gata, fetal e champion pilot de rang 2 la Ferrari. Cu un rooker la echipa. Ceva nou? Delor. La red bull la fel si-o lua de la Ricci. Dar am o teorie. Asa cum unii care anii trecuti spuneau ca fetal intentionat si-a luat-o de la Ricci ca era contractul samd, ca sa plece la Ferrari...acum ca face la fel. Ca sa plece...sa plece unde? Asta-i o intrebare pentru fanii care il iubesc mult. Ca nu poti sa fii atat de ridicol pe circuite fara un motiv...;)
    16 9
  • Am inteles bine ca din 2020-2021 nu o sa mai fie Mercedes in F1 ?
    Si Hamilton ar dori sa vina la Ferrari ? Vettel ce va face ?
    Eu as dori sa fie la anul Leclerc si Verstappen la Ferrari :)


    Imi explica cineva ? MS
    1 4
  • A fost numit pilotul cursei datorita show-ului pe care l-a facut priun radio...
    Pai a incercat sa se apropie dar nemancatul ala forta, a si explicat Lecrerc, nu puteam sa ma apropii de el si sa o tin asa...sa imi rup cauciucurile...inca 5-6 tururi...dar ce sa intelegi tu, prea greu.
    Lecry asa cum il numesti tu a adus revigorare in echipa Ferrari. cand stii cat de mult muncesti si ti se ia victoria, sa te vad si pe tine cum ai reactiona., cand stii ca tot anul a fost sprijinit celalalt pilot in daua na desi erai mai rapid.
    Acum sa fim seriosi, cursa din SIngapore putea fi castigata foarte usor de Lecrerc si tot cu ambele Ferrari pe primele 2 locuri dar Ferrari a vrut sa ii cedeze victoria lui Vettel care era cu moralul la pamant. Asa ca ciocul mic!
    21 5
  • @Mercedes F1
    Pe toate site-urile, toti comentatorii si toti analistii, inclusiv cei de la Sky, spun ca VSC-ul a adus victoria Mercedes, numai tu esti Gica Contra ! Probabil cel care a beneficiat cel mai mult de pe urma VSC-ului a fost Leclerc, nu ?
    13 10
  • @@flav
    Singurul pilot de la Ferrari care putea sa castige cursa de ieri era Vettel. La cat a plans prin radio, Leclerc, eventual trebuia sa fie omul cursei dupa logica ta. In Singapore a adormit pe traseu cand trebuia sa traga. In Rusia s-a vazut in duelul cu Botas ce rapid e, in cursa nu e asa rapid , cel mult le nivelul lui Vettel. Macar sa castige un titlu, dar m-as mira la cat de plangacios e.
    5 31
  • Ferrari au cea mai rapida masina. Daca o masina Ferrari a avut abandon tehnic, teoretic trebuia sa castige cealalta masina Ferrari. De ce nu a castigat?
    3 9
  • @@@flav
    Pe naiba!
    12 2
  • @@@flav
    Ba dimpotriva, Lecrerc a fost destul de matur in conversatiile cu echipa la etapa din Rusia, Vettel se facea ca ploua...
    12 3
  • Vettel era preocupat sa-i dea distanta lui Lecry. :-)
    3 14
  • Da...ii dadea..Lecrerc ramanand deliberat in spate ca sa nu isi distruga anvelopele.
    10 1
  • Praf cu strategia astia de la Ferrari, chiar de ras as putea spune. Cand stii ca esti pe locurile 1-2, adeversarul merge pe un stint lung, nicidecum nu bagi primul la boxe pe al doilea pilot. Tot timpul se baga primul pilot deoarece asa el este in fereastra unui eventual VSC sau SC ceea ce maximizeaza sansele de a-si pastra pozitia. In loc sa se gandeasca la strategia castigatoare ei se gandeau cum sa faca schimb de pozitii intre piloti. Na beleaua ca au prins un loc 3. Pacat de masina
    Oricum au stresat-o maxim, pe final de campionat vor mai fi abandonuri sau penalizari
    9 12
  • ...mda, si in Singapore tot al doilea pilot in cursa, a intrat primul la boxe. sper ca te-a deranjat si faptul asta!
    6 3
  • " Bring back the fucking V12 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "
    Aviz feteleilor cu v6 :)) pilotilor de playstation . Cautati pe net care e diferenta intre V12 vs V6 si veti intelege diferenta intre Vettel si " valul tanar de piloti talentati V6:)) " Gameri de playstation :)
    https://www.youtube.com/watch?v=e_Piw0hTNNM
    8 31
  • Costel
    Da bah iorgas, ca fatalau' de fetal cu v12 a castigat titluri!! Atunci era bun blowndiffuserul. Chestia e ca fara smecheria aia inventata de Newey fetal nu mai reprezinta nimic. In era asta in care chiar trebuie sa fii pilot fata mare s-a transformat peste noapte intr-un pilot mediocru dar care are masina buna.
    9 4
  • https://www.youtube.com/watch?v=9dkwaNYddvc
    6 3
  • Costel
    asa-i Radu , pana cand personajele "atotstiutoare" de pe AM nu pricep ca la ritmul etalat in curse Arsenie Boca ii repetent tocmai din cauza pace-ului molatic dintr-o competenta profesionala inca precara si temerea care i so cronicizat in a transmite "I'm stupid !!" , cele peste 6 secunde diferenta intre el si vettel la singapore dupa pit si prin trafic si cele peste 4 secunde intre acelasi monegasc si sebastian la Sochi atunci cand culmea , se afla mai departe de sebastian decat de hamilton "incaltat" cu gume medii !!! imi confirma ca concubinajul pentru 2020 intre cei doi va oferi un atu doar mercedes pentru cele doua titluri iar binotto ar face bine sa rupa pisica-n doua si implicit sa evite momentele stanjenitoare pe care n-o stiut sa le gestioneze/ ocoleasca in atatea randuri pe parcursul sezonului actual iar asta presupune ca sebastian sa nu mai fie poluat auditiv cu smiorcaieli si lamentari care-l ridiculizeaza de-a dreptul pe acest Arsenie Boca al marelui circ

    se aud in spatele meu limierii AM, ii momentul oportun sa ma retrag cat mai discret cu putinta........
    5 7
  • nu mai recomanda mizerii. ala vorbeste doar prostii
    4 10
  • Pentru cei de la AM: Stergeti mesajul "domnului" iorgas!!! Comentariile cu injuraturi trebuie interzise!!!
    9 2
  • https://m.youtube.com/watch?v=74dlXoZEL9Y
    3 0
  • LH00 - tu stii ce inseamna o injuratura " bah" cum scria taranu' ala de Costel ?...cu bah sa vorbeasca acasa cu familia , daca ai permite ...sau daca are ..dar ma indoiesc ca are , la cat creier are :(
    1 16
  • băh iorgas
    In gramatica ta poate că există "âi permite", în gramatica limbii române există doar "îi permite". Nu prea înţelegi unde ce se pune.
    11 0
  • Mercedes F1
    Ne multumim cu faptul ca @iorgas este fara fisura la Formula Unu.:)))
    3 0
  • @Senna Fan
    Foarte pertinente observatiile tale.
    Ar trebui sa fim mai multi care comenteaza decent si la obiect.
    8 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru