Hamilton a câştigat Marele Premiu al Belgiei. Podium nesperat pentru Grosjean

de Daniel Popescu
Duminica, 23.08.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a obţinut o victorie facilă în cursa de la Spa-Francorchamps, în timp ce Nico Rosberg a terminat pe doi după ce a recuperat terenul pierdut la start. Sebastian Vettel a ratat prezenţa pe podium după o pană suferită în penultimul tur în urma căreia locul trei i-a revenit lui Romain Grosjean.

Esential 6 victorii a obtinut Lewis Hamilton in sezonul 2015
5 este numarul curselor in care Nico Rosberg a terminat pe locul 2
2013 era ultimul sezon in care Romain Grosjean urcase pe podiumul de premiere (Statele Unite)
1 este numarul opririlor la boxe efectuate de Sebastian Vettel
60 de ani au trecut de la ultima victorie Mercedes la Spa-Francorchamps (1955)
Noul regulament care prevede interzicerea sistemelor electronice de ajutor la start a fost aplicat pentru prima oară în Marele Premiu al Belgiei şi a oferit câteva indicii că misiunea piloţilor a devenit mai dificilă.

Chiar şi în acest context, Lewis Hamilton a avut un start perfect din pole position şi şi-a conservat prima poziţie, pe care apoi a consolidat-o printr-o serie de tururi rapide. În schimb, coechipierul său Nico Rosberg a început într-un ritm mult mai lent şi a coborât până pe locul şase, înainte de a recupera două poziţii în faţa Sebastian Vettel şi Valtteri Bottas.

Cel mai bun start l-a avut însă Sergio Perez, întrucât pilotul Force India i-a depăşit pe Bottas şi Rosberg pentru a urca pe locul doi şi, pentru o fracţiune de secundă, pentru a ameninţa poziţia de lider a lui Hamilton. Mexicanul şi-a pierdut temporar poziţia în favoarea lui Ricciardo după prima intrare la boxe, însă adevăratul câştigător al seriei de schimburi de cauciucuri a fost Rosberg, care şi-a recuprat locul doi obţinut în calificări.

Bottas, două tipuri de pneuri pe monopostul Williams

O greşeală stupidă a mecanicilor Williams la prima intrare la boxe a lui Bottas a contribuit la o răsturnare de situaţie în plutonul fruntaş: finlandezul s-a trezit pe monopost cu trei pneuri soft şi un pneu medium, astfel că a fost nevoit să revină la standuri şi să efectueze şi o penalizare de tip drive-through, în urma cărora a coborât la periferia topului 10.

Romain Grosjean a fost propulsat astfel pe locul cinci în faţa lui Sebastian Vettel, care luase startul doar de pe locul opt. Pilotul echipei Lotus a fost protagonistul următoarelor minute după ce a ajuns până pe locul trei prin depăşirile succesive ale lui Ricciardo şi Perez, astfel că francezul spera să obţină primul podium al sezonului.

Este mult prea devreme să spunem că mă apropii de titlu.

Cheia este să convertesc pole-urile în victorii şi sper ca astăzi să fie doar începutul.

Lewis Hamilton
Pilot Mercedes
Strategia a fost însă din nou dată peste cap de o defecţiune tehnică la motor suferită de Ricciardo, care a abandonat după ce a rămas blocat în ultimul viraj şi a generat apariţia Safety Car-ului virtual. Grosjean şi Perez s-au numărat printre puţinii piloţi care au decis să intre la boxe în această perioadă de semi-neutralizare a cursei, ceea ce i-a permis lui Vettel să progreseze până pe locul trei, în timp ce piloţii Mercedes s-au distanţat suficient de mult pentru a intra fără emoţii la boxe câteva tururi mai târziu.

Astfel, Hamilton şi-a păstrat prima poziţie în clasament în faţa lui Rosberg, iar Mercedes şi-a adjudecat la Spa-Francorchamps un nou un-doi, care îi permite britanicului să aibă un avans de 28 de puncte. 

Strategia lui Vettel s-a dovedit falimentară

Am ratat startul. Hamilton a făcut o treabă grozavă şi a meritat victoria.

Nico Rosberg
Pilot Mercedes
În mod surprinzător, Vettel a rămas pe circuit în speranţa de a putea termina cursa cu o singură oprire la boxe, aceasta fiind de altfel unica opţiune pentru a accede pe podiumul de premiere. Grosjean s-a apropiat ameninţător spre finalul cursei, însă nu a mai avut nevoie de un atac decisiv, întrucât pneul stânga-spate a monopostului Ferrari a cedat în penultimul tur.

Vettel s-a chinuit să ajungă la boxe şi a fost considerat clasat doar pe locul 12, astfel că a pierdut teren semnificativ în favoarea celor doi piloţi Mercedes. Între timp, Daniil Kvyat i-a depăşit în ultimele tururi pe Felipe Massa şi Perez şi, după pană suferită de Vettel, a ajuns pe un nesperat loc patru, care vine după poziţia a doua obţinută în cursa precedentă de la Hungaroring.

Să fiu pe podium este ceva special pentru noi, are recompensa unei victorii.

Romain Grosjean
Pilot Lotus
Perez şi Massa au completat clasamentul, în timp ce Kimi Raikkonen a reuşit să termine pe şapte după un progres constant de pe locul al 16-lea al grilei de start. Max Verstappen şi-a trecut în cont patru puncte pentru Toro Rosso, în timp ce Bottas a ocupat doar locul nouă după eroarea mecanicilor de la boxe, în timp ce ultimul punct i-a revenit lui Marcus Ericsson (Sauber).

Conform aşteptărilor, McLaren a rulat în permanenţă în spatele plutonului, iar Fernando Alonso a terminat pe locul 13 în faţa coechipierului său, Jenson Button, după ce amândoi au plecat de pe ultima linie a grilei de start.

Cursa a avut un tur mai puţin decât cele planificate ca urmare a unui start anulat din cauza unei defecţiuni tehnice suferite de Nico Hulkenberg (Force India). Pastor Maldonado (Lotus) şi Carlos Sainz Jr (Toro Rosso) au abandonat de asemenea cu defecţiuni tehnice.

Belgia - Rezultate cursă:

Loc Pilot Echipa Diferenta
1 Lewis Hamilton Mercedes 1h23m40.387s
2 Nico Rosberg Mercedes 2.058s
3 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 37.988s
4 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 45.692s
5 Sergio Perez Force India/Mercedes 53.997s
6 Felipe Massa Williams/Mercedes 55.283s
7 Kimi Raikkonen Ferrari 55.703s
8 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 56.076s
9 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m01.040s
10 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m31.234s
11 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m42.311s
12 Sebastian Vettel Ferrari pana
13 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 tur
14 Jenson Button McLaren/Honda 1 tur
15 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 1 tur
16 Will Stevens Marussia/Ferrari 1 tur
- Carlos Sainz Toro Rosso/Renault abandon
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault abandon
- Pastor Maldonado Lotus/Mercedes abandon
- Nico Hulkenberg Force India/Mercedes nu a luat startul

Clasament general:

Loc Pilot Puncte
1 Lewis Hamilton 227
2 Nico Rosberg 199
3 Sebastian Vettel 160
4 Kimi Raikkonen 82
5 Felipe Massa 82
6 Valtteri Bottas 79
7 Daniil Kvyat 57
8 Daniel Ricciardo 51
9 Romain Grosjean 38
10 Max Verstappen 26
11 Sergio Perez 25
12 Nico Hulkenberg 24
13 Felipe Nasr 16
14 Pastor Maldonado 12
15 Fernando Alonso 11
16 Carlos Sainz 9
17 Marcus Ericsson 7
18 Jenson Button 6
19 Roberto Merhi 0
20 Will Stevens 0

Clasament constructori:

Loc Echipa Puncte
1 Mercedes 426
2 Ferrari 242
3 Williams/Mercedes 161
4 Red Bull/Renault 108
5 Lotus/Mercedes 50
6 Force India/Mercedes 49
7 Toro Rosso/Renault 35
8 Sauber/Ferrari 23
9 McLaren/Honda 17
10 Marussia/Ferrari 0

Comentarii (40)

  • Fabuloasa strategia Ferrari si a lui fetel! Se bat direct la titlu!
    32 15
  • Nu a fost de vina Vettel .
    16 10
  • Daca faceau ce au facut toate echipele care au ceva creier il bagau la boxe, cum era firesc, si ii schimbau pneurile lui Vetel si termina in puncte. Dar data fiind "performanta" deosebita arata sambata au preferat sa riste, tipic italieneste. Daca tin bine daca nu iar bine. Problema e ca putea sa iasa cu un accident urat.
    21 3
  • fetel si-a facut treaba si a rezistat cu pneuri uzate. Pai pneurile erau aproape gata si inca nu depasise Gresjean ...

    Ferrari se pare ca e lenta pe circuite cu viraje de mare viteza, ar avea nevoie de mai multe Hungaroring
    12 8
  • Mare sarbatoare o sa fie aici dupa ce nu a terminat Vettel cursa.
    14 7
  • FELICITARI LEWIS!!!
    Felicitari Vettel pentru noua tehnica de aparare, a ales sa intre la boxe ca sa nu fie umilit de Lewis pe pista.
    Bravo Grosjean - Azi I-ai dat clasa lui Vetel!

    Incepe sa se contureze campionul pentru 2015 - Lewis Hamilton!
    22 34
  • @sa ce clasa i-a dat Grojean lui Vettel? Eu nu am vazut nimic, te-ai uitat la alta cursa.
    24 10
  • bravo Lewis si pacat de Vettel care este pilot f bun dar ...din nou ciudatele strategii ferrari !...schimba pneurile si intra in puncte
    APROPO.......uitasem dupa cum Rosberg spunea ieri ,l-a depasit usor pe Lewis la plecare .....:)))))))))))))
    17 6
  • Eu zic ca Vetel are vina majora dupa calificarile de ieri. Nu e acceptabil cu o masina mai buna ca Red Bull sa fii in urma lor! Daca scotea mai bine de P9 sambata echipa nu era nevoita sa apeleze la strategii cu o singura oprire. Te uit la F1 dar nu intelegi nimic.
    18 8
  • Lui Vetel ii lipseste Newey. Alta vina n-are.
    25 5
  • ALEXSHAF- In mod sigur nu ne-am uitat la aceasi cursa. Nu am auzit de Grojean ci de Grosjean! Poate tu teai uitat la cursa cu Grojean... i-a dat CLASA lui Vettel fiindca i-a urmarit pana I-a trerminat pneurile!!! :)

    Vettele!!!!! Lasa-ne!!!! :)
    12 13
  • Lasand la o parte comentariile "retarded", nu pot sa neg dar a fost o cursa frumoasa, cu multe puncte de interes. Masinile Mercedes sunt inca in fata, departe de restul, Hamilton a plecat mai bine ca Rosberg, probabil acesta se gandea ca-i naste sotia, cine stie. In schimb au fost cateva dueluri interesante, micul Vestappen as spune ca face toti banii, deh este tanar si nelinistit (TM), plus Kvyat care pe finalul cursei a avut cateva depasiri bune!

    Despre pana lui Vettel, au mers pe strategia asta, nu le-a iesit, asta este, cursa viitoare sa incerce altceva. Totusi, adevarul este ca baietii de la Ferrari nu au nici cea mai mica idee despre cum sa dezvolte acest monopost. Pur si simplu sunt pe nicaieri, cursa de cursa ei vorbesc mult, degeaba si prost. Si eu fac la fel, dar cand sunt singur in camera, pe cand ei isi doresc sa se bata pentru victorii si titluri. Nici nu mi-am dat seama ca Raikkonen a fost in aceasta cursa, am crezut ca a abandonat in primul tur, sau dormea la volan, nici el nu cred ca stie. Oricum, a fost o cursa "mortala" pentru cei de la Ferrari, care in loc sa lucreze la masina intre curse, ei sunt ocupati sa dea declaratii despre cum ar vrea sa fie F1 in viitor, mai hard core, pentru ca ei sunt zero core oricum.

    Pacat de abandonurile de la inceputul cursei, pacat de problema lui Ricciardo, pacat de pneul lui Vettel, de schimbarea pneurilor a lui Bottas, dar astea sunt cursele. Cine vine pregatit si vrea sa castige, are o sansa, cine sta si se joaca Lego sau este ocupat cu declaratiile fara sens, please cu putine puncte acasa sau deloc.

    P.S. Un pilot Sauber a reusit sa depaseasca un alt pilot, cu o masina... 99% identica cu cea de la prima cursa... cred ca este o reusita in sine.

    Sa vedem cursa urmatoare, sezonul a fost foarte interesant pana acuma, chiar daca preferatii mei... sunt ocupati cu alte chestii si victoriile sau titlurile nu sunt interesante pentru ei.
    30 6
  • A fost super cand i-a explodar pneul. Mi-e asa ciuda ca nu a explodat chiar inainte de Eau Rouge, deoarece atunci nu mai putea controla monopostul si lovea urat undeva pe lateral, poate erau sanse sa nu il lase medicii sa mai participe la Monza. Sa vezi atunci tifosii cum isi rodeau unghiile. Of... of.. a fost atat de aproape absenta lui Vettel de la Monza :(
    10 81
  • mirciozauru
    Super comentariu F1_Red_Fury.
    Cat despre cursa de azi tot ce pot spune ca m-a surprins a fost schimbarea pneurilor la Bottas, restul era destul de previzibil. Mercedes sunt la mii de ani lumina pe circuitele rapide.
    9 5
  • Dragon
    Lewis imperial ca de obicei ! Raikkonen isi bate toti coechipierii pe acest circuit de la spa , da ii bate daca nu ar fi fost problema de ieri de la cutie il batea curat pe Vettel ! Un pilot bun mi se pare si Kvyat bine asta e parerea mea se poate sa gresesc . Salutare la baietii pasionati de f1 !
    16 9
  • mirciozauru
    Mclaren_Mircea_1984, neuronul tau merge ceas. Sper si eu la ziua cand o sa explodeze si o sa ne lasi cu comentariile tale lipsite de sens.
    Azi a fost ziua cand, conform declaratiilor, McLaren a egalat numarul caiilor putere cu Ferrari?
    28 6
  • mirciozauru
    Mclaren_Mircea_1984, neuronul tau merge ceas. Sper si eu la ziua cand o sa explodeze si o sa ne lasi cu comentariile tale lipsite de sens.
    Azi a fost ziua cand, conform declaratiilor, McLaren a egalat numarul caiilor putere cu Ferrari?
    6 6
  • mobius
    Briatore a avut dreptate, Alonso ar fi avut o sansa cu Lotus in acest sezon, nu sa castige titlul dar sa se bata pentru el. Din pacate cu McLaren nu va avea vreo sansa nici anul viitor. Un sincer bravo pentru Red Bull, se pare ca va devenii pana la final a doua echipa, cred ca Nevey se mai amesteca in treburile echipei. Kvyat, din anumite considerente nu este printre preferintele mele, dar un sincer bravo pentru el, nu este un talent deosebit, are insa o mare ambitie.
    15 6
  • @mobius
    Cand Red Bull vor avea motorul Renault upgradat complet sa vezi concurenta pentru Mercedes! Alonso al tau a ales prost, dar alegeri proaste a mai facut el in cariera, ar face bine sa se duca la Renault cand vor prelua Lotus.
    12 6
  • PENTRU MIRCEA
    ba frustratule.....eu te banam direct pe acest SITE-Daniel,daca citesti mesajul meu,te rog mult sa-l banezi pe idiotul de Mclaren Mircea care scrie numai ineptii...doreste moartea unor piloti si propaga scanaduluri aiurea intre fanii F1
    3 1
  • @Mclaren_Mircea_1984,

    "Inteligent" comentariu dude, nu te dezici deloc de felul tau de-a gandi.
    Ce mai, am mai zis si o mai repet, cred ca ai nevoie de un psiholog copile, sau lasa-te de F1!
    22 3
  • Ca fapt divers... Ieri Alonso a fost fotografiat în momentul în care ieșea din motorhome-ul celor de la Red Bull :))
    Dacă Ricciardo nu avea probleme, probabil se lupta pentru locul 3.
    Păcat și de abandonul lui Sainz. E mai rapid decât Verstappen, dar și mai ghinionist.
    11 3
  • si Visoiu era mai bun ca Sainz jr dar ce sa faci daca n-ai nume mare si priza la sponsori
    7 9
  • Pocono
    stiti pe ce canal se poate vedea etapa Indy de la Pocono? vad ca pe digi sport nu e...
    0 0
  • de curiozitate
    CITI FANI...cit la suta dintre fanii MCLAREN se mai uita la F1? :))))))
    2 2
  • Ferrari27
    Lui Vettel i-a explodat pneul DREAPTA-spate,stimabililor, nu stanga! In rest,numai bine tuturor,respect dreptul fiecaruia la opinie,chiar daca unele sunt de-a dreptul penibile!!
    2 1
  • n-are tupeul alonso sa dea chept cu ricciardo la rbr
    5 9
  • Pentru DaNIEL-admin
    Sper sa banezi comentarii gem McLaren MIRCEA ..se poate bana simplu si individul-nu de alta Dnl ADMIN-dar,daca doresti tiganie pe acest site o sa ai tiganie/pe linga mircea cel mare mai sunt si alti indivizi care jignesc ,injura si provoaca-sper sa luati masuri-cu drag un cititor
    3 1
  • nu stiu daca alonso are sau nu tupeu ori chept stiu numa ca fetel are tupeu tare mult cand sa duce la ferrari dupa omoru capatat de la rici
    9 11
  • Vitzel
    championu de plastic se ia de Pirelli cica ei ar fi de vina. Propun ca Pirelli sa-i faca aluia cu 4 titluri niste cauciucuri cu care sa termine tot sezonu
    10 19
  • Vitzel - normal ca se ia de Pirelli, n-ai vazut ce fata de luzăr avea la finalul cursei? De ce nu s-a luat de ei cand a explodat pneul lui Nico? Bine ca n-a plouat fiindca se înmuia cartonul de pe marele campion! :)
    Mor fanii Fetel de ciuda cand vad comentariile noastre. Cu cat primesc mai multe negative sunt mai Happy! :) HAHAHA! Am vazut ca pe grupul Formula 1 de pe FB aia sunt in doliu.
    3 8
  • Vitzel
    Vettel si cand face pana si abandoneaza termina inaitea lui Alonso; asta e blestemul lui Alonso - Vettel
    7 3
  • mclaren e la locul ei, langa marussia
    4 2
  • @sa
    Esti cel mai penibil copil pe care l-am auzit vreodata. Cu ce l-a umilit? Nici n-a avut oportunitatea sa efectueze un atac, termina te rog cu prostiile, probabil iti era televizorul intors invers, apropo, te legi de altii ca nu au scris numele unui pilot corect, dar ce spui de 'teai uitat'?
    6 1
  • A fost o cursa decenta insa ma asteptam la mai mult avand in vedere ca spa este unul dintre cele mai frumoase circuite din calendar.
    @Mircea, priveste partea buna a lucrurilor, Mclaren a economisit combustibil terminand cu un tur in spatele liderului =)), probabil peste vreo 2-3 ani o sa reuseasca cumva sa adune mai mult de 100 de puncte ambi piloti adunat :)))
    4 0
  • Intr adevar Mercedes sunt cei mai tari.au fost singurii care au venit cu un eleron spate complet diferit fata de restul.ma refer la partea de jos a acestuia.Singurul care se bate pt Ferrari este Vetel.Raikkonen probabil face figuratie.nu parea sa lupte pt puncte si se multumea cu putin.Nu cred ca Mercedes vor avea multe abandonuri ca sa se apropie ceilalti de ei in clasamente
    2 1
  • Florin
    Slab au gandit cei de la Ferrari strategia cu o singura oprire, știind clar ca pneurile Pirelli sunt cu probleme, doar au văzut explozia la Rosberg din antrenamente. Trebuiau sa se gândească la asta.
    Pe de alta parte, cine nu risca, nu câștigă; la SPA nu le-a ieșit.
    Oricum toți sunt departe de Mercedes nu doar ca motor cu si ca aerodinamica a monopostului: ati văzut cu ce aripa spate au venit? Pe lângă designul interesant se pare ca e si eficienta.
    5 0
  • Hamilton,Grosjean,Kvyat si Perez au fost pilotii cursei,Rosberg a aratat inca o data ca este un trisor atunci cand a fost introdus Safety Car-ului virtual,Massa si Bottas dezamagitori,Raikkonen a prins punctele doar datorita problemelor tehnice a unor piloti de top.Ferrari face o mare greseala pastrandu-l pe filandez ... Kimi din pacate este la fel ca idolul sau (James Hunt) - un pilot talentat dar pt. care un titlu mondial este suficent si care cand isi pierde motivatia este batut de orice coechiper.

    Vettel se bazeaza prea mult pe noroc si din fericire ieri a patit-o daca se crede asa de bun si Ferrari au asa mare incredere in el trebuia sa aiba si el o strategie ca toti ceilalti si sa incerce sa-si depaseasca adversarii pe circuit si cu siguranta prindea cel putin locul 4.Daca tot a optat pt. o oprire poate trebuia sa aiba mai mare grija de pneuri si sa-i cedeze pozitia lui Grosjean si cu siguranta avea sanse mai mari sa tine pneurile pana la final si sa termine pe 4 caci ceilalti erau la o distanta considerabila.

    Oricat as fi anti-Vettel nu pot intelege cei in capul lui Mircea si mi se pare trist ca exista persoane care se uita la F1 cu speranta sa vada piloti accidentati sau morti
    10 2
  • @ire e ok, lasa-l ca nu prea ai cum sa te intelegi, trebuie sa ii desenezi. Cand zice "umilit" probabil vorbeste de visul pe care l-a avut.
    @icr din cate au spus Ferrari si Vettel, pneurile nu aratau rau, altfel nu riscau in asa fel. Daca se intampla asta cu ceva m mai devreme... iesea urat, saracu' @Mircea. O prestatie foarte buna a lui Kvyat, Perez si Grosjean, pacat ca nu sunt si constanti.
    0 0
  • Mihai Eminescu când a scris versurile poeziei "La steaua" cred că s-a gândit la Kimi: era pe când nu se vedea, azi îl vedem și nu e.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru