Hamilton a câştigat în Rusia! Rosberg a abandonat, podium pentru Vettel şi Perez

de Daniel Popescu
Duminica, 11.10.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a câştigat Marele Premiu al Rusiei după ce a profitat de abandonul suferit de Nico Rosberg din motive tehnice, în timp ce Sergio Perez a obţinut primul podium din acest sezon.

Esential 9 victorii a obtinut Lewis Hamilton in sezonul 2015
66 de puncte este diferenta dintre Lewis Hamilton si Sebastian Vettel
73 de puncte este avansul lui Lewis Hamilton in fata lui Nco Rosberg
100 este numarul maxim de puncte disponibile in cele patru curse ramase pana la final
Lewis Hamilton a luat opţiune importantă pentru titlul mondial după Marele Premiu al Rusiei înaintea ultimelor patru curse din acest sezon. Pilotul echipei Mercedes nu şi-a îndeplinit obiectivul de a-l depăşi la start pe coechipierul său Nico Rosberg, în ciuda a două tentative îndrăzneţe efectuate în primul tur.

Germanul şi-a apărat însă pole position-ul doar şapte tururi, până în momentul în care a întâmpinat o defecţiune tehnice la pedala de acceleraţie. Întrucât aceasta din urmă şi-a schimbat poziţia în monopost, Rosberg nu a mai fost capabil să vireze corect, iar Hamilton a profit pentru a trece la conducerea cursei. Un singur tur mai târziu, Rosberg s-a retras la boxe şi a abandonat, coborând acum la 73 de puncte în spatele lui Hamilton cu numai 100 disponibile.

"Pedala venea din ce în ce mai mult în direcţia mea, aşa că a trebuit să iau complet piciorul de pe ea. Nu mai puteam vira, pentru că genunchiul meu era în volan. Este incredibil că s-a întâmplat aşa ceva", a fost reacţia la cald a germanului.

Rămas singur în fruntea plutonului, Hamilton şi-a construit un avans de peste 15 secunde, a efectuat fără emoţii unica intrare la boxe şi apoi a continuat marşul spre a noua victorie din acest sezon. Britanicul a avut unele emoţii pe final din cauza unei probleme la eleronul spate şi a pierdut timp preţios, însă a avut un avans suficient de mare pentru ca victoria să nu-i fie pusă la îndoială.

O nouă strategie câştigătoare pentru Vettel

Am crezut că există o mică şansă să-l prind pe Hamilton la un moment dat, dar a avut un ritm prea bun.

Sebastian Vettel
Pilot Ferrari
Lupta pentru celelalte două locuri pe podium a fost mult mai spectaculoasă. Kimi Raikkonen a avut cel mai bun start şi i-a depăşit pe Sebastian Vettel şi Valtteri Bottas pentru a urca pe locul trei, însă Safety Car-ul şi-a făcut imediat apariţia pe circuit după ce Nico Hulkenberg a derapat şi i-a "colectat" în drumul său pe Max Verstappen (până) şi Marcus Ericsson (abandon).

La reluarea cursei, Bottas a trecut cu mare uşurinţă de Raikkonen, iar cursa a fost neutralizată din nou, de data aceasta pentru un accident suferit de Romain Grosjean.

La reluare, istoria s-a repetat, iar Raikkonen a fost depăşit şi de coechipierul său Vettel la capătul mai multor încercări, soldate inclusiv cu o ieşire în afara circuitului din partea finlandezului.

Ferrari a jucat din nou cartea câştigătoare la unica intrare la boxe: Vettel era la mai puţin de o secundă în spatele lui Bottas şi a câştigat poziţia după ce a rămas mai mult pe circuit. De acolo, germanul şi-a adjudecat cu uşurinţă locul doi. Clasarea i-a permis lui Vettel să îl depăşească pe Nico Rosberg în clasamentul general cu 7 puncte.

Bottas şi Raikkonen se ceartă, Perez câştigă

Am trecut de Perez şi m-am apropiat de virajul patru când cineva m-a lovit din spate. Este foarte dezamăgitor, pentru că mi-a ruinat ziua.

Valtteri Bottas
Pilot Williams
Lupta pentru ultimul loc pe podium a fost şi mai dramatică. Sergio Perez şi Daniel Ricciardo au fost protagoniştii unei strategii mai bune la boxe şi au ajuns în postura de a ocupa locurile trei şi patru în faţa lui Bottas şi Raikkonen. Cu numai patru tururi înainte de final, Ricciardo a abandonat cu aparente defecţiuni la suspensii, în timp ce Perez a început să aibă probleme cu pneurile.

În ultimul tur, Bottas şi Raikkonen au reuşit să-l depăşească pe pilotul mexican şi să urce astfel pe locurile trei şi patru. Cu toate acestea, câteva viraje mai târziu, cei doi s-au acroşat, iar Bottas a fost nevoit să abandoneze, în timp ce Raikkonen s-a târât spre linia de sosire cu un monopost defect. Acest incident i-a permis lui Perez să revină pe locul trei şi să obţină astfel primul podium din acest sezon, în timp ce Massa a urcat pe locul patru şi a terminat în faţa lui Raikkonen.

Update: Raikkonen, penalizat pentru coliziunea cu Bottas. Mercedes devine campioană la constructori 

McLaren, în puncte cu ambii piloţi

Daniil Kvyat (Red Bull) a terminat pe locul şase în faţa lui Felipe Nasr (Sauber) şi Pastor Maldonado (Lotus), în timp ce numeroasele abandonuri le-a permis celor de la McLaren să obţină puncte cu ambii piloţi: Jenson Button a terminat pe nouă, iar Fernando Alonso pe 10.

Verstappen a ocupat locul 11 în faţa unui Bottas clasat pe locul 12, în timp Manor a ocupat, ca de obicei, ultimele două poziţii prin Robertop Merhi şi Will Stevens.

Pe lângă Ricciardo, Grosjean, Rosberg, Hulkenberg şi Ericsson a mai abandonat şi Carlos Sainz, care a putut concura în ciuda accidentului din antrenamentele de sâmbătă. Pilotul Scuderiei Toro Rosso a făcut o cursă excelentă şi a ajuns la un moment dat în zona punctelor, însă a derapat în turul 47 şi a fost nevoit să abandoneze.

Rusia - Rezultate cursă: 

Loc Pilot Echipa Diferenta
1 Lewis Hamilton Mercedes 1h37m11.024s
2 Sebastian Vettel Ferrari 5.953s
3 Sergio Perez Force India/Mercedes 28.918s
4 Felipe Massa Williams/Mercedes 38.831s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 42.358s
6 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 47.566s
7 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 56.508s
8 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1m01.088s
9 Jenson Button McLaren/Honda 1m19.467s
10 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m26.210s
11 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1m28.424s
12 Valtteri Bottas Williams/Mercedes Collision
13 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 1 Lap
14 Will Stevens Marussia/Ferrari 2 Laps
15 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault Suspension
- Carlos Sainz Toro Rosso/Renault Brakes
- Romain Grosjean Lotus/Mercedes Spun off
- Nico Rosberg Mercedes Throttle
- Nico Hulkenberg Force India/Mercedes Collision
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari Collision

Clasament piloti:

Loc Pilot Puncte
1 Lewis Hamilton 302
2 Sebastian Vettel 236
3 Nico Rosberg 229
4 Kimi Raikkonen 129
5 Valtteri Bottas 111
6 Felipe Massa 109
7 Daniil Kvyat 74
8 Daniel Ricciardo 73
9 Sergio Perez 54
10 Romain Grosjean 44
11 Nico Hulkenberg 38
12 Max Verstappen 32
13 Felipe Nasr 23
14 Pastor Maldonado 20
15 Fernando Alonso 12
16 Carlos Sainz 12
17 Marcus Ericsson 9
18 Jenson Button 8
19 Roberto Merhi 0
20 Will Stevens 0
21 Alexander Rossi 0

Clasament constructori:

Loc Echipa Puncte
1 Mercedes 531
2 Ferrari 365
3 Williams/Mercedes 220
4 Red Bull/Renault 147
5 Force India/Mercedes 92
6 Lotus/Mercedes 64
7 Toro Rosso/Renault 44
8 Sauber/Ferrari 32
9 McLaren/Honda 20
10 Marussia/Ferrari 0

Comentarii (43)

  • Hai toto W, acum ai de ce sa zambesti!!
    18 35
  • Kimi un gest destul de necugetat. Insa, sper sa il vad pe vechiul Iceman de acum inainte. Acel Iceman care forteaza peste limita
    31 7
  • GrosJan
    nu prea imi place actualul regulament tehnic dar isi face treaba. A vrut lumea spectacol cu piloti care invie pe final si rasturnari de situatie, asta a primit. Dar eu as vrea sa vad un concurs in care viteza pilotului sa aibe intaietate si nu managementul pneurilor.
    28 4
  • Williams
    Kimi e de toata tranta! Daca nu poate depasi macar scoate adversarii din cursa! Jalnic! Bravo Botas!Da-ti-i o masina de top si iese campion!
    22 33
  • Pe Rosberg l-au tocat pentru nu stiu a cata oara anul asta. Mereu se intampla ceva cu masina lui cand pleaca din pole.
    35 21
  • ferrari la anu va fi peste merc...
    22 23
  • Sunt curios daca se va urca si Obama langa podium in SUA!!
    33 24
  • Iceman a murit. Traiasca NOUL ICEMAN!! Valeri Bottas!
    19 28
  • Cursa interesanta la inceput si la sfarsit. Felicitari lui Ham, Vet dar mai ales lui PER. Acesta din urma a trecut de la extaz la agonie si inapoi la extaz.
    In rest asa este la curse. Acum stau si ma intreb daca duca caschetele sovietice urmeaza poncho si palarii pe masura....nu de alta urmeaza Mexic...
    29 0
  • lucky70
    Perez,noul Profesor din F1!
    15 9
  • De asemenea este interesant de observat cum la festivitatea de premiere zona din fata podiumului era atat de goala. Asta este diferenta intre un circuit nou, intr-o tara fara traditie consistenta in f1 si circuitele consacrate.
    9 4
  • Trebuie sa fii complexat in frustrari sa crezi ca rosberg a fost ,,lucrat,,. Ptr. Hamilton era suficient sa iasa pe locul 2 pana la sfarsitul campionatului ptr. a deveni campion! Cat despre rosberg a dat din nou dovada de marlanie blocand pe linia dreapta toti pilotii inainte de pozitionarea in grila opturandu-le posibilitatea de incalzire finala a pneurilor! Si vrand sa puna bomboana pe coliva lui hamilton i-a pus frana excesiva acestuia la primul SC acesta din urma evitandu-l in extremis! Cu acest comportament dovedeste in continuare clasa inferioara a pilotilor ce se perinda la echipele mari. Sper ca in viitorul cel mai apropiat hamilton sa aibe un rival puternic in cadrul aceleeasi echipe.
    34 18
  • Nu pot sa neg dar cursa a fost mult mai animata ca cea din Japonia, de pilda. Dar felicitarile mele doar la Hamilton, Vettel si Perez!. Pacat de Bottas, nu sunt genul caruia sa-i placa piloti care daca nu sunt in stare sa depaseasca pe cineva sa-l buseasca (altfel eram fan Hamilton, evident), si manevra lui Raikonnen mi s-a parut cam inutila. Pacat si de Grosjean dar a gresit acolo, Hulkenberg la fel, in timp ce Rosberg nu cred ca avea ce face, este evident ca interesele sunt altele la Mercedes. Oricum sezonul 2015 s-a terminat de mult, de vreo 4 curse, nu cred ca o sa mai ceva interesant de vazut in acest sezon, dar pentru mine, testele din iarna viitoare o sa fie punctul de interes. Pentru ca 2016 este o fila alba, la care sa-mi aduc si eu aportul.

    P.S. Foarte tare faza cu caciulile rusesti :P
    28 33
  • Bai nu stiu, traiectorie ideala, neideala, Kimi isi luase pozitia pe interior ceea ce inseamna ca interiorul era al lui, ori Bottas a jucat la cacealma crezand ca Raikkonen se va speria si va lasa de la el. Daca ti-a luat interiorul ce mai cauti pe ruta aia? Nu e ca si cum s-a trezit deodata cu Kimi langa el, au mers roata la roata deci interiorul era al lui Kimi.
    31 22
  • Raikkonen ar trebui sa isi vada de sticla lui de vodka, F1 nu mai ii pentru el...... ii paralel cu sportul asta, un criminal scelerat, dement...... daca anu trecut era masina facuta pentru Alonso vinovata de lipsa lui de performante sunt curios ce scuze are acuma..... o sa vina sa ne spuna ca ii pune Vettel apa in benzina sau in vodka? Si Merhi in masina Ferrari ar fi avut mai multe puncte decat betivul........
    15 38
  • Team McL
    Ce penibil! Pe podium pilotii s-au prezentat, in locul clasicelor sepci cu caciuli traditionale rusesti cu logoul Pirelli. Asta nu inainte de a fi felicitati de insusi Vladimir Vladimirovici Putin. Ce a ajuns Marele Circ, un circ ieftin si jalnic!
    28 19
  • @Alex, care interior ca l-a lovit in roata din spate pentru ca nu si-a dat seama ca trebuie sa franeze acolo...... daca nu era Botas sa il opreasca se ducea hapt in parapeti cu viteza aia...... si apropo, cand lovesti cu roata din fata in roata din spate ca nu prea se pune problema de interior..... a ajuns la interior doar din cauza prostiei si a pedalei denumita frana incomplet apasata!
    21 13
  • Mai, o gresi dar nu uita ca i-a depasit le start si pe Vettel dar si pe Bottas iar apoi a fost tinut in spate de un Ricciardo prea lent care spera sa termine cu cauciucurile alea vechi. Apoi a avut de recuperat 2 secunde si ceva pana la Bottas, ori ati vazut toti cat de repede s-a apropiat, ba mai mult cum s-a bagat imediat dupa Bottas.
    19 2
  • Raikkonen a devenit un pacalici. Bottas si-a facut-o cu mana lui, a stat o treime din cursa in spatele lui ricciardo ca sa astepte ultimele 4-5 tururi pentru a-l depasi.
    19 18
  • De fapt...acolo Kimi daca frana tot iesea in fata lui Bottas insa astea sunt regulile "traiectorie ideala", inainte nu exista asa ceva, cel care prindea interiorul, si-l adjudeca. N-avea decat sa iasa mai larg din curba Kimi si Bottas pentru ca avea apex-ul sa il depaseasca ulterior.
    Asta e faza cu traiectoria ideala, in fine, daca astea-s regulile...
    12 6
  • @@.... start bun urmat de o cursa submediocra..... promitea ca il ajuta pe Vettel sa castige titlul da nu prea a vrut sa faca asta cand a venit momentul sa se lase depasit...... si pe Bottas la mai depasit odta..... cu berbecul....
    2 8
  • traiectoria asta ideala...... da ii ideal doar cand esti in paralele cu ala de il depasesti si nu cand in troznesti din spate..... ca asa ar trebui sa vada orice pilot steagul albastru cand se apropie betivul......
    5 17
  • Ma,i pe bun,e submediocra?
    Tocmai am mentionat mai sus cateva faze demna de un pilot rapid, care mediocra? Nu sunt fanul lui, sunt fan Ferrari dar nu mi s-a parut deloc cursa mediocra. In schimb, eu l-as fi bagat prima data la boxe pe Kimi, iesea in fata lui Bottas, Vettel oricum iesea in fata ca avea avans mai mare. Gata si locurile 2 si 3 dar na...
    19 2
  • Si inca ceva, au rulat roata la roata pe ultimii 50 m dar Kimi a franat si astfel nea Bottas a strans foarte puternic curba...unde sa se mai duca, daca frana foarte tare, se ducea sanie peste Bottas dar asa a apucat sa vireze, daca Bottas vira un pic mai larg iesau ambii fara probleme si Bottas oricum iesea in castig pentru ca era virajul pe partea lui dar na...mai simplu e sa nu ne uitam si sa prevenim un accident ca suntem acoperiti de "traiectoria ideala".
    19 6
  • Daca in SUA podiumul va fi: Ham, Ros, Vet (ceea ce e posibil), primul va fi deja campion mondial
    9 0
  • Putin emoționat când a dat mâna cu piloții la cântarul de după cursă..Mișto și căciulile rusești oferite primilor 3 clasați..
    10 5
  • Intradevar, au fost roata la roata dar asta pentru ca nu a pus copita pe frana!
    5 7
  • @... nu prea este adevarat, gandeste-te altfel, Kimi a apucat sa se inscrie in curba, de fapt, trecusera de unghiul de 90 de grade. Daca il lovea lateral din perpendicular, atunci da, Kimi era berbec dar asa s-au inscrie ambii in curba, Bottas trebuia doar sa ii faca un pic de loc sa nu se loveasca dar el simplu a strans curba. Au fost sute manevre identice in f1 si nu s-au atins dar na... Esti sofer? Daca da, tu cand il vezi pe unul in dreapta ta ca inscrie in curba, tu strangu tare sa intri in el sau faci loc sa intrati ambii fara repercursiuni?
    Repet, Kimi nu trecea oricum de Bottas pentru ca urma virajul pe partea lui Bottas, corect?
    13 9
  • kimi a franat si a tras dreapta de volan.uitati va atent hai sa lasam balacarerile astea cu vodka si cu draci baltati.Nu a vrut sa l loveasca pe bottas ,iar bottas a crezut ca se bate cu buttaon milostivul.NU l inteleg pe kimi de 2 ani ,este altceva decat pilotul de dinainte nu stiu motivele dar in fond e un campion mondial,bottas talentat rapid dar deocamdata nu e campion si nici nu stiu daca va fi.
    16 6
  • Nu neg ca a cam riscat Kimi dar ce ar fi f1 fara riscuri? Daca ii reusea, toti il umpleati de respect, ca vai manevra a facut ditamai pilotul dar asa toata lumea il injura. Manvra asta e diferita de cele ale lui Grosjean si Maldonado care intrau perpendicular in ceilalti piloti, pe mexicanul ala mic de la Ferrari l-a facut sa se rastoarne de 3 ori pe vremea cand era la Sauber, remember?
    21 6
  • Ii cam dau dreptate lui @Alex, trasa o avea Bottas totusi.. dar ce e F1? E rau cand nu avem spectacol si riscuri.. e rau cand se fac asemenea incidente. Kimi are o valoare mare..fara el si inca cativa, F1 n-are mai avea farmec. Cat despre incident, e asemanator cu cel dintre Massa si Hulkenberg in Singapore, Massa nu a fost sanctionat, desi Hulk avea traiectoria corecta. Ramane de vazut, ar trebui totusi sa nu se grabeaca cu declaratiile Bottas. E cu dus si intors, ori mergi la siguranta si esti un pilot mediocru, ori fortezi si iti arati calitatile. Kimi a facut chiar o cursa buna.
    25 6
  • GrosJan
    imo, e aproape incident de cursa; vina mai mare pentru pilotul din spate dar si Bottas a inchis tarziu
    8 2
  • Cum naiba poti spune alex, ca Botas ar fi cel vinovat, mai citesc ca ai si carnet, arunca-l cat mai repede, mai grav e ca vad ca ai si adepti ce iti dau dreptate, FOOAAARRTE GRAAVVV. Nu mai intru in amanunte ca am vazut ce-ti poate capul, ai argumente dintre cele mai tampite posibile. Uite de asta s-au inventat camerele auto, pentru personaje de desene animate ca tine. Esti un real pericol la volan crede-ma!!! daca esti vreun fumator inrait ai o scuza, dar spune-ne si noua ce iarba e
    8 9
  • felicitari pentru Massa, mult dezgust pentru *galactic* , a avut motorul cel nou si degeaba .... asta e valoarea lui, e unde ii e locul !!!
    1 3
  • @pantera .. am si zis, e cu dus si intors. Am si spus ca trasa o avea Bottas, doar ca e aiurea incidentu'. M-am exprimat gresit poate, ideea era ca putea sa evite Bottas, daca vedea ca ala vine glont si n-a avut ce mai face. E ca si cum te arunci in fata masinii pe trecere, mori si atat. Asa e in sport, in cazu' asta se joaca pentru pozitii(puncte) si atat, asta conteaza.
    0 3
  • Nu am eu dreptate dar totusi comisarii au fost deacord cu mine.......
    2 1
  • @panmtera, mai pe bune acum, de ce jignesti? Esti bufon sau raton? Eu ti-am dat un exemplu concret, ce legatura are ca sunt eu sofer cu faza asta din f1? Frate e motorsport, cu riscuri si toate cele, eu nu ma aventurez astfel pe soselele noastre, de altfel nici nu ai unde, numai limite de viteza.
    Ba da, este vinovat si Bottas, a inchis unghiul pe ultima suta de m, de fapt am explicat mai sus, dar asta e, adrelina isi spune cuvantul. Cum am mai mentionat si mai sus, au fost multe faze asemanatoare cu piloti de elita si care nu s-au soldat nici macar cu atingeri de roata, dar asta inseamna mult caracter si experienta. Gen Alonso, Vettel, Schumacher, Button. O spun si o mai spun inca o data, Bottas iesea invingator.
    Cei care sunteti hateri si doar va place sa jigniti sau sa tratati cu superficialitate subiectul, abtineti-va, pantero, la tine ma refer.
    10 5
  • @alex, eu nu am cautat sa jignesc pe nimeni, dar daca am spus doar ceea ce si comisarii ( acum ) intaresc cele scrise de mine :))) nu inseamna ca jignesc. Dar am ramas perplex cand am vazut ce argumente ai avut in favoarea lui kimi care a venit kamikaze peste botas. In fine am scris si in primul comentariu, nu mai incerc sa-ti explic, scrie-le comisarilor de cursa si poate ii convingi pe ei, pe mine m-ai convins de ce-ti poate capul si crede-ma iti dau dreptate cand te contrazici cu mine :) O intrebare totusi, butonezi mult pe ,,pleisteishan'' si te inclini la curbe :))))))))))
    6 10
  • Glume de autobaza Ratb bai pantera, m-ai facut sa rad. Ai 5 stele de la mine pentru cea mai proasta gluma a anului, ahahaha, radeti ba, nu il alsati singur ca apoi se crede inteligent cand restul stau seriosi si uita la el...:)))
    5 4
  • Kimi a lovit venind din spate. Normal ca Bottas a inchis in curba ca sa il oblige pe Kimi sa franeze sa nu il lase sa treaca. Amandoi puteau sa evite accidentul numai ca nici unul nu a vrut sa lase de la el. Bottas acoperit de regulament, Kimi ba. Raikkonen termina cursa pe locul 8, Bottas moare cu dreptatea in mana.
    13 1
  • Ce depasire la Vettel asupa lui KIMI...clasa mare...depasire de mare pilot
    7 4
  • Kimi si Bottas s-au lovit ca pe vremuri Senna si Prost

    se mai intampla ...
    8 0
  • Corect soxy
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru