Hamilton, pole position la Monza în faţa lui Raikkonen şi Vettel!

de Daniel Popescu
Sambata, 05.09.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a obţinut pole position-ul pentru Marele Premiu al Italiei, în timp ce Kimi Raikknen ia învins pe Sebastian Vettel şi Nico Rosberg în lupta pentru locul doi.

Esential 11 pole position-uri a obtinut Lewis hamilton in acest sezon
7 este numarul pole position-uri consecutive ale lui Lewis Hamilton, cu care egaleaza recordul lui Alain Prost din 1993
2 este cel mai bun rezultat obtinut de Kimi Raikkonen in calificari dupa Marele Premiu al Chinei din 2013
4 este cel mai slab loc ocupat de Nico Rosberg pe grila de start in sezonul 2015
Lewis Hamilton a obţinut sâmbătă al 11-lea pole position în 12 etape şi va pleca de pe prima poziţie a grilei de start în Marele Premiu al Italiei. Pilotul echipei Mercedes a fost cronometrat cu 1:23.397, un timp mai slab decât cel realizat în Q2, dar suficient de bun pentru a ocupa prima poziţie.

Ferrari a reuşit să-l învingă pe Nico Rosberg cu ambele monoposturi, iar Kimi Raikkonen a obţinut cel mai bun rezultat în calificări din acest sezon şi va pleca de pe poziţia a doua, din faţa coechipierului său, Sebastian Vettel. Finlandezul nu a mai plecat din prima linie a grilei de start de la etapa din China din 2013.

În schimb, Nico Rosberg a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul patru, chiar dacă a fost cu numai trei zecimi de secundă mai lent decât Hamilton. Mercedes a introdus la Monza un motor îmbunătăţit cu toate cele şapte jetoane pe care le mai avea la dispoziţie, însă unitatea lui Rosberg a cedat în ultima sesiune de antrenamente din motive care nu au fost însă specificate de echipa germană.

În urma acestei defecţiuni, Rosberg a utilizat în calificări unitatea de propulsie folosită anterior în Marele Premiu al Belgiei.

Acest lucru nu explică însă decât parţial înfrângerea lui germanului în faţa piloţilor Ferrari, întrucât şi unitatea folosită la Spa-Francorchamps este mai puternică decât cea disponibilă pentru rivali.

Williams nu a avut o replică reală la performanţele obţinute de Mercedes şi Ferrari, însă ocupă a treia linie a grilei de start prin Felipe Massa şi Valtteri Bottas în faţa lui Sergio Perez (Force India) şi a lui Romain Grosjean (Lotus). Nico Hulkenberg a oprit monopostul în pitlane cu o defecţiune la motor după primul tur rapid, însă pilotul echipei Force India a reuşit să-l devanseze pe Marcus Ericsson (Sauber) şi va pleca de pe nouă. 

Q2: Maldonado iese din joc

Pastor Maldonado (Lotus) a ratat prezenţa în Q3 pentru numai 0.015 secunde şi a fost primul sub linie în faţa lui Felipe Nasr (Sauber).

Confruntaţi cu numeroase penalizări pe grila de start pentru înlocuirea motoarelor, Carlos Sainz Jr (Toro Rosso) şi Daniil Kvyat (Red Bull) au parcurs un singur tur rapid şi au fost cei mai lenti, în timp ce Daniel Ricciardo (Red Bull), aflat în aceeaşi situaţie, nici măcar nu a ieşit din garaj.

Q1: McLaren, eliminată cu ambii piloţi

McLaren a ajuns la şase Mari Premii în primele 12 etape ale sezonului în care nu a reuşit să ajungă în a doua parte a calificărilor. Singura consolare a lui Jenson Button este că a fost mai rapid decât coechipierul său Fernando Alonso, în timp ce Will Stevens a câştigat duelul cu Roberto Merhi la cei de la Manor.

Singura echipă care nu a obţinut încă niciun punct nu va ocupa ultima linie a grilei de start, întrucât şase piloţi vor pierde cel puţin 10 poziţii pe grila de start din cauza schimbărilor de motoare. Aflat în această situaţie, Max Verstappen a ieşit pe circuit doar în ultimul minut în Q1 după ce mecanicii au lucrat la monopost, însă carcasa motorului Toro Rosso s-a desprins în mod spectaculos şi s-a împrăştiat pe pistă, cel mai probabil pentru că nu a fost fixată corespunzător.

Lista piloţilor penalizaţi pe grila de start în calificări pentru înlocuirea unităţilor de propulsie şi a diverselor sale componente: Daniel Ricciardo (25 locuri), Daniil Kvyat (10 locuri), Carlos Sainz Jr (20 poziţii), Max Verstappen (35 poziţii), Fernando Alonso (10 poziţii), Jenson Button (10 poziţii).

Marele Premiu al Italiei va avea loc duminică cu începere de la ora 15:00, ora României.

Italia - Rezultate Calificări:

Loc Pilot Echipa Diferenta
1 Lewis Hamilton Mercedes 1m23.397s
2 Kimi Raikkonen Ferrari 0.234s
3 Sebastian Vettel Ferrari 0.288s
4 Nico Rosberg Mercedes 0.306s
5 Felipe Massa Williams/Mercedes 0.543s
6 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 0.730s
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 1.229s
8 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1.657s
9 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1.920s
10 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2.817s
11 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1.128s
12 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1.501s
13 Will Stevens Marussia/Ferrari 4.334s
14 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 4.515s
15 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 2.221s
16 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 2.399s
17 Jenson Button McLaren/Honda 2.661s
18 Fernando Alonso McLaren/Honda 2.757s
19 Max Verstappen Toro Rosso/Renault -
20 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault -

Notă: Clasamentul de mai sus ia în considerare şi penalizările suferite de cei şase piloţi. 

Comentarii (14)

  • Ma intreb cum ar fi decurs calificarile de astazi daca hamilton ar fi fost pilot ferrari...
    17 7
  • Cele mai suprinzatoare calificari mai ales pentru ca in Q3 nu a intrat nici un Red Bull, dar la ce probleme au avut in FP... cred ca sunt foarte furiosi pe Renault (cel putin eu as fi). Problemele lui Vestappen, Sainz, Ricciardo... sa fim seriosi tata, cam mult pentru un motorist si un weekend de cursa, nu credeti? Rosberg cu probleme la un motor, pacat, poate era mai aproape de Hamilton, dar deh se intampla. Oricum bravo celor de la Ferrari ca sunt atat de aproape de cei de la Mercedes, plus suntem la Monza, asa ca sper sa faca o treaba buna maine!

    Un mare plus pentru cei de la Williams, urmati de cei de la Force India si un si mare mare plus pentru pilotul Sauber, Erricson (o surpriza, credeam ca Nasir o sa fie in fata lui).

    Sa vedem cursa acuma!
    18 1
  • Bravo LEWIS! Acasa la Ferari in pole!
    Felicitari Kimi! A reusit sa-l bata pe coechipier.
    Pana la urma ferari are un motor ok, se pare ca altceva e de vina.
    18 18
  • Nu te entuziasma prea mult F1_Red_Fury deoarece motorul lui Hamilton a fost setat intr-o configuratie ultra conservatoare pe chestiuni de fiabilitate pentru a nu fi nevoit sa fie inlocuit ca cel al lui Rosberg. Nici in cursa nu il vor exploata la maximum. Daca Ferrari il va bate maine, nu va fi pentru ca vezi doamne ce salt au facut Ferrari. Exista riscul ca Lewis sa si abandoneze maine, nici vorba sa traga prea tare de motor.
    14 28
  • @Mclaren_Mircea_1984
    Felicitari pentru locurile ocupate de idolii tai, au noroc ca exista o echipa ca Marrusia, altfel saracii ar porni mereu ultimii :(. Ce rau imi pare pentru tine, banuiesc ca in momentul de fata viata ta e sumbra
    14 7
  • serban
    Au aparut din nou fanii McLaren !!! Dar nu ca sa comenteze "reusitele" favoritilor, ci sa aiba grija de ... Ferrari ! Mai usor cu pianul pe scari baieti, mai bine explicati cum Button termina din nou calificarile in fata lui "el magnifico" si impreuna ii mai au in spate doar pe descultii de la Marussia !
    Excelenta performanta lui Kimi, pe care l-am criticat deseori inainte, cred eu ca pe merit, ar fi extraordinar sa fie la fel de combativ pana la finalul campionatului, ca sa-si justifice locul de anul viitor si pe pista, nu numai la microfon.
    16 7
  • Maine tribunele nu vor fi rosii ci negre! Doliul a inceput de azi! :)
    10 23
  • Dragon
    Kimi si a demonstrat valoarea ! Care este net superioara lui Vettel !
    20 26
  • 1. Cine dracu` i-o fi pus pe aia de la RBR sa-si "puna toate oule" in acelasi cos (au ales ei Renault pentru ambele echipe - au facut rahatul praf)
    2. Foarte frumoase calificari - surprinzator rezultat avand in vedere puterea dezvoltata in plus de Mercedes .
    3. Bravo Ericsson
    4. Mizerabil Smedley cu tehnica lui de pe vremuri "cu mersul la agatat" in spatele lui Bottas
    5. McLaren va face cursa vietii ... din spate ca sa nu incurce pe nimeni .
    10 6
  • Si BRAVO KIMI !
    13 3
  • @ingere
    asa se face treaba dar nu intelegi tu ... Ai nevoie de acelasi motor la ambele echipe ca sa poti face schimb de informatii. Practic ei testeaza cu doua echipe. Nu a iesit de data asta din cauza motorului asta e
    1 0
  • @ingeruloi

    Au semnat contractul cu Renault in 2013 atunci cand RBR domina. Nu aveau de unde sa stie ca in 2014 si 2015 Renault va fi in urma cu motorul.
    1 0
  • Si totusi stirea zilei este faptul ca din 2016 Red Bull va folosi motoare Mercedes. Iar Toro Rosso motoare Ferrari, cel putin asa se vehiculeaza prin padock.
    1 0
  • Razvan
    Parca vad ca iar castiga Ham fara probleme.F1 a devenit cam plictisitoare.Nu mai e mare concurenta la varf.Sunt la moda campionii mondiali in serie.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru