Brelocurile de localizare Apple AirTag sunt folosite de hoți pentru a fura mașini

de Tiberiu Safta
Marti, 07.12.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Apple AirTag, un produs în formă de breloc care ajută la localizarea cheilor, obiectelor și a vehiculelor, este folosit de către hoți pentru a fura mașini.

Majoritatea mașinilor noi comercializate sunt dotate cu sistemul keyless entry, adică acces fără cheie. Acest sistem face posibilă închiderea, deschiderea și pornirea mașinii fără să fie nevoie de apăsarea vreunui buton de pe cheie. Pentru ca aceste lucruri să funcționeze, cheia trebuie să fie prezentă în permanență în raza de funcționare a vehiculului. Teoretic, asta ar aduce un plus de siguranță în ceea ce privește șansele ca mașina să fie furată.

Practic, însă, au luat naștere mai multe sisteme în care vor exista breșe, iar mașina ar putea fi furată. Mai îngrijorător este faptul că hoții de mașini nu mai au nevoie de asemenea sisteme complexe care să imite programarea din cheia mașinii.

Recent, au fost raportate în Canada, mai multe furturi de mașini cu sistem keyless entry. Hoții care au sustras mașinile au folosit brelocurile de localizare de la Apple, numite AirTag. Acest produs, recent lansat, ajută la localizarea mai multor obiecte personale, printre care și mașini, prin fixarea lor pe acestea.

Ele pot fi găsite cu ajutorul unui iPhone.

Conform departamentului de poliție din York, Canada, au fost raportate cinci astfel de furturi prin care hoții s-au folosit de aceste brelocuri. Mai întâi, acestea au fost ascunse. Apoi, după ce victimele au parcat mașinile în fața caselor, hoții s-au folosit de AirTag-uri pentru a localiza automobilele și pentru a le fura pe timp de noapte.

Deși, în acest caz s-au găsit brelocuri de localizare de la Apple, trebuie menționat că există pe piață și alte produse asemănătoare, de la alte companii mari. Spre exemplu, Samsung are un sistem identic numit SmartTag. Inclusiv produsul Tile poate fi folosit într-un astfel de scop nefericit.

Din păcate, deocamdată, nu există o soluție concretă pentru prevenirea unui astfel de furt. Poliția din orașul canadian le recomandă șoferilor să fie vigilenți cu privire la aceste sisteme de localizare și să raporteze orice activitate suspectă.

De asemenea, șoferii sunt rugați să-și parcheze mașinile în locuri sigure, în parcări subterane sau în garajele de acasă, cu ușile încuiate.

Este nevoie și de dotarea vehiculelor cu sisteme anti-furt pentru volan și pentru blocarea porturilor de date ale mașinii.

via Carscoops

Comentarii (2)

  • andrei
    cam fals totul. s-ar intelege ca ti le fura datorita airtag. ori nu e asa. ti le gasesc unde sunt. cu totul altceva. practic in loc sa pui gps pe ele sub aripa, pui airtag. si mai nou nu mai ai probleme cu keyless, e facut cum trebuie la noile generatii si nu se mai pot fura (asa usor, ca pana la urma cine vrea tot ti-o fura).
    4 3
  • netam-nissan
    Hai că digitalizarea e f. bună la fel și decarbonizarea - pentru hoțomani, normal.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru