Consecințele războiului din Ucraina: industria auto din Rusia, lovită din plin

de Gabriel Nica, Foto: AvtoVAZ
Sambata, 26.02.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
După declanșarea invaziei rusești de pe teritoriul Ucrainei, în cursul zilei de joi, majoritatea țărilor vestice au impus sancțiuni drastice împotriva statului condus de președintele Putin. Printre acestea se numără stoparea exporturilor de tehnologii vitale pentru industria auto rusească.

Anual, în Rusia, sunt produse aproximativ 1,5 milioane de mașini. Anul acesta, însă, lucrurile vor fi complet diferite. Sancțiunile economice impuse de lumea occidentală împotriva statului rus deja produc consecințe, inclusiv în sfera domeniului auto. Printre produsele care nu vor mai fi exportate către Rusia regăsim și prețioșii semiconductori care au dat peste cap economia globală dinainte de a avea și un conflict militar în Europa.

Astfel, producătorii auto cu fabrici pe teritoriul rusesc deja încep să caute alternative, dar și să pună frână producției. Primul dintre aceștia, care a anunțat deja modificări și planuri noi pentru anul 2022, este AvtoVAZ. Brandul rusesc, deținut de grupul Renault-Nissan-Mitsubishi, a anunțat că va suspenda producția la a doua cea mai mare fabrică a sa din Rusia, localizată în apropiere de Moscova.

Motivul este legat de problemele pe partea de aprovizionare, mai ales cu semiconductori, dar și alte componente tehnologice vitale.

AvtoVAZ deține și cea mai mare fabrică de profil din Rusia, la Togliatti, cu o capacitate de producție de circa 1,1 milioane de automobile în total. Momentan, la Togliatti nu vor avea loc schimbări drastice, deși reprezentantul grupului din Rusia, Nicolas Maure, a declarat că e posibil ca anumite linii de asamblare să fie puse pe pauză chiar și acolo, în viitorul apropiat.

Producția unității din Moscova, însă, va fi suspendată timp de o saptămână, de pe 28 februarie până pe 5 martie, conform celor de la Renault, din cauza „schimbărilor forţate în actualele rute logistice”.

Momentan, aceasta este prima astfel de mișcare anunțată oficial. Cu toate acestea, lucrurile pot evolua diferit în următoarele săptămâni și am putea vedea abordări similare și de la alte grupuri ce au astfel de operațiuni în desfășurare în Rusia. Grupul Stellantis precum și Volkswagen au fabrici în Rusia dar momentan nu au oferit detalii cu privire la o eventuală problemă de aprovizionare.

Via: Reuters

Comentarii (23)

  • inexorabil
    Vă mai ofer nişte indicii: relaţiile discrete dintre MI6 şi KGB, agenţii Richard Tomlinson şi Vladimir Putin şi Holy Royal Arch.
    23 32
  • Nici rușii nu se pot justifica și apăra la fel de bine cum o faci tu pentru ei :).

    Nu știu ce se va întâmpla, dar Rusia va ajunge paria la nivel internațional, rusul de rând trăgând ponoasele, nu că pe noi nu ne va afecta la buzunar, dar eu unul prefer sacrificiile economice, decât să văd tinichelele armatei roșii la graniță ( nu, n-am greșit culoarea ).

    Putin nu va ieși bine din asta .
    57 23
  • Prezic pt. viitorul apropiat...noi scumpiri in aproape toate domenile..industria auto, industria alimentara, industria energetica...
    Cred cu adevarat ca in urmatori 3-5-7 ani chiar se va ajunge la renuntarea masini personale..in favoarea bicicletei...
    23 10
  • Dacă am accepta inepția propagandist-putinistă că Ucraina e pseudo-stat, ce am avea de obiectat dacă mâine se trezește mujicul kaghebist că și România e tot un ”stat făcut din bucăți”?
    Și dacă noi pretindem sudul Basarabiei înapoi, dăm rușilor nordul Dobrogei, cu care am schimbat județele Cahul, Ismail și Bolgrad după războiul de independență?

    Propaganda isterică vine de fapt de la Moscova și se pare că are ecou și prin trompete locale, total ”dezinteresate”. Iar cine plânge de dragul ”bieților ruși” (care ca și noi au conducătorii meritați) să se gândească mai bine la ucrainienii, georgienii și moldovenii care au tot simțit binefacerile tălpii bolșevice.
    38 24
  • Superior
    Nu mai pot rușii de auto vestic când chinezii pot prelua absolut toate fabricile și produce orice acolo. Că nu-i simplu, asta e. Dacă-și închipuie cineva că varianta aleasă de vest nu era luată în calcul, ori e, ori e naiv.
    24 5
  • Inexo, tocmai s-au trezit și incep să curgă armele, de la Franța, Polonia, Olanda și nu-mi vine să cred, s-a trezit și Germania, cu toată dependenta de gaz, care va trimite...tancuri . Vedeți doar conspirații, Nato nu poate intra oficial ot ca nebunul poate declanșa un atac nuclear, nu că n-ar exista acesc risc .

    Părerea mea este că rușii vor fi urâți mult mai mult decât au fost germanii dupa WW2, pentru că ei nu erau simpatici oricum, s-au lepădat toți de toate interesele financiare, Putin este singur, China nu se bagă, că nu sunt prosti, a facut greșeala carierei muscalul .
    29 23
  • Gigi Spoitoru'
    @ dan_grc - când văd atâția gușteri ca tine ce înghit propaganda asta, ba împotriva țărilor musulmane, ba a Chinei, ba a Rusiei, dar ignoră crimele SUA și a aliaților pentru controlul resurselor mi se face milă. Mai citiți/ascultați un Chris Hedges, poate va mai lămuriți cât de mult își iubește "vestul" proprii cetățeni.
    24 39
  • După doi ani de experți în medicina și virusologie și conspirații, acum ați mai găsit una, pe mine mă interesează că există un razboi la granița noastră, de un stat care ocupă jumate de mapamond, dar nu-i ajunge, eu m-am săturat de ipocriți care stau aici sau prin Vest, dar pupa în dos politica muscalilor, sunteți liberi să plecați ( acum este mai greu ), să stați de partea cealaltă, adică de partea binelui, nu am probleme cu cei ce critică Occidentul, sunt destule, dar lauda la adresa acestor șacali din stepă nu mi-a plăcut niciodată .

    Serbia a fost bombardata, nu invadată, pt că sârbii au făcut un mic genocid, nu unul inchipuit de care vorbește Putin in Donbas, apoi de Irak și Afganistan....sunt convins că nu mai puteți de grija lor, au făcut mizerii și americanii, dar nu atât de aproape de granita mea, eu fiind chiar la un județ de graniță, deci luati-va conspirațiile și faceti ceva util cu ele, rușii să nu mai fie primiți nicăieri, Coreea de Nord să ajungă, fac ceva pe gazul lor. Cu stimă.
    41 23
  • Superior
    8 3
  • Edikkk
    Nu vreau să sperii pe nimeni, dar există probabilitatea, chiar dacă foarte mică, ca România să fie atrasă în război

    Chiar dacă suntem în NATO, credeţi că o să lupte francezul şi noi stăm să ne uităm cum luptă pentru noi
    ???

    Ca românii la bodegă cu apa la genunchi , uitându-se la jandarmi cum scoteau apa din case la inundaţii ???

    NU!
    Ci la fel, vor trimite arme şi de luptat o să fie românii, noi, chiar ăştia !

    Aşa au fost şi ucrainenii.
    Până nu s-a întâmplat nu au crezut.
    11 24
  • @dan_grc
    Rusia nu „ocupă jumate de mapamond”, ea e abia cât jumătate din Africa.

    Hărțile arată o dimensiune exagerată a statelor din nord sau din sud.
    În realitate, Africa (30.370.000 km²) este cam de două ori mai mare față de Rusia (17.125.200 km²).

    Raportat la mapamond (148.940.000 km²) Rusia ocupă mult, mult mai puțin decât ar părea privind harta.
    18 10
  • Și, ca o completare, Marea Britanie și Italia (fără insule) sunt cam cât România de mari (ca suprafață).

    Dar ăsta rămâne secretul nostru, să nu-l mai spuneți la nimeni! ;)
    18 4
  • Ca o completare, rușii ortodocși trimit ceceni musulmani să omoare alți ortodocși, bravo Rusia, tot o conspirație, să iasă rușii rău . Susțin oculta mondială de izolare a acestor primate din stepă, doar acolo să stea .
    33 21
  • Inexplicabilu
    @inexoneinduplecatule, iar ai pus carbid în țuică de electrozi(ca să citez un "clasic" din Las fierbinti)? Când toate statele ridica restricțiile, a făcut putler o "fenta" ca să nu mai protesteze lumea?!
    13 21
  • Inexplicabilu
    El de fapt nuvrea să cucerească Ucraina, ci doar să-i oblige să poarte masca. Aia nu au rachete și tancuri, joaca paintball și se dau cu bumper cars ....
    9 20
  • @,dan grec
    Primate de stepa sunt si ucrainienii tai,sunt acelasi popor!
    18 13
  • Octavian
    Dupa toate cele intamplate in ultimele zile ma ingrozesc comentariile unora de mai sus.
    13 18
  • andrei
    si pe mine. trollul asta ordinar posteaza kilometrii de aberatii. masluiri inventii si chestii care arata paranoia ca boala psihica. TRATEAZA-TA BA!!! si ia-l si pe dementul de putin cu tine!!!

    sper macar ca scuza lui e ca e nascut dupa 89 si nu stie ce inseamna rusii cu adevarat. ca altfel chiar e tragic pt rasa umana.

    ca roman nu poti sa ai decat ura pt rasa asta nenorocita.
    17 21
  • Anonymouse
    Pentru mine e exact ce ma asteptam sa gasesc atunci cand am dat clic pe articol (si, recunosc, mai mult de 50% din motivul pentru care mai intru pe AM...).

    Chiar sunt curios daca omul asta chiar exista in forma pe care si-o etaleaza aici in comentarii. Are familie, merge la munca, te intalnesti cu el la lidl? Mare e gradina ;)
    12 20
  • Anonymouse
    Superb, nu te schimba niciodata!

    Nu ma intrebam de unde ai timp sa scrii, ci strict cum arata si "functioneaza" in societate o persoana care gandeste sincer ca tine.
    11 18
  • Nu este mare diferență între unele comentarii si ceea ce a spus superba senatoare, duamna Sosoaca " ucrainienii se ataca singuri ca să dea vina pe ruși ". Sublim .
    16 21
  • Wow da, e primul meu comentariu șters de AM după 6 ani de distracție prin zonă...
    Probabil că-i și ultimul, la modul absolut. Îi înțeleg însă pe ștrengarii ștergari :-) în spiritul lui ”dacă-i ordin, cu plăcere”.
    Că v-ați dat cu stângu-n dreptu” nu trebuie să vă spun eu, o să vă zică BRAT.

    n.b. Culmea-i că nu era jignitor (ca altele de mai sus), doar onest.
    Trebuia să se adeverească însă dictonul ”Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.” :-)
    28 5
  • Kirotractor,
    Cred ca trebuie sa-ti schimbi felul de a face comentarii. Esti obositor prin modul tau de exprimare, nu te face mai destept!
    Parerea mea.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru