Lada oprește temporar producția de mașini, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei

de Tiberiu Safta
Joi, 10.03.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cea mai mare marcă de volum din Rusia, Lada, a anunțat că va opri temporar producția de mașini la uzina din Toliatti. Motivul este atribuit lipsei de componente esențiale ca urmare a sancțiunilor economice impuse Rusiei pentru declanșarea războiului din Ucraina.

Declanșarea războiului din Ucraina a produs o nouă criză pentru industria auto. În ultima perioadă, din ce în ce mai multe mărci, printre care Volkswagen, Volvo, Toyota, General Motors, Stellantis și Ferrari au anunțat că vor opri livrările de mașini și componente către Rusia, precum și producția la uzinele din această țară.

Odată cu introducerea unor sancțiuni economice drastice au fost afectate și producători ruși ca Lada. Prăbușirea rublei rusești a determinat o creștere simțitoare a prețurilor, chiar și pentru mașinile accesibile. Din cauza acestui factor, dar și a lipsei de componente esențiale, Lada a decis să oprească temporar producția de mașini. Astfel, uzinele din Toliatti și Ijevsk nu vor mai funcționa în perioada 9-11 martie.

Este foarte probabil, însă, ca cele două uzine să fie închise mai mult timp decât stabilit inițial. Potrivit publicației The Wall Street Journal, aproximativ 20% dintre componentele necesare provin din afara Rusiei.

Unele componente sunt produse chiar în România, la uzina din Mioveni. Un fost membru al consiliului de administrație AvtoVAZ, a declarat că "dacă încetează comerțul, și AvtoVAZ va înceta".

Potrivit companiei MarkLines, Lada a reușit să vândă în februarie 22.378 de modele, cu aproape 21% mai puține față de aceeași lună din 2021. Cel mai bine vândut model a fost Granta. Producția modelului de dimensiuni mici va fi afectată și este de așteptat ca vânzările mărcii să fie mult mai mici în luna martie.

În prezent, Grupul Renault deține Lada în proporție de 68%. Deocamdată, grupul franțuzesc continuă să livreze mașini și componente către Rusia.

via Motor1

Comentarii (5)

  • Der Führer
    Incepe foameaaaa...
    Eu v-am zis, țineți minte.
    Krăkănel nu va muri în patul său.
    10 9
  • Are dreptate inox, m-a dibuit, Rusia trebuie distrusă, ortodoxismul este ultima reduta împotriva mea, l-am imbarligat pe Putin, singurul din lume care se prinde de această manevră, felicitări indubitabilule .
    6 12
  • Cum este să urăști Occidentul, să lauzi Rusia, dar să trăiești totuși în Europa ? Să ai minima libertate să vorbești, fără sa ajungi la pârnaie, sau să zbori pe geam, dar să latri toată ziua cât e de nasol aici, exact ca oligarhii patrioți care își trimit banii, odraslele și yachturile în Occident, curat murdar mon cher
    19 7
  • Anonymouse
    Idi nahui, tovarase, idi nahui!
    6 8
  • Ducând scenarita la maxim mi-am pus întrebarea: cum este sa vinzi 60 miliarde de barili la 130$ in loc de 80?!! Continuând onania mentala: O face jumi, juma Unchiul Sam banii cu Putin?
    7 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru